15 vidéki étterem, amelynek a főztjét nagymamád is megkóstolná
A Balaton déli partján nőttem fel. Egyik komoly erősségünk a csodálatos kilátásunk: az északi partra. Ez persze félig vicc, félig szokásos magyaros kesergés, de igaz ami igaz, a szomszéd fűje mindig zöldebb. Hiába volt ott nekem Siófok vagy Zamárdi, Tihany és Veszprém mindig érdekesebbnek tűnt. És bátran mondhatom, Veszprém felnőtt fejjel is elragadó és egyben izgalmas úti cél.

Pár héttel ezelőtt az Oliva Étteremben igazi "anyukaféle almás pitét" falatoztam, majd többedmagammal nyakamba vettem a várost és végigjártam azt az utat, amit szeptember 11-én hazánk kiemelkedő, vidéki éttermei fognak elárasztani.
Csakúgy mint Budapestnek, Veszprémnek is a Vár környéke az egyik legszebb része. Az Érseki Palota előtti tér önmagában is elég hangulatos, de ha arra gondol az ember, hogy itt nemsokára finomabbnál finomabb ételeket és borokat lehet majd kóstolni, akkor máris indokoltnak tűnik egy szeptemberi utazás.


A Stílusos Vidéki Étterem mozgalom rövidítése, mely 15 vidéki étterem összefogásával jött létre. A szlogenük szerint a SVÉT: 15 vidéki étterem, 15 világnézet, 15 kreatív séf, 1 küldetés.
A tagok:
1. Anyukám Mondta – Encs
2. Baricska Csárda - Balatonföldvár
3. Chianti Étterem – Veszprém
4. Erhardt Étterem – Sopron
5. Gusteau Kulináris Élményműhely - Mád
6. Ikon Étterem – Debrecen
7. Kistücsök Étterem – Balatonszemes
8. Macok Bisztró és Borbár - Eger
9. Mandula Étterem és Bor Bár – Villány
10. Manga Utazó gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok
11. Nomád Hotel – Noszvaj: nomadhotel.hu
12. Palkonyha - Palkonya
13. Rosinante Étterem – Szigetmonostor
14. Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma
15. Walter Vendéglő – Perbál
+ kiállítanak még:
SVÉT aspiráns éttermek: Spaletta Étterem és Sörház (Kecskemét), Jankovich Kúria (Rácalmás), Kővirág (Köveskál)
Vendég Éttermek:n Oliva Étterem (Veszprém), Villa Medici Hotel és Étterem (Veszprém)


A SVÉT kicsit olyan, mint a Gourmet Fesztivál, csak szigorúan vidéki körre szorítkozva. De persze más különbségek is vannak. Ezek az éttermek baráti szálakon kapcsolódnak egymáshoz, és a hétköznapokban is összedolgoznak. Bár a stílus olykor igen különböző, a hitvallás azonos: minőséget képviselni és vidékre csábítani az erre éhes vendéget.
Különlegesség még, hogy a rendezvényen porcelántányéron kapod a kóstolókat és hogy minden évben más a helyszín. Tavaly például Pannonhalma volt a vendéglátó. A tematika akkor a zöldfűszerek, gyógynövények használata volt, de idén sem kevésbé izgalmas dologra esett a választás. A mottó az Örökségünk és kreativitásunk, tehát minden étterem egy hagyományos és modern fogással áll majd elő.
Az idei vendéglátó, a Chianti Étterem hibátlanul mutatta be azt, hogy miről is lesz, lehet majd itt szó. Legalábbis azok a fogások, amiket én kóstoltam, erről árulkodtak. Palócleves, amihez a betétek érkeztek első körben, és csak utána a gőzölgő, folyékony összetevő. Hagyományos és méltatlanul háttérbe szorult fogás, a legmodernebb kivitelezésben. A kedvencem a Rákóczi túrós lett, ami szintén ezt a vonalat erősítette: bár a tálon még elemeire volt bontva, a szájban újra a klasszikus süteménnyé állt össze. És ennél csak több izgalom, több fogás és több megközelítés várható.

Tehát azon a szép, vasárnapi napon, pontban délben, a megyés püspök köszöntőjével és asztali áldással kezdetét veszi a mulatság. A balatonfüredi Baricska Csárda cigányzenekara rázendít, és kezdődhet a kóstolgatás estébe nyúlóan.
Ejtsétek meg a kötelező regisztrációt, foglaljatok szállást, és érkezzetek akár több napra. Az evés-ivás mellett pedig csodáljátok meg Veszprém egyéb nevezetességeit is, mert több helyre kedvezményesen juthattok be ez idő alatt, és látnivaló akad bőven.
Helyszín: Veszprém, Érseki Palota előtti tér
Házigazda: Chianti Étterem, Veszprém
Résztvevők: a 15 Stílusos Vidéki Étterem, a két meghívott helyi étterem, illetve a SVÉT-aspiránsok
Tematika: Örökségünk és kreativitásunk
Regisztráció: szükséges (augusztus 15-től: www.veszpreminfo.hu)
Mindig friss hírek: svet.hu, facebook.com/stilusos

Ha te is szívesen részt vennél a rendezvényen, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!