RÓKALAND

15 vidéki étterem, amelynek a főztjét nagymamád is megkóstolná

Ha regisztrálsz a Stílusos Vidéki Éttermiség éves nagyrendezvényére, szeptember 11-én végigkóstolhatod több kitűnő vidéki étterem főztjét Veszprémben. Nem érdemes kihagyni!
Vass Adrienn cikke - szmo.hu
2016. augusztus 15.



A Balaton déli partján nőttem fel. Egyik komoly erősségünk a csodálatos kilátásunk: az északi partra. Ez persze félig vicc, félig szokásos magyaros kesergés, de igaz ami igaz, a szomszéd fűje mindig zöldebb. Hiába volt ott nekem Siófok vagy Zamárdi, Tihany és Veszprém mindig érdekesebbnek tűnt. És bátran mondhatom, Veszprém felnőtt fejjel is elragadó és egyben izgalmas úti cél.

s2

Pár héttel ezelőtt az Oliva Étteremben igazi "anyukaféle almás pitét" falatoztam, majd többedmagammal nyakamba vettem a várost és végigjártam azt az utat, amit szeptember 11-én hazánk kiemelkedő, vidéki éttermei fognak elárasztani.

Csakúgy mint Budapestnek, Veszprémnek is a Vár környéke az egyik legszebb része. Az Érseki Palota előtti tér önmagában is elég hangulatos, de ha arra gondol az ember, hogy itt nemsokára finomabbnál finomabb ételeket és borokat lehet majd kóstolni, akkor máris indokoltnak tűnik egy szeptemberi utazás.

s3oliva- almás pite
Mi a SVÉT?

A Stílusos Vidéki Étterem mozgalom rövidítése, mely 15 vidéki étterem összefogásával jött létre. A szlogenük szerint a SVÉT: 15 vidéki étterem, 15 világnézet, 15 kreatív séf, 1 küldetés.

A tagok:

1. Anyukám Mondta – Encs

2. Baricska Csárda - Balatonföldvár

3. Chianti Étterem – Veszprém

4. Erhardt Étterem – Sopron

5. Gusteau Kulináris Élményműhely - Mád

6. Ikon Étterem – Debrecen

7. Kistücsök Étterem – Balatonszemes

8. Macok Bisztró és Borbár - Eger

9. Mandula Étterem és Bor Bár – Villány

10. Manga Utazó gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok

11. Nomád Hotel – Noszvaj: nomadhotel.hu

12. Palkonyha - Palkonya

13. Rosinante Étterem – Szigetmonostor

14. Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma

15. Walter Vendéglő – Perbál

+ kiállítanak még:

SVÉT aspiráns éttermek: Spaletta Étterem és Sörház (Kecskemét), Jankovich Kúria (Rácalmás), Kővirág (Köveskál)

Vendég Éttermek:n Oliva Étterem (Veszprém), Villa Medici Hotel és Étterem (Veszprém)

s1s4

A SVÉT kicsit olyan, mint a Gourmet Fesztivál, csak szigorúan vidéki körre szorítkozva. De persze más különbségek is vannak. Ezek az éttermek baráti szálakon kapcsolódnak egymáshoz, és a hétköznapokban is összedolgoznak. Bár a stílus olykor igen különböző, a hitvallás azonos: minőséget képviselni és vidékre csábítani az erre éhes vendéget.

Különlegesség még, hogy a rendezvényen porcelántányéron kapod a kóstolókat és hogy minden évben más a helyszín. Tavaly például Pannonhalma volt a vendéglátó. A tematika akkor a zöldfűszerek, gyógynövények használata volt, de idén sem kevésbé izgalmas dologra esett a választás. A mottó az Örökségünk és kreativitásunk, tehát minden étterem egy hagyományos és modern fogással áll majd elő.

Az idei vendéglátó, a Chianti Étterem hibátlanul mutatta be azt, hogy miről is lesz, lehet majd itt szó. Legalábbis azok a fogások, amiket én kóstoltam, erről árulkodtak. Palócleves, amihez a betétek érkeztek első körben, és csak utána a gőzölgő, folyékony összetevő. Hagyományos és méltatlanul háttérbe szorult fogás, a legmodernebb kivitelezésben. A kedvencem a Rákóczi túrós lett, ami szintén ezt a vonalat erősítette: bár a tálon még elemeire volt bontva, a szájban újra a klasszikus süteménnyé állt össze. És ennél csak több izgalom, több fogás és több megközelítés várható.

Chianti2

Tehát azon a szép, vasárnapi napon, pontban délben, a megyés püspök köszöntőjével és asztali áldással kezdetét veszi a mulatság. A balatonfüredi Baricska Csárda cigányzenekara rázendít, és kezdődhet a kóstolgatás estébe nyúlóan.

Ejtsétek meg a kötelező regisztrációt, foglaljatok szállást, és érkezzetek akár több napra. Az evés-ivás mellett pedig csodáljátok meg Veszprém egyéb nevezetességeit is, mert több helyre kedvezményesen juthattok be ez idő alatt, és látnivaló akad bőven.

Dátum: 2016. szeptember 11., vasárnap (12.00-18.00)

Helyszín: Veszprém, Érseki Palota előtti tér

Házigazda: Chianti Étterem, Veszprém

Résztvevők: a 15 Stílusos Vidéki Étterem, a két meghívott helyi étterem, illetve a SVÉT-aspiránsok

Tematika: Örökségünk és kreativitásunk

Regisztráció: szükséges (augusztus 15-től: www.veszpreminfo.hu)

Mindig friss hírek: svet.hu, facebook.com/stilusos

Chianti

Ha te is szívesen részt vennél a rendezvényen, oszd meg a cikket ismerőseiddel is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: