RÓKALAND

Belvárosi kocsmában főz tovább az év séfje - Házi\Állat

A fine dining haldoklik - mondta Lőrincz György - az év séfje - majd éttermet nyitott egy belvárosi kocsmában.

Link másolása

Lájk-mágnes cím, ugye? Azonban ez az igazság. Való igaz, az Aznap nevű hely a Kertész-Dohány sarkon, amihez hozzátoldották a Házi\Állatot merőben szofisztikáltabb téma, mint egy Bakegér vagy Kakas, de az üzletvezető, Peti szerint sem kell finomkodni ezzel a kijelentéssel, mert hát ez is egy kocsma na. Aztán pedig mégsem.

Maga az Aznap (amit napokig Xaznapnak értettem, mert van egy X a név előtt) Szekszárd és annak borai szeretetéből született, ugyanis Peti szekszárdi és együtt nőtt fel a menőbb borászok gyermekeivel. Nemsokára megnyerték a szomszéd üzlethelyiséget is, és mindenképp a gasztró felé akartak nyitni. Gondoltak egyet, és felhívták a Gault & Millau év séfjét, a Babel egykori atyaúristenét Lőrincz Györgyöt, és megkérdezték nem-e dolgozna velük.

De! - válaszolta.

Így született a Házi\Állat. Az enteriőr tökéletesen átadja valahogy Gyuri azt a mondatát, hogy: "a fine dining haldoklik". Az átbontott falaknál kilógó téglák valami letűnt eleganciát segítenek át egy új irány felé. Nézed a lámpát és azon gondolkodsz: ezt direkt koszolják be, vagy hagyják bekoszolódni magától, hogy ilyen viseletes legyen? A pult mögött tűzoltópalackok hada sorakozik.

Az Aznap részen pedig egy eldugott pókerszobának tűnő rész is van az emeleten egy szép nagy buszmegálló táblával. (ezen a részen már egy kicsit elgondolkodtam, vajon csak random behoznak-e ide mindent, amit találnak az utcán, vagy az Aznap-buszmegálló-tűzoltópalack tengelyen van-e valami összefüggés) 

dsc_7338re1

Techno & Velő

Amikor helyet foglalsz és körbenézel, rácsodálkozol a pofás kis helyre, konstatálod, hogy Gyuri mászkál, beszélget lazán minden vendéggel, még le sem esik, hogy amúgy üvölt a techno. Akkor jutott el a tudatomig, hogy nem a pénteki bebaszás alapjait készítjük elő, amikor megjött az előétel. Határozottan tetszik a dolog még akkor is, ha nem vagyok nagy technocsászár. Aztán egyszer csak velő. Hallottam már róla, kíváncsi voltam rá és tessék, itt van. Fördős Zé szavaival élve: brutális! Egy botrányosan nagy csont csurig velővel.. Alatta ropogós cipó szeletek megpirítva, fokhagymachips, kovászos uborka. Már a a kikanalazás szertartása is annyira megható, hogy egy diszperzites vödörben kell összegyűjteni engem az asztal alatt. Ez a legjobb velős-pirítós, amit valaha ettem. dsc_7391

Na ilyen egy velős pirítós!

A kacsatepertős tojáskrém a másik szignicsörje a helynek és teljesen joggal, de én arra jutottam, hogy minden Házi\Állat-os kenegetős cucc, arra a cipóra kenve kurva jó.dsc_7359re

A tojáskrém

dsc_7366re2

Libamáj-pirított kalács-hagymalekvár-körte

Ránéztünk a kacsamellre és a marhapofa pörköltre dödöllével és tejföllel. A Kacsa körete boulangere , vagyis francia rakott burgonya, amit itthon utoljára a szakácssuliban, külföldön meg egy világvégi pici szigeten, Hermen láttam utoljára, ami nagy kár mert zseniális köret.

A kacsával az a helyzet, hogy eszembe sem jutott, hogy nem lesz rohadt jó, és az lett, tehát nagy meglepi nem történt. Talán kicsit több szószt még elbírt volna, had locsogjon, dehát ízlések... A pofa baszki 9-ből 13 pont. A dödöllével való párosítás pedig, megint megdobja a dopaminszintemet -dopamin nélkül. Szívlapáttal tudnám lapátolni befele.

dsc_7406re23

A Házi\Állat felé bandukolva pont az volt bennünk, hogy egy jó boros-kajás helyet kellene felkeresni, és 3-4-nél több nem is jutott eszünkbe. Nos, ez a hely totálisan ilyen, csak ez addig nem esett le, amíg nem konstatáltam, hogy az Aznap és a Házi\Állat egy üzlet. Külön-külön is 100%-osan megállná a helyét, de ebben a formában 200%-ig. Halál laza és halál profi.

Minden étel az ezres kategóriában fut,

melléjük pedig a legdurvább szekszárdi borokkal tudsz kísérni, de az egyszerűbb tételek is rendelkezésre állnak. Ha nem akarsz egy mosógép árából fájndájningolni, és meguntad a belvárosi street foodot ez a te helyed. Na, ott tali!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: