Carassia & Viator: Egy különleges pezsgővacsora története
Vágjunk a közepébe. A helyszín a Viator, az apropó egy új pezsgő, a Carassia bemutatója, az izgalmas körítés pedig egy az italokkal összehangolt vacsora.
A pezsgő és annak megszerettetése az emberekkel még mindig nagyon melós feladat. El kell feledtetni azt az édes, kizárólag szilveszterkor fogyasztható tévedést, ami sokaknál csak dísz, megszokott elem. Meg kell mutatni, meg kell értetni a minőségi alkoholra nyitott emberekkel, hogy pezsgőzni nem az ördögtől való cselekedet egy szimpla pénteken sem, és át kell adni azt az érzést, amitől ez egyszerre különlegessé és vágyott rituálévá válhat.
A magyar pezsgő nemrég indult el. A magyar pezsgő előtt még hosszú - hosszú út áll, de ha az emberek mögé állnak és igénylik, keresik, csodás termékek születhetnek.
A pezsgő nem bor, sokkal nehezebben illeszthető be megfelelő fogások közé, és egyelőre még nehezebben is érthető, de egy jó vacsora megmutathatja a benne rejlő izgalmakat és lehetőségeket.
A Viatorról már írtunk régebben ("Vízibivaly, gyöngytyúkmell és lazacpisztráng: végigettük a Viator új étlapját"). Akkor lenyűgöztek, így most bizakodva érkeztünk hozzájuk, még ha a vállalkozásuk, hogy kitűnő pezsgővacsorát varázsoljanak elénk, kockázatosnak is tűnt.
Eperrel, spárgával, halakkal és még megannyi finomsággal kóstoltuk össze a különböző tételeket, és közben számomra hihetetlen módon a legőszintébb viták alakultak ki. Sok a szósz a tésztán, túl savas a legtöbb fogás, úgy tündököl az ital ahogy kell, vagy még alakítani kell az amúgy vita nélkül ízletes körítésén?
Millió válasz született. Nem értettünk egyet. Hol csak félig nem, hogy teljesen nem. És a helyiek éppen annyira boncolgatták az egyes párosításokat, mint a vendégek.
Itt nincs helye mismásolásnak, mert az út elején vagyunk és kőkeményen tanulni kell ezt még.
Aztán egy ponton én csak egyszerűen hátradőltem, és elkezdtem elvezni a miliőt, és azt a három pezsgőt, amiket még kicsit félve engednek ki a szárnyaik közül, pedig derekasan megállják a helyüket.
A pezsgőzés élménye csoda! Nem kell mellé bitang pálinka, nem kell mellé szülinapi torta, csak egy kis kíváncsiság és nyitottság.
Állítólag a három bemutatott tétel közül nem a Classic Brut a kedvenc, de én semmi másra nem hagyatkozom, mint az ízlésemre, és arra a képre, amit magam elé vetítek. Én ezt a pezsgőt szeretem, és tisztán látom magam előtt, ahogy pár hét múlva majd besétálok a Bortársasághoz és a félretett pénzemből megveszem, hazaviszem, és egy estét ismét különlegessé teszek vele otthon. (És azóta megvettem és hazavittem.)
Talán túl sok érzelmet teszek egy tál leves vagy egy pohár ital mellé, de imádkozom azért, hogy ezzel egyre többen legyenek, legyünk így.
Én látom a szőlőt, amiből készül, hallom, hogy milyen fanatizmussal és szeretettel születik. Látom a vidéket, látom az embert benne és mögötte, és ehhez kezdetnek tényleg csak pár kellemes tapasztalat kell.
Az alkoholivási kultúránk olykor aggasztó. Legurítunk pár sört, megveszünk egy alsópolcos rozét és el akarjuk hitetni magunkkal, hogy ennyi elég, hogy az ital csak egy hamisan vágyott bódulat eszköze.
Nem elég, és nem ez az egyetlen lehetőség!
Ihatunk újat, ihatunk jót, akár csak kevesebbet és kevesebbszer, de akkor kapjunk már valami élményt, amitől az élet egy szivárványszínnel még szebb lesz. Támogassuk a magyar borászt, támogassuk a felelős és okos alkoholfogyasztást. Legyünk a részesei annak, hogy a minőség utat törjön magának!
Túlérzelmeskedtem, de nem baj. Többről szól ez, mint egy tál étel és egy pohár ital.
Summázva a lényeget: a Viator továbbra is az egyik kedvenc vidéki éttermünk maradt, és a pezsgővacsora élménye csak még különlegesebb színt adott neki. Ha tehetitek, kísérletezzetek náluk ti is!
De ha Pannonhalma hirtelen messzinek tűnne, a Carassia pezsgőket a Bortársaságon keresztül már országszerte elérhetitek. Biztos vagyok benne, hogy a Rosé Brut (3950), a Classic Brut (4250) és a Blanc de Blancs Brut (4950) közül nem lesz nehéz új kedvencet választani, és a magyar pezsgőre egy kicsit megint máshogyan gondolunk majd utána.
A pezsgőről bővebben:
Az étteremről bővebben:
Apátsági Viator Étterem és Borbár
A pezsgő itt kapható: