8 igényes szakácskönyv, amit te is nyugodtan a fa alá tehetsz
Már megint zoknit, meg könyvet kell venni karácsonyra? Jajjdekreatív!
Jó, persze, értem én, hogy nem ez lesz a legváratlanabb dolog a fa alatt, de mind a 8 javaslatom hasznos és értékes tagja lehet bárki gyűjteményének. Csodaszép képekkel vannak tele, és nem ritkaság, hogy komplett sztorikat is tartalmaznak egy-egy étel megszületéséről. Ráadásul sok esetben olyan emberek adják ki őket, akiket szívesen kitennénk a polcra, akár húsvér, élő formátumban is (na jó, csak én Jamie Olivert).
Pálinkás Norbert: 100% DISZNÓ

Az egyik legbetegebb szakácskönyv, amivel valaha találkoztam. Már maga az ötlet, hogy az egész téma a disznóvágásra és a disznó maradéktalan feldolgozására van felfűzve, vérfagyasztó. Emellett még angyalszárnyas malacgrafikák is megjelennek itt-ott, amelyek ha nem ébresztenek benned szemernyi lelkiismeret-furdalást sem, akkor tényleg megérdemled a hurkát és a tepertőkrémet is. A receptek mellett nem csak arról olvashatunk, hogy Pálinkás Norbert mikor és hogyan végzett egy-egy kedves disznóval, hanem tippeket is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy ha nem mi bontjuk a sertést, milyen formában érdemes rámarni az egyes darabokra a hentespultnál.
Nem lehet elmenni szó nélkül Szabó Gábor fotói mellett sem. Amikor az élő példány tekintetét fürkészed, még kicsit sírsz, de amint egyre tovább és tovább lapozol, pokoli éhség tör rád.
Kinek vedd meg: Igazi férfiaknak! Vagy a mamának, ha még mindig tartanak otthon malacot. Ja, meg egyet magadnak!
Mennyibe fáj: 6990 Ft
Váncsa István: Ezeregy+ recept

Ez az a bizonyos sztorizgatós könyv. Például mielőtt megtanulnánk belőle különböző tengeri lényeket készíteni, megismerkedhetünk Péter, a polip történetével. Így aztán mire eljutunk a krétai módon elkészített tintahalig, már a barcelonai állatkertet és Elba szigetét is bejártuk. Ha ezeknél a szösszeneteknél nem lazulnánk le eléggé, akkor jön a következő próbatétel, mely sok éves megszokásunkra próbál fittyet hányni: nem feltétlenül vesződik ugyanis mértékegységekkel vagy pontos mennyiségekkel. Néhány szál, pár gerezd, nagyjából másfél deci. Ahogy felveszi, ahogy érzed. Érezz rá! Én abszolút támogatom a kezdeményezést.
Miért ajánljuk: Mert humoros, kellemes, szórakoztató olvasmány még akkor is, ha a teafőzésig sem jutsz el utána.
Kinek vedd meg: Egy olyan barátodnak, aki nem csak képeket akar nézegetni, ha szakácskönyvre szomjazik. Mert kép, az egy darab sincs benne. Tényleg.
Mennyibe fáj: 4999 Ft
Jamie Oliver: Minden napra superfood

A nagymamáinktól és anyukáinktól tanult, sok-sok év alatt begyakorolt, hagyományos, magyar receptek elkészítéséhez nem feltétlen van szükségünk útmutatóra. Sokkal nagyobb gondban vagyunk, ha elhagyni szeretnénk megszokott alapanyagokat, vagy ha teljesen meg akarjuk reformálni az étkezésünket. Ilyenkor sok esetben csak annyit teszünk, hogy minden másnap bejátsszuk az egyre unalmasabb alapsalátánkat, vagy elhagyjuk a köretet a csirkénk mellől. Nem csoda, ha így beleun az ember az „egészségbe”.
Jamie Oliver könyve abban segít, hogy új alapanyagokat és kombinációkat ismerjünk meg, és hogy változatos, különleges ételeket együnk akkor is, ha a szuperegészséges életmód felé fordulunk. Bevallom őszintén, engem pont nem érdekel, hogy mit lehet kihozni egy salátából 100 kalória alatt, de hogy a quinoával sürgősen szorosabbra kell főzni a viszonyunkat, azt már biztos.
Miért ajánljuk: Mert Jamie Oliverben azon kevés férfiak közé tartozik, akiben még nem csalódtunk, és mert nem járhatunk fel minden nap a Várba eszegetni hozzá.
Kinek vedd meg: A család életmódváltójának. Annak, akit rossz nézni, miközben nap mint nap ugyanazt a répa-alma-saláta kombót gyűri le unott ábrázattal.
Mennyibe fáj: 6990 Ft
Mautner Zsófi és Széll Tamás: A főzés mindenkié

Miért írok ajánlót egy Lidlben, pontokért kapható szakácskönyvről? Miért? Hát mert zseniális!
Hihetetlen, hogy állatos matrica, törölköző és műanyagdoboz szett helyett, értelmes, izgalmas és különleges dolgot lehet bezsebelni.
Akinek nem lenne alapból garancia Mautner Zsófi és Széll Tamás neve, az majd akkor csettint boldogan a nyelvével, amikor kézbe veszi a művet, mert a legjobb szó rá, hogy: használható. Olyan ételek, olyan receptek sorakoznak benne, amiket ismerünk és szeretünk, csak egy kis fűszer, egy kis csavar itt-ott belekerül a fazékba. A ponty mostantól mediterrán, a tarjához petrezselymes reteksaláta dívik, és a brownie nemhogy lisztmentesen tökéletes, de chils-fahéjas fűszerrel izgat.
Miért ajánljuk: Mert ez lesz az a könyv, amit nem csak nézegetsz a polcon, hanem forgatod és használod is.
Kinek vedd meg: Leginkább annak, aki nem jár Lidlbe, de Széll- vagy Mautner-fan. Amúgy, a legbénább válasz a legigazabb ebben az esetben: bárkinek, aki szeret főzni.
Mennyibe fáj: Összesen 30.000 forintért kell vásárolni a Lidlben, gyűjteni kell a matricákat, és már a tiéd is.
Filep Kata: Nagy csokoládé könyv

A csokoládéval kapcsolatban néha azt érzem, hogy olyan utat próbál bejárni mint a bor. Ma már nem csak betömjük a sütés közben megmaradt két kocka katicabevonót, vagy húsvét első napján kivégezzük az utolsó csokimikulást, hanem tapogatózunk, ismerkedünk, kíváncsiskodunk vele kapcsolatban. Ha kezd a nyelvünk ráállni a jó csokira, otthon is művelhetünk vele csodákat.
Ez a könyv messziről, egészen a maja civilizációtól indít, de hamar megtudhatod azt is belőle, hogy mit rontottál el eddig, valahányszor olvasztgatni kezdted kedvenc édességedet. Kezdd egy jó mogyorókrémmel és juss el egészen a macaronig. Jövőre már nem egy könyv, hanem a saját Bounty-szeleted lehet az ajándék a fa alatt. (Vagy megnézegeted, rákészülsz, majd óriási sóhajtások közepette következő héten is csak tovább nézegeted, mint én.)
Miért ajánljuk: Mert a CSOKOLÁDÉRÓL szól.
Kinek vedd meg: Ismersz olyat, aki szereti a csokoládét? Naugye!
Mennyibe fáj: 4999 Ft
Budai Zsanett és Tonté Barbara: Romani Gastro

A roma gasztronómiáról nekem két kép ugrik be azonnal. Az első az, hogy az alapreceptek születésekor, az ínséges idők és az alapanyaghiány komoly kreativitásra kényszerítette őket, a másik meg az, hogy amikor volt, akkor bizony jókat és jó nehezeket ettek. Mint minden nemzet konyhájánál, náluk is fontos, hogy a receptek fennmaradjanak, ugyanakkor modernebb köntösben és akár egészségesebb formában felkerüljenek a mai fiatalok asztalára is. Ne lepődjünk hát meg, ha a bodagból burger lesz, vagy ha a halfasírtba koriander kerül.
Miért ajánljuk: Mert a cigány konyhát így még nem tálalta nekünk senki.
Kinek vedd meg: Anyának. Vagy annak, aki majd főz is belőle neked jókat.
Mennyibe fáj: 3999 Ft
Nemes Nóra: 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám

Bennetek is buzog valami perverz vágyokozás iránta, de nektek is maximum az álmaitokban integet vissza Amerika? Nemes Nórával ellentétben sokan vágyunk az Egyesült Államokba, de mivel mégiscsak neki jött össze, kénytelenek vagyunk tőle tanulni.
Miután az irigységet leküzdi az ember magában, arra is rá kell jönnie, hogy a Dakota blog szerzője igazán kellemes lapozgatni valót rittyentett össze. A kiadós reggelik után gyors ebédeket vagy lusta vacsorákat is betanulhatunk a segítségével. Pekándiós pite vagy korianderes-mentás karfiolsteak nélkül én például sokkal tovább már nem is szeretnék létezni.
Miért ajánljuk: Mert Nóra nem csak cuki, hanem újat is mutat.
Kinek vedd meg: A barátnődnek, akivel egyszer majd tényleg eljuttok New Yorkba. Addig meg elfőzögethettek szabadnapokon.
Mennyibe fáj: 4990 Ft
Gianni: Olaszul l'enni jó!

Gianni kipakol. Az egyik legszimpibb magyarrá lett olasz első ránézésre szakácskönyvet dobott ki, de valójában a saját élettörténetét színesítette receptekkel.
Ahogy több helyen is kitér rá, számára az étkezés szent, és az asztalnál együtt töltött idő igazi családegyesítő kapocs. Az olasz mentalitás merőben más mint a magyar, és a könyv talán egyik legizgalmasabb történetszála, hogy hogyan egyesül a mi kultúránk az övékkel.
Itt is meg kell említenem a fotóst, mert Pintér Árpi úgy tolja az ételeket az arcunkba, hogy azonnal fakanalat kell ragadni (Vagy telefont és már foglalhatjuk is az asztalt a Pomo D'oroba.).
Miért ajánljuk: Mert őszinte, mert érzelmes, mert egyszerre szakácskönyv és vallomás.
Kinek vedd meg: Annak az ismerősödnek, akinek az olasz konyha többet jelent egy kétszázas pizzánál.
Mennyibe fáj: 6990 Ft