PROGRAMOK
A Rovatból

Így vár benneteket az Állatkertek Éjszakája

Különleges látnivalókkal várnak benneteket 14 helyszínen. Itt a részletes program.

Link másolása

Idén augusztus utolsó péntekén rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amely ebben most augusztus 29-ére esik. Ezen a napon az ország 11 településén, 14 programhelyszínen várnak benneteket. A legtöbb helyen a programok kora estétől kezdődnek és éjfél körül fejeződnek be.

Mi mindent láthattok: Fáklyával kivilágított parkot, egzotikus állatokat, éjszaka aktív élőlényeket. Vetélkedőkön vehettek részt, és több helyszínen is barátkozhattok olyan állatokkal, amelyeket eddig nem szerettetek, például kígyókkal vagy békákkal. Mutatjuk a részt vevő állatkertek és vadasparkok részletes programját.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkban 45 perces túrák indulnak vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdéssel. Tapasztalt szakvezetők nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe, többek között láthatjátok Mucit, az "éneklő" aranysakált is. Néhány állat eleve éjszakai üzemmódra van kalibrálva, vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi emberek már befejezzük, de a többiek is éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők.

A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd (pl. tárgyak felismerése zárt dobozban tapintás alapján, szaglás alapján fűszeres csomag megtalálása karton csövekben), amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni, a színpadnál pedig „Hangok az éjszakában” címmel előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Más hazai állatkertekhez hasonlóan a Fővárosi Állat- és Növénykert is gazdag és változatos programkínálattal várja látogatóit a III. Állatkertek Éjszakáján, augusztus 29-én pénteken, a nyár utolsó péntek estéjén. Az este héttől éjfélig tartó időszakban az Állatkert létesítményeinek nagy része – az emberszabásúaknak otthont adó ház kivételével – nyitva lesz, de az esemény fő vonzerejét a számtalan különleges és egyedi program adja.

Az elefántoknál 19.30-kor elefántiskola, a fókák medencéjénél 20.00-kor rendhagyó fókatréning, a Szavannaházban 19.30-kor, 21.30-kor és 23.00-kor orrszarvúetetés, ugyanitt 20.00-kor, 21.00-kor és 22.00-kor zsiráfetetés, a Mérgesházban félóránként kígyógondozási bemutató, a Dél-Amerika házban 20.30-kor tapíretetés, a Xántus János-házban 20.00-kor lórietetés, az Ausztrálházban 20.00-kor, 21.30-kor és 23.00-kor kígyósimogatás, az Akváriumban 20.30-kor, 21.30-kor és 22.30-kor kajmánhal és pirájaetetés, a vombatkifutónál vombatles, a Vízparti Élet Házánál sünsimogató, a Lepkekertben különleges éjjeli lepkebemutató lesz. A kert állatgondozói egész este 11 különböző helyszínen mesélnek az ott bemutatott állatokról (főként olyanokról, amelyek éjjel aktívabbak, mint nappal), illetve a velük való foglalkozás kulisszatitkairól.

A Legyél te is állatgondozó program keretében 8 különböző állatnál lesz lehetőség kipróbálni az állatgondozók munkájának legjavát. A kert sétaútjain a gondozók barátságos, kezes állatokat sétáltatnak, s több helyen fényfestéssel varázsolnak különleges, egyedi hangulatot.

A Nagyszikla belsejében működő Varázshegy bemutatók és előadások sokaságának helyszínéül szolgál, de lesz itt térhatású vetítés, időgép szimulátor és sok más érdekesség. Sőt, a gondozók segítségével testközelből lehet megismerkedni a világ legérdekesebb óriás rovarjaival.

A Holnemvolt Parkban egyzsetonos éjszaka lesz, vagyis a különböző játéküzemek ezen az éjszakán egységesen egy zsetonért vehetők igénybe. Működni fog a műemlék körhinta, a barlangvasút, a tréfás dzsungelvasút, az elvarázsolt kastély, a nagy és a kis kerti vasút, az összes körhinta, a vízen járó labda, a zoo-kart és a szörnyecskék háza, valamint a kalandpálya is. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve UV-fénycirkuszt teszi teljessé, és lesz az egykori vurstli, illetve az Angolpark múltba veszett titkait felelevenítő tematikus csoportvezetés is.

Az Állatkertek Éjszakája programjai 19 órakor kezdődnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben és egészen éjfélig tartanak. A belépés legkésőbb 23 óráig történik, a pénztárak 18.30-kor nyitnak. Természetesen az Állatkert nap közben is nyitva lesz egészen 18 óráig, utána bezár, s egy órával később már az Állatkertek Éjszakájára érkező látogatók előtt nyitja ki újra a kapukat.

Az esti programra a felnőttjegyek 2500 forintos, a gyermekjegyek 1800 forintos egységáron válthatók meg, tehát ugyanannyiba kerülnek, mint a normál nyitva tartási időben. Viszont az Állatkert által máskor kínált egyéb kedvezmények ezen az estén nem vehetőek igénybe. A jegyekhez az Állatkertek Éjszakáján egy-egy zsetont is ad ajándékba az Állatkert, amely a Holnemvolt Park játéküzemein használható fel.

Lesz olyan kombinált jegy is, amely a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett a fővárosi vonzáskörzetében található másik három olyan helyszínen is érvényes, ahol az Állatkertek Éjszakája alkalmával programokkal várják a látogatókat. A kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500 Ft, gyermekeknek 2400 Ft. Aki az este folyamán nem tudja az összes helyszínt felkeresni, a Tropicarium, a Füvészkert és a Budakeszi Vadaspark meglátogatására másnap, illetve harmadnap is felhasználhatja a kombinált jegyeket, mivel azok az említett három helyszínen szombaton és vasárnap is érvényesek.

allatkertek_ejszakaja_3

Füvészkert, Budapest

Az Állatkertek Éjszakáján a Füvészkert a növények éjszakai életével ismerteti meg a látogatókat. Ízelítő a programokból:

-szakvezetés a kertben 19.30kor és 22 órakor- a résztvevők megismerkedhetnek a kert különleges növényeivel, éjszakai látnivalóival és élőlényeivel;

-ingyenesen letölthető, csak erre napra érvényes mobil applikáció, melyhez új útvonal és nyereményjáték kapcsolódik ajándék növényekért;

-növénysimogató – Ismerje fel a sötétben, milyen növény, termés, van a kezében!

-világító növény – ez a különlegesség csak az Állatkertek Éjszakáján látható az ELTE jóvoltából;

-kézműves foglalkozás gyermekeknek 19h-22h-ig: a legkisebbek állatokat és növényeket formázhatnak különleges és hagyományos technikák segítségével.

Tropicarium, Budapest (Campona)

A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján, 29-én 20 és 24 óra között éjszakai bátorságpróbát tartanak a "nemszeretem" állatokkal – fődíj egy ketreces merülés. Fényképezkedési lehetőséget biztosítanak a legbátrabbaknak, hisz a "nyakék" ezúttal egy kígyó lesz. Emellett éjszakai szűrőház látogatásra invitálják az érdeklődőket 21 órakor. Az éterben a trópusi erdő misztikus hangjai hallatszanak és a villámok fénye villódzik majd, míg a cápák árnyékában lévő rendezvényteremben – a Tropicariumban eddig nem látott - egzotikus állatok bemutatója zajlik majd partnereik közreműködésével.

Miután nem mindenki tud megtekinteni 3 állatkertet egy éjszaka folyamán, a Tropicarium hétvégén, augusztus 30-31-én is elfogadja a közös belépőjegyet 10 és 18 óra között. Ezen a két napon óránként különleges látványetetésekkel (kígyó, aligátor, majmok, pirája, muréna, ráják stb.) szórakoztaták majd a jelenlévőket, míg a műszaki érdeklődésű látogatók betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, szűrőház látogatást szerveznek számukra 11 és 14 órakor.tropicarium

Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Debrecen

A debreceni Állatkertben 19 órától éjfél után 1 óráig folytatódik az éjszakai állatkerti kalandozás. A vidámparki játékok éjszaka is üzemelnek. Ízelítő a programokból:

-éjszakai rovarfelfedező körút;

-bátorságpróba – Mi van a zsákban?

-M13: csillagászati bemutató a Magnitúdó Csillagászait Egyesülettel együttműködésben;

-ásványok ultraibolya fényben, éjszakai ásványles a Szőnyi Pál Ásványbarát Körrel;

-betekintés az állatkert éjszakai életébe;

-vacsora éjfél után – etetés az éjszaka aktív állatoknál;

-éjjeli természetbúvár – nyom-, és állatkeresés a kifutók között;

-szakvezetéses séta nemcsak szakembereknek.

Xantus János Állatkert, Győr

Augusztus 29-én meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várnak titeket. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. 17 órakor a tapír, 17:30-kor a kapucinusmajmok, 19:10-kor a marabuk, 20:20-kor a vidra, 21:05-kor az örvös medve, 21:30-kor pedig a jaguárok etetését láthatjátok. A gibbonház mellett bátorságpróba lesz, és testközelből meg lehet ismerkedni a gyűrűsfarkú makikkal, valamint a kert sétányain körbevezetett lámával, tevével is.

Kecskeméti Vadaskert

A Kecskeméti Vadaskert hangulatos esti megvilágítással fogad benneteket - a fényt fáklyák szolgáltatják ezen az éjszakán. 19 óra 30 perctől indul esti séta számos állat (kis- és nagyragadozók, kisállatok, patás állatok) szakvezetéses látványetetésével, majd a naplementével párhuzamosan filmvetítés lesz. 21 órától meglepetés várja a látogatókat. A Kecskeméti Vadaskert az Állatkertek Éjszakáján 18.45-től 22.00-ig tart nyitva, belépőjegyeket a szokásos ár feléért válthattok. A program ideje alatt a vadaskerti büfé, ajándékbolt nyitva tart.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark is testközelből ismerkedhettek meg a "nemszeretem" állatokkal, azaz a kígyókkal, békákkal, rovarokkal, amelyekkel szemben sokan tartással, félsszel viseltetnek. A testközeli ismerkedés azonban lehetővé teszi, hogy legyőzzék félelmüket, és ezeknek az állatoknak az értékeit is megismerjék, ennek révén pedig akár meg is szeressék őket. Az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni, mint pl. a tigrisét, a kúszósülökét vagy éppen a mosómedvékét. Ezek az állatfajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat.

Itt is fáklyákkal kivilágított utakon sétálhattok az egyedülálló erdei környezetben. Ezen a napon reggel 9.00 és este 23.00 között léphettek be, de jegyet csak 21.00 óráig válthattok.

Pécsi Állatkert belvárosi Akvárium-Terráriuma + Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma

A tavalyi nagy siker után természetesen idén is az állatokon lesz a hangsúly Pécsett. Két helyszínen is ismerkedhedtek az állatokkal. Az Akvárium–Terrárium belvárosi épületében óránkénti látványetetésekkel, játszóházzal és "nemszeretem" állatok simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz állatos témával kapcsolódó Varázsóra előadás is lesz, a Planetáriumban pedig az Állatok a csillagos égbolton című előadás látható. Az Akvárium–Terrárium és a Zsolnay Kulturális Negyed között 30 percenként kisvonat közlekedik majd. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyeket vehettek - ezek korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Szegedi Vadaspark

Az alapításának 25. évfordulóját idén ünneplő Szegedi Vadaspark gazdag programkínálatának utolsó nyári állomása lesz az Állatkertek Éjszakája. Szegeden akár állatkertek napjáról is lehet beszélni, mert nem csak este várja program a látogatóinkat, hanem napközben is. Délelőtt és délután (10.00-kor és 14.30-kor) a zsiráfház azon részeire is bevezetnek, amely máskor el van zárva, sőt, zsiráfetetés is lesz.

10.00 és 16.00 között vetélkedőzt tartanak, egy-egy gondozói feladat elvégzésével tehetiktek próbára magatokat. A programra 21.00-ig lehet jegyet váltani, este oroszlánok látványetetése, hüllősimogató és egy rendhagyó borjúfóka-show lesz.safe_image.php

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Ezen az éjszakán viszont - rendhagyó módon – trópusi vendégekkel is találkozhattok. Óriáskígyó közelről, krokodil és színpompás ara papagáj várja az érdeklődőket. Az Ökocentrum 3D mozi termében a Rio2 animációs filmet vetítik. Lesz éjszakai "Holdfénytúra" is az akváriumok kékesen derengő világába – szakértő idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően – külön díj ellenében – korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek! Jó idő esetén "Képek az éjszakában" címmel zenés diavetítés az Ökocentrum kilátótornyára.

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PROGRAMOK
A legjobb programok, fesztiválok, itt a 2023-as programajánló
Cikkünkben sorra vesszük a hazai nagyrendezvényeket. Számtalan fesztivál, program szerepel a palettán idén is, többek közt hétvégi falunapok fesztiválok is!

Link másolása

Alább tehát a folyamatosan bővülő programajánlónk, amelyben a magyar fesztiválok, elsősorban zenei és kulturális rendezvényként működő fesztiválokra és programokra fektetjük a hangsúlyt.

Télideji fesztiválok:

Indoor Sörfesztivál - Február 24-25.

Magyarország első téli sörfesztiválján pironkodás nélkül megmutathatod, ki a legnagyobb sörkedvelő a vidéken. A családi heppöningre APA is hivatalos, és hozza magával az egész rokonságot: IPA és STOUT nagybácsi is alig várja a találkozást!

A művészlelkekről sem feledkeznek meg: kézműves nedűk sokasága sorakozik fel az izgalmas multikulti közegben: magyar, cseh, német, angol és belga sörök várnak egy egész hétvégén a Hotel Marriottban.

Pénteken és szombaton, immár a hagyományok jegyében, Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze szolgál kultúrtörténeti adalékokkal, illetve tart sörivó versenyeket.

És ha már ezt ilyen jól kifőzték: a különleges italok mellé különleges ételek is dukálnak. A sörgasztronómia mélyébe ássák bele magukat péntek és szombat este.

Ráadásul a belépőért cserébe végtelen sörömökben lesz részed: kóstoló kelyheddel annyi kis- és nagyüzemi sörkülönlegességet kóstolhatsz végig, amennyi csak beléd fér. Aztán hazafele menet lecserélik neked egy logózott korsóra, amelyet emlékbe adnak.

Járatlan Utakon Fesztivál - Február 25-26

MINDEN ami #UTAZÁS. A világutazók LEGNAGYOBB HAZAI #fesztiválja a Járatlan Utakon Fesztivál ismét a Hungexpo-n kerül megrendezésre.

40 előadás és kerekasztal beszélgetés keretében, 6 teremben, párhuzamosan a 2 nap alatt 10.30-18h-ig.

Előadások világjáró magyaroktól, bloggerektől, kalandoroktól. Eljutsz a világ összes helyére segítségükkel s a kerekasztal beszélgetéseken kérdezhettek bloggerektől és előadóinktól.

Ismét közel 109 utazásban jártas utazót, bloggert, hegymászót, világjárót hívtak el, hogy megismerhessétek őket személyesen is.

Tavaszi programok:

Bartók Tavasz-Nemzetközi Művészeti Hetek - Március 31 - Április 16.

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

Budapest Ritmo 2023 - Április 12-15.

Fedezz fel új zenéket! Hallgass izlandi poppot, pezsdítő cumbiát vagy balkáni dark folkot a Budapest Ritmo fesztiválon 2023. április 12 és 15. között.

Ismerd meg a legfrissebb tehetségeket a showcase napon a Szimpla kertben, bulizz két napot az Erzsébet téren kint és bent, nézz zenés filmeket!

Idén már PRO bérlet is kapható, amivel mindezek mellett részt vehetsz szakmai programokon és exkluzív networking eseményeken bővítheted kapcsolatrendszered.

Az év első nagy zenei fesztiválja: SopronFest - Április 22-30.

A SopronFest 2023. április 22-30. között városszerte, közel 20 helyszínen várja a közönséget, a fesztivált a helyiekkel közösen szervezik. Ikonikus soproni klubok, kávézók, éttermek, utcák és terek adnak otthont képzőművészetnek, gasztronómiának, turisztikai programoknak, színháznak, podcast fesztiválnak és természetesen rengeteg zenének, sok-sok koncertnek. A SopronFest 2023. április utolsó hetében a teljes várost élettel tölti meg.

Egy többhetes program: Budapesti Tavaszi Fesztivál - Április 20 - Május 2.

A több évtizedes múltra visszatekintő esemény – április 20-tól május 2-ig – a 150 éve egyesült Budapestet ünnepli. A BTF-en ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapest Fotófesztivál, a JazzFeszt Budapest, a Budapest Sound Collective, a Budapesti Közművek, a Budapesti Vízművek, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budapest Makett, a Budapest Nagyregény és még sokan mások.

JazzFest Budapest - Április 26 - Május 17.

Egy jazz fesztivál, ami városszerte zajlik, koncerttermekben, klubokban, köztereken, melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a fővárost a zene világtérképére, mellyel valóban a zene fővárosává válhatunk.

Nyári fesztivál szezon:

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó - Június 22-25.

Analog Balaton, Bagossy Brothers Company, Belga, Beton.Hofi, Blahalouisiana, Carson Coma, Csaknekedkislány, Dzsúdló, Halott Pénz, Elefánt - a legnépszerűbb hazai bandák mellett ’ropogós és finom’ zenei csemegével érkezik a Dunakanyarba a holland elektronikus funk-soul produkció a Kraak & Smaak. A kiváló zenei felhozatal mellett a 10. alkalommal megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó színvonalas cseh, szlovák és lengyel színházi produkcióival részese lesz a 10. Színházi Olimpiának. A kultúra szerelmeseinek 2023. június 22. és 25. között érdemes lesz Nagymarosra látogatni.

Balaton Sound - Június 28 - július 1.

Európa legmenőbb vízparti zenei fesztiválja – ahogy ez már megszokott – 2023-ra is világsztárok sorát jelentette be. Az első csokorban már most olyan top DJ-k sorakoznak, mint Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell vagy Don Diablo. A Sound nem csupán egy hatalmas esti parti forgatag, de napközben is rengeteg lehetőséget kínál a lazulásra és a feltöltődésre a parton és vízen egyaránt. A Balaton Sound 2023-ban június 28-tól tart július 1-ig, a megszokott helyen, Zamárdiban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROGRAMOK
A Rovatból
Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet a mohácsi busójáráson
Február 16. és 21. között tizenöt helyszínen kétszáz programot kínál a messze földön híres téltemető, tavaszköszöntő rendezvény.

Link másolása

A tervek szerint rekordszámú, 2200 maskarás és 70 busócsoport vesz részt a hagyományos mohácsi téltemető, tavaszköszöntő népszokáson, az idén február 16. és 21. között zajló, tizenöt helyszínen kétszáz programot kínáló busójáráson.

A szervezők az MTI érdeklődésére közölték: a két hét múlva csütörtökön kezdődő esemény hat napjára összesen több mint százezer látogatót várnak, a kiemelt napokon - szombaton és vasárnap - pedig 40-45 ezer érdeklődőre számítanak.

A messze földön híres, évről évre egyre több programmal bővülő rendezvény keretében a látogatókat elsősorban folklórműsorokkal szórakoztatják, így néptánccsoportok fellépésével, busócsoportok bemutatóival, táncházakkal, gyerekprogramokkal várják a hozzájuk érkezőket - az év hagyományosan legnagyobb helyi ünnepére készülő - mohácsiak.

Az újdonságokat illetően a szervezők közölték: vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével "kínálják" a vendégeket a tradíciónak megfelelően csónakokkal a szigetről átkelő busócsoportok, míg a délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét esőbiztossá tették: a borzas bundába bújt faálarcosok a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívják az érdeklődőket.

A gyerekeknek koncerteket tartanak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is lesznek programok; pénteken például az Anka bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartanak.

További újdonság, hogy a PajtaKult hálózat keretében megnyílik a KultúrKikötő Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók, míg a Szent János Hotelben helyi gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak a Mohácsra látogatók.

A busójárás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

A nem helyi látogatók várhatóan ezen a napon és szombaton lesznek a legtöbben. Őket már a délelőtti óráktól népművészeti- és kézműves vásárral, busómaszk- és folklórkiállítással, kézműves foglalkozásokkal, ételkóstolóval, tamburazenekarok koncertjeivel, néptánccsoportok előadásaival várják, miközben a több mint kétezer maskarás lépten-nyomon felbukkan a látogatók között szerte a belvárosban.

Annak érdekében, hogy a busójárás az első pillanattól az utolsóig valódi élmény legyen mindenki számára, szervezők - ahogy mindig - idén is azt kérik a csecsemőkkel vagy három év alatti gyerekekkel érkezőktől, hogy vegyék figyelembe: a rendezvényen sok szempontból fokozott óvatosságra van szükség.

Szombaton és vasárnap várhatóan komoly tömeg alakul ki a bevárosban, folyamatosan zúg a busók és látogatók kezében a kereplő, a kolomp. A busójáráson feldíszített lovas kocsik, traktorok és más járgányok is közlekednek az emberek között, míg a máglyaégetésnél nagy a füst, amelyet a hatalmas tüzet körülállók belélegezhetnek, valamint parázs és pernye is szállhat a ruhájukra, bőrükre. Babakocsit a tömegbe bevinni kifejezetten veszélyes, hívták fel a figyelmet, ugyanis a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busónak nincs térlátása, ezért a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat, felvonulókat nem látja.

A köznyelvben sokácnak, a mohácsiak körében sokacnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először. A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok: borzas busóbundát, vászongatyát, bocskort öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel - tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal - felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárást - első magyarországi elemként - vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról ezen az oldalon és a Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala nevű Facebook-oldalon található bővebb tájékoztatás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
A Rovatból
Csinibaba Party: igazi retró hangulatot varázsol Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar az Orfeumba
Laza pörgős buli, igazi farsangi móka. Öltözz be és indulj, hogy belecsöppenj a jóba! – üzeni a zenekar.

Link másolása

A Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar dupláz az Orfeumban.

A farsang jegyében meghirdetett februári Csinibaba koncertre már minden jegyet elkapkodtak, ezért a zenekar úgy döntött, hogy egy ráadás bulit is tartanak március 4-án.

Fejtetőre áll a ház az Orfeumban úgy, mint hajdanán. Csinibabák és fuxos mandrók, fel a csöves nasztrót, mert vár a bál, ahol Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar laza pörgős bulit produkál, magas frekvencián rezonál!

Nem kell a nyugtató pirula, elég lesz ez a farsangi móka hogy belecsöppenj a jóba.

Figyeld a netet és megtudhatsz mindent róla. Addig is tudd, hogy ott lenni sikk lesz március 4-én a Orfeum bárban. Jelentkezz mert az idő halad, Nem kéne otthon felejteni magad

– ajánlja Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar.

És hogy mi vár rátok?

Valódi retro életérzés a zenében, hangulatban és megjelenésben egyaránt. Felidézik a beat- és tranzisztor kort, a Hungária- és Dolly Roll- korszak hangulatát, most, a mikrocsip korszak végén, a mesterséges intelligencia korának küszöbén. A koncert után classic disco lesz a 70-es, 80-as, 90-es évek slágereivel.

Bővebb információk ITT olvashatók

A buliig pedig itt egy nemrég megjelent daluk, ami nagy siker lett:

VIDEÓ: Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar - Sáros Mennyország


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PROGRAMOK
Itt a 15. Fishing on Orfű teljes zenei programja
A látogatók 4 nap alatt közel 150 zenei produkciót nézhetnek meg, a program bejelentésével egyidőben a napijegyek értékesítése is elkezdődött.

Link másolása

A Fishingen adja egyetlen fesztiválkoncertjét a Kispál on Orfűn bemutatkozó Kispál és a Lovasi formáció, amelyben Kispál András és Lovasi András mellett G. Szabó Hunor és Babcsán Bence zenél, koncertprogramjuk pedig a Kispál és a Borz korai korai, különlegesebb szerzeményeire épül. 3 év kihagyás után tér vissza Orfűre az elmúlt 3 évtized egyik legfontosabb zenekara, a Quimby. Először lép fel a Fishingen Bródy János és zenekara, csakúgy, mint a Kátai Tamás nevével fémjelzett Thy Catafalque.

A Fishing továbbra is nagy teret biztosít a fiatal és feltörekvő produkcióknak, 2023-ban is a két legnagyobb zenei helyszínen kap lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, az Analog Balaton, Deva, a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Galaxisok, az Ivan & the Parazol, valamint először lép a nagyszínpad deszkáira az aurevoir. vagy Beton.Hofi. Természetesen a Fishing „klasszikusabb” nagyszínpados fellépői, tehát a 30Y, a Vad Fruttik, a Péterfy Bori & Love Band, a hiperkarma, a Kiscsillag vagy a Budapest Bár is ott lesznek a 15. fesztiválon.

Az idősebb korosztály képviselőinek Bródyn túl HOBO, a KFT, Karácsony János, Másik János, a Pál Utcai Fiúk, a Müller Péter Sziámi AndFriends vagy a Kontroll Csoport koncertjével igyekeznek kedveskedni a szervezők. Idén Tátrai Tibor is visszatér Orfűre, új zenekarával, a godfater.-ral.

A hiphop kedvelői Beton.Hofi koncertje mellett még olyan izgalmas fellépőket is megnézhetnek, mint a Pogány Induló, Dé:Nash, a Slow Village, Funktasztikus, 6363, vagy a Tranzkaphka.

Aki klubhangulatra vágyik Orfűn, annak a kisebb Amondó színpad, vagy a Nagysátor lehet majd a törzshelye. Ezeken a helyszíneken boldogan megfér egymás mellett a metál, az alternatív rock, a pszichedelikus rock, a világzene és a pop is. Itt lép fel a Platon Karataev, a Mitsoura, az Erik Sumo, a VHK, a LAZARVS, Frenk, a Ganxsta Zolee és a Kartel, a Fiúk, a Felső Tízezer, a Hiúz vagy a Devil’s Trade is.

A tűzhöz közel, vagyis a fesztivál erdei helyszíne 2023-ban is komolyzenével indul, majd jön a Mesél az erdő műsorsáv, ahol feltörekvő dalszerzők nem csak eljátsszák dalaikat, de mesélnek is róluk. Az esti óráktól olyan hangulatos produkciók lépnek itt fel, mint iamyank, a Jazzékiel, Németh Juci és G. Szabó Hunor, vagy Bérczesi Róbert.

A Borfalu továbbra is a nép-és világzenekedvelők kedvenc helyszíne lesz, itt játszik a Cimbaliband, a Romano Drom, a Söndörgő, a Góbé, a Kacaj vagy a Gypo Circus. Mellettük jól megfér pár olyan izgalmas és érzékenyebb produkció, mint Barkóczi Noémi, a Lázár tesók, az Aron Andras and the Black Circle Orchestra vagy a Middlemist Red.

A fesztivál alatti tószakaszon található Víziszínpad 2023-ban is a legjobb zenei alternatíva lesz a strandoláshoz! A víz felszínén lebegő színpadon ad majd minikoncertet Likó Marcell és Kerekes Gergely, a Péterfy Bori & the Mini Love Band, a Kerekes Band, az aurevoir., Beton.Hofi és a Tudósok is.

A jubileumi Fishingen több lehetősége is lesz annak, aki a koncertek után táncolással vezetné le fölösleges energiáit. Választhatja az Amondó színpadot, ahol 02:00-től olyan DJ-k szolgáltatják majd a talp alá valót, mint DJ Palotai, a Tesco Disco, DJ R-Nold & Acid, vagy D.Koms. De bulizhat az erdőben is A tűzhöz közel színpadnál, ahol minden éjjel 01:00-től a Tilos Rádió tart partit olyan fellépőkkel, mint DJ Titusz, Bobby Shyze, Kanada Káosz, itt lesz Önismereti Diszkó, !rodalmi Dubtechno valamint Totoya Klub is.

A jubileumi Fishing on Orfű napijegyeinek értékesítése már elstartolt az alábbi linken – ugyanitt lehet megvásárolni a maradék bérleteket is.

A részletes zenei program, valamint minden fontos információ megtalálható a fesztivál honlapján!


Link másolása
KÖVESS MINKET: