RÓKALAND

Damniczki cukrászda: a triplacsokis fagylaltmennyország

A Hercegprímás utcai manufaktúra olyan minőséget képvisel, ami az első kóstolás után térdre kényszerít bárkit.


Pisztácia is van, csoki is van. Nem is egyféle! Remélhetőleg Bud Spencer is ilyen fagyit nyalogat egy bolyhos felhőn, a hagymásbab után. A Damniczki Budapest cukrászmanufaktúra olyan minőséget képvisel, ami az első kóstolás után térdre kényszerít bárkit.

IMG_1381IMG_1360

Nem vagyok nagy fagyis (tényleg minden alkalommal a számat húzom, ha kóstolni megyek valahova), úgyhogy csacsogó, vigyorgó barátnőmmel karöltve indultam el a Hercegprímás utca irányába, nagyjából két nappal azután, amikorra vártak. Eszegetünk, bólogatunk, dumálunk, jó lesz az. Már a fagylaltos pult előtt Damniczki Balázsba botlottunk, aki aztán belénk beszélte a portékáját. Annyira klassz lenne, ha minden betérő vendég vele találkozna először, és csak negyed órát kapnának abból az energiából, amivel ő mesél a hivatásáról!

IMG_1309IMG_1320
IMG_1264

Kóstoltat, elemez, közben lába alatt szaladgál a két gyerek. A háromévesforma valószínűleg DJ lesz vagy hangmérnök. Igen, ez már most látszik rajta, ami ebben a családban nem is csoda, mert apuka meg állítólag már a nagyi mellett, krémkavargatás közben elkötelezte magát a cukrászmesterség iránt. Ezen információk birtokában én nagyon remélem, hogy a másik csemete továbbviszi a hagyatékot, mert ez a név nem állhat meg egy generációnál.

Balázs 1992-ben, Székesfehérváron nyitotta meg első üzletét. Ha ma azt mondom nektek, hogy hozzáadott színezék, habosító és aroma nélkül kínálja a fagyit, akkor egy laza fejbólintással nyugtázhatjátok, hogy mi sem természetesebb, meg hogy ez így trendi manapság. De 24 évvel ezelőtt, ezen elvek mentén elindulni még nem lehetett annyira egyszerű feladat. Ugyanis amiből nem spórolod ki a gyümölcsöt, az értelemszerűen drágább, és amit nem színezel hupikékre, az nehezebben kelti fel a figyelmet. De a dolog beérett, az emberek megértek a minőségre, és a pult így sem szürke. A fagyinak meg jót tesz, hogy eperízű helyett valóban eper.

IMG_1234IMG_1262IMG_1287
IMG_1226IMG_1127

Nagyjából 48-féle fagylalt közül lehet egyszerre válogatni. Ezek közül kettőt vagy hármat kiemelni komoly feladat. Tejjel készült verzióból nagyjából annyit kóstolhatsz, mint a laktózmentes szorbetekből, és a rend kedvéért azért cukormentes is akad.

IMG_1124

Sztracsatella, puncs, málna, ananász, szilva. Szépen sorakoznak az alapok, de nem állnak meg ezeknél és könyörgöm ti se legyetek szégyenlősek. Szarvasgombás csokit kell kérni, meg sütőtökös narancsot. Esetleg sós vajas kukoricát, kapros uborkát vagy bazsalikomos céklát. Egyszer élünk! Nehogy már fagyiból ne merjünk beválasztani valami eredetit!

Személyes kedvencem az almás pite és a csipkebogyó lett. Rusztikusabb, darabosabb, de így tökéletes. Nem kell bizonygatni, hogy ez tényleg gyümölcs, mert érzed. Sós vajas borsó nélkül meg nem lett volna jó meghalni, az annyira furcsa, mégis üdítő élmény.

Közben fél füllel elkaptam, hogy a jázminos ízűről pont lemaradtam, és hogy talán legközelebb még több virágot kell majd beledolgozni, mert nem mindenki érezte ki belőle. Közvéleménykutatnak megállás nélkül, a vársárlóik között is. Olyan szép ez.

IMG_1215IMG_1160IMG_1154IMG_1196

Miután betegre ettem (zabáltam) magam fagylaltból, azért nem feledkeztem meg a kedvenc kekeckedő kérdésemről, hogy ugyan mi lesz velük télen, de mivel csak Budapesten újak ők, a válasz készen volt, a rendszer már bejáratott.

Lesznek és vannak sütemények, amiket most nyilvánvaló okokból meg sem mertem kóstolni, de olyan gyönyörűek, hogy nézegetni is öröm. Ja, és „hobbiból” azért még szaloncukrot is készítenek az ünnepek előtt. Zselés szaloncukrot! A fagylaltjaikat megidéző, masszívan gyümölcsös szaloncukrot! Szóval aggodalomra nincs ok, amikor kint fagy, akkor is ide járunk majd.

IMG_1193IMG_1355IMG_1346IMG_1339IMG_1329

Az enteriőrről még annyit, szuper tudományosan, hogy hagyja érvényesülni a terméket. Nagypolgári, városi életérzés, de abszolút nem tolakodó módon.

IMG_1368IMG_1363

Balázs úgy bocsátott utunkra minket, hogy azért erre a húsz gombócra még egy órán belül ne gurítsunk le azonnal egy korsó sört, de például az utca végén még kóstolhatnánk egy másik fagyizóban másik fagyit. Mert ő tényleg kíváncsi lenne rá, hogy a pasztából készült, erősen mű termék, hogy esne ezután. Kell a fenének az -gondoltam-, majd hazamentem és vörösboros málnával, meg áfonyával álmodtam.

Ha te is megkóstolnád a különleges fagyikat, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: