Friss, új magyar ízek a Gellért Sörözőben
A kézműves sörök nemrégiben ugyanolyan fénysebességgel robbantak be a magyar köztudatba, mint az új gasztrokultúra. Ha a söröző kifejezéssel találkozunk, azonban nem feltétlenül a kézműves sörökre és imádnivaló ételekre gondolnánk. Buda legrégebbi sörözője azonban idén erre jócskán rácáfolt. Megnyitott az új, átalakult Gellért Söröző!
Az 1918-ban nyitott egységnek több fénykora is volt, akárcsak magának a Gellért Szállónak. A szálloda építésekor az elegáns éttermek mellett egy egyszerűbb, barátibb, nyáron a kirándulókat, télen a környékbeli polgárokat kiszolgáló éttermet is terveztek. 1927-ben Gundel Károly vette bérbe a szálló egész vendéglátását, beleértve a sörözőt, aki továbbgondolva a polgári étterem vonalat, megnyitotta az épület előtt annak teraszát is. A söröző akkori fénykora a háborúig tartott, amikor is az épület nagy része sajnálatos módon megrongálódott. 1960-ban saját konyhája épült a sörözőnek, és ettől kezdve lett teljes értékű étterem a II. világháború után.
Év elejéig az étterem egyszerűbb, klasszikus sörözéshez köthető ételekkel szolgált, és kicsit érezhetően kicsit megkopott már a népszerűsége.
Pár hónapja azonban a Gellért Söröző megszépült és átalakult úgy, hogy simán felzárkózott a mai divatos éttermek sorai közé.
Frideczky András séf alakította ki az új étlapot, amit jellemezhetnénk azzal az elcsépelt kifejezéssel, hogy 'újragondolt magyaros", de nem tesszük, mert itt többről van szó. Az étlap valódi magyar ízekkel dolgozik és semmi olyannal, ami a Duna mellett nem lenne természetesen elérhető. Nincs kagyló, nincs rák, se tengeri hal, viszont van például csuka, aminek kifilézéséhez alig néhány étterem veszi a fáradságot az országban.
Az étlap szépen leegyszerűsített, könnyű eligazodni, egyből ki is szúrtuk a kecskesajt krémlevest és a kecskegidát, mert a kecske sem egy gyakori vendég a gyomrunkban. A krémleves makulátlan, apró körtedarabokkal érkezik, amik épp annyira lettek hőkezelve, hogy még picit kemény maradjon belül. A leves maga a megoldás azoknak, akik szeretik a kecskesajt tömény sós ízét, de nem tudják habzsolni emiatt, és azoknak is akiknek ez az erős karakter nem tetszik. Amit kapunk ugyanis, egy sűrű krém, amiben a kecskesajt minden zamata benne van, de mégsem vadállat módjára.
A kecskevonalon továbbmenve megkóstoltuk a kecskegidát szalonnás pirított nudlival, sült paprikával és kelbimbóval. Eddig nem ettem kecskegidát, de minden kecske nevében elnézést kérek, mert abszolút összehaverkodtunk.
Omlós és puha szelet hús, ami ízében valahol a sertés és a marha között van félúton. A nudli parádés, odateszi a magyaros felhangot a tányérra, de sajnáltam, hogy csak pár darab jár belőle, egészen addig amíg a "zöld dolog" felé nem irányítottam a villámat. Azért zöld dolog, mert nem esett le mi lehet az. Megkóstolva összezavarta az érzékeimet, mert a forma nem stimmelt az ízzel. A kelbimbó leveleire szedve! Ezen a kelbimbóágyon pihent a gida, és teljesen megtévesztett. A bimbóval is az történt mint a kecskesajt levessel, íze kevésbé erőteljesen érvényesült, és ezzel eszméletlen jó összhangot teremtett.
Kecskegida, szalonnás pirított nudli
Aki a kecskét túl extrémnek találná, az bátran szemlézze meg a halakat. Van itt harcsafilé citrusos morzsával, zöldalmás-narancsos édesköménnyel vagy az ominózus csuka laskagombával, karfiollal, cukorborsóval fokhagymamártással és a pisztráng vajas sütőtökkel, hónapos retekkel. Persze az étlapon találhatunk érlelt hátszínt és csirkét is valamint, említést érdemel a toros oldal is az étlapban. Hurka, kolbász különböző állatkákból, amik kiválóan csúsznak a sörök mellé, akárcsak az egész étlap, hiszen itt a sörökhöz komponálták azt elsősorban.
Sörök! A csapolt Fóti Brand-Ale és a Bigfoot Razzia mellett egy tucat üveges, kézműves okosság közül is választhatunk még nemzetközi és hazai kínálatból is.
Bár a sör van a fókuszban tekintélyes borválasztékkal is tervezhetünk. A felszolgálók készségesen segítenek megfelelő italt választani az ételünkhöz.
A feltámadás meggyőző. Az átalakult söröző új fénykorába lépett. Mi sem jobb bizonyítéka ennek, mint hogy a legutóbbi Dining City – Étterem héten bekerült a közönség által legjobbnak választott 10 étterem közé.
1111 Budapest,
Szent Gellért tér 1.
Nézzétek meg a megújult weblapot is!
Nyitva tartás:
Hétfő-vasárnap: 10:00-22:00
Ha tetszik az étterem, nyomj egy lájkot!