PROGRAMOK
A Rovatból

Mucsi Zoltán játssza a szimbólummá vált Nyúl Béla szerepét az Átrium új bemutatójában

A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik majd többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is.

Link másolása

Az Átrium legújabb bemutatójában

egy megbecsülésben megőszült tanárnak adatik meg tizenöt perc hírnév, hogy aztán a közélet vaskarmai között élje át, milyen az, amikor az igazság szembetalálkozik a közélet valóságával. A szimbólummá vált Nyúl Béla szerepében Mucsi Zoltán lesz látható.

„A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film a maga idejében, 1956-ban is erős politikai áthallással bírt. A következmények nélküli karaktergyilkolás, a kisember politikai igazodáskényszere, a tudomány ideologizálása, a társadalmi bűnbakkeresés, szélsőséges, gyűlöletkeltő közbeszéd – ezek mind fájóan az életünk részévé váltak” – mondja Vidovszky György az előadás rendezője.

A készülő produkció megtartja az történet eredeti idejét, és erre építi a zenei világát is: a két világháború közötti korszellemet képviselő dalok és a boldog békeidőket idéző ismert nagyvárosi sanzonok kísérik végig Nyúl tanár úr történetét, aki egy Hannibálról írt dolgozaton keresztül a forradalom fogalmát helyezi más fénytörésbe egy olyan időben, amikor az ilyesmi emlegetése már önmagában is gyanús viselkedés volt.

„Az olyan szerepeket szeretem, amiben van közös pont a szerep és köztem. Jelen esetben az, hogy mi csak kicsi és jelentéktelen porszemek vagyunk az országot működtető nagy rendszerben, és reményvesztetten, kiszolgáltatottan sodródunk benne. A tiszta, naiv szándékot pillanatok alatt bedarálják”

– mondja Mucsi Zoltán, aki Nyúl Bélát alakítja az előadásban.

Vidovszky György ideális választásnak tartja Mucsi Zoltánt a finom, de önérzetes tanárember, Nyúl Béla szerepére. „Bár sokan lehet, hogy egy hőbörgő, válogatott szitkozódásokat sorjázó karakterként látják őt, emellett ő rendkívül érzékeny, az alakításaiban valós drámai erőt mutató színész. Nyúl Béla törékenységét láttam benne, ezért nem volt kérdés számomra, hogy csak vele tudom elképzelni ezt az előadást” – mondja a rendező.

A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik majd többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. Az Átrium, a Kultúrbrigád és a KULT2 közös bemutatója december 3-ától látható az Átriumban.

Bővebben ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PROGRAMOK
A Rovatból
3 budapesti hangulatos korcsolyapálya, ahová még el tudsz menni idén, ha a korizás szerelmese vagy
Körbenéztünk, mik azok, amik még nyitva vannak Budapesten. Ezek közül mutatunk most be hármat!

Link másolása

Az állandó műjégpályák mellett számos adventi vásárhoz kapcsolódva hoztak létre ideiglenes korcsolyapályákat is, azonban azok sajnos az ünnepek után bezártak, de még így is akad bőven lehetőségünk élvezni a városban ezt a téli sportot! Mutatunk is most három Budapesten található fedetlen korcsolyapályát, amik még februárban is működnek.

Városligeti Műjégpálya

Európa legrégebbi és legnagyobb területű, ma is működő szabadtéri jégpályája több, mint 150 éve, 1870. január 29-én nyitott meg a Városligeti-tavon. Ez egy igazi csodavilág, mindenkit elvarázsol, függetlenül attól, hogy valaki profi koris, vagy csak épp most ismerkedik az alapokkal. A vidám családi vagy baráti kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt feltöltődést jelent, itt nincsenek szürke téli napok, csak jókedv, zene, tánc és nevetés. Jó hír, hogy idén újra a teljes pályán, 12 ezer négyzetméteren korizhatunk és a megszokott programok színesítik a csúszkálást, zene, a büfében finomságok, korcsolyaoktatás, a legkisebbek számára pedig bobby is bérelhető. További infokat a Városligeti Műjégpálya hivatalos oldalán találtok!

Jégpályaméret: 12 070 m²

Belépés: normál időszakban 3.000 Ft, kiemelt időszakban 4.000 Ft

Korcsolyakölcsönzés és élezés: van

Öltözőszekrény és ruhatár: van (Az érvényes belépőjegy ára tartalmazza a használatot)

Típus: fedetlen

Étel/ital: kapható

Nyitvatartás: február végéig

VIDEÓ: Videón is megnézheted a helyeket!

Budapest Park

Harmadik alkalommal tárta szélesre kapuit a Budapest Park téli mesebirodalma, a Jégvilág. Ennek középpontjában egy korcsolyapálya áll, amely idén több mint kétezer négyzetméteren várja a korizókat. De nem csak a pálya lett nagyobb, a megjelenésben és a kínálatban is találkozhatunk újdonságokkal.

Az egyik rögtön egy régi-új ismerős: a nyári évad egyik központi eleme a körpult, amely idén télen is a megszokott helyén maradt, és ahol bátran válogathatunk a különleges téli italkínálatból. Ez a pályáról közvetlenül is megközelíthető, de kori nélkül is látogathatjuk: a teraszról átívelő, romantikus kis híd vezet ide. Továbbá frissítették az étel-italkínálatukat is:  különféle - néhol egészen extrém - meleg frissítőket, vegetáriánusok számára is tökéletes harapnivalókat, illetve a fánk mellett újdonságként egy kis mediterrán nyarat is csempésztek az étlapra, ugyanis különleges formában kapható a spanyolok kedvenc desszertje, a churros is.

Továbbra is kölcsönözhetünk korcsolyát a helyszínen, illetve a kevésbé magabiztos korizóknak biztos támaszt jelenthet a jégpingvin, amelyet szintén bérelhetünk. További infokat a Budapest Park hivatalos oldalán találtok!

Jégpályaméret: több, mint 2.000 m²

Belépés: normál időszakban 2.500 Ft, kiemelt időszakban 3.500 Ft

Korcsolyakölcsönzés: van

Ruhatár: van

Típus: fedetlen

Étel/ital: kapható

Nyitvatartás: február 4-ig

Csepeli Jégpark

Február 29-ig csúszkálhatunk a Csepeli Jégparkban, amit a HÉV Szent Imre téri megállója mellett találunk. A különleges és izgalmas panorámájú pálya két nagyobb részből áll, amiket csodásan kivilágított jégfolyosó köt össze.

A Csepeli Jégpálya körül a fák gyönyörű karácsonyi díszítést és világítást kaptak, korcsolyakölcsönzési és korcsolyaoktatási lehetőség is van. További infokat a Csepeli Jégpark hivatalos oldalán találtok!

Jégpályaméret: több, mint 2.000 m²

Belépés: 2.000 Ft

Korcsolyakölcsönzés és élezés: van

Ruhatár: van

Típus: fedetlen

Étel/ital: kapható

Nyitvatartás: február végéig


Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROGRAMOK
A Rovatból
10 izgalmas budapesti programötlet a borongós téli estékre
Szubjektív téli bakancslistánkban ezúttal olyan programokat, eseményeket, élményeket gyűjtöttünk össze, amik a legszürkébb napokat is tartalmassá teszik!

Link másolása

Van ez a fura becsípődése az embereknek, miszerint télen semmit sem lehet csinálni. Elvégre hideg van, minden szürke, meg amúgy is olyan korán sötétedik. Mintha az első mínuszok érkeztével automatikusan behúznánk a kéziféket: mostantól sorozatmaraton, forró tea és tavaszvárás van. Pedig az igazság az, hogy a téli hónapok alatt is rengeteg szuper élményben lehet részed – csak tudni kell, hol keresd őket. Ezúttal Budapest téli programjaiba ástuk bele magunkat, mutatjuk miket találtunk!

1. Detective Pub Tour

A 7 éve működő Detective Pub Tour a kültéri nyomozós játékok, a szabadulószobák és a kocsmatúrázás élményét gyúrta egybe. A koncepció teljesen egyedülálló hazánkban és Szelindi Miklós ötlete alapján jött létre. Itt nem a jól ismert szabadulószobákra kell gondolnotok, ugyanis ez egy mobilról játszható nyomozós kocsmatúra, ahol egy történet keretében, három kocsmába kell ellátogatnotok és közben feladványokat kell megoldanotok. Ahhoz, hogy az egyik helyről átjussatok a másikra, különböző játékokban kell jeleskednetek.

Fontos tudnivaló, hogy nincs kötelező alkoholfogyasztás, mert azt szeretnék, ha a játék, az új helyek megismerése és a társaság lenne a fontos egy-egy túra során. Minden játéknak saját története van, ezért könnyen belecsöppenhettek olyan szituációkba, mint az elnök fiának elrablása, de Harry Potter varázsvilága is megelevenedhet a szemetek láttára. A Detective Pub Tour céges csapatépítőnek, születésnapi programnak is kiváló!

2. Budapest Retro Élményközpont

A töretlen népszerűségnek örvendő Budapest Retro Élményközpont egy karnyújtásnyira az Erzsébet tértől, az Október 6. utca legelején csábítja időutazásra a magyar és a külföldi, csakúgy, mint a fiatal vagy épp idősebb közönséget. Nem is csoda, hiszen olyan felejthetetlen nosztalgikus utazásban lehet részetek, mint járőrözni igazi Lada rendőrautóval a Gazdagréti lakótelepen, megnézhetitek mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan, de akár bemondóként is kipróbálhatjátok magatokat a korabeli Híradó stúdiójában. És ez csak néhány a több ezer különleges tárgyat bemutató létesítmény számtalan élménye közül, ahol egészen 1960-tól 1999-ig visszamehetünk az időben.

Akik ebben az időszakban nőttek fel, azok gyermekkoruk mindennapjait élhetik újjá, a fiatalabb generációk pedig megismerhetik szüleik, nagyszüleik hétköznapjait, miközben önfeledten szórakozhatnak az interaktív kiállításon. A történelmi időutazás biztos, hogy órákra leköt majd benneteket, így ha megéheznétek vagy megszomjaznátok, akkor kipróbálhatjátok a Retro Bisztrót is, ahol gyermekkorunk kedvenc ételeibe és italaiba is újra belekóstolhattok.

3. The Magic Budapest

Budapest sok varázslatos helyet rejt, azonban kevés olyan van, ahol igazán megelevenedik a mágia, és ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban Harry Potter világába csöppentünk volna. Ez a hely pedig nem más, mint a The Magic birodalom, mely nemcsak varázslatos szabadulószobákat rejt, de mára már több étteremmel is büszkélkedhet.

A Hajós utca 25. alatt található a The Magic Budapest első étterme, ami már többször elbűvölt minket. Alig néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit és pillanatok alatt a budapesti varázslók törzshelyévé vált. Nem csoda, hiszen különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást. A mágikus kastély falai között amerre csak szem ellát, varázslényeket, életre kelt képeket és misztikus ereklyéket vehettek szemügyre közelebbről, miközben készülnek a fantázianevekkel ellátott mágikus fogások, melyek mindegyike különleges köntösben érkezik hozzátok.

Tavaly nyitotta meg kapuit a The Magic II., mely még nagyobb területen, kibővült étlappal és még több bűbájjal vár benneteket a Nagymező utcában. Ha szeretnétek kicsit kiszakadni a hétköznapokból, megfeledkezni a külvilágról, és olyan nyalánkságokat kóstolni, mint a Mágikus zuhatag burger, a Varázsigés tekercs vagy a Csokitulátus desszert, akkor nem is találhatnátok jobb helyet Budapest legvarázslatosabb étterménél.

4. Pirate Empire - A Kalóz Birodalom

2022-ben nyitotta meg kapuit a Pirate Empire, amit a jól ismert közönségkedvenc, a The MAGIC Budapest tulajdonosai csinálnak. A kalózlegendárium, ezen belül is leginkább A Karib-tenger kalózai filmek adták az inspirációt a különleges étteremhez, melyet minden korosztály garantáltan élvezni fog.

A belső kialakítás egészen lenyűgöző, a földszinten kikötőt formáltak, lőporraktárakkal, rumossufnikkal, csordogáló vízzel, a falból folyó örök élet elixírjével és egy gigantikus krakenszoborral, odafent pedig maga a fedélzet és a kalózkapitány dolgozóasztala vár. A hangulatot tovább fokozzák a kalózoknak és a legénység tagjainak öltözött felszolgálók, a csatadalok és tengeri énekek, meg persze a tematikus ételek.

Tipp: Ha ott jártok mindenképp kóstoljátok meg a fekete buciban szervírozott A fekete gyöngy hamburgert, amiben lilahagyma lekvár, dupla sajt és bacon öleli körbe a marhahúspogácsát, de nem érdemes kihagyni a Tortugai kalózok hírhedt tésztái közül a Szirének éneke névre keresztelt fekete spagettivel készült, tejszínes szószos tenger gyümölcsei tésztát és a Barbossa végzete browniet is érdemes megkóstolni!

5. Unicum Ház

A családi vállalkozás székhelye 1892-ben került a Soroksári útra, amely azóta is a Zwack otthonául szolgál. Az itt kialakított látogatóközpont vagyis az Unicum Ház a történelemmel párhuzamosan haladva meséli el az alapító család, a cég és a minden szempontból jótékony hatású Unicum történetét.

A kiállításon a látogatóknak először levetítenek egy 20 perces filmet, ez után pedig indulhat a régi italokban, személyes relikviákban és egy 17 000 darabos minipalack gyűjteményben gazdag tárlatfelfedező séta. A múzeumi program talán legérdekesebb része az idegenvezetővel bejárható régi lepárló épülete és a mintegy 2500 négyzetméteres pince, ahol évi több mint 3 millió liter Unicum készül. Itt megnézhetitek és meg is szagolhatjátok azt a rengeteg gyógynövényt, amelyek közül néhány jó eséllyel az Unicum titkos receptjének is a része lehet.

6. Sweet Escape

A Nagyvárad téri metróállomás közelében található Budapest egyik legjobbra értékelt szabadulószobája, a családbarát Sweet Escape. Tölts el együtt barátaiddal egy összezárt órácskát, és jussatok ki együtt a szabadulószobából! Ne féljetek semmitől, a Sweet Escape mind a 4 szabadulószobája ijesztgetés és horrormentes, az egyetlen izgalmat az idő múlása okozza majd, no meg a sok furfangos fejtörő!

Nevük egyébként máig népszerű első játékukra utal, melyben változatos, ötletes és egyedi feladványokat, sok-sok fejtörőt és ügyességi feladatot megoldva fedhetitek fel a végtelen csoki titkos receptjét. Az édesszájúaknak kihagyhatatlan a hasonlóan furfangos, mézeskalácsház tematikájú szoba, de cowboyok bőrébe is bújhattok, ahol bankrablókat kell fülön csípni és minél több pénzt megmenteni vagy kimenthetitek a Bűvös Toronyból a királykisasszonyt. A Sweet Escape ráadásul ár-érték bajnok a verhetetlen árakkal, és a szabadulós játékon túl a helyszínen mókás kvízjátékot és szabadtéri kincskereső játékot is kínál, ha többórás vagy épp többkörös, színes csapatépítő programot terveztek cégeteknek, osztályotoknak, vagy családotok számára. Ráadásul a szervezést is leveszik a vállatokról! Remek első választás, ha szeretnél belekóstolni a szabadulószobák világába!

Tipp: Ha csapatépítő programot szerveznétek, akkor az interaktív nyomógombos kvízjátékot mindenképpen ajánljuk, ami Vetélkedőszoba néven fut.

7. Light Art Museum

A Hold utcai piac helyén 2022. nyarán nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, ami a világ egyik első olyan kiállítóhelye, amely a fényművészeti alkotások gyűjtésével és azok bemutatásával, valamint a tevékenység kutatásával foglalkozik.

Új kiállításuk a Superluminal 2024. május 20-ig lesz látható, ahol közel negyven hazai és nemzetközi művész utóbbi években készült alkotásait vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit és immerzív fény-/térkonstrukcióit láthatjátok. A válogatás leghangsúlyosabb szeletét azok a művek adják majd, melyek a fény fizikai és élettani jelentőségével és funkciójával foglalkoznak, és korunk olyan égető kérdéseire reagálnak, mint a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a fenntartható ökoszisztéma és a biodiverzitás.

A Superluminal kiállításhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak heti 6 alkalommal:

kedden 16.00 és 18.00 órakor

pénteken 15.00 és 17.00 órakor

szombaton 10.00 és 12.00 órakor.

A vezetés keddenként ingyenes, egyéb alkalmakkor 1000 Ft/fő összegért foglalható hely korlátozott számban.

Nyitvatartás: mindennap 10-től 22.00 óráig.

8. Cat Museum Budapest

A Cat Museum Budapest egy nyugodt oázis a Bajcsy Zsilinszky úttal párhuzamosan futó Vadász utcában. Ha valami miatt nem tarthattok otthon állatot vagy szeretnétek jobban megismerni a különböző macskafajtákat, jó program lehet, hiszen a helyszínen 10 különleges cica várja a simogató kezeket, mind nagyon barátságosan és bújósak.

Itt nemcsak nézhetitek a játszadozó cicákat, akiket simogathattok is, de a hely – ami egyébként kétszintes, mert van egy méretes galériarész is – minden ízében a macskákról szól. A falakat cicás festmények borítják, melyek között vannak antik festmények, illetve olyanok, amelyek Budapest jellegzetes tereiben (például Halászbástya, Gellért fürdő) ábrázolják a macskákat, de a legötletesebbek azok, melyek klasszikus festmények cicásított verziói. A kortárs festmények legnagyobb része egyébként meg is vásárolható. Van szelfifal is, meg mindenféle ajándéktárgy, a kulcstartótól kezdve a párnákon és az ékszereken át a pólókig, sőt a világ legdrágább kávéja, a cibetmacskakávé is kapható náluk.

A falakon nemcsak cicás képek vannak, hanem mindenféle érdekes kultúrtörténeti információk a macskákról, sőt, a galérián egy róluk szóló dokumentumfilmet is megnézhettek, és van egy olyan tabletes kvíz is, amin tesztelhetitek tudásotokat a macskákkal kapcsolatban. Emellett különböző workshopokon is részt vehettek, ahol elsajátíthatjátok hogyan kell akvarellel vagy akrillal cicát festeni.

Fontos, hogy érdemes előzetesen időpontot foglalni hozzájuk, hiszen a cicák védelme érdekében maximalizálva van a látogatók létszáma, illetve csak 8 éves kortól lehet részt venni a programon.

9. Balta Dobálás

Budapest első és eddig egyetlen baltadobálós helye a Dohány utcai BAZ Beer Bar alatti pincében található, ahol 23 pályán dobálgathatjuk a baltát és a dobócsillagot. Vastag falapokra kell célozni, melyekre felfestették, melyik részük hány pontot ér, a többi szabályt viszont mi magunk alkothatjuk. A veszélytől nem kell tartanunk, mert figyelnek a biztonságra, ezért a pályák dróthálóval vannak elválasztva egymástól, de ha kicsit fokoznánk az adrenalint, akkor például UV-fényben is dobálhatunk. A baltadobálás legény- és leánybúcsúra, szülinapra, csapatépítésre, vagy extravagáns pároknak még randira is tökéletes program, de akkor is, ha csak úgy lemennénk egyik délután, hogy kicsit levezessük a stresszt, és ne vigyük haza az aznapi feszkót. Ha ez megvolt, akkor a fenti sörözőben még megihatunk egy jól megérdemelt sört, de akár előtte is levihetjük a pincébe, hogy még felszabadultabban induljon a játék.

10. Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza széleskörű és nagyszámú programkínálattal vár benneteket. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás mellett változatos koncertműsorból – klasszikus, népzenei, globálzenei, pop, jazz, elektronikus zenei események –, sokrétű zenepedagógiai programokból (iskolásoknak szóló, családoknak szóló, workshop, egyéb interaktív) és zenéhez kötődő szabadegyetemi előadásokból lehet válogatni.

A Magyar Zene Háza hármas osztatú, mind az épületet, mind az intézményi felépítést tekintve. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér kapott helyet közel 2000 négyzetméteren, illetve egy egyedülálló hangdóm. A park szintjén kialakított két belső terem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz és az oktatáshoz kínál könyvtárat elsősorban a populáris zene világából, illetve a zenepedagógiai termekben foglalkozásokkal viszi a fiatalokat közelebb a zenéhez.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
Állatalakoskodó farsang lesz idén is Panyolán, még a polgármester is beöltözik, pulyaszedőként incselkedik
Február 3-án a hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz vissza, ráadásul jönnek a környező településekről, sőt a határon túlról is felvonulók.

Link másolása

Idén is lesz február 3-án, szombaton farsangi állatalakoskodó felvonulás Panyolán. A hagyományőrző rendezvény sok-sok régi szokást idéz vissza. Az ötutcás kis falu megtelik élettel, számos alakoskodó jelmezessel futhatunk össze, akik incselkednek, játszanak - beleélve magukat a szerepbe.

Medve, gólya, kecske, pulyaszedő, cigányasszony, tallas, sirató férfiak és nők. Ilyenkor felcserélődnek a szerepek, mint hajdanán, az 1960-as televíziós forgatáson és az Ujváry professzor könyvében olvasott oldalakon. Jelenetek, néptáncos, népzenei csapatok ropják és húzzák a muzsikát egész nap és színesítik a programokat a felvonuláson.

A szervezők déltől várják a nézőket, felvonulókat, hogy 14 órától együtt éljék át ezt a régi népszokást, amelyet hajdanán a nagyszülők, ükmamák és papák téli estéken a fonóban idéztek meg.

„Szeretnénk minden évben farsang idején ezt a Szamosmenti hagyományt felidézni. Ha nem is úgy, mint hajdanán tették az ősök, de az értékét, a hangulatát a mai gyermekeknek is bemutatni. Ők is érezzék a közösség erejét, a felvonulók önfeledt játékát, hogy majd tovább tudják adni az utánunk jövő nemzedéknek”

- mondta Muhari Zoltán, Panyola polgármestere, aki maga is jelmezbe bújva, pulyaszedőként incselkedik a faluba érkezőkkel, viccelődik a gyermekekkel.

„Továbbá az is nagy öröm számomra, hogy immáron második alkalommal tartanak velünk határon túlról a nagykászoniak, akik az ottani hagyományokat hozták el nekünk. Így távolságot nem ismerve élhetjük át egymás régi farsangi élményeit. Összeköt minket a Szamos, a határokat elfeledve élő örökségünket tudjuk közösen népszerűsíteni. A másik fontos dolog, hogy évről évre egyre több települést, civil szervezetet tudunk megszólítani és bevonni a közös játékba. Idén több szomszédos településről és a vármegyeszékhelyről is érkeznek hozzánk. Hat helyszínen keresztül haladnak a felvonulók, ahol minden megállóban láthatunk egy-egy jelenetet vagy táncos produkciót a fehérgyarmati KisDeák, a tunyogmatolcsi és a Szatmár Néptáncegyüttes és a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola Cifra Bandája előadásában. Igazi látványosság a hargitaiak télűző jelenete, azaz a nagykászoni bikaütés és szalmaégetés. Közben a fesztiváltéren egész nap disznótoros ételeket, farsangi fánkot, egyéb finomságokat vásárolhatnak az ide érkezők. Este sem maradnak programok nélkül, Boka Gábor képmutogató vásári komédiás János vitéz c. vidám előadása szórakoztatja a közönséget a Közösségi Házban. Majd népzene és táncház a Csipkés Együttessel" - zárta gondolatait a polgármester, Muhari Zoltán.

Bővebb információ ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
Folytatódik a nagysikerű eseménysorozat: márciustól indul a Budafoki Pincejárat
Az idén arra az üzenetre és tematikára fókuszálnak, hogy Budapest borászatának esszenciáját Budafok jelenti.

Link másolása

A 8 éve töretlenül népszerű Budafoki Pincejárat 2023-ban közel 13 ezer látogatót vonzott Budapest Bornegyedébe. Folytatva a nagy sikerű eseménysorozatot, 2024-ben március első szombatjától ismét várják a bor és kultúra szerelmeseit.

Idén formabontó módon online sajtótájékoztató formájában zajlott a Budafoki Pincejárat 2024-es eseménysorozatának hivatalos megnyitója. Az eseményen a szokásokhoz híven Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos ajánlásával. Karsay Ferenc hangsúlyozta, már a „Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat” projekt indulásakor is kivételes közösségi összefogásra volt szükség, amely az elmúlt 8 évben tovább erősödött. A jól bevált recept alapja valami igazán izgalmas és egyedi létrehozására: a jó ötlet, lelkes csatlakozók, a megfelelő szakmai, illetve anyagi háttér. A programhoz már indulásakor számos borász csatlakozott, hogy az önkormányzattal összefogva mutassák meg az érdeklődőknek, milyen egyedülálló kincset rejt a Budafok-Tétény alatti pincerendszer.

„Célunk azóta is változatlan: Budapest Bornegyedének, a kerület történelmi hagyományainak, művészeti értékeinek, egyedülálló pezsgő- és borkultúrájának, pincerendszerének, színes gasztronómiai kínálatának bemutatása, Budafok-Tétény turizmusának fellendítése. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben a színes kulturális programok tízezerszám vonzották a látogatókat” – foglalta össze a polgármester.

A 2024-es szezon az „Esszenciák éve” lesz a programsorozat szempontjából. Budapest borászatának esszenciája – vagyis azon tulajdonságok összességének képviselője, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne – egyértelműen Budafok.

Hiszen boros múltja a római korig nyúlik vissza.

Egyedülálló pincerendszerrel, borászképzéssel rendelkezik. Olyan páratlan kerület, ahol a tradicionális pezsgőgyártást is meg lehet ismerni: egyetlen kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Budafokon egyszerre legalább 6 borvidék borait kóstolhatjuk, valamint megtekinthetjük Magyarország 10 történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait is.

A rendhagyó sajtótájékoztatót öt kiemelkedő budafoki borászat formabontó online borkóstolója koronázta meg, ahol a Katona Borház 2020-as évjáratú Cabernet Sauvignon - Franc száraz vörösborát, a Sauska borászat világbajnok Brut pezsgőjét, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 2023-as Kéknyelűjét, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajóját, a Chardonnay Brut pezsgőjét, valamint a Várszegi Pincészet 2023-as Rosé Cuvée-jét mutatták be a borászok.

Az igazi izgalmakat, színes kulturális és gasztronómiai programkavalkádot jelentő idei évad Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős államtitkár ajánlásával tehát

március első szombatján, március 2-án indul útjára.

Cél, hogy ezen esszenciára, valamint a korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építve tovább népszerűsítsék Budapest Bornegyedét, Budafokot.

Számos gazdag élményünk lehet, a bor és a gasztronómia területén, hiszen van 6 borrégiónk, 22 borvidékünk, amelyek között Budafok a budapesti borrégió központjában kiemelkedő és egyedülálló gyöngyszem. Itt Pincejárat formájában számos értékes élménnyel találkozhatnak a látogatók. A rendezvény célja, hogy gazdagságában mutassa meg a Kárpát-medence legszebb élményeit a látogatók számára. „Tartsanak velünk!” – invitált mindenkit Rókusfalvy Pál, ahogyan a szervezők is.

További információ a program weboldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET: