GASZTRO

Végigettük Debrecent! – 10 hely, amit jó szívvel ajánlunk

Páros kolbász, slambuc, haltepertő és speciality kávé: ez mind Debrecen!

Link másolása

Debrecen Magyarország második legnépesebb települése, így nem is csoda, hogy gasztronómiai szempontból is sok kellemes meglepetést tartogat.

Mi 3 napig jártuk a várost, és rengeteg helyet végigkóstoltunk, hogy aztán ebben a szubjektív listában tuti tippeket gyűjthessünk össze nektek.

Szerencsére elég sokszínű a paletta. Van olyan hely, ahová egy kávéra vagy egy reggelire érdemes beugrani, van, ahol egy pohár bor és egy slambuc lehet az ebédünk, és van olyan is, ahol a legmagasabb gasztronómiát űzik.

Sorrendet nem állítottunk, a lista mindegyik szereplőjét jó szívvel ajánljuk!

Tényleg nincs sorrend, de az IKONT nem lehet nem az elejére tenni.

Az étterem a fine bistro kategóriába sorolható, de nem kell tőle megijedni, magyaros alapokra építenek. És mivel a séf, Thür Ádám az ázsiai vonalat is előszeretettel alkalmazza, kicsit azért eklektikus is marad az étlap, és sok különlegességet is lehet náluk kóstolni.

Kihagyhatatlan a debreceni páros kolbász, amit abszolút tradicionális módon készítenek, és létai tormával, mustárral valamint ropogós, fehér kenyérrel szervíroznak.

Ha magyaros vonalon haladunk tovább, egy kitűnő hortobágyit vagy egy sacher tartot is választhatunk. De ha az ázsiai ízekbe kóstolnánk bele, a tonhal tataki sem okoz majd csalódást.

Kis Padlizsán

A vegánok kérdés nélkül a Kis Padlizsán felé veszik az irányt Debrecenben, de én a húsevőket is arra biztatnám, hogy próbáljanak ki náluk valami újat.

A vegán konyha egyre közkedveltebb, de még mindig sokszor érezhetjük az egy húsmentes fogás falatozása közben, hogy valami azért hiányzik...

A Kis Padlizsánból nem hiányzik semmi. Házias ízek, tökéletesre finomított receptek, jól fűszerezett ételek várnak itt minket.

Mi annyira élveztük a rakott tésztás fogást és a shakshukát (izraeli lecsó) amit első este kóstoltunk, hogy másnap visszatértünk ebédmenüzni is, és ha még több időnk lett volna, biztosan újra repetáztunk volna náluk.

Kóstoljatok náluk süteményeket is, mert édes vonalon és péksüteményben is erősek.

A Maszek az a hely, ahol teleeszed magad délben, és visszamész este koktélozni.

Ők utcabárnak hívják magukat, de én inkább azt mondanám, hogy ez egy igényes rombár. Minden megvan bennük, ami a romkocsmás időkben jó volt, de sokkal letisztultabb és harmonikusabb formában. Tele vannak vicces és különleges műalkotásokkal (főleg az emeletre érdemes fölmenni ezekért!), és közben mind az étel, mind pedig az italkínálat elsőosztályú.

Talán ez volt az a hely, amit mi törzshelyünkül választanánk, ha debreceniek lennénk.

Nem szereted a halat? Majd itt megszereted! De tényleg!

A Csakhal a belvárosban is megtalálható, de mi a Nagyerdőben próbáltuk ki őket. Itt a strand felől és az utcáról is támadhatunk, és a hekktől a kalamárin át a pisztrángig minden is van az étlapon.

A két kedvenc fogásunk a haltepertő (ami a nevével ellentétben nem zsír, hanem színtiszta harcsahús) és a harcsapaprikás lett.

A Volt egyszer Beach is a nagyerdei részen található. (A belvárosban "csak" egy kávézót üzemeltetnek Volt egyszer néven.)

Remek kávék mellett itt humuszos-falafeles finomságokat is kóstolhatunk.

A tulajdonos az alapanyagok egy részét Izraelből hozatja, így a sós uborka és a pita is teljesen más dimenzió, mint amit a hazai mezőny kínál.

A Black Sheep név gyakorlatilag már összeforrott ma minőségi kávéval, de Csapó utcában található hely ennél sokkal többet kínál.

Egyrészről extrémen stílusos, másrészről rengeteg étel is készül náluk, amit vétek lenne kihagyni.

Van egy markáns reggelizős vonal, de kenyér, pizza és többféle házi sütemény is kapható náluk a fantasztikus kávé mellett.

Ha van időtök, az egyik belső teremben foglaljatok helyet és adjátok meg a reggeli módját egy eggs benedicttel!

A Hal Köz Debrecen egyik leghangulatosabb része. A Cut & Coffee pedig egy méretes terasszal veszi ki a részét a hangulatból. De érdemes betérni az üzletebe is, akár egy jó kávéra, vagy egy hajvágásra.

Itt is megvan az a kettősség, hogy jól esik délután hűsölni náluk, de az esti italozáshoz is lehet lendületet venni.

Egri Borozó

A sok trendi étterem mellett az ember szomjazza azért a tradíciót és a nagy múltú, kultikus helyeket is. Az Egri Borozóba lehet hogy be sem tévedtünk volna, ha nem egy helyi kalauzol minket, pedig vétek lett volna kihagyni.

Jó hangulat, múltidéző csecsebecsék mindenütt, és slambuc!

Csütörtökön és pénteken kapható ez a tipikus, alföldi pásztorétel, amit sehol máshol nem készítenek így a városban!

Az Anyukám mondta legénysége Miskolc és Eger után Debrecenben is megnyitotta legújabb pizzériáját.

Erről nem is szeretnénk semmi újat mondani, mert a Miskolci üzlet kapcsán már volt róluk szó (ITT), és a helyzet változatlan: még mindig tökéletes az ízlésük, a pizza, a kávé és a kiszolgálás is.

Ha gasztrohangsúlyos túrát tervezünk Debrecenben, nem érdemes hotelbe menni, hiszen reggelizni, ebédelni és vacsorázni is tudunk majd a belvárosban. Csak egy központi szállás kell, olyan, mint a Catalog Boutiqe Rooms.

Itt extra stílusos szobák közül választhatunk, és minden látványosság vagy étterem egy köpésre lesz csak tőlünk. Ami nem, azt meg az 1-es villamossal könnyedén elérünk majd, így nem kell sem a parkolással vesződnünk, sem taxira költenünk.

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Termelőtől a tányérig - így készül egy ötcsillagos fogás az Anantara Hotelben
Abrudán Zsoltot, a New York Kávéház executive chefjét kísértük el a Pest megyei Pilisbe, mikrozöldekért.

Link másolása

Az Anantara New York Palace Budapest Hotelben többféle kulináris kalandban is lehet részünk. Hozzájuk tartozik a világ egyik legszebb kávéháza, a New York Kávéház. Van egy remek bárjuk, a The Poet Bar. A szállóvendégek számára pedig többféle étkezési lehetőséget is biztosítanak a grandiózus svédasztalos reggelitől kezdve, a szobaszervizen át, a lobbyban felszolgált menüig. És ott van még a hotel ékköve, a White Salon.

Természetesen a fent említett egységek sok mindenben eltérnek egymástól, de Abrudán Zsolt, a New York Kávéház executive chefje a kezdetek óta az Anantara oszlopos tagja, és nem túlzás azt állítani, hogy átlátja a rendszert.

A beszállítókkal éppúgy kapcsolatban áll, mint a dolgozókkal és a vendégekkel. És bár munkája sokszor az Excel-táblázat előtt, vagy a konyhapult mögött zajlik, különlegesebb napokon maga indul el alapanyagmustrát tartani.

Mi egy ilyen, különleges napon kísértük el, hogy megnézzük, honnan indul az a mikrozöld, ami végül a hotel éttermében készülő fogás dísze lesz.

A Séf Kertjében Pálinkás György tulajdonos fogadott és kalauzolt körbe minket.

Itt 800 négyzetméteren nőnek a különböző mikrozöldek, levélsaláták és ehető virágok.

2010-ben, amikor György és tulajdonostársa Németh Tihamér elindították vállalkozásukat, még csak pár olyan étterem volt, ahol konkrét igény volt ezekre a növényekre. És bár manapság már sokkal többen ismerik ezeket az apró zöldeket, elsősorban még most is a magasabb kategóriás helyek foglalkoznak velük aktívan.

Pedig a mikrozöldek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és változatos ízeik miatt is lehetnek egy étel tökéletes díszítő elemei.

Egy jól eltalált mikrozöld nem csak mutatóba van a tálon, hanem hozzáad a fogás végleges ízéhez.

György először a csírakamrába vitt minket. Ide kerülnek a tőzegbe vetett magok, amik ellenőrzött hőmérsékleten indulnak fejlődésnek. Lámpák segítségével már ebben a fázisban is kapnak fényt.

A növények minden évszakban a fólia alatt maradnak. Nyáron az árnyékolás és levegőztetés a fontos, télen pedig a világítás mellett minimálisan fűtenek is.

A fix hőmérséklet azért szükséges, mert így kiszámíthatóbb a növekedés. És mivel Györgyék éttermekkel dolgoznak együtt, elengedhetetlen a pontos tervezés.

Így egy növény nagyjából 5 hét alatt nő megfelelő méretűre.

A csírakamra után a fejlődő növényeket kezdtük el csodálni, és kóstolni is.

Azt nagyjából három kör után megállapítottam, hogy tényleg rendkívül sokfélék, és nagyon különböző ízélményt adnak.

A bazsalikom parfümös, a sarkantyúka csípős, a cékla földes, és a borsó (ami már nem is mikronzöld, hanem levélsaláta) az umami ízt adja.

A Séf kertjében minden a partnerek igényei szerint alakul. Így vannak olyan tálcák, amiken csak egyfajta növény cseperedik, és vannak keverékek is. Folyamatosan kísérleteznek, és a séfek is egyre bátrabban kérnek különlegesebb fajtákat.

Ráadásul a visszajelzések alapján a vendégek jó része már ismeri, kedveli és el is fogyasztja a jótékony tányérdíszeket.

Bár mi ez alkalommal csak zöldekért jöttünk, azért az ehető virágokat is megcsodáltuk.

Ha valami hasonló szépséget látsz te is a táladon, mindenképpen kóstold meg legközelebb!

A séf és a kertész végül megállapodtak az aznapi adagban. Mizuna, vadpetrezselyem és bazsalikom is került a rekeszbe.

Az Anantarába hetente kétszer érkezik 20-30 rekesz mikrozöld innen.

Grillezett libamáj almával, zellerrel és sózott mandulával

Az Anantara konyháján a zöld törekvés nem csak mikrozöldek formájában lelhető fel. A szezonalítás, az alapanyagok lokális beszerzése és a zero wastre szemléletre való törekvés is több ponton megjelenik.

Rengeteg magyar beszállítójuk van, és az élelmiszernek igyekeznek minden részét használni. Van az étlapon egy zero wastre, sült burgonyakrémleves, ami ráadásul vegán is, így igazi bolygókímélő fogásnak mondható. De például a csirke is egyben érkezik, és minden porcikája hasznosul.

A Séf kertjéből hozott bazsalikom egy olyan előételen kötött ki, aminek az összes többi alkotóelem (zöldalma, zeller és máj) Magyarországról származik.

Talán soha nem koncentráltam még annyira egy kis levélre, mint ennek az ételnek a kóstolásánál.

Az alma savanykássága mellé remek kontrasztot hozott a zeller édessége, és a textúrák játékához határozottan hozzáadott a sózott mandula is. A parfümös bazsalikom pedig tényleg jól illett ebbe a harmóniába. A magyar libamáj pedig... hát az úgy tökéletes, ahogy van. Szép összetevők, szép étel!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ezt az ételt a White Salonban ti is meg tudjátok kóstolni!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Nosztalgia a konyában – elkészítettük a 90-es évek legendás receptkártyáinak ételeit
Szinte nem volt olyan háztartás, ahol legalább egy nagyobb pakli ne lett volna ezekből. Ti emlékeztek ezekre a kártyákra? Főztetek valaha belőlük? Mi volt a kedvencetek?

Link másolása

A 90-es évek végén az internet még nem foglalt el túl nagy szerepet az emberek életében, így a TV-ből, a rádióból és az újságokból értesültünk a hírekről, és ezeken keresztül áramlottak a szórakoztató tartalmak is.

A postára járás élmény volt, hiszen az ott kapható magazinok diktálták az aktuális trendeket. A lapkiadók pedig remekül ráéreztek arra, hogy mivel lehet hosszútávra magukhoz láncolni az olvasókat.

A különböző előfizetési akciók és ajándékok mellett gyakorlatilag feldarabolt könyveket árultak.

Ilyen volt például A tudás fája, vagy a Csodálatos állatvilág is. Az első szám mellé kapcsos mappa is járt, és évekig kellett gyűjtögetni bele a lapokat, hogy végül teljes legyen a könyv.

De természetesen nem csak a gyerekeknek készültek gyűjthető tartalmak, a receptkártyákkal a háziasszonyok nagy részét is behálózták.

Én akkoriban tíz év körüli gyerek voltam, és imádtam bármit gyűjteni, így a Kreatív Konyha névre hallgató receptkártyákat is örömmel forgattam.

Nem sokat főztünk belőlük. Talán két olyan receptre emlékszem, amit abból tanultam, de rendezgetni, nézegetni mindenképpen élmény volt.

Aztán mire újra nosztalgiázni támadt kedvem velük, a kártyáknak már csak hűlt helyét találtam a padláson.

Szerencsére egy használtcikkes oldalon nagyjából egy éve felbukkant egy másik kiadó teljes gyűjteménye, így azonnal le is csaptam rá, és most felnőtt fejjel a Mester Kiadó receptkártyáit ismertem meg közelebbről.

A legnagyobb meglepetés ezekkel a kártyákkal kapcsolatban az volt, hogy mennyire jól használhatóak.

A mennyiségek pontosak, a leírások jól értelmezhetőek, és a kártyán látható ételek is igazinak tűnnek.

Három ételt készítettem el a receptek közül, és csak az egyiknél éreztem azt, hogy egy kis javításra szorul. Ha érdekel benneteket az ezzel kapcsolatos tapasztalatom, nézzétek meg ezt a videót:

A három ételt fotón is megörökítettem, és ennyi idő után talán a kiadó sem haragszik meg (főleg azért, mert úgy tűnik, hogy már meg is szűnt), ha számotokra is elérhetővé teszem a receptek leírását.

A csokoládés, mogyorós keksz minden túlzás nélkül az egyik legjobb keksz, amit valaha sütöttem, így annak reprodukálását feltétlenül ajánlom nektek is!

Én ennél a receptnél egy kis lisztet még adtam a gombócokhoz, hogy jobban összeálljanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Csülök, perec, sör - megnyílt a Spíler Biergarten
A müncheni Oktoberfest hangulatából inspirálódott a Budai Várnegyed új étterme.

Link másolása

A Zsidai cégcsoport több egysége is különös kapcsolatban áll egymással. A Baltazár és a Spíler nem csupán éttermek nevei, hanem fiktív karaktereké is. Spíler Béla például egy jóképű világjáró, aki utazásai során mindig beleszeret valami újba, majd éttermet csinál belőle.

Így járt most nemrég a müncheni Oktoberfesttel is:

"Egyfolytában csak arra az életteli és vibráló légkörre tudott gondolni. Az a zene lüktetett füleiben éjjel-nappal. A tánc, a nevetés és a baráti beszélgetések jutottak eszébe, valamint a lederhosenben és dirndliben koccintó emberek, a literes söröskorsókat cipelő csinos pincérlányok, meg persze a csülök, a bratwurst és a pretzel."

Tehát a bajor sörözők és sörkertek ihlették a Spíler Biergartent a Budai Várban, de határozottan modernebb köntösbe csomagolták az egészet.

Őszinte leszek, én féltem attól, hogy a személyzet népviseletben fog feszíteni, és hogy a kantáros nadrágok, meg a blúzokból kiduzzadó mellek elviszik majd a fókuszt az italokról és ételekről, de szerencsére nem így lett.

A személyzet öltözetén csak apróbb bajoros utalások fedezhetőek fel. Szerintem ízlésesen megoldották ezt a kérdést.

Magában a helyben is keverednek a designelemek. A kirakatban álló kitömött állatok, a színes zászlók és a berendezés egy része is német retro hangulatot hoz, de az összkép sokkal inkább modern és barátságos. Nem akar autentikus német kocsma lenni, ez egyértelműen látszik.

Ettől függetlenül a kötelező söröskorsók azért központi elemként keringenek az étteremben. Ahogy elnéztem, az emberek többsége legurít egyet már az ebédhez is.

Ebben mondjuk valószínűleg az is közrejátszik, hogy a környék a turisták kedvence, és nem irodistákkal van tele a hely.

Viszont a jó példa ragadós, így mi is ittunk egy-egy sört.

Csapon a saját márkás sörök vannak többségben: Spíler Világos, Búza és Sour Cherry. Meg Pécsi Pils, Pécsi Barna és Leffe Dark. Ezen kívül 15 üveges sör közül választhatunk még, amik között van pár extrább darab, mint például a Szent András Sörfőzde Almás Rétese.

Én nem vagyok nagy sörös, így a gyümölcsös vonalon maradtam, és abszolút elégedett voltam vele.

Érdekesség, hogy mind a sörök, mind pedig a borok nagyrészt magyar gyártók termékei. Szóval ebben sem próbálták a német vonalat erőltetni.

Nem tudom, hogy ez a sörsznoboknak hogy fog esni, biztos van olyan, aki kifejezetten német sörért kiáltana.

Az étlap úgy van kialakítva, hogy mindenki találjon számára megfelelő fogást. Az is, aki a bajor vonal miatt jön, és az is, aki nem.

Hogy csak pár példát említsek a kissé kilógó ételek közül: BBQ Buffalo csirkeszárny, jalapeño poppers, taco bowl, klasszikus cézár saláta, pizza és burger is van. Ezen kívül a házias kategóriában babgulyás, rántott hús, valamint sertéspörkölt is fellelhető.

Mi viszont a sörkerti klasszikusokra voltunk kíváncsiak, így malaccsülköt, lecsót, bajor kolbászt, perecet és császármorzsát is kóstoltunk.
Lecsó sült kolbásszal 4 540 Ft

Imádom a lecsót, minden formában, és ez a kolbász remekül passzolt hozzá. Mondjuk én ezt az ételt inkább magyaros klasszikusok közé tenném, de az ízén ez a tény nem változtat.

Kísérőm malaccsülköt választott, és küzdött is rendesen az adaggal. A hús omlós volt és ízletes. Pár körettel kiegészítve (ropogós burgonya chips, coleslaw, kovászolt házi kenyér) ez egy elég férfias küldetés volt. Szerintem csak büszkeségből gyűrte be az egészet.

Malaccsülök 5 980 Ft

Az egyik kedvencünk azonban a kolbász és perec kombináció lett.

A bajor grillkolbász nagyon más mint a hazai, a húson és a szalonnán kívül zöldfűszereket használnak hozzá, és állagában inkább a szafaládé jellegű termékekhez közelít.

A perec puha volt és kicsit langyos, az édes mustár pedig jó barátja ennek a típusú kolbásznak.

A tematikába talán ez az étel passzol a legjobban, és az ára is úgy van kialakítva (2980 Ft), hogy tényleg bárkinek elérhető legyen.

Bajor kolbász & perec (bajor fehér kolbász mézes mustárral & pereccel) 2 980 Ft

Desszertek közül bár kóstoltunk palacsintát is, a császármorzsa magasan az élre tört.

Sokan a morzsásabb, darás verziót kedvelik, de én élek-halok ezért a németes, piskótaszerűbb változatért.

Tökéletes volt az íze is, és a hozzá érkező almaszósz is. Egy adag az ebéd vagy vacsora befejezéseként bőven elég két főre.

A Spíler Biergarten bár nem a klasszikus, német kocsmákért rajongók törzshelye lesz, abszolút hangulatos és vonzó hely a Budai Várnegyedben.

Sváb zene szól, és van pár étel, ami ezt a hangulatot idézi, de inkább csak inspiráció gyanánt használták a müncheni Oktoberfest hangulatát. Az összkép pedig sokkal modernebb és közérthetőbb lett. Szerintünk megér egy kirándulást!

Cím:

1014,Budapest, Dísz tér 8.

Nyitvatartás:

hétfő - vasárnap

11:00 - 22:00

spilerbiergarten.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk