Tunézia finom! Főzd meg te is otthon!
Hiába mondogatja a magyar ember magának, hogy túl vagyunk mi már a lacibácsiféle konyharutinon, azért a pörkölt és a finomfőzi mégiscsak többször kerül a fazékba, mint mondjuk a polipláb. És a tojásból is inkább rántottát sütünk, és eszünkbe sem jut csavarni rajta, és mondjuk bricket készíteni belőle.
Pedig nem minden drága, nehéz és megvalósíthatatlan ami idegen. Ideje kulináris utazásba fogni, akár a saját konyhánkban!
Mostanában nem annyira szeretek főzni. Köszönhető ez annak, hogy egyre többször kényszerülök rá, mondhatni kell. És ami kell, az fáj. Úgyhogy amikor tunéziai főzőcskére lettem hivatalos, már a terembe lépés előtt elhatároztam, hogy Petit tolom majd előre. (Neki úgyis hiányzik a konyhai alkotás. Én majd elborozok hátul.)
Az első lépések könnyedén is mentek, és ha rántott hús lett volna rizsával, valószínűleg maradok is a tervnél, de körülbelül az ötödik percnél túl érdekessé vált a dolog ahhoz, hogy kimaradjak belőle.


Nem tudom, hogy mennyire ismeritek Tunéziát. Nekem a tenger, a sivatag és az arab zene ugrik be azonnal. Meg a gőzfürdők! Egyértelműen a kikapcsolódást, a szabadságot és az európai mókuskerékből való kizökkenést kötöm hozzá. Pedig Tunézia az arab országok közül az egyik legeurópaibbnak számít, és a popzene, a divat vagy a modernizáció több más vívmánya ugyanúgy megjelenik náluk, csak közben a gazdag történelmi múlt és a gyönyörű természeti adottságok sem homályosulnak el.
És a tunéziai konyha megvan? Én bevallom, hogy ez előtt a mutatvány előtt semmilyen kapcsolatban nem voltam vele. Még azzal is a helyszínen szembesültem, hogy nagyjából mi lesz az irány. Hogy valószínűleg rózsa- vagy narancsvíz kerül a desszertbe, hogy kuszkusz lesz valami tengeri állattal, és hogy nem fukarkodunk majd a fűszerekkel. Ezek alapján akartam is meg nem is, aztán csak hagytam magam.


Először azt tapasztaltam, hogy az alapanyagok érdekesek, izgalmasak. Aztán jöttek a mindent átjáró, erős, fűszeres illatok. Ahogy haladtunk előre a receptben, felfedeztem a rokon vonásokat, meg azokat a különbségeket is, amiket szívesen magammal vinnék, és a saját konyhámban boncolgatnék tovább.
Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy kirántom a fakanalat valaki kezéből, és az egyik fogásnál átveszem az irányítást. Mert érdekelt, mert érdekes.
És életemben először ízlett a kuszkusz, és életemben először csináltam pohárdesszertet, és főztem polipot, és maximális jókedv, és több illetlen csíny mellett is tanultam valamit.
Szóval Tunéziát haza lehet vinni, és be lehet fogadni, ha a gasztronómia oldaláról közelítünk.
Nem hiszem, hogy polipot fogok főzni pörkölt helyett, de brick tésztát biztosan szerzek be magamnak. Nem tudom, hogy minden irányított főzés ilyen-e, de gyanítom, hogy miközben egy idegen országgal ismerkedsz meg a konyhapult felett, mindig benned van az izgalom.
Nem tudom, hogy Tunézia és én látjuk-e valaha egymást, de megjött a kedvem hozzá.


Ha a sivatagban majszolnátok a datolyát, és a gőzfürdő után innátok a mentateát, akkor bizony útra kell kelni, de ha csak elindítanátok a vezérhangyát a családban, és főznétek valami finomat, itt van két lepróbált és melegen ajánlott recept, élményeim nyomán.
Tonhalas brick tészta - 5 főre
5 lap brick tészta (Culinarisban kapható)
5 egész tojás
2 evőkanál reszelt sajt
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
100 gr tonhal
20 gr kapribogyó
egy csipet só
kevés őrölt bors
4 dl napraforgóolaj
Keverjük össze a hagymát a petrezselyemmel, sajttal, kapribogyóval és a fűszerekkel. Fejenként egy tésztalapot tegyünk magunk elé, majd a mellékelt ábrák valamelyikének megfelelően töltsük meg a tésztákat és hajtogassuk formára. A tojásokat az utolsó pillanatban kell ráütni a tésztára. Mivel nagyon vékony lapról van szó, ami könnyen szárad és könnyen átázik, ezért az utolsó fázisban nagyon gyorsan dolgozunk. A töltelékből fészket alakítunk ki a tésztán, a közepére ütjük a tojást. Gyorsan lezárjuka tésztánkat és azonanl a forró olajba csúsztatjuk. Első dolgunk legyen az, hogy a forró olajban lezárjuk a tészta széleit, hogy a tojás ne tudjon kifolyni. Oldalanként 1-1 percig kell sütni, attól függően, milyen keménységű tojást szeretnénk enni. Sülés közben folyamatosan locsoljuk forró olajjal a tésztánkat. Citromszelettel tálaljuk.

Zriga pohárdesszert – 5 fő részére
0,75 l tej 4 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
1 cs vanilisás cukor
4 evőkanál keményítő
5 cl rózsavíz
Őrölt, pirított pisztácia, mandula és török mogyoró keveréke díszítéshez
A tejet feltesszük melegedni. Közben a cukrot a tojás sárgájával, a vaniliás cukorral és a keményítővel alaposan elkeverjük. Amikor a tej még nem for, de már meleg, belekeverjük a tojásos masszát, majd pár perc alapos keverés után összeáll a krémünk. Ízlés szerint ízesíthetjük a krémet rózsavízzel. Még melegen porciózzuk poharakba a krémet, majd a tetejét a pirított magmixel díszítjük.