News here
hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Gyereknap 2022: programok Budapesten és vidéken

A gyereknapi programok 2022-ben újra várják a kicsiket és a szülőket az egész országban. A legérdekesebb gyermeknapi programokból válogattunk.

Link másolása

hirdetés

Újra számtalan gyereknapi programmal készülnek országszerte erre a különleges alkalomra, ami az apróságok számára az egyik legfontosabb az egész év során. Ilyenkor minden róluk szól, nekik kedveskedik. Lehet szórakozni, ügyeskedni, lazítani, nevetni, finomakat enni, családdal vagy a barátokkal együtt lenni.

Szinte minden településen lesz valamilyen gyereknapi program 2022-ben is. Most - a teljesség igénye nélkül - ajánlunk nektek néhányat a rendkívül sokszínű gyermeknapi programkínálatból.

Gyereknap 2022 – budapesti programok

Városligeti gyereknap 2022

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kétnapos gyermeknapi programjait a Városligetben tartja.

Lesz többek között Opitz Barbi-, Alee- és Mikola Péter-koncert.A városligeti gyereknap 2022 egyik sztárfellépője Opitz Barbi.A gyereknapi programok között Alee is fellép a Városligetben 2022-ben.

hirdetés

Fellép:

 • a New Dance World,
 • az Angel Táncstúdió,
 • a Baross Imre Artistaképző,
 • a Thália Tanoda,
 • a FittMóka,
 • a Holle Anyó Színház,
 • a Réparetekmogyoró Társulat
 • és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.
 • Nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait, kulturális és gasztronómiai sajátosságait, szokásait - ez nem csak a kicsiknek, de a szülőknek is érdekes program lehet.

  Sportbemutatók, sportolási lehetőségek, tájfutó labirintus is lesz.

  A Biztonságos Internet Sátorban számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, tanácsadással és felvilágosító előadással várnak mindenkit.

  Az OTP Bank Kalandparkban a kalandvágyó gyerekek, családok próbára tehetik ügyességüket, és játszva fejleszthetik pénzügyi, gazdasági ismereteiket.

  Fogászati szűréssel, elsősegély-bemutatóval, gyakorlási lehetőséggel, arcfestéssel, csillámtetoválással, valamint kvízjátékkal, kreatív színezőkkel, kisebb ajándékokkal várják a látogatókat.a gyereknap 2022 ben számos élménnyel várja az érdeklődőket

  A Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programján játékos és mesés ismerkedés lesz a kiállításokkal, a tárgyakkal, négy témában és közös alkotással.

  A Magyar Zene Háza szabadtéri programján pedig Makám-koncertet nézhetnek a látogatók.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknap 2022-ben a Cifra Palotával a Müpában

  Gyermeknapi programok 2022-ben? A Cifra Palota a Müpában kihagyhatatlan!

  A Cifra Palota azokat a családokat várja, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

  Bemutatják Szabó T. Anna ragyogó humorú meséjét, a színpadon egymást váltják a gyerekek kedvenc zenekarai, és több tucat olyan zenész, akik mesehősök bőrébe bújva lépnek a színpadra.

  Olyan különlegességek is lesznek, mint például:

 • a Búgócsiga Zenede,
 • a Rutkai Bori Banda,
 • a Csimota Együttes,
 • sőt, a Mörk is.
 • Ezen túl pedig számtalan akadálypálya, játékos erőpróba, táncos, éneklős, kreatív és kézműves foglalkozás, kosaras körhinta, látássérültséget szimuláló játékok, értési nehézségre érzékenyítés, népmesélő liget, kemencés parasztudvar, játékpark, Hangszerelő, Ütemmutató, Hallgatózó, Müpa csemege, Üvegharang, Diódallam várja a család minden tagját.

  Bővebb információk ITT

  Dm gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

  A parkban koncertek, bábelőadások, interaktív programok, közlekedésbiztonsági bemutatók és edukációs játékok várják a családokat.

  Az edukációs programok keretében a gyerekek játékos formában tanulhatnak például a közlekedésbiztonságról. Lesz Kresztergom szervezésű mini KRESZ-park, KRESZ-oktatás, ügyességi pályák, valamint egy mókás turmixbringával is várják a gyerekeket.

  A helyszínen kiállított rendőrautót, és tűzoltóautót közelről is megnézhetik a gyerekek, sőt egy teljes műszaki mentéshez használt szakfelszereléssel ellátott katasztrófavédelmi gépjármű is felfedezésre vár.

  A kétnapos eseményen a sok program mellett nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság is. A Nap gyermekei UV-roadshow keretében a fényvédelemről is tanulhatnak a kicsik, emellett pedig a környezetvédelem és fenntarthatóság témájában is lesznek programok.

  Szelektív hulladékgyűjtő szigeteket telepítenek, valamint száműzték a műanyag poharakat és evőeszközöket is. A gyerekek pedig Mimó és Csipek környezetvédelmi játékait is kipróbálhatják.

  A helyes táplálkozásról is hasznos információkhoz juthatnak a családok játékos formában.

  Lesz gyereknapi Halász Judit-koncert, de színpadra kerül, illetve lép többek között:

 • Kalap Jakab Bábkoncert,
 • Rutkai Bori Banda,
 • a Fabula Bábszínház és a Zabszalma Együttes,
 • a NemAdomFel együttes is.
 • Sőt: közös jógázásra is lesz lehetőség.

  Bővebb információk ITT

  Gyermeknapi programok a Kalandra Fül Fesztiválon

  A Danubia egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei esemény keretében szeretné közelebb hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez a gyereknap hétvégéjén.

  A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen olyan klasszikus zenei eseménye, amely egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is,

  aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.

  A zenekar két-két saját ifjúsági produkciója mellett további négy előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022-ben a Várkert Bazárban

  A Várkert Bazárban a kerti programok május 29-én vasárnap a gyereknapi kínálattal indulnak.

  Lesz Föld körüli kalandtúra játékos feladatokkal, vezetett séták a Várban található állatok jegyében, valamint a Csipkerózsika táncelőadás.

  Bővebb információk ITT

  Csupamozi gyereknap a Puskinban

  Május 29-én a Puskin moziban minden a mozi szeretetéről szól: gyerek- és ifjúsági filmeket vetítenek, animációs játszóházat és mozitörténeti körsétát szerveznek, archív moziplakátokat lapozhatnak az érdeklődők és a gépészek segítségével megismerhetik a régi mozis formátumok (Super8 / 16mm / 35mm) múltját.

  A programban szerepel többek között animációs rövidfilm-válogatás, az Encanto, a Pirula panda, a Luca és a Lelki ismeretek című animációs film is.

  Ezek mellett A farkas és az oroszlán, valamint a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című családi kalandfilm, valamint a Vademberek hajszája és a Licorice Pizza című vígjáték és a Sráckor című film is látható.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok 2022-ben a Közlekedési Múzeumban

  Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán.

  Megnyílik az ipari helyszínt és a magyar vasút történetét bemutató, "Volt egyszer egy Északi - a történet folytatódik" című kiállítás, emellett pedig most először lesznek láthatók a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményei.

  A gyereknapi nyitóhétvégén a múzeum egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal várja a látogatókat. A gyerekek és a szülők egy VR-szemüveges installáció segítségével "143 méter magasból" a Lágymányoson épülő MOL-toronyból is körbenézhetnek.

  A gyerekek belülről is megnézhetik a kultikus Ikarus 66 és Ikarus 556 autóbuszokat,

  a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított program során pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

  A kerékpárral érkezőknek külön túra mutatja be a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet és a Ganz-MÁVAG ipari területeit.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknapi programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

  Gyermeknap 2022-ben is a Nemzeti Múzeumban!

  Régészek bőrébe bújva, mesés kincsek és ókori hősök nyomába eredhetnek kicsik és nagyok vasárnap, a Magyar Nemzeti Múzeum gyereknapi programsorozatán.

  A Magyar Nemzeti Múzeumban az egész vasárnap a gyerekekről szól. Már reggel 10 órától változatos programokkal és előadásokkal, tárgykészítő foglalkozásokkal és mesékkel várnak mindenkit óvodáskortól a Múzeumban és a Múzeumkertben.

  Hétéves kortól a gyerekek feltehetik kérdéseiket egy római polgárhoz a Lapidáriumban az Ókori hősök programon, valamint a régészeti homokozóban maguk is kipróbálhatják, Mit csinál a régész? Nyolcéves kortól arra kereshetik a választ, hogyan kerülnek elő a kincsek, és mi a teendő, ha az ember kincset talál a földben. Minderre a Kincset érő közösség kiállításban derül fény.

  Amennyiben a család együtt kalandozna, közösen, egy ajándék felfedező hátizsákkal felszerelve eredhetnek ősi kincsek nyomába a családi kincskeresőben. A program végén korhű eszközökkel megeleveníthetik a múltat egy greenboxban készült fénykép segítségével.

  Az óvodásokat Fábián Éva mesemondó kalauzolja el Dudás Dömötör mesés világába. Mesés kincsek és kincsek mesés legendái elevenednek meg, melyeket Szabó Zoltán kísér magyar pásztorhangszereken. A program 10:30-kor és 12:30-kor kezdődik.

  A részvételhez regisztráció szükséges. Ezt a [email protected] e-mail-címen lehet igényelni.

  Gyerekprogramok szombaton: kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas élményt kínál a Régészet napja

  A Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a régészet napján is kínál programot a látogatóknak. Az állandó és időszaki kiállításban tartott szakmai előadásokon a kiállítások kurátorai, valamint a terület és a kor szakértői tartanak olyan egyedi, anekdotákkal és személyes élményekkel gazdagított bemutatókat, melyek garantáltan új megvilágításba helyezik a kiállítást.

  A látogatók többek között megismerhetik a sírrablók módszereit, a hunok együttélési szokásait, valamint választ kaphatnak arra is, hogyan kell megkeresni egy eltűnt kolostort.

  A Kincset érő közösség időszaki és a Régészeti állandó kiállításban tartott szakmai programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

  Részletes infók és regisztráció ITT.

  Ez idő alatt a szülők sem unatkoznak, őket külön felnőttmegőrzőben, tematikus tárlatvezetésekkel várják.

  A felnőtteknek szóló programok már szombaton, a Régészet napján elkezdődnek, aznap többek között az ősi hunok életéről és a sírrablásokról, valamint az eltűnt kolostorok megtalálásának legjobb módszereiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

  Gyereknap 2022, vidéki programok

  Gyerekprogramok 2022. május 29-én: gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltólaktanyák

  Minden gyerek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre.

  A 2022-es gyereknapi programok keretében május utolsó vasárnapja a katasztrófavédelemnél ismét a kicsikről szól: megnyílnak előttük a tűzoltóságok kapui.

  Újabb önkéntes tűzoltóságok is csatlakoztak az akcióhoz, így már az ország 383 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket. A 148 hivatásos tűzoltóság mellett 235 önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület is fogadja a tűzoltók munkája iránt érdeklődő kicsiket.

  Az elmúlt években a járvány miatt nem tudtuk fogadni a gyerkőcöket, azonban most újra megismerkedhetnek a tűzoltók izgalmas életével. A nap folyamán a tűzoltók több próbariasztást is tartanak, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal egyaránt találkozhatnak az érdeklődők.

  Az tűzoltólaktanyák ingyenesen, mindenféle előzetes regisztráció nélkül látogathatóak 10 órától egészen 16 óráig.

  A részt vevő hivatásos tűzoltóságok listája itt érhető el.

  A részt vevő önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok listája itt érhető el.

  Farkasházi Réka és a Tintanyúl - gyereknapi koncert Budakalászon

  Gyermeknap, gyereknap 2022-ben Budakalászon: csodás gyereknapi programok.

  Május 28-án az év hazai gyermekalbuma kategóriában kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar a koncerten “Életmesék” című lemezének vidám anyagával és újabb dalokkal szórakoztatja majd a kicsiket és nagyokat. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a válogatott csapat saját szerzeményei is felcsendülnek, melyek magáról az életről, vagyis családról, barátságról, szerelemről, emberségről, és összetartozásról szólnak.

  Bővebb információk ITT

  Darus gyereknap Budaörsön

  gyereknap 2022 Budapest: igazán különleges járművek kipróbálására is lesz lehetőség Budaörsön

  Május 28-án a Koós-Wéber Kft. telephelyén az országban egyedülálló rendezvényen

  a gyerekek kipróbálhatják magukat igazi darukezelőként, szakképzett személyzet segítségével irányíthatnak valódi munkagépeket. De lesznek ugrálóvárak, arcfestés, kézműves sarok, játékmunkagépes játszóház, óriási építőkockák és egyéb játékok is.

  De nem csak a gyerekek, hanem műszaki beállítottságú szüleik is részesülhetnek izgalmas élményekben, az aknatúra során ugyanis a szerelőakna felett álló autódaru futóművét lehet tüzetesen szemügyre venni.

  Különlegesség még a Magyarországon ritkán látható lánctalpas pókdaru, amelyet a szerkezet tetején elhelyezkedő ülésből tudnak navigálni a gyerekek. A kalandvágyóbbak felülhetnek az úthengerre is, amellyel a kialakított pályán PET-palackokat lehet kilapítani.

  Bővebb információk ITT

  2022: Gyereknap Veresegyházán a Medveotthonban

  2022 gyereknapi programok tekintetében Veresegyház is jó választás.

  Május 29-én a Medveotthonban többek között állatbemutató, kisvasút, arcfestés és fánkevő-verseny is lesz.

  Bővebb információk ITT

  Lurkócia városi gyereknap 2022 Szentendrén

  Május 29-én Szentendrén, a Czóbel parkban és a Kerényi Parkban rendezik a gyereknapot, színes gyerekprogrammal, workshopokkal és táncházzal.

  Bővebb információk ITT

  Gyereknap 2022 pécs: Városi gyermeknap a Zsolnay Negyedben

  gyereknapi programok 2022 ben Pécsen a Zsolnay negyedben

  Pécs legnagyobb játszóterévé változik május utolsó hétvégéjére - május 28-29-re - a Negyed, ahol a legkisebbektől a kamaszokig mindenki megtalálja a neki való szórakozást, elfoglaltságot, játékot.

  Ízelítő a gyereknapi programkavalkádból:

 • A Pirogránit Udvaron közlekedésbiztonsági vetélkedő és Varázshangok csapata várja a családokat.
 • A Ginkgo térre Star Wars-hősök érkeznek, bűvész „járőrözik”, bemutatkozik a Magnus Aircraft, a Duna-Dráva Nemzeti Park, többféle ügyességi és kézműves játék valamint Varázsóra várja a gyerekeket.
 • A Látogatóközpontban planetáriumi előadások, a Varázstér és a VR Univerzum csalogatja a családokat.
 • Az m21 Galériában pedig legújabb, az univerzum tematikájához kötődő kiállítás nyílik.
 • A Negyed déli oldalán a nagyobb gyerekeket, sportkedvelőket mászófalak, motoros bemutatók várják. De lesz például Olvasóliget, Europe Direct sátor, sakkoktatás és szimultán, slackline, társasjáték-foglalkozások. Sőt, játékavatást rendeznek a Csillagteraszon, valamint a Mosolyország, a Rátgéber Akadémia kosárlabdameccsei és sokféle finomság várja a gyereknapi közönséget.

  Bővebb információk ITT

  További érdekes gyereknapi programok a széles kínálatból:

 • Gyereknap a Pénzmúzeumban,
 • a Tropicarium Budapesten,
 • a Kőröshegyi Levendulásban,
 • a Zobori Élményparkban,
 • gyereknap Erzsébetváros 2022,
 • gyereknap Újpest 2022,
 • gyereknap Győr 2022,
 • gyereknap Székesfehérvár 2022,
 • Kocson.


 • hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Rutkai Bori Banda szülinapi koncerttel vár a Városmajori Szabadtéri Színpadon
  A szülinapi, fülinapi rendezvényre Sárkányjárgányon érkeznek Bori színpompás bábjai, táncra perdülhetünk a Rizibizi Diszkóban és a vendégeket apró ajándékok és finomságok is várják. Csak hagyni kell, hogy Bori univerzuma, azaz a Boriverzum elvarázsoljon minket.

  Link másolása

  hirdetés

  A kedves rokonok és barátok gyakran úgy köszöntik fel a szülinapost, hogy “füled érjen bokáig”. De vajon tudjuk, hogy miért mondjuk ezt? A Rutkai Bori Banda szülinapi koncertjén, amely július 17-én, vasárnap, 10.30-tól veszi kezdetét a Városmajori Szabadtéri Színpadon, erre a kérdésre is választ kaphatunk. A szülinapi, fülinapi rendezvényre Sárkányjárgányon érkeznek Bori színpompás bábjai, táncra perdülhetünk a Rizibizi Diszkóban és a vendégeket apró ajándékok és finomságok is várják. Csak hagyni kell, hogy Bori univerzuma, azaz a Boriverzum elvarázsoljon minket.

  L.É: Ha már születésnap, fülinap, adódik a kérdés, miért is mondjuk az ünnepeltnek, hogy füled érjen bokáig?

  R.B.: A válasz talán az, hogy a fülünk az a szervünk, amely életünk végéig tud növekedni. És ha már zenélünk, énekelünk, a muzsika befogadása is a fülünkön keresztül történik. Írtunk erről egy dalt, aminek a klipje már elérhető a Youtube-on is. Ebben van egy sor, ami úgy hangzik, hogy: „Azt mondják, akik már a bölcsek és vének, minél hosszabb a fül, annál halkabb az ének”. Utalva arra, hogy ahogy nő a fülünk, úgy nő az éveink száma is, még ha ez azzal is jár, hogy aki tisztest kort ér meg, az lehet, hogy már nagyothall egy kicsit. A bulira természetesen nem egyedül érkezem. Elkísérnek a horgolt mesebábjaim is, köztük a füles kérdések szakértői is: Bandzsáró, a kecses elefántlány; Nyuffi, a kissé pösze, de annál bőbeszédűbb nyuszi és a csupafül Hosszúfejű Királyfi is. Az ő fülüket természetesen nyugodtan meg lehet majd húzgálni.

  L.É.: Miben lesz más ez a születésnap, mint az eddigiek? Egyáltalán, számoljátok az éveket vagy inkább ünnepeltek?

  R.B.: Kétféle időszámításunk is van. 2008-tól játszunk zenét gyerekeknek, kezdetben Hébe-Hóba Banda néven futottunk. A Vacka Dalokhoz még Gaál Zsuzsa szövegeire írtunk zenét. Aztán 2014-ben megjelent a Sárkányjárgány című első saját lemezünk és mesekönyvünk, azóta Rutkai Bori Banda néven muzsikálunk. Szóval vagy a 14. vagy a 8. szülinapunk van, de a lényeg inkább a közös ünneplés.

  hirdetés

  L.É.: Az idei szülinapi koncert miben lesz más, mint az eddigiek? Készültök valami meglepetéssel? És bár ti gyerekdalokat játszotok, de a felnőtteket is be tudjátok vonni a programba?

  R.B.: Lesz például egy ősbemutatónk is, egy vadiúj dalt készítettünk a zenekarral. A címe Diszkógömbre szállt a rigó. Ebből már sejtető, hogy ez egy újabb virgonc bulizós nóta. Az ünnepi koncerten természetesen mind az öt, eddig megjelent lemezünkről fogunk játszani dalokat, még az idén Fonogram-díjjal jutalmazott Mandulka és a Karácsonyvár című albumról is nyáriasítunk egy manófalvi körtáncot.

  Lesznek meglepetés gyerek vendégművészeink is. Van például egy legénykénk, aki 12 éves, a szemünk előtt nőtt fel és gyönyörűen énekel. Bár a Banda zenéje főleg gyerekeknek szól, de abszolút tudunk kapcsolódni a felnőttek világához is. Igyekszünk mindig megmozgatni kicsiket-nagyokat egyaránt. Van, hogy arra buzdítom a gyerekeket, hogy kérjék fel a szülőket egy keringőre, vagy a Rizibizi Diszkóban, ami egy családi diszkó, szintén bárki kedve szerint rophatja. A lényeg, hogy együtt legyenek, együtt mozogjanak, közös legyen az élmény. Jó lenne, ha nem csak egy-egy koncert alkalmával, hanem otthon is táncolnának, énekelnének a kis családok.

  L.É.: Bori, az életrajzod szerint énekes, képzőművész, dalszerző, szövegíró és mesekertész is vagy. Mit csinál egy mesekertész? Hol és hogyan kapcsolódik ez az énekléshez?

  R.B.: Úgy tekintek a dalokra, mint növényekre, a koncert pedig egy kert, amit teleplántálok burjánzó mesékkel. Ebben a kertben teremtek egy képzeletbeli, elvarázsolt világot, ahol jól érezzük magunkat. Ahogy egyik barátom fogalmazott, ilyenkor jelenik meg a Boriverzum. A mese teret, határtalanságot ad, én pedig jó kertészként művelgetem. A koncert más szempontból is olyan, mint egy mesekert, hiszen amerre nézünk, csupa izgő-mozgó, ugráló színes, vidám „gyerekvirágokban” lehet gyönyörködni. Ebben a zenekertben csodálatos, szeretetteljes hangulatokkal töltődünk fel, és ez a boldogító érzés velünk marad az ünnepen túli hétköznapokon is.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Szombaton indul a Múzeumok Éjszakája 2022 budapesti és országos rendezvénysorozata
  A Múzeumok Éjszakája idén 2500 programmal várja az érdeklődőket a június 25-tel kezdődő hétvégén. Összegyűjtöttük a legérdekesebb helyszíneket, programokat és a praktikus tudnivalókat

  Link másolása

  hirdetés

  Múzeumok Éjszakája 2022-ben

  Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik – immár huszadik alkalommal. Ezen az estén mintegy

  431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat.

  A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája ezért is egyedülálló, mert egyetlen estén a legtöbb kulturális intézmény vesz részt országszerte rajta.

  A múzeumok mellett könyvtárak és levéltárak is csatlakoztak az eseményhez. Közösségi terekben koncerteket szerveznek az intézmények, de lesznek az idei tematikához illeszkedő tárlatvezetések is, emellett több interaktív családi programmal és meglepetéssel is készülnek. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja.

  Az idei év tematikája az ÚJRAGOMBOLT HAGYOMÁNYOK. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Ezért is fontos megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva", azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják azt a múzeumok bemutatni a látogatók számára.

  A Múzeumok Éjszakájának idei arca Lőrincz Tamás olimpiai, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó. A szervezők remélik, hogy így még szélesebb közönséget tudnak megszólítani és felhívni a figyelmet erre az egyre népszerűbb rendezvényre.

  hirdetés

  Múzeumok Éjszakája jegyvásárlás

  Múzeumok Éjszakája - belépők Budapesten

  A kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6–18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek válthatók június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon.

  A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

  A programokról részletes információ a muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely [email protected] MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.

  Múzeumok éjszakája - belépők országszerte

  Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg.

  A cikk végén további hasznos linkeket találtok a Múzeumok Éjszakája programsorozatával kapcsolatban. Most pedig egy nagy csokorra való érdekes eseményt ajánlunk a Múzeumok Éjszakája 2022 budapesti és vidéki programjai közül. Vágunk bele!

  Múzeumok Éjszakája Budapest 2022

  A Múzeumok Éjszakája 2022-ben is nagyon sokféle programmal várja a látogatókat. A könnyebb áttekinthetőség érdekében külön csoportosítottuk a fővárosi és a vidéki rendezvényeket. Elsőként az előbbieket, majd az ország többi részén tartott eseményeket vesszük sorra.

  Múzeumok Éjszakája a Magyar Zene Házában

  A nemrég megnyílt Magyar Zene Háza is csatlakozott a jubileumi eseményhez. Az intézményben a Hangdimenziók - Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás mellett a Hangdóm-vetítései is látogathatók lesznek, és ki lehet próbálni a Kreatív Hangtér interaktív installációit, az épületben több helyszínen pedig koncertekkel készülnek.

  Múzeumok Éjszakája az ELTE-en is

  Vezetésekkel, előadásokkal, UV-lámpás sétával, gyermekfoglalkoztatóval és egyéb programokkal várja a látogatókat a 20. születésnapját ünneplő ELTE Természetrajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán.

  A Biológiai és Őslénytani Kiállítás csontvázakon és koponyákon, anatómiai preparátumokon, nedves készítményeken, kitömött példányokon, muzeális szemléltető táblákon keresztül idézi meg az élővilágot, többek között a Magyarország területén felfedezett dinoszauruszfajokat.

  Az Ásvány- és Kőzettár kiállítása a ma ismert mintegy 5500 ásványfaj ötödét mutatja be 19. század végi, klasszikus múzeumi környezetben; gyakori fajokat és világritkaságokat egyaránt. Az ELTE lágymányosi campusára látogatókat egész nap gyermekfoglalkoztató kézműves programok várják.

  Az Optikai csalódások, matematikai vigasztalások programok egyszerre mutatják meg, hogyan működik az emberi agy és a matematika, a Múlt és Jövő találkozása: modern vizsgálati eljárások az antropológiában című előadás pedig az antropológiai és paleopatológiai kutatások új távlatait ismerteti meg.

  A Zoocsodák foglalkozásokon megtudható például, milyen állat rejtőzik a legendás egyszarvú mögött vagy hogy miként keletkezik az igazgyöngy és a bíborfesték; az Ásványok az éjszakában című UV-(zseb)lámpás vezetés pedig az Ásvány- és Kőzettár világító ásványait mutatja be.

  Különleges helyszín a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeum és az Unicum Ház

  A muzeumok ejszakaja orszagszerte tobb kulonleges helyszinnel var

  Múzeumok Éjszakája programok a Műcsarnokban

  Háromnapos programmal készül az Üveg nemzetközi éve programjaiért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány, melynek szervezésében mobil üveghutát állítanak fel június 24-26. között a Műcsarnok melletti promenádon.

  Jan Vyskocil cseh üvegművész és üvegfúvó mester egy saját maga által tervezett és készített mobilhutát hoz el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse. Június 24-én, az Üvegművészek éjszakáján kortárs üvegművészek társaságában lobbantják be a lángokat az üvegolvasztó kemencében.

  Másnap, a Múzeumok éjszakáján, majd annak vasárnapi utónapján a Parádsasvári Üvegmanufaktúra családi programokkal várja az érdeklődőket, akik az üvegfújás technikáját is kipróbálhatják. Lesz többek között kaleidoszkóp-, homokkép- és üveggyöngykészítő workshop és tombolával is készülnek, majd éjfélig testközelből lehet végignézni az üvegművészek workshopját, a különleges üvegtárgyak létrejöttét.

  Múzeumok Éjszakája a Múzeumkertben

  A Múzeumkertben ismét lesz lehetőség az önkéntes véradásra. Az MNM és vidéki tagintézményei ajándék belépőjeggyel mondanak köszönetet azoknak, akik a múzeumokban adnak vért. Az egy főre szóló belépővel egy tetszés szerinti időpontban megtekinthető a Nemzeti Múzeum állandó kiállítása.

  Múzeumok Éjszakája programok a Pénzmúzeumban

  Múzeumok Éjszakáján kedvezményes jeggyel lehet bejutni az összes Budapesti múzeumba

  Az idén márciusban megnyitott Pénzmúzeum is csatlakozott a Múzeumok éjszakája eseményéhez, a pénztörténeti és pénzügyi kiállítást így eddig még sosem látott köntösben tekinthetik meg az érdeklődők.

  A Pénzmúzeum állandó kiállítása mellett interaktív foglalkozásokkal és ismeretterjesztő elemekben bővelkedő programmal várja a látogatókat. A pénz útja nevű állandó kiállítás a modern múzeumpedagógia eszközein alapuló módszertannal, látványos és interaktív digitális eszközökkel kiegészülve vezet végig a pénz gazdaságban betöltött szerepén és felhasználási módjain.

  Aki úgy érzi, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos izgalmas ismeretek forgatagában némi pihenésre van szüksége, könnyed zene kíséretében mulathatja az időt, hiszen a korzón este 7 és 10 óra között koncerteket tartanak. A kreativitást kedvelők kézműves foglalkozáson gyűjthetnek élményeket vagy a Fotósarokban örökíthetik meg az éjszaka pillanatait.

  Múzeumok Éjszakája a Iparművészeti Múzeumban

  Ezen a napon nyílik az Iparművészeti Múzeum legújabb kiállítása a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel, amelyen Németh Luca táncművész előadásában gyönyörködhet a közönség a villa kertjében, és Horányi Éva kurátori tárlatvezetésére is bejutnak a szerencsések.

  Már délelőtt kezdődnek a programok: érdemes ellátogatni a szitanyomó workshopra a Printa Design Shopba, ahol a technikával ismerkedhetnek meg a látogatók. Nemcsak infókat kaphatnak a szitázásról, hanem rögtön ki is próbálhatják egy vászontáskán, amelyhez Josef Hoffmann építész által inspirált mintákat használhatnak.

  Múzeumok Éjszakája a Ludwig Múzeumban

  Az év leghosszabb éjszakáján minden érzékszervre ható élményt kínál a Ludwig Múzeum. Egy illatkalandtúrán megtudható, hogy van-e szaga a white cube-nak, és milyen illatot eredményeznek a kurátorok erőfeszítései. Az Időgép című kiállításon ezúttal Tóth Krisztina költővel lehet sétálni, aki saját szövegeiből is felolvas. Workshopon bolond-robotokat, vagy különleges játékos növényeket lehet készíteni. Hagyományos raktársétájukon a kulisszák mögé kalauzolnak, sőt az óriásliftet is ki lehet próbálni.

  Múzeumok Éjszakája a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

  A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban megnyitják múzeumi raktárukat, ahol több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjteményük rejlik. Népi iparművészek segítségével nemezelhetnek a látogatók, lesz hímzés, tésztagyúrás is. Kiderül, hogy került a „magyar motívum” a párizsi divatházakba, a gyerekeknek interaktív játszósarokkal készülnek, ahol megtapasztalhatják, látás- és hallássérült társaik hogyan igazodnak el a múzeumi térben. Este Borbély Mihály – Lukács Miklós – Dés András triója, a Borbély Mihály Polygon lemezbemutató koncertje zárja a napot.

  Múzeumok Éjszakája a Országos Meteorológiai Szolgálat Stúdiójában

  Múzeumok Éjszakája Budapesten több helyszínen is vár például az OMSZ stúdiójában

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat Stúdió is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Egy éjszakára mi is időjárásjelentők lehetünk a Marczell György Főobszervatóriumban. Ott lesz Hellmann-nal az OMSZ kabalája, a hétköznapi életben az egyik legelterjedtebb csapadékmérőeszközzel, meg tudhatjuk, hogy vajon pontosan mit is lát egy műhold, és miként néznek ki a vertikális szondázáshoz használt ballonok, még ép és már viharvert, elhasznált állapotban.

  Múzeumok Éjszakája a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben

  A különleges alkalomra tekintettel a BVOP bejárhatóvá teszi egyik börtönét az 5. kerületi Nagy Ignác u. 5-11 szám alatt. Az érdeklődök egy börtönparancsnok idegenvezetés mellet megismerhetik a börtönök zárt, ugyanakkor különleges világát. Beülhetnek egy "rabomobilba", felpróbálhatják a „kommandós” kollégák öltözékét, emellett helyet kapnak négylábú munkatársaik bemutatói is, valamint az évek során megtalált tiltott tárgyak szemléltetésére is sor kerül. Természetesen kihagyhatatlan élményt kínál a hitelesen berendezett minta zárkák "kényelmének" kipróbálása is!

  Az esemény este 18 órától éjfélig látogatható!

  Múzeumok Éjszakája a Millenáris parkban

  Idén a Millenáris is csatlakozik az eseményhez. Az Álmok Álmodói 20 kiállítás 16:00-24:00 óráig látogatható. A kiállítás megtekintése mellett további színes programok is lesznek. Kulturális, gasztronómiai és kézműves foglalkozások keretében mutatkozik be a Székely fesztivál.

  Interaktív csillagászati élmény stand lesz a Svábhegyi Csillagvizsgálóval, ahol Látványstand, meteoritsimogató, távcsöves napészlelés, plüssbolygós Naprendszer modellezés, távcsöves égboltmegfigyelés, lézeres csillagképtúra várja a látogatókat. A Wermer teremben pedig a Csoma útján két keréken – előadás és beszélgetés lesz Zichó Viktorral. Este pedig Leggiero Szaxofon Kvartett koncert hallható.

  Múzeumok Éjszakája programok országszerte

  A budapesti programok mellett a Múzeumok Éjszakája vidéki programkínálata is rendkívül gazdag. Az alábbiakban ebből válogattunk.

  Múzeumok Éjszakája Szolnok

  Múzeumok Éjszakája a Szolnoki repülőmúzeumban

  2022-ben Szolnok városa kap kiemelt szerepet a rendezésben.

  A város 23 helyszínén várják változatos programok az érdeklődőket. Ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz.

  Az eseménysorozat hagyományőrző hadibemutatóval veszi kezdetét, emellett a Damjanich János Múzeumban régészeti kiállítás, koncert, néprajzi előadás és játék is várja az érdeklődőket. Látogatható lesz a MÁV óvóhelye, Magyarország legrégebbi művésztelepe, a Polgári Védelmi Szövetség és RepTár Szolnoki interaktív repülőmúzeum és a Sorkatona Múzeum is készül programokkal.

  Ingyenesen vehető igénybe Szolnokon a városnéző kisvonat is, amellyel bejárhatók a résztvevő intézmények és különleges programjaik. Például a 2016-ban az év turisztikai attrakciója címet elnyert RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal.

  Szolnokon épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással, nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket. A templomokban és könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veteránjármű-kiállítás.

  Múzeumok Éjszakája Székesfehérvár

  Az idei székesfehérvári Múzeumok éjszakája kulturális rendezvénysorozat valamennyi helyszíne és programja egyetlen, 500 forintos karszalaggal látogatható, a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják a résztvevők.

  Idén 10 szervezet 20 helyszínen mintegy 100 programra várja a minőségi kikapcsolódásra vágyókat. A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja. A kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva, de a Fő utcán a felújított Rendház hajnali kettőig várja a látogatókat, eddig tekinthető meg a Királyok és Szentek - Az Árpádok kora című kiállítás.

  Az Új Magyar Képtárban a látogatók Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat az óriási falvédőre, a Deák Képtárban a "Párizs levegőjét hozta" című, Czóbel Béla életművét bemutató kiállításban a kurátor, a Csók István Képtárban a top_OS csop_Ort című kiállításában a kiállító művészek vezetik körbe a nézőket. A Hetedhét Játékmúzeumban pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kerkay Rita szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt.

  A múzeum több helyszínén lesznek koncertek: a MusiColore énekegyüttest a Játékmúzeum udvarában, a Fuvalom énekegyüttest az Országzászló téri épületben hallhatja a közönség, a Deákban a Butterfly Effect, az Új Magyarban pedig a Hangover Porch Zombies játszik majd.

  Érdemes ellátogatni a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumba, a szerb ortodox templomba, a Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Gyűjteménybe, az MMKM alumíníumipari múzeumába is.

  Múzeumok Éjszakája Békéscsaba

  Dolák-Saly Róbert gyerekeknek szóló zenés műsorával és exkluzív tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az előadóművész és humorista a megújult állandó Munkácsy-kiállításon és a Terrakotta hadsereg - Az első császár üzenete című időszaki kiállításon is tart különleges, abszurd humorral fűszerezett tárlatvezetést. Békéscsabán 47 katona, két ló, két harci szekér modell, valamint fegyverzetek valósághű másolatát lehet megtekinteni.

  A Csabagyöngye Kulturális Központ előtti stégen fellép a Diabolus in musica és a Lackás akusztik. Felavatják a felújított Kiss Ernő utcai hidat is, ahol tűzzsonglőr show és fényjáték is lesz.

  Múzeumok Éjszakája Veszprém

  Kiállításmegnyitók, tárlatvezetés, borkultúráról szóló est és kortárstánc-bemutató is szerepel a veszprémi programsorozatban. A veszprémi várban található kiállítóhelyek adnak otthont a rendezvénynek, 10 helyszínen 25 program látogatható majd egyetlen belépőjeggyel. A Vass László Gyűjtemény új állandó cipőkiállítása nyílik meg, este pedig borszakértő beszél majd a borról az udvari kávézóban. Érdekesnek ígérkezik a vándorfényképész-foglalkozás is.

  A programsorozatnak a Vass Cipőtár, a Modern Képtár-Vass Gyűjtemény, a Csikász Galéria, a Dubniczay-palota udvara és négy kiállítótere és a Tegulárium ad majd helyet.

  Múzeumok Éjszakája Szeged

  múzeumok éjszakája Szegeden az informatikai történeti kiállítás

  Kovács Mihály piarista tanár legendás Mikromatjának tökéletesen működő replikáját is kipróbálhatják a látogatók a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, ahol ismeretterjesztő előadásokat és interaktív bemutatókat is tartanak. A látogatók megismerhetik a Neumann Társaság több mint ezer négyzetméteres Informatika Történeti Kiállítását, a hozzá tartozó Neumann-emlékszobát, továbbá az interaktív videojáték-kabinetet és a Muszka Dánielről és Simonyi Endréről szóló emléksarkokat is.

  A szegedi cowboy és indián kiállítást is ezen a napon nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

  Múzeumok Éjszakája Szentendre

  Múzeumok éjszakája Szentendrén tematikus sétával várja az érdeklődőket

  Többek között alkotófoglalkozásokkal, művészeti sétával és könnyűzenei koncerttel várja a közönséget a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei MANK Galériában és az ÚjMűhely Galéria és kávézóban. A művészeti séta résztvevői Szentendre leghíresebb alkotóinak nyomán járhatják végig a város macskaköves utcáit.

  A séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget, ahol az érdeklődők délután belekóstolhatnak a textilművészet és textiltervezés világába is. A Díszíts vászontáskát! workshop keretein belül bárki megtervezheti saját vászontáskáját, inspirációt merítve a program során megtekinthető, Sodrás című kortárs textilművészeti kiállításból.

  A közönséget számos más program is várja a galériákban és a Régi Művésztelepen. A festészet iránt érdeklődők Knyihár Amarilla képzőművész vezetésével ismerkedhetnek meg különböző festészeti technikákkal és anyagokkal az ÚjMűhely Galériában, ahol a ViszontLátás - Kortárs ön/arcképek című tárlat is megtekinthető. Az ÚjMűhely kávézó udvarán délután Rafael Mario jazz-zongorista, énekes koncertezik. Este a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében nyílik meg a Szobrok a kertben című szabadtéri kiállítás.

  Múzeumok Éjszakája Debrecen

  A Debreceni Református Kollégiumban Ludas Matyi, Szabó Magda emlékház is része a Múzéjnek. Nagy érdeklődés övezi minden évben a Debreceni Református Gimnázium állatgyűjteményét is. A nagyszerű programot egy koncert zárja.

  A Kollégium épülete mellett 2017 óta a Szabó Magda Emlékház is része a Múzeumok Éjszakájának. A híres Ludas Matyi sem maradhat ki. Akár Kossuth Lajos helyét is elfoglalhatjuk az Oratórium padsoraiban.

  Ezen az éjszakán a Műemlékkönyvtár megtekintését különböző tárlatvezetések teszik érdekessé. A korabeli iskolai eszközöket is kipróbálhatják a látogatók.

  Múzeumok Éjszakája Miskolc

  A Múzeumok Éjszakája Miskolcon a MÁV-val közösen ünnepel.

  A MÁV nyitott múzeumokkal és pályaudvarokkal vár a Múzeumok Éjszakáján, több mint 20 helyszínen országszerte így Miskolcon is 3 helyszínen.

  A Miskolci Fűtőház kinyitja kapuit és kiderül, hogy mit rejt az épület, miért ilyen alakú, mi történik a mozdonyokkal az épületben. A dízelmozdonyok csarnoka ezen napon fotózható, megmászható, körbejárható és sok érdekesség megtudható az itt kiállított mozdonyokról. Például, hogy hogyan fordul meg a mozdony, mire jó a fordító korong.

  Múzeumok Éjszakája Pécs

  Pécsett a Múzeumok Éjszakáján idén 10 helyszínen lesznek tárlatvezetések, családi programok, interaktív bemutatók, előadások, koncertek. Többek között a JPM Néprajzi Múzeumban, ahol Kolontos Palkó – Dékány Ágnes bábelőadása várja a látogatókat, és lesz

  Édes népi étkek kóstolása, mesesarok, almasütés és Szent Iván éji tűzugrás, valamint őrlés, kézműves vásár és bemutató, kvízjáték, nemezelés, papírmerítés is.

  A római császárok és istennők alakjait testesítheted meg az újonnan nyíló Ókeresztény Mauzóleum felszínén és a föld alatt is, ahol az installációk este 23 óráig kelthetők életre.

  Múzeumok Éjszakája Paks

  Múzeumok Éjszakája Pakson az Atomenergetikai Múzeumban

  Az Atomenergetikai Múzeum ezúttal az I. Múzeumi piknikre invitál mindenkit a Paksi Városi Múzeummal együttműködve. A festői panorámáról egy különleges rendezvényhelyszín, Lussonium gondoskodik, míg kellemes zeneszó mellett számtalan programelem közül választhat minden korosztály kedvére való elfoglaltságot.

  Játékok, kvízek, ajándékok garantáltan érkeznek a római kori romkertbe, úgyhogy elő a piknikfelszereléssel – amit a Paks FM rádió és az Atomenergetikai Múzeum közös játékán akár meg is lehet nyerni, ha valaki Fortuna kegyeltje, és a rádióműsorban elhangzó kérdésre is helyesen válaszol.

  Múzeumok Éjszakája a Balatonnál

  Számtalan programmal készülnek a magyar tenger partján is. Lesz például Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban éjszakai állathangok, lovasbemutató, musical és fényjáték.

  Balatonfüreden már pénteken kezdődnek a programok koncerttel, csillagmegfigyeléssel, színielőadással, majd fotókiállítás, grafikai nyomatok készítése, előadások és koncertek várják a látogatókat.

  Siófokon pedig a Kálmán Imre Emlékházban tárlatvezetés, zseblámpás múzeumtúra és kincskeresés is lesz.

 • További részletes információk a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján találtok.
 • Térképen is kereshettek a Múzeumok Éjszakája gazdag programkínálatából, akár a rendezvények típusa szerint is IDE KATTINTVA.
 • Mobil app is rendelkezésre áll, amely [email protected] MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen
 • Reméljük, mindenki talál kedvére valót a számtalan érdekesnél érdekesebb program között az idei Múzeumok Éjszakáján.

  Kellemes időtöltést kívánunk!

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Kezdődik a levendulaszüret Pannonhalmán - Csodálatos képeken a lila mező
  Szedj magadnak levendulát, és élvezd a változatos programokat!

  Link másolása

  hirdetés

  Pannonhalmi Levendulanapok 2022

  2022. június 17. és 26. között újra elérhető a Szedd Magad! lehetőség a Pannonhalmi Főapátság levendulaültetvényében, továbbá színes programokkal is várják a kicsiket és nagyokat.

  A levendulás megtekintése ingyenes, de ha szedni is szeretnétek, arató táskákat kell vásárolnotok, ami mérettől függően 1500 és 2500 forintba kerül.

  A hétvégeken csokoládékóstoló, Illatmúzeum-látogatás, levenduláról és gyógynövénykertről szóló ismeretterjesztő vezetések, gyermekprogramok, és kisvonat is elérhető. A programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, erre érdemes figyelni, mielőtt elindultok. Ide kattintva tudtok informálódni.

  hirdetés

  Tudtad, hogy a levendulamezőket kávéval táplálják?

  Különleges szövetségre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal: a Magyarországon visszagyűjtött használt kapszulákból származó kávézacc egy részét a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használják fel.

  A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása—, mind pedig a termesztőközeg-gyártás Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget (tőzeg, marhatrágya és kávé keveréke) a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert dolgozói saját kezűleg jutatták ki a levendulamezőkre.

  A Nespresso kapszulái nemcsak újrahasznosulnak, hanem 80-85%-ban már eleve újrahasznosított alumíniumból készülnek.

  Jó hír az is, hogy a magyarok egyre jobban figyelnek rá, hogy a használt kapszulák ne a kukában végezzék. 45%-ban viszik vissza a gyűjtőpontokra vagy küldik vissza futár segítségével a cégnek.

  A Nespresso környezetvédelmi törekvéseiről ITT olvashattok bővebben.

  Pannonhalmi Jazznyár

  Szintén pénteken indul a Pannonhalmi Jazznyár rendezvénysorozat. Az első koncert is a Gyógynövénykertben lesz. Fellép a Subtones. „A Dal” döntősei Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnőkkel, Subicz Gábor vezetésével Octopus című új nagylemezüket mutatják be.

  További részleteket a soron következő koncertekről ide kattintva tudhatsz meg.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  PROGRAMOK
  A Rovatból
  hirdetés
  Múzeumok Éjszakája a Vajdahunyadvárban
  Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyadvárban 140 székely gyermek lép fel, és hozza el hozzánk a magyar és az egyetemes kultúra zenei értékeit eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok formájában.

  Link másolása

  hirdetés

  Ez a mottója a Szentegyházi Gyermekfilharmóniának, vagy ahogy sokan ismerik, a „Fili”-nek, amely idén alapításának 40. évfordulóját ünnepli. Magyarországi koncertsorozatuk kiemelkedő állomása a Vajdahunyadvár lesz, ahol a Múzeumok Éjszakája különleges programjaként hallhatják őket az érdeklődők.

  A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a 2022. évi Múzeumok Éjszakája központi programjaként hangversenyt és kiállítást rendez. Ezen az estén megnyitják a Megörökített székelység című kiállítást. A rendezvényt és a kiállítást Dr. Nagy István, agrárminiszter nyitja meg.

  A székelyföldi énekkar karnagya Haáz Sándor. A homoród-menti székely gyermekekből álló száztagú énekkart szintén gyermekekből álló, negyven fős szimfonikus zenekar kíséri. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tekinti a nemzeti, főként a székely kultúra ápolását, a helyi zenei hagyományok őrzését és közvetítését. Az együttes vezetése emellett pedagógiai célokat is követ: tudatában van annak, hogy a közös éneklésnek és zenélésnek mekkora szerepe van a gyermekek érzelmi és jellembeli fejlődésében, a helyi közösség-teremtésben.

  A Fili egész Székelyföld egyik jelképé vált az elmúlt évtizedekben. 1982-ben egy tanévzáró alkalmával a Haáz Sándor, zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg néhány részletet ismert klasszikus művekből. A nagy közönségsiker az együttest további munkára ösztönözte, mely 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. Ma már vannak olyan székely családok, amelyeknek három generációja is tagja volt a Filinek.

  hirdetés

  Rendszeresen fellépnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta pedig minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Először Magyarországra utaztak, majd a Kárpát-medence többi magyarlakta országába, 2010 után a magyar kormány támogatásával számos nyugat-európai országban és a tengerentúlon, valamint Kanadában is felléptek. Nagy sikert arattak 2011-ben a „Gyermekhangok Európáért” turné keretében Brüsszelben a belga és az európai parlamentben. A turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

  Elismeréseik: Magyar Örökség Díj (2003); Bartók Béla Emlékdíj (2006);

  ifj. Haáz Sándor, karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Polgári tagozata (2011); Rotary-díj (2018); Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2019)

  Új időszaki kiállítás nyílik

  A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Múzeumok Éjszakája programjának központjában az erdélyi székelység áll. A koncert társszervezője a Magyar Nemzeti Levéltár. Ezen az estén megnyílik a Megörökített székelység című kiállítás, melynek egyik részében az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fényképekből láthatnak válogatást. A felvételeket egy amatőr fényképész készítette a homoród-menti Szentegyházán, aki a székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített. A képekből sugárzik a székely falusi emberek sorsa.

  A kiállítás másik része 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket mutat be. Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: