RÓKALAND

8 igényes szakácskönyv, amit te is nyugodtan a fa alá tehetsz

Olyan könyveket mutatunk, amelyekkel biztos nem vallasz szégyent ajándék formájában sem, de te is kérheted nyugodtan a Jézuskától bármelyiket...
Vass Adrien - szmo.hu
2016. december 14.



Már megint zoknit, meg könyvet kell venni karácsonyra? Jajjdekreatív!

Jó, persze, értem én, hogy nem ez lesz a legváratlanabb dolog a fa alatt, de mind a 8 javaslatom hasznos és értékes tagja lehet bárki gyűjteményének. Csodaszép képekkel vannak tele, és nem ritkaság, hogy komplett sztorikat is tartalmaznak egy-egy étel megszületéséről. Ráadásul sok esetben olyan emberek adják ki őket, akiket szívesen kitennénk a polcra, akár húsvér, élő formátumban is (na jó, csak én Jamie Olivert).

Pálinkás Norbert: 100% DISZNÓ

unnamed1_661x773

Az egyik legbetegebb szakácskönyv, amivel valaha találkoztam. Már maga az ötlet, hogy az egész téma a disznóvágásra és a disznó maradéktalan feldolgozására van felfűzve, vérfagyasztó. Emellett még angyalszárnyas malacgrafikák is megjelennek itt-ott, amelyek ha nem ébresztenek benned szemernyi lelkiismeret-furdalást sem, akkor tényleg megérdemled a hurkát és a tepertőkrémet is. A receptek mellett nem csak arról olvashatunk, hogy Pálinkás Norbert mikor és hogyan végzett egy-egy kedves disznóval, hanem tippeket is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy ha nem mi bontjuk a sertést, milyen formában érdemes rámarni az egyes darabokra a hentespultnál.

Nem lehet elmenni szó nélkül Szabó Gábor fotói mellett sem. Amikor az élő példány tekintetét fürkészed, még kicsit sírsz, de amint egyre tovább és tovább lapozol, pokoli éhség tör rád.

Miért ajánljuk: Mert ennyire pontosan és érdekesen még senki sem foglalta össze a disznóvágás gyönyöreit egy szakácskönyvben.

Kinek vedd meg: Igazi férfiaknak! Vagy a mamának, ha még mindig tartanak otthon malacot. Ja, meg egyet magadnak!

Mennyibe fáj: 6990 Ft

Váncsa István: Ezeregy+ recept

vancsai_ezeregyrecept_300dpi_661x949

Ez az a bizonyos sztorizgatós könyv. Például mielőtt megtanulnánk belőle különböző tengeri lényeket készíteni, megismerkedhetünk Péter, a polip történetével. Így aztán mire eljutunk a krétai módon elkészített tintahalig, már a barcelonai állatkertet és Elba szigetét is bejártuk. Ha ezeknél a szösszeneteknél nem lazulnánk le eléggé, akkor jön a következő próbatétel, mely sok éves megszokásunkra próbál fittyet hányni: nem feltétlenül vesződik ugyanis mértékegységekkel vagy pontos mennyiségekkel. Néhány szál, pár gerezd, nagyjából másfél deci. Ahogy felveszi, ahogy érzed. Érezz rá! Én abszolút támogatom a kezdeményezést.

Miért ajánljuk: Mert humoros, kellemes, szórakoztató olvasmány még akkor is, ha a teafőzésig sem jutsz el utána.

Kinek vedd meg: Egy olyan barátodnak, aki nem csak képeket akar nézegetni, ha szakácskönyvre szomjazik. Mert kép, az egy darab sincs benne. Tényleg.

Mennyibe fáj: 4999 Ft

Jamie Oliver: Minden napra superfood

oliver_superfood_300dpi_661x857

A nagymamáinktól és anyukáinktól tanult, sok-sok év alatt begyakorolt, hagyományos, magyar receptek elkészítéséhez nem feltétlen van szükségünk útmutatóra. Sokkal nagyobb gondban vagyunk, ha elhagyni szeretnénk megszokott alapanyagokat, vagy ha teljesen meg akarjuk reformálni az étkezésünket. Ilyenkor sok esetben csak annyit teszünk, hogy minden másnap bejátsszuk az egyre unalmasabb alapsalátánkat, vagy elhagyjuk a köretet a csirkénk mellől. Nem csoda, ha így beleun az ember az „egészségbe”.

Jamie Oliver könyve abban segít, hogy új alapanyagokat és kombinációkat ismerjünk meg, és hogy változatos, különleges ételeket együnk akkor is, ha a szuperegészséges életmód felé fordulunk. Bevallom őszintén, engem pont nem érdekel, hogy mit lehet kihozni egy salátából 100 kalória alatt, de hogy a quinoával sürgősen szorosabbra kell főzni a viszonyunkat, azt már biztos.

Miért ajánljuk: Mert Jamie Oliverben azon kevés férfiak közé tartozik, akiben még nem csalódtunk, és mert nem járhatunk fel minden nap a Várba eszegetni hozzá.

Kinek vedd meg: A család életmódváltójának. Annak, akit rossz nézni, miközben nap mint nap ugyanazt a répa-alma-saláta kombót gyűri le unott ábrázattal.

Mennyibe fáj: 6990 Ft

Mautner Zsófi és Széll Tamás: A főzés mindenkié

mautner

Miért írok ajánlót egy Lidlben, pontokért kapható szakácskönyvről? Miért? Hát mert zseniális!

Hihetetlen, hogy állatos matrica, törölköző és műanyagdoboz szett helyett, értelmes, izgalmas és különleges dolgot lehet bezsebelni.

Akinek nem lenne alapból garancia Mautner Zsófi és Széll Tamás neve, az majd akkor csettint boldogan a nyelvével, amikor kézbe veszi a művet, mert a legjobb szó rá, hogy: használható. Olyan ételek, olyan receptek sorakoznak benne, amiket ismerünk és szeretünk, csak egy kis fűszer, egy kis csavar itt-ott belekerül a fazékba. A ponty mostantól mediterrán, a tarjához petrezselymes reteksaláta dívik, és a brownie nemhogy lisztmentesen tökéletes, de chils-fahéjas fűszerrel izgat.

Miért ajánljuk: Mert ez lesz az a könyv, amit nem csak nézegetsz a polcon, hanem forgatod és használod is.

Kinek vedd meg: Leginkább annak, aki nem jár Lidlbe, de Széll- vagy Mautner-fan. Amúgy, a legbénább válasz a legigazabb ebben az esetben: bárkinek, aki szeret főzni.

Mennyibe fáj: Összesen 30.000 forintért kell vásárolni a Lidlben, gyűjteni kell a matricákat, és már a tiéd is.

Filep Kata: Nagy csokoládé könyv

nagy-csokolade-konyv

A csokoládéval kapcsolatban néha azt érzem, hogy olyan utat próbál bejárni mint a bor. Ma már nem csak betömjük a sütés közben megmaradt két kocka katicabevonót, vagy húsvét első napján kivégezzük az utolsó csokimikulást, hanem tapogatózunk, ismerkedünk, kíváncsiskodunk vele kapcsolatban. Ha kezd a nyelvünk ráállni a jó csokira, otthon is művelhetünk vele csodákat.

Ez a könyv messziről, egészen a maja civilizációtól indít, de hamar megtudhatod azt is belőle, hogy mit rontottál el eddig, valahányszor olvasztgatni kezdted kedvenc édességedet. Kezdd egy jó mogyorókrémmel és juss el egészen a macaronig. Jövőre már nem egy könyv, hanem a saját Bounty-szeleted lehet az ajándék a fa alatt. (Vagy megnézegeted, rákészülsz, majd óriási sóhajtások közepette következő héten is csak tovább nézegeted, mint én.)

Miért ajánljuk: Mert a CSOKOLÁDÉRÓL szól.

Kinek vedd meg: Ismersz olyat, aki szereti a csokoládét? Naugye!

Mennyibe fáj: 4999 Ft

Budai Zsanett és Tonté Barbara: Romani Gastro

budaizs_tonteb_romanigastro_72

A roma gasztronómiáról nekem két kép ugrik be azonnal. Az első az, hogy az alapreceptek születésekor, az ínséges idők és az alapanyaghiány komoly kreativitásra kényszerítette őket, a másik meg az, hogy amikor volt, akkor bizony jókat és jó nehezeket ettek. Mint minden nemzet konyhájánál, náluk is fontos, hogy a receptek fennmaradjanak, ugyanakkor modernebb köntösben és akár egészségesebb formában felkerüljenek a mai fiatalok asztalára is. Ne lepődjünk hát meg, ha a bodagból burger lesz, vagy ha a halfasírtba koriander kerül.

Miért ajánljuk: Mert a cigány konyhát így még nem tálalta nekünk senki.

Kinek vedd meg: Anyának. Vagy annak, aki majd főz is belőle neked jókat.

Mennyibe fáj: 3999 Ft

Nemes Nóra: 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám

nemesnora_661x848

Bennetek is buzog valami perverz vágyokozás iránta, de nektek is maximum az álmaitokban integet vissza Amerika? Nemes Nórával ellentétben sokan vágyunk az Egyesült Államokba, de mivel mégiscsak neki jött össze, kénytelenek vagyunk tőle tanulni.

Miután az irigységet leküzdi az ember magában, arra is rá kell jönnie, hogy a Dakota blog szerzője igazán kellemes lapozgatni valót rittyentett össze. A kiadós reggelik után gyors ebédeket vagy lusta vacsorákat is betanulhatunk a segítségével. Pekándiós pite vagy korianderes-mentás karfiolsteak nélkül én például sokkal tovább már nem is szeretnék létezni.

Miért ajánljuk: Mert Nóra nem csak cuki, hanem újat is mutat.

Kinek vedd meg: A barátnődnek, akivel egyszer majd tényleg eljuttok New Yorkba. Addig meg elfőzögethettek szabadnapokon.

Mennyibe fáj: 4990 Ft

Gianni: Olaszul l'enni jó!

olaszul-l-enni-jo_borito_16-10-10_preview_661x829

Gianni kipakol. Az egyik legszimpibb magyarrá lett olasz első ránézésre szakácskönyvet dobott ki, de valójában a saját élettörténetét színesítette receptekkel.

Ahogy több helyen is kitér rá, számára az étkezés szent, és az asztalnál együtt töltött idő igazi családegyesítő kapocs. Az olasz mentalitás merőben más mint a magyar, és a könyv talán egyik legizgalmasabb történetszála, hogy hogyan egyesül a mi kultúránk az övékkel.

Itt is meg kell említenem a fotóst, mert Pintér Árpi úgy tolja az ételeket az arcunkba, hogy azonnal fakanalat kell ragadni (Vagy telefont és már foglalhatjuk is az asztalt a Pomo D'oroba.).

Miért ajánljuk: Mert őszinte, mert érzelmes, mert egyszerre szakácskönyv és vallomás.

Kinek vedd meg: Annak az ismerősödnek, akinek az olasz konyha többet jelent egy kétszázas pizzánál.

Mennyibe fáj: 6990 Ft


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: