Á la maison: Könnyed bisztróvacsora az egyik legcsajosabb belvárosi étteremben

Végigettük a menüt, és bátran ajánljuk nektek is.

Link másolása

Vissza se olvasom, hogy miket írtam, mikor decemberben, először jártam az Á la Maison-ben. Sikítoztam, ujjongtam, abszolút nem felnőtt nőhöz méltó módon viselkedtem. Nem én vagyok a legnagyobb unikornisszelidítő, mégis hercegnőnek éreztem magam ebben a brunchmennyországban, és teljesen elvesztettem az eszemet. Azért ha ti visszaolvasnátok első találkozásunkat, itt megtehetitek.

A helyzet másodjára sem változott sokat, már ami őket illeti. Ugyanaz a báj, ugyanaz a cukifaktor, és én ugyanúgy térdre is kényszerülhettem volna azonnal, de „szerencsére” most a kétkedés érzésével indultam neki, így aztán nem tudtak lekenyerezni az első csinos koktéllal sem (csak majdnem).DSC_2822DSC_7087

De miért nem bíztam vakon abban, hogy ismét jól leszek tartva? Mert ezúttal nem reggelizni jöttem.

Á la Maison-ék ugyanis vacsoráztatásba fogtak.

A legendás reggeli, és a már olajozottan működő ebédmenü mellé beiktatták a vacsorát is. Miért? - mondottam én remegő hangon Petinek, a hely felé tartva.

Miért kell sokat akarni? Miért nem maradnak annál, ami tutira működik? Most akkor valami fine dining bűvészkedés lesz itt? Jóllakunk? Finom lesz? Jövünk még ezután újra?

És ennél még sokkal többféleképpen tettem fel nagyjából ugyanazokat a kérdéseket magamban, mire eljutottam addig a bizonyos első koktélig... ami valljuk be, igen jó kezdés volt.

Kakukkfüves, pezsgős. Kellemesen ünnepi és izgalmas. Aztán jött az étlap, a nagy válogatás, és képzeletbeli nyálcsorgatás. De jó volna, ha jó volna. Na lássuk!DSC_2829DSC_2943DSC_2848

Már az első fogásnál felcsillant mindkettőnk tekintete. Francia Camembert sajt érkezett tepsiben sütve, kenyérnyárssal. Ez bizony szép! Ez bizony pont szép adag is! Rögtön után az asztalra kerül a Libamáj zserbó “À la Maison” Art, ami hasonló érzéseket ébresztett. És a kóstolás után végre megérkezik a várva várt megkönnyebbülés is. Persze, hátra volt még a húspróba, meg a desszerteket is jól el lehet rontani, de mi már itt éreztük, hogy nagyon rendben van az irány.

Én nagyjából már ezzel a két előétellel megteltem, de kár lett volna a főételekbe nem belekóstolni. Earl grey pork chop, dijoni burgonyapürével. Nem vagyok az a disznórajongó lány, úgyhogy ez a fogás nagyon meglepett. Úgy látszik, hogy az earl grey teában pácolt malac steak nekem is bejön, főleg ha olyan dijoni mustárral megkínált burgonyapürével van tálalva, mint ez a remek. Csak azért nem fejeztem be, mert bele kellett enni az avokádóval és posírozott tojással körített lazac steak-be. Ez a fogás az, amiről beugrik, hogy itt milyen marha jó a reggeli, és hogy azért is vissza kell még jönni.DSC_2918DSC_2892

De figyelj, még csak most jönnek a kedvenceim!

Meatball spaghetti! Igen, ez az az amerikai filmekből is ismert tésztacsoda, amit anya soha nem főzött neked, pedig a Susi és Tekergőben még a kutyák is azt falták. Nálunk valahogy nem divat húsgombócot pakolni a tésztára, pedig ha meglátod, ugyanúgy tapsikolni kezdesz neki, mint egy habosbabos gofrinak.

A végére hagytam a főételek közül azt a fogást, ami újra kihozta belőlem a neveletlen hercegnőt: Lazacos Matcha Burger! Zöld hamburger buci, óriási lazac steak, bébi spenót levél, friss rukkola és À la Maison’s mártás. Pont nem érdekel, hogy a lazac éppen menő-e vagy sem. Én imádom! És tudom, hogy nem vagyok vele egyedül. Zöld hamburgerbuciban, fenséges mártással és sok-sok salátalevéllel szerintem ez a hamburgerek legelőkelőbb tagja. Végem volt!DSC_2956DSC_2881

Kegyelmet azonban ezután sem kaptam még. Desszert annál inkább. A Crêpe Suzette egy narancsos palacsinta, amit a Gran Marinernek köszönhetően szolidan fel is gyújtanak a szemed előtt. A második vagy harmadik koktélom árnyékából, szerintem kissé már könnyes szemmel néztem végig ezt az attrakciót. Pedig a másik versenyző, a Gran Mariner Soufflé se volt semmi. Sőt, azt hiszem ez az az édesség, amiből tisztán látszik, hogy a séf érti a dolgát.DSC_2851DSC_2871

Annyira voltam szkeptikus, amennyire csak lehetett, de legnagyobb örömömre ez a vacsora parádésra sikerült. Peti is villám tempóban próbálta dokumentálni az eseményeket, hogy minél előbb kóstolhasson, és csak bólogattunk és hümmögtünk, miközben egymásnak adogattuk a tálakat.

Az Á la Maison komoly fába vágta a fejszéjét, de figyelemre méltót alkotott. Mostantól nem csak egy csodás pezsgős reggelire vagy kellemes ebédre, de egy könnyed bisztróvacsorára is érdemes betérni hozzájuk. A séf, Sárosi György fogásai ismerősek, mégis izgalmasak annyira, hogy az ember visszavágyódjon. A hangulat pedig így estefelé, gyertyafényben talán még jobban illik a francia álomhoz.

Nem olvasom magam vissza, mert biztos olyannak tűnök, mint egy tinilány, akit valami lila köd vakított el éppen. De igazából nem bánom. A hely, ami olyan hangulatba hoz, hogy kézen fogva, szorosan egymáshoz bújva sétálunk hazafelé, megérdemli a dicséretet másodszorra is.

Plusz infó:

Az árak barátságosak, így egy jó bor, vagy egy remek koktéllal is érdemes teljessé tenni az élményt.

A vacsora keddtől csütörtökig 17:00 és 22:00 óra között, pénteken és szombaton 17:00 és 23:00 óra között rendelhető.

Cím: 1051 Budapest, Nádor utca 5.

https://www.alamaisongrand.com/


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: