Ha hiányzik a grillezett étel és a füst íze a szádból – kipróbáltuk az UMO-t
Szerencsére egyre több ember indul útnak azért vacsorázni, hogy különleges, izgalmas élményben legyen része. Hogy a jól megszokott rántott hús és paprikás helyett valami olyan varázslatot kapjon, amire hosszú ideig emlékezhet majd. És bár erre nagyszerű megoldás a fine dining, van, aki ódzkodik az apró falatokat felvonultató vacsoráktól, vagy az árakat találja magasnak egy ilyen helyen. Nekik (is) jó hír a Budán nemrég megnyílt UMO, ami elérhető és mégis egyedi élményt kínál.
A hely mögött az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero áll. A koncepció pedig annyira egyedi, hogy ilyennel Budapesten még biztosan nem találkozott senki.
A fogásokat ugyanis, amik a világ minden tájáról ihletődtek, a füstösségen kívül a koktélkínálat is összeköti. Az itallap megálmodója pedig Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa.
A füst és a grill egy remek alap. A húsokat és a zöldségeket is egy új szintre emeli, és elég csak egy tőzeges whiskyre gondolnunk, hogy értsük, a jó italoknál is könnyedén megjelenhet. De az igazi varázslat az, hogy hogyan hozzuk őket össze.
A legtöbb étteremben borsort ajánlanak egy vacsorához, de az UMO Restaurant étlapján található fogásokhoz koktélokat kínálnak.
Még egy leveshez és egy salátához is tartozik hozzá igazított koktél, ami elsőre talán furcsán hangozhat, és összekóstolni is szürreális élmény, de működik!
Étel: Cantonese Duck Soup - Kacsaleves a kantoni régióból, fermentált gombával és házi tésztával
Koktél: Avenue 26 - Igazi herbál jegyeket felvonultató, harmonikusan fűszeres kreáció, Unicum Riservával, Pedro Ximenez sherryvel és Aperollal.
A leves sóssága, és a koktél édessége fantasztikusan harmonizált egymással!
Étel: Nihon Teien Salad - Különös gondossággal összeválogatott 15 féle mikrolevél UMO ponzu öntettel
Koktél: Valentina - Barackos, virágos aromákkal finomított gin alapú koktél, tőzegáfonyával lazítva.
Az öntet a salátán brutális ízeket hoz elő, és a gines koktél tökéletesen illik hozzá. Olyan, mint a nyári este íze. Egy téli napon különösen csábító.
Oh! Padrons - Grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vaj emulzió és padron paprika
Ceviche Mixto - Friss marinált hal és “tigristej”, citromos perui szószban, fűszerek, koriander a perui partszakaszról
Bombay Duck - Grillezett kacsamell, korma curry szósz és tabulé
Természetesen ezekhez az ételekhez is kérhető koktél. És tényleg mindegyik más szín- és ízvilágban pompázik.
A füstről sokaknak csak a nagy húsok ugranak be, de minket az is érdekelt, hogy mit lehet kihozni egy húsmentes fogásból. Szerencsére talán az egyik legizgalmasabb eleme az étlapnak pontosan ilyen, ráadásul nem csak húsmentes, hanem vegán is:
Íme egy brutális étel. Az ízek, és a textúrák is. Ha egyet kéne választani az étlapról, én ezért mennék vissza!
Gaudi Cauliflower - Karfiol steak, katalán romesco szósz, póréhagyma
A hely nem olcsó, de kompromisszumot nem kötnek a minőség tekintetében, és így nem is tud az lenni. Izgalmas fűszerek, különleges alapanyagok és kreatív műhelymunka, ennek megvan az ára, de azért nem kell egy top étterem degusztációs menüjéhez sem hasonlítani.
Ráadásul van egy "jóáras" megoldás is náluk, ami az ebéd menü. Na nem a menzás fajta! Az ételeket a vacsorás étlap kínálatából emelték ki, de ilyenkor jóval barátibb áron adják.
Az étkezés végén pedig egyedi kávéval is várnak titeket, melyet a One Eleven alkotott meg.
El tudjátok képzelni, hogy ha most ilyen kellemes ez a hely, milyen lesz majd tavasszal és nyáron, amikor kinyit a terasz, és a faszénen sülő hús illatát viszi a szél? Mi alig várjuk!
Honlap: umorestaurant.hu
Cím: UMO Restaurant
1011 Budapest, Ponty utca 1-3.
José Guerrero – fejlesztő-kutató séf, a koncepció megálmodója
Bánszki Bence – executive chef
Nagy Zoltán – Boutiq Bar tulajdonosa, az UMO koktélok kifejlesztője
Molnár Attila – barista, specialty coffee – brazil és kolumbiai kávék