News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

A 10 legtehetségesebb fiatal borász

Ők a jövő borász sztárjai. Vagy már most is azok?

Link másolása

Fiatalok, tehetségesek és boraikkal sok embernek okoznak örömöt. Van közöttük olyan, aki egészen kis birtokon dolgozik, többen nagy borászatot vezetnek, míg mások mellékállásban építgetik saját pincészetüket. Ami összeköti őket, az a következetesen magas minőség. Ők a jövő borász sztárjai. Vagy már most is azok?

Bakó Ambrus, Badacsony

Kivételes szakmai tudás, lelkesedés és tettvágy jellemzik, akinek nemcsak borai mennek élményszámba, hanem a vele történő beszélgetések is. Eredetileg mikrobiológus, borászatot tanít a keszthelyi Georgikonon, a Villa Sandahl főborásza és mindemellett a saját pincészetét is építgeti. Boraival rendre bizonyítja, hogy Badacsonnyal komolyan számolni kell.

bako_ambrus4

Kedvenc borunk tőle: Olaszrizling

Balassa István, Tokaj

A fiatal tokaji borászgeneráció egyik jeles képviselője. Precíz és végtelenül tudatos borász, aki az egyes dűlők különbözőségeit mesteri módon mutatja meg a borkedvelőknek. Kislányáról, Villőről elnevezett Furmintja sokak szerint a száraz tokaji bor egyik etalonja.

balassa_istvan

Kedvenc borunk tőle: Villő Furmint

Bősz Adrián, Szekszárd

A nagynevű szekszárdi borászatoknál edződött Bősz Adrián saját pincészetének borsora rendkívül meggyőző. A borvidékre jellemző módon elsősorban harmonikus, gyümölcsös vörösborokban jeleskedik, de sokak szerint övé az egyik legjobb szekszárdi fehérbor is (Rajnai Rizling). Boros címkéi egyedi stílusáért szintén dicséretet érdemel.

bosz_adrian

Kedvenc borunk tőle: Kadarka

Csetvei Krisztina, Mór és Somló

Listánk egyetlen hölgy tagja megérzéseit és álmait követte, amikor mindenféle borászati múlt nélkül pincét vásárol Móron. Az eredetileg Műszaki Egyetemet végzett Krisztina a gyakorlatban tanulta ki a borászkodást, amellyel párhuzamosan borász diplomát is szerzett. Mosolygós, vidám személyiségként üde színfoltja a borfesztiváloknak, akinél mindig sorban állnak a borrajongók. Egy ideje már két borvidékről is készít borokat: móri borai a könnyedebbek-játékosabbak, míg a somlóiak a komolyabbak. Hite szerint a pincében is nagyon fontos a pozitív gondolkodás, ezért gyakran beszélget boraival és kedves üzeneteket ír a hordókra, pl.: „PS.: I LOVE YOU!”.

csetvei_krisztina2

Kedvenc borunk tőle: Királyleányka

Figula Mihály, Balatonfüred-Csopak

Bortermelő család sarja, édesapja munkásságát méltón folytató fiatalember, aki a tradíciókból építkezve igyekszik komoly termőhelyi borokat készíteni. Felelősen gondolkodva tisztán látja a borágazat problémáit is. Figyelemre méltó fehér- és vörösborok kerülnek ki a kezei alól és rozéja is minden évben jó választás.

figula_mihaly

Kedvenc borunk tőle: 7ha fehér cuvée

Karner Gábor, Mátra

Szőlőművelésben és borkészítésben is a természetességet követi. Nem aprózza el magát, mindössze két szőlőfajtára koncentrál, de azokból kihozza a maximumot. Kékfrankosainak stabil helye van az ország legjobbjai között. „Ezt a kis területet, ami nekem van, semelyik másik borvidékre nem cserélném el, se Magyarországon, se külföldön” – vallja, mert „az egyszerre vulkanikus és meszes talajjal rendelkező Mátra mindent tud”.

karner_gabor

Kedvenc borunk tőle: Kékfrankos Siller

Kiss Gábor, Villány

Saját villányi pincészete mellett a több borvidéken is érdekelt Matias borászat szakmai munkáját is biztos kézzel irányítja. A villányi újhullám képviselőjeként évről-évre szállítja a komoly és egyben szerethető borokat a mediterrán borvidékről.

kiss_gabor

Kedvenc borunk tőle: Cabernet Franc

Konyári Dániel, Dél-Balaton

Világlátott emberként új szemlélettel gazdagította a családi pincészetet. Kevésbé a szavak, inkább a tettek embere, aki a precízen elvégezett munkában és a folyamatos tanulásban hisz. Konyáriéknál látszólag minden nagyon egyben van: festői birtok, modern feldolgozó üzem, átgondolt termékpiramis és magas minőségű borok. Érdemes ellátogatni hozzájuk a balatonlellei Kishegyre!

konyari_daniel

Kedvenc borunk tőle: Loliense fehér házasítás

Nagy László, Badacsony

A badacsonyi borvidéken tevékenykedő Nagy Lászlót a Villa Tolnaynál végzett munkája kapcsán lehet ismerni, néhány éve azonban egy társával közösen alapított pincészetnél, a Sabarnál is ő jegyzi a borokat. Az egyre népszerűbb Sabar szinte berobbant a boros közegbe, boraik gyümölcsösek, zamatosak, tiszták, profik és nem utolsósorban megfizethetőek, így gyorsan el is fogynak.

nagy_laszlo

Kedvenc borunk tőle: Olaszrizling

Szilágyi László, Tokaj

A Kertészeti Egyetem elvégzése után vette át a nagyszülők által alapított kis tokaji pincészetet, amely a nagymama után a Gizella nevet viseli. Festői szőlőtáblák a hegy oldalában, kis mennyiség és magas minőség jellemzi boraikat. Marketingjükre az ötletesség jellemző, ebben a videóban például két percben mesélik el a Furmint Február több órás kóstolóját:

szilagyi_laszlo

Kedvenc borunk tőle: Hárslevelű

10-es listánk természetesen szubjektív, de a hozzászólásokban várjuk a további fiatal borásztehetségek neveit, akikre érdemes odafigyelni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Alig ér célba a világ egyik legdurvább versenyén, már a következő kihívást nézi a legkeményebb magyar fogorvosnő
Lubics Szilvia háromgyermekes édesanya már közel húsz éve ultrafutó, és mára legendává lett a neve.

Link másolása

Lubics Szilvia 86 és fél óra alatt teljesítette a csaknem 400 kilométeres távot, ezzel pedig a női mezőny harmadik helyén végzett az amerikai Utah államban - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A fogorvos és háromgyermekes édesanyának a futás már közel húsz éve az életének része, de nem gondolta volna, hogy neve legendás lesz az ultrafutók körében.

Legyen szó hőségről, havazásról, sivatagról vagy óriási hegyláncokról, a világ egyik legkeményebb futóversenye sem foghatott ki Lubics Szilvián.

383 kilométert tett meg, szinte egyhuzamban. 86 és fél órára volt szüksége ahhoz, hogy legyűrje a távot, amivel nem csak a hegycsúcsokra, hanem a dobogóra is sikerült felkapaszkodnia: a női mezőny harmadik helyén végzett.

Pedig nem a futás a hivatása: fogorvosként dolgozik és háromgyermekes édesanya. De még így is jut ideje arra, hogy fusson és ilyen emberpróbáló kihívások elé állítsa magát. Igaz, ehhez minden percét beosztja, hajnalban már edz.

Fél 9-re érek haza, szóval a délutánok eléggé húzósak, akkor vagyok a rendelőben. Így viszont a délelőtt szabad, és az erősítő edzéseket általában hajnalban, hatkor kezdődnek

– mesélte.

A többit a Fókuszban nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
20 éve még autókat őrzött, most a „Felelős üzletember példakép” díját kapta meg
Hajós István szerint a hiteles férfi minta legalább olyan fontos, mint a szociális segítség, ezért az új terve egy alapítvány, hogy egész évben segítse a családokat.

Link másolása

November 18-án Gránit Oroszlán Példakép Díjat, annak is a „Felelős üzletember példakép” elismerését kapta meg Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője. A robotikai és biztonságtechnikai szakértőnek ez az első komolyabb díja, de biztos abban, hogy nem csak az üzleti életben nyújtott munkásságáért kapta, hanem a szociális és jótékonysági tevékenységért is, ami nagy hangsúlyt kap az életében.

A „Felelős üzletember példakép” olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára kialakított kategória, akik a saját szigorúan vett érdekeiken túl messze távolabb látnak és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben, ami nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul. 2022-ben már hatodszor adták át a díjat.

A díjjal elsősorban a hétköznapok hőseit akarják kitüntetni, azokat a férfiakat, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel a társadalom javát szolgálják.

A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal a férfi minta nélkülözhetetlenségére szeretnék a fókuszt helyezni. Arra, hogy a férfi lét nem adottság vagy lehetőség, hanem értékteremtő kötelezettség is egyben.

Bedő Imre, a díj alapítója szerint „manapság a férfiak alig vannak jelen a családokban, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott és hiteles minták közvetítésével motiváljuk az embereket”.

„Felemelő érzés volt átvenni ezt a díjat, mert azt bizonyítja, hogy nem dolgozok hiába. Kaptam már cégektől köszönő elismeréseket, de ez most egészen más. A munkámat szép csendben csinálom a háttérben, de a segítségnyújtás másfajta feladat, vagy inkább küldetés. Már a nagyszüleimtől is ezt a neveltetést kaptam, hogy ha tudunk adjunk, mert az élet azt meghálálja. Ennek szellemében nőttem fel és mai napig ezt vallom” – mondta Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője, robotikai és biztonságtechnikai szakértő, aki legutóbb a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház gyermekosztályának felújításával került be a hírekbe.

A kistarcsai intézmény legfiatalabb páciensei már sokkal jobb környezetben gyógyulhatnak. Hajós István cégcsoportjának és partnereinek köszönhetően több mint 800 négyzetméteres felületen festettek, pótoltak hiányzó csempéket, korszerűsítették a mosdókat és javították a termek lábazatait is.

„Amikor segítek, nem az vezérel, hogy kapjak érte valamit, csak az, hogy szerezzek valami jó élményt, legalább néhány napra. Ha csak egy kicsivel valaki ettől jobban végzi a munkáját vagy boldogabb lesz a napja, ha egy beteg ettől felvidul, már megérte” – tette hozzá az üzletember, aki most egy alapítvány elindítását is tervezi.

„Barátok és kollégák javaslatára úgy döntöttem, hogy az adományozás mostantól alapítványi kereteket ölt. Még nincs meg a neve, de a működési elve már igen. Fontos, hogy így majd más cégek is tudnak csatlakozni a segítségnyújtáshoz.

Egy olyan alapítványt szeretnék felépíteni, ahol hátrányos helyzetű családok mindennapi segítséget kaphatnak. 10 családot szeretnénk segíteni, minden hónapban egy fix összeggel, egy éven keresztül.

Az eseti adományozásoktól sem zárkózunk el, de most nem ez a fő irány. Ha legalább 100 támogató összegyűlik, akkor már 10 család jobb megélhetése biztosítva lesz” – mondta Hajós István, aki 20 éve még parkolót őrzött, ma pedig 2 milliárdos cégcsoportot irányít.

A sorozatvállalkozó, start up finanszírozásban is gondolkodik, az elmúlt években a robotika biztonsági ágába ásta bele magát: a cégével ők kezdtek elsőként biztonsági robotok alkalmazásával kísérletezni itthon, Budapesten több objektumban is tesztelik a robotokat. De vannak fertőtlenítő robotjaik, kísérleteznek recepciós és festő robotok alkalmazásával is. Borász végzettsége van, bor témájú festményeket gyűjt és rendelkezik egy kb. 1500 palackból álló különleges magángyűjteménnyel is, amelyben több ezer eurós tételek is megtalálhatóak. István ma már túl van a fiatalkori hibák időszakán, túllépett vállalkozói élete mélypontján, felállt a csőd széléről is, és tapasztalataival segíti az újabb vállalkozói generációt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: