RÓKALAND

Kipróbáltuk az új, IGAZI kínai éttermet az Oktogonnál

A Biang Bisztró hétfőn nyílt meg az Oktogonnál, de mi már túl vagyunk a teszten, és az biztos, hogy gyakori látogatók leszünk Wang Mesternél!


Mit tudunk mi magyarok a kínai konyháról? Hát, nem túl sokat. Amilyen büfékkel a hétköznapokban találkozunk, ott nagyjából a NAGY és az OLCSÓ szavakon van a hangsúly. Na meg a kicsit csípősön... És még ezekből az ételekből is átjön, hogy lehetne ezt szeretni, csak mehetne bele kevesebb olaj meg szója, és az ízeket sem ártana izgalmasabbra venni.

Ha jó kínait akartál eddig, biztos, hogy jártál már Wang Mesternél (minimum tervezted). Ő a kínai konyha magyarországi nagykövete, vagy valami nagyon hasonló. A mosolygós, tetovált forma, aki végtelenül szimpatikus, és még képernyőn keresztül is hiteles. Ezt gondolod az ételei megkóstolása előtt, és ebben maradsz azután is, ha egyszer jól belaktál nála.

Már egy ideje benne volt a levegőben, hogy a Vámház körútnál street food, vagy ha úgy jobban tetszik, bisztró jellegű éttermet nyit, de végül az Oktogonnál előbb készült el az új szentély. Szerintem ennek is sokan örülni fognak, hiszen remek hely az.

DSC_9836DSC_9832

A Biang Bisztró ugyan csak tegnap nyitott meg hivatalosan, de már nagyjából egy hete dübörgött benne a soft opening. Szerencsére mi is beférkőztünk a tesztcsapatba, és az elsők között kóstolhattuk meg Wang újdonságait, mert ez bizony nem a Gizella utcai étterem mása. Vannak persze hasonló ízek, és az ikonikus házi tészta ide is beszivárgott (nem is akárhogyan), de meglepetés is bőven akad a menüben.

Kezdjük ott, hogy az egész hely aprócska, és sokkal kevesebb kínai motívumot gyömöszöltek bele. Tényleg egy laza, street food-os üzletnek tűnik. Szerintem kifejezetten jó hangulata van.

Aztán, ha az étlap a kezünkbe kerül, még egy oldalról megerősítést nyer, hogy itt más a koncepció. Kicsit visszafogottabb, kicsit letisztultabb. Remélhetőleg ez a kínálat tényleg alkalmas lesz rá, hogy akár egy pörgős ebédet is be lehessen itt tolni.

Azért a házi tészta az kell, igaz? Azon kívül, hogy tényleg sok fogás alapja, még vendégcsalogató szerepet is kapott: konkrétan az utcára néző ablakban szeleteli egy kínai séfnek öltöztetett robot.

Ezt hiába is próbálnám elmagyarázni jobban, nem lehet. Úgyhogy inkább mutatom, és ha arra jártok, bámuljátok meg. Őrület!

DSC_9847DSC_9800DSC_9801

A roboton kívül azért még jó páran dolgoznak a konyhán, és értik a dolgukat, mert telt ház idején is nagy odafigyeléssel készült, friss, forró, patent fogások jöttek ki egymás után.

Petinek a rizsbundás rákos-sertés golyó jött be az előételek közül, én pedig a sült baoziért megyek majd vissza. Imádom ezeket a gőzölt, majd lepirított töltött gombóckákat, és ahol csak lehet, rendelek belőlük, de sajnos milliószor csalódtam már. A tészta csak kevés esetben igazán jó, és sok helyen annyira minimális töltelékkel készül, hogy szósz nélkül bele is lehetne fulladni... de itt tökéletes a harmónia! 1380 forintért 4 db érkezik. Szerintem kisebb étkűek már ezzel jól is laknak.

Főételnek mi tésztát és tésztát választottunk. A csirkés „sült tészta” (1680 Ft) hasonlított a klasszikus ázsiai ételek hangulatára (csak sokkal jobb minőségben), de a simán „tészta” néven sorakozó fogások inkább levesnek minősülnek, vagy hát valami egytálételnek, sok lével. Ebből a párolt marhahúsos 1880 forintba fájna... de ennyiért nem fáj.

Mindegyik ízletes és izgalmas volt, és így előétellel együtt szinte már teljesíthetetlen küldetésnek bizonyultak. Azért aki nem szereti a csípőset, jól fontolja meg a választását!

Wang Mester még belénk erőltetett egy sült, szezámmaggal töltött golyós desszertet is, de akármilyen finom is volt, ezen a ponton már komolyan szenvedtünk. Ha akarod sem tudod itt kienni magad a vagyonodból, mert nagyon kiadós az összes étel.

DSC_9813DSC_9807DSC_9819

Az ételek némiképp olcsóbbnak mondhatóak, mint a Gizella utcai étteremben, vagy talán inkább az a kulcs, hogy úgy vannak összeválogatva, hogy ezen az áron lehessen kínálni őket.

Az első héten tuti, hogy nagy lesz még a nyüzsi, viszont szerintem így esélyes, hogy a Mester is bent rohangál még, úgyhogy én azt mondom, hogy ezzel a szenzációval kivételesen ne várjatok. Lepróbált, mégis új ételek, minőségi alapanyagokból, barátságos árakon, kellemes környezetben, a Teréz körút 20-ban.

Szeretném azt hinni, hogy ez az igazi kínai street food!

DSC_9823DSC_9825

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: