Szürkemarha Vigadalom: a gulyás visszatért!
Újra itt a Szürkemarha Vigadalom, és a gulyás is visszatért! Elsétáltunk a Városligetbe és degeszre ettünk magunkat.
A rendezvény központja a Vajdahunyad vára, de már a bejárat előtti parkos részen sok mindenen megakadhat a figyelmünk. A járda két oldalán az az igazi falunapos érzés köszön vissza a bőr, a bunda és az édesség árusok jelenlétével, valamint a pónigolás lehetőségével.



Még mielőtt bemennénk a várba, ellenállhatatlan illatfelhők csábítanak le az útról a füves részre, amely a fesztivál idejére átalakult Hortobágyi pusztává. Itt akár fel is ülhetünk egy-egy szürke jószág hátára, kipróbálhatjuk mi fán terem a szürkemarhagolás.
Hatalmas bográcsokban rotyog a marhalábszár pörkölt és a slambuc, az igazi, hagyományos pásztor rock and roll, amit már mindenki olyan rég evett. Szép nagy adagokhoz juthatunk hozzá, és a gigászi cipóból egy karéj is elegendő kísérőnek. Eb, aki a kanalát meg nem eszi! Míg a magyar puszta hangulatában fogyaszthatjuk el a marhapörköltet, a szomszédos szürkemarha gulyát bámuljuk, akik ugyancsak fogyasztanak valamit, hogy aztán elfogyaszthassuk őket. Csodálatos ez a körfogás.



Ha nem a boros kategóriába soroljuk magunkat, a fesztiválon, akkor a legnagyobb örömünkre több helyen is felbukkan a Zámolyi sörfőzde standja. Erősen tudunk ajánlani. Egy karakteres vértesi világos sör, ami semmi máshoz sem hasonlítható. Magyar maláta, dán komló, osztrák élesztő. Isteni!
A várban nem tud az ember nem belebotlani egy-egy csapat hagyományosan felöltözött gulyásba, juhászba vagy csikósba. Az utat kézműves termékek vására szegélyezi, hamisíthatatlan bőr és pörköltszag terjeng a levegőben, a színpadon élő népzene adja meg az alaphangulatot és bent is több helyen bográcsokat vélünk felfedezni. Aki éhes, az bizony nem tudja megállni, hogy ne ácsorogjon egy kicsit a gőzölgő bográcsok felett. Itt a pörköltet egy cipóban kaphatjuk, ami nem csak jópofa, de nem melegszik át kézben tartva és még finom is.



Az egyik bódé tábláján a "betyárok eledele" nevű étel keltette fel a figyelmünket. Megkérdeztük mi is az egész pontosan, és egy új kedvencet fedeztünk fel. Gyakorlatilag a szürkemarha különböző húsrészei egy pörköltbe főzve, a nyelvétől a lábszáráig. Zseniális az eltérő hús ízek kombinációja ilyen formában.
Ha már tele ittuk-ettük magunkat levezetésképpen látogassunk be a Mezőgazdasági múzeumba, ahol a szürkemarha tartás történelmével ismerkedhetünk meg, sőt a híresebb jószágok koponyáit is megcsodálhatjuk.
Érdemes kilátogatni a hétvégén a fesztiválra,ma este, többek között, megtekinthetjük a tenyésztők bemutatóját, a Bürkös zenekar lemezbemutatóját és részt vehetünk egy nem mindennapi táncházban is. Vasárnap pedig megrendezésre kerül az országos bajuszmustra, ahol biztosak vagyunk benne, hogy találkozhatunk merészebbnél merészebb bajuszformációkkal.




Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!