Soulfood – Ilyen kaját biztos nem főzött anyád
Mindig üdítő valami kevésbé megszokott étterembe botlani, és a kreol konyha Magyarországon bizony még nem vette fel a harcot a lángossal. Valamikor a kezdetek kezdetén már jártam a Soulfoodban, mert kihagyhatatlanul lapított a Kazinczy utca közepén három zsidó étterem között, az egyetlen kreolként. Egy Attila nevezetű ex-jazz énekes úriember, aki irgalmatlanul megkedvelte a Louisiana környéki kreol-cajun ízvilágot, három éve úgy döntött, hogy hazahozza. Azóta Olga vezeti a konyhát, és rendületlenül szállítják a kraftosabbnál kraftosabb kajákat, amiket tényleg nem nagyon eszel máshol az országban.

Soulfood(porn)
Ez a fajta konyha az eszement zabálás pillérjein fekszik. Egy rakat népcsoport összehegesztett gasztronómiája, ahol a karibi, amerikai, kreol, spanyol, dél-amerikai, meg még a jófranc tudja, hányféle kultúra keverte bele a saját ízeit. Némelyik ételnek kifejezetten magyaros beütése is lehet, hiszen rajtunk kívül egyedül ebben a konyhaágazatban sűrítenek még rántással (ők sem a Szaffi fitten cseperedtek). Elszállós adagok, húshegyek, rák és kukorica mindenhol.

Ő itt fent kérem, egy random selection tál, ami elvileg egyszemélyes, de amúgy meg rohadtul nem. Hát nem gyönyörű? Azok a BBQ csirkeszárnyak és az oldalas egy új dimenzióba cuppantják a BBQ fogalmát. A ragacsos, édes-citrusos mázba rejtett puha csirkehús és szaftos oldalas egészen más, mint a lokális BBQ-próbálkozások. Ebben van valami fűszeresebb boogie, ami megcsavarja az egészet. Négy oldalról támadnak a köretek: édesburgonyachips, grillezett kukorica, saláta és a kreol babos rizs. Az édesburgonyachips frenetikus találmány, főleg a mango-chili-lime szószba tunkolva, sikerült csak ezzel jóllakni, de nyilván a kukorica sem segített, hogy elkerüljük az idő előtti megtelést mert az ember egyből rábukik, mint kisnyugdíjas az utsó bohócszeletre. A babos rizsnek már esélye sem volt.
Tengeri Gumbo

Na ettől felsírsz. Ránézésre paella, de csak úgy messziről, aztán egyből mentegetőzöl magad előtt, hogy dehogy paella, rohadtul nem. Meg merem kockáztatni, hogy nem sűrűn tolt a muter gumbót az asztalra szombatonként gyerekkorodban. Ez talán a legérdekesebb kaja, mert ez lesz a legismerősebb a magyar gyomornak, hiába kandikálnak ki belőle az Alföldön annyira nem jellemző kék kagylók. Az alapja, ha nagyon alpárian akarok fogalmazni, egy kolbászos zöldbabfőzelék, ugyanis kb. ugyanúgy készült, rántással. Ennek közepén egy kupac rizs, körbe pedig kukorica, kagyló és rákok. A legjobb szó az összképre, talán az hogy izgalmas, egy kicsit nem is érted, mi történik, miközben eszed, de imádod a zavart az erőben.
Burger & szendvics

Akad itt burger is, ami már ismerősebben csenghet, amitől viszont soulfoodos lesz, az a mangómustár, vagy a chili és lime jelenléte. A legkisebb mérete az L-es, de van XL és XXL-ben is. A másik nagyágyú, a Jerk tépett sertés szendvics már kicsit vagányabb, a brutálisan fűszerezett malactól, a paprikalekvártól, mangó mustártól és
jézusom, ez mekkora?

Ezen a ponton a szervezetem már valami felesért kiált, hogy együttes erővel vegyék fel a harcot ezzel az ételszörnnyel. Az a baj, hogy amúgy simán enném tovább, de megtelt a lemez, basszus.
Karib & Kreol

Van egy-két curry is a kínálatban, ami nem összekeverendő az indiai vagy thai verzióval. A kreol curry csirke, gyömbér, ananász, zöldségek és rizs háziasítása, míg a karibi verzió csirkével, mogyoróval, kókuszdióval, főzőbanánnal operál és házikenyérrel szervírozzák. Mindkét curry inkább édesebb, gyümölcsösebb, mint a megszokottabb variánsok.


Az étlapon felül egy elég bejáratott napi menü is van. Rengeteg a külföldi és a magyar törzsvendég, akik napi szinten rárepülnek az ajánlatra. A vendégseregre ránézve, nem is tudom eldönteni, láttam-e már ennyiféle nációt egy ekkora helyen. A Soulfood egy kicsit más játékos, mint a többi étterem a bulinegyedben. Olyan, mintha a nagyid főzne, de ő mondjuk kubai menekült New Orleans-ból. Van ez a megmagyarázhatatlan Soulfood érzés, amitől nagyon vonzó az egész hely. Szokatlan mégis ismerős ízek, és valahogy nem a megszokott módon családias légkör. Ez nem csak kipróbálós, hanem inkább odaszokós hely.
Cím: Budapest, Kazinczy utca 32.