Hazavihetjük-e saját dobozban az ételt az étteremből? Igen, de ez ennél sokkal bonyolultabb...
A környezettudatos városi lét egyik fontos szegmense a mindennapi étkezés, különösen, ha nem megoldott a főzés és valahová el kell ugranunk ebédért. Sokan az elviteles doboz opciójára szavaznak, ami egy óriási dilemmákat vet fel, melyek középpontjában az élelmiszerbiztonság áll.
Van, aki saját dobozban szeretné hazavinni az ételét, de ez sokszor nem egyszerű.
Cikkük kiindulópontja egy, a "Csináld másképp" Facebook csoportunkban felvetett kérdés volt: többen panaszkodtak rá, hogy bizonyos éttermek nem engedik saját dobozban hazavinni az ételt, pontosabban csak a saját maguk által használt, új, egyszer használatos műanyag dobozokba hajlandóak merni az ebédet.
? Grilled chicken with high fiber vegetabales ??? استیک مرغ گریل شده به همراه سبزیجات حاوی فیبر بالا و پروتئین.? . . . #elephan ? #healthyfood ? #healthybreakfast #healthyeating #dietplan #dietfood #takeaway #takeawayfood #gym #fiitness #fitnessfoods #fitnessfood #eatwell #bewellbykelly #yummy ? #steaks ? #pasta ?#juices #drinks?
295 Likes, 3 Comments - بوفه الفان (@elephan.meal.prep) on Instagram: "? Grilled chicken with high fiber vegetabales ??? استیک مرغ گریل شده به همراه سبزیجات حاوی فیبر..."
Ez bizonyos szempontból érthető, hiszen amennyiben a vevő otthon beszennyezett dobozában hazaviszi a tökéletes minőségű ételt, akár önmagát is megfertőzheti/ételmérgezést okozhat magának, innentől kezdve pedig meglehetősen nehéz lenyomozni, pontosan hol szennyeződött az étel.
Az éttermeknek/vendéglőknek/kifőzdéknek szigorú élelmiszer-biztonsági szabályokat kell betartaniuk, amit csak nehezít,
ha "idegen test" kerül a képbe, azaz olyan doboz, amiről kívülről, első pillantásra nem látszik, felületén hordoz-e egészségre ártalmas kórokozókat.
Hát még, ha látszik! Az említett Facebook-csoportunkban merült fel a probléma, amivel több felhasználó is találkozott: hiába próbáltak saját dobozban hazavinni ételt több budapesti étteremből is, nem jártak sikerrel.
Nuestros arroces son elaborados cada día. Y nuestras raciones las servimos al momento #TakeAwayFood #LautenticaVlc #Paella #CocinaCasera #Valenci#TakeAwayFood #paellaenvalencia #laautenticapaella #LautenticaVlc #Paella #CocinaCasera #Valencia
4 Likes, 0 Comments - La Auténtica (@lautenticavlc) on Instagram: "Nuestros arroces son elaborados cada día. Y nuestras raciones las servimos al momento ..."
Aki a zero waste-próbálkozásokban otthon van, majdnem biztos, hogy találkozott hasonló helyzettel, és szinte minden alkalommal higiéniai/élelmiszer-biztonsági okokra hivatkoznak az eladók/üzemeltetők. Ebben az esetben is így van, hiszen nagy öngólt rúghat magának egy étterem, ha szennyezett dobozban tárolt, egyébként hibátlan minőségű ételt ad ki.
Remember me working in the office now? Yeah, so, this is still on. So you gonna have a fair share of lunchboxes in your feed. This time I have kimchi fried rice with tofu ? My co-workers must love me for the smell. #herada #lunch #lunchbox #office #officelunch #lunchbreak #kimchi #kimchifriedrice #andsprite #jk #nosprite #jhopefav #jhope #kimchibokkeumbap #bokkeumbap #볶음밥 #egg #sunnysideup #korean #koreanfood #koreancuisine #friedrice
16 Likes, 1 Comments - Herada (@herada.to.my) on Instagram: "Remember me working in the office now? Yeah, so, this is still on. So you gonna have a fair share..."
Mivel sokfelől hallottunk sok mindent - van, aki szerint nincs is jogi szabályozása a kérdésnek, mások szerint igenis van, de azért az éttermek mindenféle tudás nélkül hivatkoznak általuk sem ismert törvényi pontokra - , ezért utánajártunk a szabályozási oldalnak, megkerestük a NÉBIH-et, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.
READY STOCK paper bowl+lid 650ml #tokokemasanlampung #paperbowllampung #papercuplampung #tokoplastiklampung #mangkukplastiklampung #piringplastiklampung #tokoduslampung #cetakduslampung #cetakkemasanlampung #paperlunchbox #takeawaybox #boxputih #paperbox #foodgrade
3 Likes, 2 Comments - packagingmart.lpg (@packagingmart) on Instagram: "READY STOCK paper bowl+lid 650ml #tokokemasanlampung #paperbowllampung #papercuplampung..."
Levélben kértünk választ arra a kérdésre, létezik-e ennek a problémakörnek élelmiszer-biztonsági előírása és ha igen, a "mezei" vásárló hol tud utánanézni. "A kérdés valóban rendszeresen felmerül" - tájékoztatott minket Frum Zsuzsa sajtófőnök. A hivatalos NÉBIH-állásfoglalás szerint Az élelmiszerek előállításának, forgalmazásának, raktározásának, szállításának általános és részletes feltételeit uniós és nemzeti jogszabályok határozzák meg.
dijamin murah?? . Toko Plastik Berkat Tanjung Mas Raya A-16a 0877.0182.0101 . #tokoplastik #tokoplastiksemarang #plastikmurah #tokoplastikberkat #thinwall #kertasmakan #lunchbox #tokomurah #semarangplastik #cup #sendok #mika #mikamakanan #tokoplastiklengkap #grosir #grosirplastik #grosirplastiksemarang #dosmakanan #takeawaybox #lunchboxsemarang #standingpouchsemarang #sendokesdoger #sendoksemarang #bentosemarang #tusukgigi #tusukgigikertas #klip #sendokmakan #mika3c #mikaburger
7 Likes, 0 Comments - toko plastik berkat (@tokoplastikberkatsemarang) on Instagram: "dijamin murah?? . Toko Plastik Berkat Tanjung Mas Raya A-16a 0877.0182.0101 . #tokoplastik..."
Ezek célja többek között, hogy a végső fogyasztók egészségét védjék. "Mindenkit, aki élelmiszerek forgalmazását végzi (így a vendéglátóhelyeket is) - olvashattuk a NÉBIH válaszlevelében - élelmiszer- vállalkozónak kell tekinteni.
Az élelmiszer-vállalkozónak jogszabályban rögzített feladata biztosítani, hogy az élelmiszerek semmilyen körülmények között ne szennyeződhessenek, ezért a vállalkozót terheli a felelősség.
Ez valamennyi élelmiszer-üzlet esetében kötelező."
Preserving. **** While we are anxiously awaiting Tomato Town (see my highlights) this year, I occupied myself for the better part of an afternoon canning these jalapeños that I grew. I threw in a lot of garlic and onions too because spicy garlic and onions are delicious. My total yield of red peppers was two tiny ones, so I threw those in as well. All told, I came out with 10 pints of pickled jalapeños to dig into over the long winter months. Bits and pieces of the process are up in my highlight called "Canning" **** I used to be afraid of canning, until I tried it. Turns out, it isn't that scary after all! My top tips for canning are: ? Start with something low stakes like a quick pickle in the fridge or freezer jams before moving on to water baths or pressurizing. ? Watch YouTube videos on the process *before* you try anything. ? Read the entire recipe before you start! This way you don't start processing tomatoes at 11pm and find out you have to boil those jars for an HOUR and stay up until 3am because you only have one canning pot. ? Plan ahead! Have your stations set up and start early. ? Store your jars *without* the ring lids on. If it has sealed properly, the snap lid will stay in place. If not, the ring lid will hold it down unsealed. Bacteria can then thrive and this is how you poison yourself. Leaving off the ring lid alerts you to a popped seal before you eat it. **** Canning is a great way to slow down and preserve the harvest. Opening a jar of summer goodness in January makes it a little more bearable. Doing things the old fashioned way gives you such an appreciation for the food you eat. Go forth and can with confidence! **** Do you can? If not, what are your questions or concerns about canning? * * * * #canning #homecanning #pickling #preserving #nofoodwaste #pickledjalapenos #frommygarden #backyardgarden #eatlocal #localfood #lowwaste #lowwasteliving #zerowaste #zerowastefood #zerowastelifestyle #zerowasteliving #zerowastecanada #plasticfree #noplastic #reducewaste #reducewhatyouproduce #lowimpactmovement #plantbased #slowliving #simpleliving
257 Likes, 32 Comments - Sarah Robertson-Barnes (@popcorn.ceiling.life) on Instagram: "Preserving. **** While we are anxiously awaiting Tomato Town (see my highlights) this year, I..."
Az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagok felhasználásával kapcsolatban alapkövetelmény, hogy az ne legyen káros hatással az élelmiszer biztonságosságára. "Higiéniai szempontból a vásárló által vitt csomagolóanyag – például a péksüteményhez vászonzsák, főtt ételhez zárható doboz – használata az élelmiszer-vállalkozás szempontjából nem tekinthető egyértelműen biztonságosnak - írja a NÉBIH - , mert szabad szemmel nem lehet teljes
alapossággal megítélni annak esetleges szennyezettségét, különösen mikrobiológiai szempontból."