RÓKALAND

Ilyen, ha csavarnak egyet a legfinomabb magyaros fogásokon

Egy étterem, ami a klasszikus magyaros fogásoknak pont annyi lazasággal megy neki, hogy feledhetetlenné váljon.

Link másolása

Körülbelül öt percre lakom a Liszt Ferenc tértől, és minden éttermet heti rendszerességgel végigmérek. Persze csak kívülről. Mert az ember hajlamos azt hinni, hogy azok a bizonyos turistacsalogató helyek nem neki vannak kitalálva. Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy ezeken a helyeken minket nem akarnak lenyűgözni.

A Seasons is egy olyan jelenség volt, ami tetszett nagyon, de csak a kerülgetésig jutottam vele. Egészen a múlt hétig! Nagy volt tehát az izgalom, és ez az első falatig nem is múlt el. Mert bár az étterem ízlésesen berendezett, a tulajdonos szívélyes, a teríték modern és a személyzet profi, én nem erre voltam kíváncsi, én nem ezek miatt a dolgok miatt voltam drukkban. Arra vágytam, hogy meglepjenek, hogy az étel maradandó élményt nyújtson, és azt érezzem a végén, hogy bármikor szívesen visszajönnék és repetáznék belőle.DSC_7432DSC_7433

Aztán megérkeztek az előételek és megnyugodtam. Annyira egyben volt minden, hogy onnantól kezdve képes voltam újra élvezni a körítést, és érdeklődni a hely egésze iránt.

Például érdemes egyszer egészen felfelé tekinteni, hiszen az eredeti formájában meghagyott boltív szépsége volt az egyik oka annak, hogy a tulajdonos belevágott a műemlék épület modernizálásba.

Aztán ki lehet olyan különlegességeket is szúrni, mint a jobbnál jobb borokat rejtő bárpult, vagy az asztal szélére helyezett, helyben sült kenyér.

Apró, de iszonyatosan fontos dolgok ezek.

A Seasons nem csak a külföldiek felé nyit. Háromhavonta megújuló étlapjuk, déli menüjük, és minden kreativitásuk arra vár, hogy a magyar közönség is próbára tegye őket.

A mi, nagyjából egész étlapot feltérképező ebédünk kiállta a próbát, és ezen a ponton azért adom át szakácsmesterségben is gyakorlott kollégámnak a stafétát, hogy a gyönyörű képeken túl ti is úgy olvashassatok az ételekről, hogy megjöjjön a kedvetek hozzá.DSC_6212DSC_6208

Szakácsvélemény

Az előétel szekcióból már nagyjából fel is tudjuk mérni mit tud a Seasons. Klasszikus magyaros bisztró ételek, amik a klasszikus magyaros bisztró méretben érkeznek. Egy kis csavar azonban minden ételnek kijut, nem kell cigánypecsenyére meg pörkölt-nokedlira gondolni egyből. Előételünknek választott almás-zelleres-tormás reteksalátánk, ami tatai sonkával érkezik, egyből felébreszt a még meg sem fogalmazódott elő- kajakómából. A sonka szimplán isteni, de a nagy sztori a saláta maga, ami első ránézésre valami majonézes miegymásnak néz ki, de valójában egy kirobbanóan friss, ropogós ízorgia, valahogy így írnám le a húsvétot egy ízben. A zeller és az alma hadakozása az első falatnál annyira intenzív és tökéletesen egybesimuló, hogy mire feldolgozom már el is fogyott.

A második fogásunk egy igazi veterán kacsamáj, ami kalácson érkezik, kesudiós hagymalekvárral. Seasonék nem bízták a véletlenre a kacsamáj beszerzését sem, konkrétan a Four Seasons (mennyi Seasons) kacsamáj beszállítója hozza nekik ezt a páratlan szervet. Szerintem rajtam kívül még sokan vannak úgy vele, hogy örökké tudnák enni. Nos egy ilyen körítéssel megküldve az örökké után IS.

DSC_6241DSC_6223

Az előbb említett csavar azonban a főételeknél játszik leginkább. A Budapest bélszínt együtt kóstoltuk egy T-Bone steakkel (mert ugye miért ne), de a budapest mód itt a lényeg, ami nem a szokásos már-már halálciki ragu megoldás, hanem az elemek halmazállapotának játéka. Minden maradt, ami kell: a lecsó, a borsó és a gomba is, de a lecsó egy püré formájában, a borsó hüvellyel, a gomba pedig kucsmagombaként szerepelt a tányéron. Ez pont egy olyan újítás, ami még nem lövi ki a holdra az eredeti receptet, de kellően izgalmas. Parádés a végeredmény a gyönyörű, füstös ízvilágú bélszínnel, amit a sütők Lamborghinijében, egy Josper sütőben készítenek.DSC_6263DSC_6252

A Josper egy kemence és egy grillsütő kombója, ami 100%-ban faszénnel működik és a szuperereje abban rejlik, hogy baromi gyorsan, baromi forró hőmérsékleten pörköl oda a husinak, ami ezáltal sokkal hamarabb elkészül, de mégsem süti meg az egészet. Ezután pihentetik a húst, amiben végbe megy az ozmózis folyamata, midőn a belső részek is szépen átmelegednek, a húslé kirándul egyet a húsban, de véletlenül sem szárad ki.

A kacsacombunk is hasonlóan ravasz, mint az előző fogás. Az elengedhetetlen párolt káposztát krémmé varázsolták, és polentával támogatták meg. A végeredmény nem csak izgi, de sokkal kényelmesebb fogyasztást szül. Kacsa levág, káposzta tunkol, aztán hajrá polenta. Király!DSC_6283DSC_6297

Desszertnek egy lisztmentes csokitortát próbálunk még magunkba gyűrni, ami nem egyszerű, mert méretes adagokkal néztünk szembe az előzményekben. A tortában minden ott figyel, amitől egy puha, ragacsosan csokis torta megkoronázójává válhat egy menüsornak, ugyanakkor a gluténérzékenyek barátja alapjáraton. Aki ettől megrettenne, mert a múlt században ragadt, az nyugodtan ehet hozzá egy kanál lisztet.DSC_6330DSC_6316

Szóval így kell összehozni úgy egy étlapot, hogy a külföldieket egyszerre csalogassa, és a városlakókat is megvehesse kilóra.

Szakértelem, minőség és vendégszeretet találkozik itt, és egy hangyányit sem színeztem vagy szépítettem. Térjetek be hozzájuk, és fogadok, hogy egyet fogunk érteni a végén!DSC_7429DSC_7431DSC_7435DSC_7436DSC_7438DSC_7440DSC_7448DSC_7442DSC_6309

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: