RÓKALAND

"Életem (majdnem) legjobb ebédje" - A Michelin-csillagos Costes Downtownban jártunk

A Costes Downtownban olyat ettünk, hogy a Gourmet Fesztiválon is hozzájuk rohantunk az ismétlésért. Elmeséljük, hogy minket mivel vettek le a lábunkról.

Link másolása

Az ember nem minden nap eszik Michelin-csillagos étteremben. Akkor sem, ha Budapesten több ilyet is találhat, és akkor sem, ha megengedhetné magának. Mert az igazán jó étteremnek kellemesen ünnepszaga van, arra szeretünk rákészülni.

Pár hete volt szerencsém a Costes Downtown új étlapjának fogásait megkóstolni, és magabiztosan állíthatom, hogy ez az étterem, az rákészülős fajta.

Bár a falak hangulata meglepően barátságos, a szervíz és az elém tett étel magasabb kategóriát képviselt, mint amivel eddig találkoztam, pedig jópár budapesti és vidéki étteremben megfordultam már.

Az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes 2008-ban nyílt meg, és 2010-ben Magyarországon elsőként kapta meg a Michelin-csillagot.

A Costes testvérétterme, a Costes Downtown 2015 nyarán nyílt, és könnyedebb, bisztrós hangulatot áraszt. A Downtown 2016-ban szintén megkapta a Michelin-csillagot. Az éttermet Miguel Vieira executive séf felügyeli, a napi munkát pedig Tiago Sabarigo séf irányítja.

Mondjuk, hogy ennyi alapismeret mindenképpen szükségeltetik, hogy úgy nézzünk a menüsorra, és úgy tekintsünk a helyre, ahogy kell. Úgy, ahogy én is nekiültem a fogásoknak.

De térjünk rá arra, hogy miket kóstoltam, és hogy miért merek áradozni már az elején.

Onnan indul az egész, hogy az előétel előtt is előétel érkezik. Nem is egy! És nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én imádom ezeket a műgonddal kreált falatokat. Csak egy harapás, de megannyi íz. Ráadásul a kövek közül kihalászni őket már önmagában izgalmas játék. Aztán jön egy hideg leves, ami csak azért nem lesz a kedvencem, mert nem tehetem, mert ez még mindig csak egy bemelegítő figyelmesség.

Szerencsére ezután már a folyami rák jön, ami írásos formában is az általam legjobban várt tál volt, és személyes megismerkedésünk is jól sült el. Ez az üde, friss, avokádós, szuperzöld kreáció nekem maga a tavasz, vagy inkább a kora nyár. Lágyan simogatnak az ízek. Enném szeptemberig megállás nélkül.

Aztán érkezik pisztráng, fogas, fürj és mangalica, és bár baromira más az összes, valahogy nekem egy tanulság felé vezetnek. Mindegyik könnyed és frissítő körítést kap, és mindenhol óriási korona a hús. Amikor a mangalicát is merem rózsaszín formában enni, és azt mondom, hogy ez így tökéletes, az tényleg különleges alkalom. De a halak és a fürj is annyira, de annyira remekül lett elkészítve, hogy csak pilláztam.

Szeretnék kötekedni. Szeretném azt mondani, hogy "nem ér ez annyit", hogy "nem tudnak ezek többet"... de igen! Tényleg van az évek meg a rutin mögött valami. Tényleg nem csak abból áll ez az egész, hogy meg van adva a körítés módja. Ezek mögül az ételek mögül ki lehet érezni a munkát. A harmóniára törekvés minden falatban ott jelentkezik.

Csodás élmény ilyen sort végigkóstolni!

És hogy miért nem életem legjobb ebédje volt ez, ha minden klappolt?

Nem fog tetszeni a csavar: Nem az étterem hibája!

Sajnos úgy alakult, hogy a desszert előtt útra kellett kelnem, ami valószínűleg gasztroéletem egyik legnagyobb hibája volt.

Egy sajttorta és egy aranygaluska lehetett volna még... de soha nem tudom meg, hogy az édesekkel együtt milyen lett volna a kép. Valószínűleg a tökéletesnél is tökéletesebb.

Az én hibám pedig legyen a ti tanulságotok: Tiszteljétek meg a menüsort, és szánjatok rá elég időt!

 

Costes és Costes Downtown a Gourmet Fesztiválon

Ha a fenti sorok felkeltették az érdeklődéseteket, de nem ülnétek be élből egy vacsorára, akkor a hétvégén zajló Gourmet Fesztivált nagyon tudom ajánlani. (Meg az ebédmenüt is a Downtownban, ami azért jóval szolidabb áron elérhető, mint a vacsora.)

Írtunk már róla bővebben (ITT), hogy miért érdemes kilátogatni, de ha szorosan a témánál maradunk, akkor a Costes és a Costes Downtown egy közös kitelepüléssel lehet hívogató alternatíva.

Gyorsan végigkóstoltuk mi is a menüt, és ha eddig nem szerettük volna őket, akkor valószínűleg most estünk volna szerelembe.

 

Kacsa gombóccal, lila káposztával és almával - Costes Downtown

Medvehagymás tészta tokhallal és kaviárral - Costes

Rebarbarás képviselőfánk - Costes

 

https://gourmetfesztival.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: