Erdő a város felett: A világ legjobb hoteljében koktéloztunk és vacsoráztunk
Pontosan egy évvel ezelőtt a magyar sajtó attól volt hangos, hogy az Aria Hotel Budapest nyerte a legjobb hotel kategóriában a Tripadvisor's Travellers Choice díját. Akartuk szeretni mi is nagyon, de akkor számunkra még nem tartogatott túl sok élményt. Megszállni nem akartunk benne, a gasztronómia meg éppen csak szárnybontogatós állapotban volt, így leginkább csendben vártunk. Mire vártunk? Hát arra a vacsorára, amit most kaptunk, 2018 elején.
Novemberben jött ugyanis a hír, hogy a hotelhez tartozó High Note Skybarban valami különlegesre készülnek. A durva panoráma mellé bedobtak egy teljesen új koncepciót, és erdőt varázsoltak a tetőterasz köré.
"Ez az erdő mind látványban, mind ízekben megjelenik majd" - ígérték. Mi meg mertünk hinni nekik, és nem bántuk meg.



A High Note Skybar iszonyat luxi.
A kilátás gyönyörű, a design hibátlan, és így a fákkal, kövekkel és mohákkal csak még elbűvölőbb lett. Egy jó fél órát mi is eltöltöttünk azzal, hogy csak bámészkodtunk, így az első koktélra már igazán ki voltunk éhezve.
Én már a rendelés felvevésénél is tapasztaltam pozitív változást. Amikor először itt jártam, még nem volt benne minden pincér teljesen biztos, hogy mivel is szolgál ki, most meg alig tudtam választani a remekül beharangozott italok közül. Végül a Poison nevű koktélnál kötöttem ki, ami egy gines rafinéria fekete berkenyével és rózsával. Peti meg az Avataros koktélt rendelte, mert mezcal és zöld dió mániás, és ebben az italban mindkét elem megtalálható.



Nem fogok minden ételt és italt pontról pontra elemezni, de az első benyomás mindig nagyon fontos. Ezek az italok csodásan néztek ki, itatták magukat, és szerintem még ár-érték arányosnak is mondhatóak. Nem akarok ujjal mutogatni, de ittam én már 4500 forintért „egydecise” mennyiségű italt egy hasonló város feletti helyen... Arra azt mondtam, hogy pofátlanság, erre meg 2500-ért azt, hogy korrekt. (Nyilván nem olcsó, de ez a hely nem is akar az lenni. Ez pompa és luxus akar lenni, helyesen belőtt áron.)



De a koktélról sejtettük, hogy jó lesz. Inkább az ételektől tartottunk. Mert ez a bisztrós fine dining. Hááát... Picike falatkák iszogatás mellé. Nem is rendes vacsora, de masszív alapanyagokból készült meleg fogások. Nehéz ezt eltalálni.
És akkor megjött a feketegyökér panna cotta mohával és szarvasgombával, és fennakadt a tekintetünk.
Tessék? Ez az erdő tematika nem csak valami hangzatos szlogen? Frankón megjelenik a tálamon a tó feneke, és ha eszem, akkor azt érzem, hogy ilyen lehet egy mesebeli világban a manók eledele.
Döbbenet! De tényleg. Többféle textúra, izgalmas ízorgia. És ez még csak az első előétel volt. Még a marinált lazac vagy a kacsamáj mousse szilvával sem tudott unalmas lenni.
Ráadásul a főételek, majd a desszertek sem okoztak csalódást.



Vannak azok az alapanyagok, amiket élből elutasít az ember. Így vagyok én a pofákkal. Nekem mindegy, hogy milyen állat pofája, nem szívlelem. Van az a kocsonyás állaga, ami sosem győzött meg. És akkor feljövök ide, a nagyvárosi dzsungel tetejébe, és olyan vaddisznópofát szervíroznak csicsókával, hogy kitérek a hitemből. Esküszöm, hogy az első falatnál azt éreztem, hogy a téli avar van a számban, és ez a kedvenc ízharmóniám.
Előétel – főétel - desszet hármassal lesz tele az ember, de akkor már totális vacsoraélménye van, és csak az ételek tálalásának stílusa emlékeztet arra, hogy ezek bisztrófalatok akartak lenni.



Ha egy menő helyen, különleges ízekre és élményekre vadásznátok, akkor a High Note Skybar erdeje március végéig vár titeket.
Bízom benne, hogy utána is valami izgalmas csavar jön, de azért ezt ne hagyjátok ki!
Így nő fel egy konyha a feladathoz. Így jön létre egy hangzatos koncepció a valóságban. Bravó!
u.i.:
A személyzet előszeretettel ajánlja a One apple a day nevű koktélt, ami a wasabi miatt kissé félelmetesen hangzik elsőre. Nyugi! Merjétek kikérni. Izgalmas élmény, de jól csúszik.