RÓKALAND

4 tuti túrógombóc-lelőhely Budapesten, amit biztosan nem hagyhatsz ki

Egyszerű étel a túrógombóc, mégsem kapni minden sarkon tökéletesen elkészített darabokat. Ha te is odavagy érte, megmondjuk, merre keresd az igazán habkönnyű gömböket.


Nem mondhatnám, hogy a kedvenc ételem lett volna a túrógombóc gyerekként. Valószínűleg azért nem, mert az otthon, spórolás gyanánt gyártott golyókban legalább annyi búzadara is lapult, mint túró (ha nem több). Persze járt rá bőven porcukor meg tejföl, de amikor először ízleltem egy légiesnek nevezett és jócskán átgondolt mintapéldányt a fővárosban, merőben más véleményem lett erről az ételről. Tud ez a maga egyszerűségével nagyszerű is lenni. Ettől függetlenül magamnak jó ha kétszer vagy háromszor készítettem azóta ilyet, és éttermi kalandozásaim alkalmával sem rendelgettem gyakorta... mostanáig!

Történt ugyanis, hogy hosszú külföldi száműzetéséből most októberben végre hazatért Peti. És tudjátok, hogy mit akar egy gasztrobolond, aki fél évig pocsék angol menzakaján tengődött? Fel akarja falni a várost! A kedvenceit akarja! Jó magyar kajákat akar! (Csinálsz neki egy középszar rakott karfiolt és mosolyog. Hálás közönség.)

A jó magyar kaják között pedig nálunk foglalt helye van a túrógombócnak. Ráadásul azt csak úgy, mellesleg, desszert gyanánt hozzá lehet dobni a komplett vacsorához.

turogomboc-valahova-a-hosszu-bevezeto-reszbe

A sokadik túrógombócos impulzusrendelésünk után pedig rá kellett jönnünk arra, hogy a Magyarországot szeretők megérdemelnek egy tutibiztos budapesti válogatást, hogyha legközelebb messziről térnek haza, célirányosan indulhassanak elcsapni a hasukat.

Szóval kezdje csak Peti az ajánlgatást, a két személyes kedvencével, amelyek közül az első élből kakukktojás, de tulajdonképpen ez adta meg a löketet az igazi túrógombóc felkutatásához:

Great Bistro

A Stőhr Gréta, hivatalos vegán-tündér által működtetett Great Bistro a Bank utcában egy kicsit más tészta(túró). Itt ugyanis nulla állati alapanyagból dolgoznak, ergo a túró és a tejföl is ki van lőve. Túró nélküli túrógombóc? Igen! Kinézetre nincs különbség, de amikor az ember belemártja a villáját megnyílik előtte a kölesgombócok kéjbarlangja. Olyan puha, hogy egy szívószállal is kettévághatnánk. Belül krémesebbre veszi a témát a többi gombócnál, kicsit olyan mintha egy masszívabb tejbegríz bujkálna odabent. Van a kölesnek egy érdekes édeskés íze, ami alapjáraton király csavart tesz egy desszertbe, de a gombócok jófejségből még egy agavés-fahéjas mókában is fürdenek, ami totál bisztró szintre lövi őket. Tehát nem csak, hogy glutén, laktóz, hús, koffein, alkohol – minden mentes desszert, túró nélkül is lealázza a túrós kispajtásait. (690 Ft)

gombkesz

Fotó: Mentes Konyha

 

BESTIA

A Bestiások túllépve a Bazilika környéki étterem átkon remek kis afterwork helyet raktak össze és vígan működnek a téren, ahol eddig minden bezárt egy-két év után. Van Josperük, söröshordó piszoárjuk, kényelmes enteriőrjük és egy igazán tökös túrógombócuk. A klasszik vonalról pattintanak: sűrűbb, túrósabb és feszesebb, de mégis kellemesen lavírozik a krémesség és ultratúrósság vonalán. A Bestia gombóc egy felnőtt és komoly dolog, nem játék. Tekintélyét részben a panko morzsának is köszönheti, valamint annak, hogy a sorozatból ez áll legközelebb a lakossági túrógombócokhoz. (1250 Ft)

bestia

Tulajdonképpen ezzel a két tökéletes véglettel meg is elégedhetnénk, de én a most következő két helyen estem csak igazán hanyatt. Lelkem úrinő darabkája azonnal költözne is be hozzájuk:

Budapest Bisztró

Van olyan étel, amit nem feltétlenül kell újragondolni ahhoz, hogy érdekes és mai legyen. A túrógombóc például úgy jó ahogy van, és elég az alapanyagok minőségére nagyobb figyelmet fordítani ahhoz, hogy felejthetetlen élményt nyújtson.

A Budapest Bisztróra alapvetően jellemző az, hogy eredeti recepteket készítenek el, hibátlanul. A túrógombócuk titka például a házi túróban és a saját kenyerükből készült morzsában rejlik. Na meg abban, hogy a búzadara tényleg csak a kis gömbök összetartása végett kerül a masszába. Szóval semmi extra, elvileg. Aztán Molnár Gyula séf tálal egy olyat, hogy megremeg a lelkünk. Itt érzem azt először, hogy milyen csodaszép étel is ez a túrógombóc.

Ha a külföldi főnököd jön a városba, vagy az olasz nyaraláson megismert lány látogat el hozzád, és valami magyaros, ugyanakkor elegáns és kifinomult kell, akkor ide! Jó? (1650 Ft)

budapest-bisztro

Robinson

A Hadzsala Krisztián-féle túrógombócról többen ódákat zengenek, és mi is az Ő lábnyomát követve jutottunk el a Robinsonba. Ez az a recept, ez az a gombóc! - állapítjuk meg, és a továbbiakról nehezen nyilatkozom. Annyira szívesen írnám, hogy „nincsenek szavak”, de azzal ti nem sokra mennétek. Viszont ha tetszik, ha nem, a Robinson elvarázsolt, és egy szerelembe esett nő érzéseit kibogozni nehéz. Listánk legborsosabb árú darabja minden forintot megér és tudom, határozottan állítom, hogy visszatérünk még érte jópárszor. És a sós-édes tejföltengerben úszó habkönnyű gombóckák pedig csak a jéghegy csúcsát jelentették, mert előtte már egy olyan orgazmusgenerátor menün estünk túl, hogy a „boldogság”, „szeretet”, „magasélet” kifejezéseken kívül az ég világon semmi más nem jött a szánkra. (1800 Ft)

focim-es-robinson

Szóval mi ezeket a példányokat ajánljuk meleg szívvel, de ha nem bíznátok a szubjektív négyesünkben, a város még jó pár menő gombócos lelőhelyet tartogat:

Ha a város szívében kell egy megbízható, megfizethető, modern hely: MenzaHa igazi csárdahangulatban falatoznátok: Paprika Vendéglő

Ha a város legnagyobb gombócát választanátok: Náncsi Néni

Ha a budaiak kedvencével próbálkoznátok: Déryné Bisztró

Kit hagytunk ki? Ti tudtok tuti túrógombócozót?

Fotó: Csákvári Péter

Ha tetszett a cikk, kattints a megosztásra!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: