RÓKALAND

Soulfood – Ilyen kaját biztos nem főzött anyád

Amint belépsz az ajtón, már egy New Orleans-i étkezdében vagy.


Mindig üdítő valami kevésbé megszokott étterembe botlani, és a kreol konyha Magyarországon bizony még nem vette fel a harcot a lángossal. Valamikor a kezdetek kezdetén már jártam a Soulfoodban, mert kihagyhatatlanul lapított a Kazinczy utca közepén három zsidó étterem között, az egyetlen kreolként. Egy Attila nevezetű ex-jazz énekes úriember, aki irgalmatlanul megkedvelte a Louisiana környéki kreol-cajun ízvilágot, három éve úgy döntött, hogy hazahozza. Azóta Olga vezeti a konyhát, és rendületlenül szállítják a kraftosabbnál kraftosabb kajákat, amiket tényleg nem nagyon eszel máshol az országban.

DSC_4056

Soulfood(porn)

Ez a fajta konyha az eszement zabálás pillérjein fekszik. Egy rakat népcsoport összehegesztett gasztronómiája, ahol a karibi, amerikai, kreol, spanyol, dél-amerikai, meg még a jófranc tudja, hányféle kultúra keverte bele a saját ízeit. Némelyik ételnek kifejezetten magyaros beütése is lehet, hiszen rajtunk kívül egyedül ebben a konyhaágazatban sűrítenek még rántással (ők sem a Szaffi fitten cseperedtek). Elszállós adagok, húshegyek, rák és kukorica mindenhol.

DSC_3974

Ő itt fent kérem, egy random selection tál, ami elvileg egyszemélyes, de amúgy meg rohadtul nem. Hát nem gyönyörű? Azok a BBQ csirkeszárnyak és az oldalas egy új dimenzióba cuppantják a BBQ fogalmát. A ragacsos, édes-citrusos mázba rejtett puha csirkehús és szaftos oldalas egészen más, mint a lokális BBQ-próbálkozások. Ebben van valami fűszeresebb boogie, ami megcsavarja az egészet. Négy oldalról támadnak a köretek: édesburgonyachips, grillezett kukorica, saláta és a kreol babos rizs. Az édesburgonyachips frenetikus találmány, főleg a mango-chili-lime szószba tunkolva, sikerült csak ezzel jóllakni, de nyilván a kukorica sem segített, hogy elkerüljük az idő előtti megtelést mert az ember egyből rábukik, mint kisnyugdíjas az utsó bohócszeletre. A babos rizsnek már esélye sem volt.

Tengeri Gumbo

DSC_3998

Na ettől felsírsz. Ránézésre paella, de csak úgy messziről, aztán egyből mentegetőzöl magad előtt, hogy dehogy paella, rohadtul nem. Meg merem kockáztatni, hogy nem sűrűn tolt a muter gumbót az asztalra szombatonként gyerekkorodban. Ez talán a legérdekesebb kaja, mert ez lesz a legismerősebb a magyar gyomornak, hiába kandikálnak ki belőle az Alföldön annyira nem jellemző kék kagylók. Az alapja, ha nagyon alpárian akarok fogalmazni, egy kolbászos zöldbabfőzelék, ugyanis kb. ugyanúgy készült, rántással. Ennek közepén egy kupac rizs, körbe pedig kukorica, kagyló és rákok. A legjobb szó az összképre, talán az hogy izgalmas, egy kicsit nem is érted, mi történik, miközben eszed, de imádod a zavart az erőben.

Burger & szendvics

DSC_4009

Akad itt burger is, ami már ismerősebben csenghet, amitől viszont soulfoodos lesz, az a mangómustár, vagy a chili és lime jelenléte. A legkisebb mérete az L-es, de van XL és XXL-ben is. A másik nagyágyú, a Jerk tépett sertés szendvics már kicsit vagányabb, a brutálisan fűszerezett malactól, a paprikalekvártól, mangó mustártól és

"

jézusom, ez mekkora?

DSC_4041

Ezen a ponton a szervezetem már valami felesért kiált, hogy együttes erővel vegyék fel a harcot ezzel az ételszörnnyel. Az a baj, hogy amúgy simán enném tovább, de megtelt a lemez, basszus.

Karib & Kreol

DSC_3981

Van egy-két curry is a kínálatban, ami nem összekeverendő az indiai vagy thai verzióval. A kreol curry csirke, gyömbér, ananász, zöldségek és rizs háziasítása, míg a karibi verzió csirkével, mogyoróval, kókuszdióval, főzőbanánnal operál és házikenyérrel szervírozzák. Mindkét curry inkább édesebb, gyümölcsösebb, mint a megszokottabb variánsok.

DSC_4033DSC_4049

Az étlapon felül egy elég bejáratott napi menü is van. Rengeteg a külföldi és a magyar törzsvendég, akik napi szinten rárepülnek az ajánlatra. A vendégseregre ránézve, nem is tudom eldönteni, láttam-e már ennyiféle nációt egy ekkora helyen. A Soulfood egy kicsit más játékos, mint a többi étterem a bulinegyedben. Olyan, mintha a nagyid főzne, de ő mondjuk kubai menekült New Orleans-ból. Van ez a megmagyarázhatatlan Soulfood érzés, amitől nagyon vonzó az egész hely. Szokatlan mégis ismerős ízek, és valahogy nem a megszokott módon családias légkör. Ez nem csak kipróbálós, hanem inkább odaszokós hely.

Cím: Budapest, Kazinczy utca 32.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: