RÓKALAND

Krak'n Town: vagány steampunk gasztrokocsma nyílt Budapesten

Igazi különlegesség, nem véletlenül övezi máris hatalmas érdeklődés. Teszteltük!


A különleges hangulatú és látványvilágú helyek virágkorukat élik. Miközben bever az ember pár sört, és magába tol egy hambit, szereti a szemét is legeltetni, és minél egyedibb képet tesz ki az Instára, annál teljesebbnek érzi az élményt. A József körúti Krak'n Town hivatalosan még csak múlt héten nyitott, de nem véletlenül került azonnal a figyelem középpontjába. A steampunk stílus jegyeiben tündöklő gasztrokocsma igazi különlegesség.

Ha valakinek nincs meg (én sem tudtam volna még erről két napja összefüggő mondatokban beszélni), a steampunk egy manapság is divatos stílusirányzat, ami egy elképzelt múltat, jelent és jövőt mutat be.

Mintha az apokalipszis még az ipari forradalom előtt eljött volna, és a háborúk után az emberiség jócskán megtizedelt része maradt volna csak fenn, akik nem ismerik az elektromosságot, és az újrahasznosítás, valamint a gőz erejével alkotnának számunkra abszolút szürreális találmányokat.

A ruhák és díszletek egyes elemei a viktoriánus korra hajaznak, és ezek vannak aztán továbbgondolva, díszítve.

krakntown_01krakntown_02krakntown_03
krakntown_04krakntown_05krakntown_06krakntown_07krakntown_08

A Krak'n Town-nak megvan a maga története. Mármint a maga kitalált története. 2316 van és királyság, meg titkosrendőrség, meg elnyomás, és a fejlődést éppúgy gátolni próbálják, mint a szabad alkoholfogyasztást. Léghajókkal közlekedünk és óriási polipok roppantják ketté alkalomadtán a Lánchidat. Szalonok pincéiben szövetkezünk a hatalom ellen és mérjük az illegális italokat. Milyen kézenfekvő egy ilyen történetet egy kocsma köré építeni, nem igaz?

És ez a sztory az idő haladtával majd egyre bővül és bonyolódik. A hely tulajdonosa, a személyzet és hozzájuk rendelt internetes oldalak is ezt az üzenetet közvetítik. Itt minden a szerepjáték köré épül nullahuszonnégyben. Tehát a főszakács az nem egy Zoli vagy Feri, hanem Mr. Coombs, aki eredetileg vegyész volt, és most a Krak'n Town konyhájában bujkál a hatalom elől. (Remélhetőleg a kedves vendégeket esze ágában sincs mérgezni.)

krakntown_09krakntown_10krakntown_11krakntown_12krakntown_13krakntown_14krakntown_15krakntown_16

Azért én nem hagytam magam teljesen elvarázsolni és próbáltam a mai pesti valóságban maradni. Bár a tulajdonoson, Szűcs Péteren egyértelműen látszik, hogy steampunk őrült, nagyon is evilági személy. A Szabad az Á..., a Zappa Caffe és a Fiktív Pub is az ő nevéhez fűződik, és kevés választotta el attól, hogy nem ragadjon végül Berlinben, és csináljon inkább ott valami őrületet.

Beszélgettünk arról, hogy milyen bonyolult is volt egy ennyire különleges látványvilágot létrehozni. Hogy a legutolsó hajlított csőnek is története van, és hogy a galérián található kiállítástól, az ételeken és az italokon át minden gondos szervezés eredménye és gyakorlatilag az ő ízlését tükrözi.

Nem fogsz például olcsó vodkából koktélt inni, de többféle, minőségi sörből mindig lesz csapon, és üdítő gyanánt Gyömbírt hörpinthetsz. Az angol reggeli kolbászkáját külön ide kísérletezték ki, de a Haggis vagy a Skót tojás mögött is komoly munka van. A pince majd október elején nyit. Ott jópár rendezvény (meetup, stand-up, mindegy csak up legyen), angol és amerikai sportközvetítések, és iszogatósabb hangulat várható.

krakntown_17krakntown_18krakntown_19krakntown_20
krakntown_21krakntown_22krakntown_23krakntown_24

Most még nagy a hájp. Nemhogy szombat estére, de egy átlag keddre is helyet kell foglalni. Természetes, hogy mindenki a saját szemével akarja látni ezt a sci-fibe oltott mesevilágot. A kérdés az, hogy a nemgozsdu, nemkirály, nemturistaútvonal környéken elhelyezkedő Krak'n törzshellyé tud-e válni. Lesz-e olyan, aki délután is beugrana egy kávéra, vagy miután megszokta a hangulatot is ide jön sörözni a haverokkal? Mert az árak a minőséghez igazítva természetesen elég magasan is vannak (700-ért iszol majd sört és 1690-et perkálsz egy szendvicsért). Igényes és kissé dilis közönségre van ide szükség. Jó lenne abban a tudatban élni, hogy Budapest simán eltart egy steampunk helyet. Mi szurkolunk nekik!

Ha tetszett a beszámolónk, katt a megosztás gombra!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: