RÓKALAND

Művészi tányérok és nagy adagok olcsón? – Megnyílt az Antré!

Ha azt hiszed, hogy a pénztárcád közéd és a zseniális fogások közé állhat, hát, nagyon tévedsz.
Csákvári Péter - szmo.hu
2017. február 07.


Link másolása

Uh, bocsesz, ez már megint egy erős kattintásvadász cím, mi? .......... <--- Látod? Innen töröltem ki azt, hogy "nem érdekel", hogy ne vegyem ilyen bunkóra a stílust. Mivel a cím valójában teljesen helytálló, mert ez a város origójában eldugott étterem megtalálta az egyensúlyt a fine dine és a bisztro dine között, úgy, hogy nem kell egy lepkehálónyi deákkal érkeznünk egy süppedős étkezéshez.resize6

Pataki Márk a séf, akiről akkor hallottam, amikor mindketten a világ különböző eldugott csücskeiben főztünk. Ő nyithatta meg az Antrét, ami egy nem kicsi beruházás, a maga több mint száz férőhelyes, ultramodern belterével és konyhájával a "Kisgozsduként" is aposztrofált, Király utcáról nyíló Passage-ban.

Az étlapot úgy alakította ki, hogy el tudjunk veszni a felfedezés örömében,

de azért, végtére is a bevált kombók szerepeljenek újragondolva rajta. Egyszerű, de vagányul hangzó ételek, amik kiérkezéskor kicsit bonyolultabban, részletgazdagabban hatnak, majd elfogyasztva mégis ismerősek és megmosolyogtatnak. Szóval érdekes dolgokat ettünk.

Kacsamáj és birsalma válogatás

resize1

Hihetetlen, hogy nem a variációk szót használta, imádom! Már majdnem a klasszikus alma-máj párosra gondoltam a rendeléskor, de a birsalma és a tányér felosztása elhessegetett minden ilyesfajta elképzelést, azt a tényt kivéve, hogy a birsalma meg a kacsamáj tényleg kéz a kézben járnak.

A máj kenegetős opciója a torchon, friss kenyérrel olyan, mint egy veretős nyári fesztivál: nem akarod abbahagyni, de azért csak abba kéne egyszer, mégiscsak egy előételről beszélünk.

A birsalmák felelnek az eltérő textúrákért és az édes kompenzációért, ami a máj jinjének a jangja lesz. Az egész tányér egy kincsesláda, tele felfedezni való kis izékkel.

Marinált lazac téli zöldségekkel

resize5

Ez a tányér is követi a kincsesláda effektust, sok szín, majd' egy tucat alapanyag és az előételek Freddie Mercury-ja: a céklás marinált lazac. A zöldségerdő mellett még visszaköszön a halas téma a lazackaviárban és a tintahal tintás textúrákon. Előételnek ez is szép méret, bár az is igaz, hogy annyiba kerülnek, mint átlag a főételek.

A kenyér hozzá viszont annyira zseniális,

hogy az ember simán eléri az "oké" szintet jóllakásban, míg megérkezik a főétel, még ha nyilván nem is ez volt a cél. (Csak hát ez érzékeny téma mostanság, na!)

Rosé kacsamell céklás rizottóval és friss kecskesajttal

resize2

Bámm! Szín és sárm. Ezt az ételt már láttam egy helyen, el is mondtam Márknak, aki már hallotta, hogy hallottak erről az ételről, ugyanígy, sárga céklával. Azon a helyen azonban valahogy nem jött be a tálalás, és a rizottó sem volt ennyire fasza. A kacsamell az vagy tökéletes vagy sz@r, nincs nagy meglepi, ennek esetében bejött az előbbi.

A rizottó már érdekesebb téma.

Brutál alaplevet használhatnak hozzá, de azért a cékla is ott van, pedig alattomos kis rohadék szokott lenni, és szeret elbújni a többi íz mögé. Mindez a kecskesajttal megküldve - ami ugye a céklának a gyerekkori haverja - parádés együtthatást eredményez. Van ez a kecskesajtos, fanyar-sós-krémes állag, ami a cékla minerális jegyeivel eszméletlenül jó együtt, ha jól komponálják az ételbe.

Budapest bélszín bükki vargányával, parázsburgonyával

resize4

A jó öreg Budapest-bélszín az Antré felfogásában egy szép darab bélszínből, egy akkurátusan elkészített vargányából, a borsó 3 árnyalatából és egy kockázott lecsóhalomból áll. Az eredeti veneszi értelemben vett húsra öntött fosszínű raguhalom ilyen gyönyörű reinkarnációjával még nem találkoztunk. Talán egy kicsit a parázsburgonyát sajnálom, hogy csak kettőt sikerült belőle rátenni a tányérra, de szénhidrátból nem lesz hiányunk amúgy sem.

Amarénás feketeerdő tányérdesszert

resize8

 

A végére a nagyvad:

a feketeerdő sztájl minden nyálfakasztó elemével, kicsavarva és visszagyúrva. A legszebb benne az amaréna meggy, amit ha nem kóstoltál még, addig nem halhatsz meg, míg meg nem kóstolod. Valamint a házi pacós fagyi, aminek kifejezetten jól áll, ha kicsit beleolvad az ágyába, és ott egyesíti savanyúját az összegyűlt édes matériákkal.antre utolso kep

Szóval menj csak el ebbe az Antréba bátran. Itt nem a spanyolviaszt akarják az arcodba tolni, se nem megmagyarázni, hogy hova tartson a magyar gasztronómia, csak egyszerűen igényesen etetni, kiváló alapanyagokkal. Két-háromezres kategória (nyilván, ha nem arcoskodsz a bélszínnel), és elég exkluzív a környezet, úgyhogy Tinder-pozitív a hely. Nagyrészt ismerős ételkínálat, gondos kezekben, és gyönyörűen kitálalva. Ez az a megbízható étterem, tudod, ahova szeretnél visszajárni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: