RÓKALAND

Egy modern csárda a Balaton partján – teszteltük a VígMolnárt

Itt az idő, hogy újra a Balaton felé vegyük az irányt. Egy jó csárda pedig éppen elég indok, hogy ellépjünk pár órára a városból.

Link másolása

A szezon előtti heteknek igazán különleges hangulatuk van. Már festik a padokat, takarítják a fagyis bódékat, ébred és éled minden, de még nem akkora a zsivaj. Már balatonillat van, már hosszabbak és fényesebbek a napok, de még romantikus csendben lehet figyelni a naplementét a parton.

Ilyenkor érdemes rövidebb, akár fél napos kirándulásokat tenni a Balaton bármelyik partjára. Csopak körülbelül másfél órára van Budapesttől, és mégis nagyon más ott pihenni és nézelődni pár órát, mint a belvárosban. Ráadásul a vendéglátás sem csak a lángosról és hekkről szól már. Vannak olyan éttermek, amikért kifejezetten érdemes felkerekedni.

Mi a VígMolnár Csárdában kezdtük a szezont, és azóta már azt is elhatároztuk, hogy augusztusban egy egész hetet szentelünk a környéknek, hiszen a Paloznaki Jazzpiknik miatt itt pezseg majd minden.

Első pillantásra a malomkerékbe szerethetünk bele, de ez ma már csak esztétikai élményt nyújt. Az egykori malom 1971-ben bezárt, és azóta itt vendéglátással foglalkoznak. Az új tulajdonos 2011 óta igyekszik azon, hogy megfiatalítsa a helyet, de közben őrizze a hagyományokat.

Így aztán örömmel tapasztaltuk azt, hogy itt nem a téli álomból ébredeznek, hanem az "egész éves Balatonra" szavaznak. Hozzájuk éppúgy jöhetünk jeges tavat csodálni, mint fürdőruhát rántva relaxálni.

Ennek megfelelően a konyha sem csak a szezonalitásra és a tuti biztosra megy. Az étlap majd összes fogása ismerős, de erősen át van gondolva.

A koncepció nem az volt, hogy ha csárda, akkor minibogrács és hamubasült kenyér, de nem is estek át a ló túlsó oldalára, nem szifonból nyomják ki a csirkepaprikást.

Szóval van túrós csusza, ami klasszikus, de sokkal esztétikusabban van tálalva, mint ahogy azt megszokhattuk, és vannak szép szál húsok, de színes és ízletes zöldségek ölelésében érkeznek.

Már az előételekkel és a levessel elteltünk. Kiadós adagok érkeznek mindenből. A kacsamáj terrine, sült paradicsom-paprikakrém, zöldségek kombináció nálam nagyon betalált. Ha annyi friss kenyeret ettem volna hozzá, amennyit a szemem kívánt, itt be is fejezhettem volna az ebédet. A helyben savanyított zöldségekért pedig az ötös mellé a csillag is jár. Ez az az apró csavar, amitől emlékezetes marad az egész.

Nem tudom, hogy mennyire zavaró, vagy mennyire jön át a képeken, de a fedett terasz, ahol mi ültünk, meleg, sárgás hangulatú fényeket varázsolt. Nekem nagyon tetszett, hogy a tűző napról beljebb araszolva, kicsit más világban találtuk itt magunkat, ezért sem szerettem volna eltüntetni a nyomát. De persze ez is egy olyan dolog, amit csak akkor fogtok igazán megérteni, ha személyes látogattok el oda, és kimelegedve behúzódhattok a farakások mellé.

Hiába, az ételeken mellett annyi minden meghatározza még, hogy milyen érzésekkel távozol.

Az őzragú és a marha stefánia megadta a kegyelemdöfést. Desszertet tényleg csak mutatóba kértünk. Mondjuk nem bántam meg, mert az az egy kanál is klassz élmény volt, amit a túrógombócból faltam. A tejföl habos volt, a bunda corn flakes. A határon táncolt ez is, hiszen adta a klasszikus túrós élményt, de benne volt a fiatalos funky.

Mi végig a teraszon ültünk, és csak az ebéd végén jutottam el a mosdókereséséig, de őszintén szólva ekkor dobtam a legnagyobb hátast. Ez az étterem GYÖNYÖRŰ!

Annyira ízlésesen vannak meghagyva a csárdamotívumok, és annyira modern, mégis megnyugtató a belső tér. Kicsit bántam, hogy nem töltöttünk bent több időt.

Nagyon remélem, hogy az emberek egyre inkább és egyre jobban értékelik majd ezt a fajta hagyományőrzést. A magyaros ízek és a régi hangulat végig ott van a falak között és a tányérokon, de közben nagyon mai az egész.

Kiránduljatok egyet Csopak környékén, ugorjatok be ide egy jó halászlére, aztán sétáljátok le a strandon. Tökéletes délután program, már most, a dübörgő nyári napok előtt!

 

http://www.vigmolnarcsarda.hu

 

A fotók a Canon EOS M50-es masinájával készültek!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: