1 este, 3 helyszín, 4 nő – leteszteltük Budapest legjobb borbárjait
Van egy klassz boros magazin, a VinCE, biztos ismeritek. Sok nyalánkságról írnak, és évente 1-2 alkalommal velük együtt lehet kóstolni a finom borokat. A következő ilyen alkalom április 5-7-ig lesz, ez a VinCE Budapest Wine Show 2018.
A háromnapos program egy díjátadóval kezdődik majd, és hogy kik örülhetnek elismerésnek, abba a közönségnek is bőven van beleszólása.
Több kategóriában is lehet szavazni, de az én kedvencem nyilvánvalóan a "Legjobb Borbár" kategória. Itt három versenyző van: a Carpe Diem Borbár, a Kadarka Bár és a Drop Shop Borbár.
Nem tudom, ti hogyan döntenétek, de én a legkézenfekvőbb lehetőséget választottam: ki kell próbálni az összeset!
Így hát boldogan kerekedtem fel egy díszes női társaság lelkes tagjaként, és vetettem bele magam az estébe, majd éjszakába, hogy megtaláljam a választ az égető kérdésre: Melyik a legjobb borbár ma Budapesten?
Azért a színes képek előtt ledarálok még pár alap infót és általánosságot, hogy ti is könnyebben dönthessetek majd.
A három jelöltet a magazinnal együtt működő szakmai zsűri határozta meg. Ők nyilván sok olyan dologra is figyelnek, ami az átlag fogyasztónak nem szempont... legalábbis látszólag.
Közben meg kiderült, hogy ha komolyan veszi az ember a borbárbajárást, akkor tényleg fontos, hogy széles legyen a kínálat, elhivatott és szenvedélyes a vezetőség, és hozzáértő a személyzet. Ez mindhárom helyen teljesen alap volt.
És még megannyi dologban hasonlítottak egymásra, de én engedelmetekkel azokra térnék majd ki, amik igazán megkaptak az adott helyen, amik belém égtek, amiktől különlegesek és egyediek számomra. Volt ilyen momentum bőven!
Tehát 1 este, 3 borbár, 4 nő! Hajrá!

(Tesztpartnereim: Ádám Orsolya, Fejes Réka és Jadrasics Borbála)
A Kadarka talán a legpopulárisabb a hármasból. Jó is, hogy itt kezdtünk, mert ha ez a hely lett volna a vége, sose megyünk haza. Itt már este hatkor is pezseg az élet.
A főnök szövegel és tölt, és repül az idő, miközben olyan totál ismeretlen magyar borászok kerülnek közel a szívünkhöz pár korty után, amiről nem is álmodtunk elsőre.
Itt tényleg az a cél, hogy találjanak valamit, ami neked,a vendégnek ízlik. Közben pedig az is alap, hogy csak olyan bort árulnak, amit szívesen fogyasztanak és szívből ajánlanak. Mindenből van kóstoló, és addig kóstolsz, amíg rá nem találsz a favoritra, és minden palackot megbontanak, semmiből sem kell azonnal üveggel kikérni.
A Király utca hoz magával egy bizonyos lazaságot, de a Kadarka a bulinegyed partja, semmiképpen sem mondanám a szerves részének. Itt kevés az elvetemült vedelő, és sok a borélvező.
A meleg pogácsán kívül, ami még az italok előtt megérkezett, itt lehet sokféle fogást is harapni, ha a fejünkbe szállt a bor. Krémek, saláták és burgerek is felbukkannak. Szerintem ez baromi jól tud jönni alkalomadtán.
Asztalt mindenképpen foglaljatok, mert mi egy szimpla kedden, olyan 6-7 óra környékén már azt tapasztaltuk, hogy teltház közeli állapotok uralkodnak.
Mennyire klassz már, hogy egy laza, szórakozóhelynek álcázott borbár, minőségi borokkal így dübörög?!
Éljen soká!








Na hát a Carpe Diem erős váltás volt a Kadarka után. És nem azért mert jobb vagy rosszabb, hanem mert totál más. Másmilyen hangulat, másmilyen koncepció, másmilyen borok.
Ide nem feltétlenül azért ül be az ember, hogy szórakozzon, sokkal inkább ismerkedni lehet a különleges italokkal. Itt tuti nem lesz hangos szó, itt tuti nem lesz hőbörgős pohártörés. Minden olyan tiszta és kicsit sejtelmes, ugyanakkor nagyon otthonos.
Megvan a közönsége, aki tudja, hogy pénteken milyen kóstoló lesz, vagy hogy a hónapban melyik borász állít be (amúgy ezekről az infókról mi is értesülhetünk a Facebook oldalukon). Sok a szakmabeli, sok a borszakértő... de ez semmiképpen se tántorítson el egy kezdő borivót a helytől!
Ha nyitott vagy rá, itt valami mást fogsz tapasztalni, mint amilyen hangulatokat eddig az alkoholhoz kötöttél.
Itt is lehet egészen kis mennyiséget, fél decit is kérni, és előszeretettel bontanak meg olyan tételeket is, amit máshol biztosan nem. Különleges pezsgőket és húzósabb árú borokat is kaphattok pohárral.
Nagyjából 24 állandó tétel van, aminek a nagyobb része külföldi (4-6 tétel csak a magyar), és ezek mellé jönnek be a heti ajánlatok és a különleges kóstolók. Ez az a hely, ahova sokan azért jönnek el, mert értesülnek róla, hogy a héten valami kihagyhatatlan ital kerül felbontásra.
De akármennyire finom is a körítés, azért itt is az számít, hogy amit kóstolsz, az elnyerje a tetszésedet. Ha hagyod magad, és szóba elegyedsz velük, biztosan mutatnak neked olyan bort, amiről nem gondoltad volna, hogy szereted.








A Drop Shop az egyik legelső borbár volt Magyarországon. Azt se tudtuk, hogy mit akar ez lenni, amikor 2010-ben megnyitott. A design azóta nem sokat változott, csak a törzsvendégek és a jó bor után ácsingózók sokasodtak. Ez maximálisan őket igazolja: semmi fakszni nem kell, csak a legjobb minőségű pohár, és mellé egy üveg, aminek története van. Mert itt bizony el is mesélik a borok történetét, itt a misztikummal együtt lehet beleszagolni a pohárba.
Amint belépsz, szembetűnnek az üveges tételek, majd a fekete táblácskákra írt ajánlatok. Naponta kb. 70 borból lehet választani, amit pohárral is adnak. De ha megtetszik mondjuk egy különleges Új-Zélandi palack, akkor azt is elfogyaszthatod az asztalodnál, vagy haza is viheted.
Itt is tartanak borkóstolókat, nagyjából 2-3 hetente, és természetesen ilyenkor olyan tételek kerülnek elő, amiket semelyikünk sem fogyaszt az egyszerű hétköznapokon.
Imádtam a hely hangulatát. Azt, hogy egyszerűségében is nagyszerű körítést ad a boroknak, és hogyha körbenéz az ember jólszituált fazonokat, de mégsem merev arcokat lát.
És amit még ugyanennyire imádtam, az a sajtos- sonkás- szalámis- olivás- aszalt paradicsomos tál volt. Mivel ez lett a harmadik helyünk aznap este, már igencsak ki voltunk éhezve valami hasonló kísérőre. Rávetettük magunkat, aztán amikor megéreztük, hogy milyen ízek találkoztak a szánkban, azonnal lelassítottunk, és tovább forgattuk hozzá a poharunkban a bort.
A Drop Shop nem az én környékem, de biztos vagyok benne, hogy amint lehet, visszatérek! Ha a Jászai felé jártok, ti se hagyjátok ki!








Ismeritek valamelyiket?
Megismernétek valamelyiket a leírások és képek alapján?
Válasszatok! Teszteljetek! És szavazzatok!
Április 2-ig van időtök rá ITT
Aztán 5-én a találkozunk a Várkert Bazárban! Bővebb infóért KATT IDE