News here
hirdetés

PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Dinnyési Várpark: 44 vármakett, 600 szent, skanzen, lovagi hétpróba, Bella, Bubi és Borbolya vár a nyáron

A világon egyedülálló parkban az egész család kézműveskedhet. Készülhet például táltosdob, fakard, karkötő, csuhéfigura vagy akár síp, merített papír is. De lehet lovaskocsikázni, és tanösvény is várja az érdeklődőket.
Fotók: Dinnyés-Várpark - szmo.hu
2022. július 08.


Link másolása

hirdetés

Hová menjünk a családdal, ahol mindenki talál magának érdekes, izgalmas programot? Ahol lehet nézelődni, játszani, tanulni és van jó szállás és remek konyha is? Ahol van vízpart a nagy melegben, de van bőven néznivaló a strand után, vagy akár helyette is? Ilyen hely a Velencei-tó partján Dinnyés.

A 20.000 m2-es Várparkban felkészültek a nyárra, és nagyon várják a családokat, a baráti társaságokat, csoportokat is. Alekszi Zoltán elmondta, hogy a világon egyedülálló, többszörös Guinness-rekorder Várparkban a nyári hónapokban különleges élményekkel várják a látogatókat.

A régi várak makettjei mellett ott a skanzen, a számtalan kézműves foglalkozás, a gyerekeknek szóló történelmi foglalkozások, de lehet a közelben lovaskocsikázni és egy ugrásra van a tanösvény is. De pár perc alatt elérhető a Gárdonyi-ház és a "mini egri vár", no és persze ott a tó, ahol a Várparki élmények után lehet csobbanni egyet.

A "Várkapitány" kérésünkre összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Várpark

Alekszi Zoltán Várpark gondolatát a gyerekkorában olvasott Egri csillagok regény ihlette. 2013-ban kezdte el építeni a vármentő parkot, ő találta ki és alkotta meg a világon egyedülálló anyaghű makett parkot. A parkban - ma már csak romokban létező - középkori magyar várak láthatók kicsinyített változatban. A 44 makett régészeti alaprajzok, információk felhasználásával, rekonstrukciós elképzelések alapján épült meg. A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon belül találhatók, melyeket 90 emlékoszlop vesz körül, emléket állítva a magyar uralkodóknak, fejedelmeknek és kormányzóknak. Itt található a Magyar Várkutatók Emlékháza is.

hirdetés

A Várpark négy alkalommal nyerte el a világrekorder elismerést.

Skanzen

A Skanzenben egy Árpád-kori település elevenedik meg. Különlegessége, hogy minden eredeti méretben épült meg.

Látható itt egy XI. századi fatemplom, benne mind a 17, Árpád-házhoz köthető szent szobra és Szent I. István király Prágában őrzött kardjának másolata. Különleges látványosság Székesfehérvár Fekete-hegy palánkvára, a honfoglalás-kori szekérvár szintén a világon egyedülálló alkotás.

A skanzenben veremházak, gazdasági és melléképületek találhatóak, valamint egy, a Kárpát-medence 11 fazekas tájegységét felölelő fazekas kiállítás. Az állattartó részen tyúkok, kacsák és felnőtt racka juhok, valamint idei bárányok - Bella, Bubi és Borbolya - várják a látogatókat.

Szentek fala

A több mint 600 szentet bemutató páratlan kiállítási anyag egy 300 méteres falon tekinthető meg, Szent Habakuktól Szent II. János Pál pápáig. A fal építéséről, áldásáról-szenteléséről dokumentumfilm is készül, amit a tervek szerint a Vatikánba is elküldenek Ferenc pápának.

Oktatás

A parkba egyéni és csoportos látogatásához nem kell bejelentkezni. Kivétel: kerekesszék, babakocsi. Amennyiben foglalkozást, étkezést szeretnétek, akkor az alábbi elérhetőségeken szükséges bejelentkezni:

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK:

– jelmezes lovagi hétpróba óvodásoknak és alsó tagozatos iskolásoknak Bognárné Kohl Erika (30/976-5234)

– történelmi foglalkozás 5-12. osztályosoknak Bognárné Kohl Erika (30/976-5234)

NAPRAFORGÓ JÁTÉKSZIGET (Csigafutam, diótörő, babzsákreptető, akasztó, palánkdobó, karikadobáló, golyóvezető, elefánttalp, vesszőparipa, kirakós, ördöglakat…) Zsíros-Kováts Edit 06-20-915-4917

ÍJÁSZAT: Tóth Árpád 06-20-851-4664

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK:

Sörös Vera: fazekasság (30/437-6054)

Tóth Ilona: bőrözés, táltos dob készítés (30/9317-494)

Berkes Tamás: kőfaragó bemutató, malomkő gurítás, patkó dobás (30/833-2688)

Babirák Katalin: nemezelés (20/573-5832)

Olasek Judit: zászlókészítés, zászlófestés (30/233-7824)

Tóthné Albrecht Anikó: figurák varrása filc anyagból, levendulazsák készítése (20/589-1660)

Gelencsér Julianna: csuhé figurák, termésekből játékok, hangzó eszközök készítése (20/988-9344)

Rózsavölgyi Ágnes: tárgyak készítése gyékényből (70/326-8995)

Kocsisné Szolga Boglárka: népi játékok: rongybaba, gyékényből kard, koszorú (20/598-0784)

Dezső Ildikó: fonott karkötő, csigatészta készítése (20/445-2746)

Viha Lajos: fafaragás, magokból síp készítése (20/445-2746)

Sáricz Gyuláné: kiskés, fakard faragása (70/225-0397)

Pongráczné Borsos Márta: tojásfestés (20/449-4524)

Vincze Mátyás: papírmerítés (20/341-3545)

Vörösné Simon Nikoletta: textil termékek-díszek készítése (30/617-1018)

Vadász Erzsébet: gyöngyfűző (30/447-8282)

DINNYÉSEN BELÜLI PROGRAMOK:

Ujfalusi Zsolt: lovaskocsizás (20/541-2988)

Fenyvesi László: Dinnyési-fertő tanösvény látogatás (30/663-4630)

ÉTKEZÉS is igényelhető: Kovács Ximena 70/339-5698, www.facebook.com/varfalo

A Várpark és Skanzen elérhetősége és bővebb információk ITT

DINNYÉSI SZÁLLÁSOK például: tulipánosporta, vadludvendégház, gárdonykultura


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Saját alkotásaival és bulival búcsúztatják az év elején médiasztárrá vált BKV-s buszsofőrt
Gergely Róbert anno rögtönzött bulival ünnepelt a buszon, most hivatalos eseményen is elbúcsúztatja 31 BKV-s évét a Dürer Kertben.
Fotó: Gergely Róbert - szmo.hu
2022. szeptember 23.


Link másolása

hirdetés

Az év elején egy riportban mi is beszámoltunk Gergely Róbertről a vidám, zeneőrült buszsofőrről, aki 31 év szolgálat után barátok és utasok társaságában tortával, pezsgővel és rögtönzött koncerttel fejezte be utolsó műszakját. A szimpatikus sofőrnek még Karácsony Gergely is külön Facebook-posztban köszönte meg munkáját.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a lelkes buszvezető időnként verseket ír, most az is kiderült:

szabadidejében képzőművészeti alkotásokat is gyárt, amelyek dekorációs célból készültek a rendezvényre.

Többek között ezeket is meg lehet tekinteni szeptember 24-én, szombaton, amikor Robi pályafutásának végét egy nagyobb szabású bulival is megünneplik a Dürer Kertben. A művekre később licitálni is lehet, a beérkezett pénzt a nyugdíjas sofőr a Tilos Rádió támogatására ajánlja fel.

A délután kettőtől kezdődő programon ezen kívül közös bográcsozás, zenei fellépők, kvíz és vidám, baráti hangulat várható.

hirdetés

A hivatalos Facebook-eseményt EZEN A LINKEN tudjátok elérni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
A gyémánt út pora – film az időskori demenciáról
A kisjátékfilmet szeptember 21-től, az Alzheimer-világnaptól nézheted meg. A főbb szerepekben: Koltai Róbert, Törőcsik Franciska, Vári Éva, Orosz Ákos, Elek Ferenc és Rainer-Micsinyei Nóra láthatók.

Link másolása

hirdetés

Vámos Zoltán orvos, filmrendező, forgatókönyvíró az időskori demenciáról készített kisjátékfilmet, amelyet szeptember 21-től, az Alzheimer-világnaptól tekinthetnek meg az érdeklődők.

A film valós történetet dolgoz fel. A rendező orvosi tapasztalataiból merítette a témát, amely évekkel ezelőtt történt meg vele a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában.

A film megmutatja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl milyen más módokon lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Földön jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet, ennek az állapotnak kezelésére, elfogadására, érzékenyítésére készült Vámos Zoltán filmje.

„Hiszem, a filmmel számos olyan családnak tudunk segíteni, aki demens hozzátartozóját ápolja. A filmben bemutatott kommunikáció egy fontos lehetőség arra, hogy a Alzheimer kórban szenvedő hozzátartozóink méltóságát és saját önértékelését megtartsuk” – fogalmazott Vámos Zoltán.

A kisjátékfilmben Koltai Róbert, Törőcsik Franciska mellett Vári Éva, Orosz Ákos, Elek Ferenc és Rainer-Micsinyei Nóra szerepelnek. A független film egyes jeleneteit a szentendrei Skanzenben forgatták.

hirdetés

A gyémánt út pora című film szeptember 21-től látható a film saját honlapján, ITT.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
A Budapest Parkban tartja egyetlen 2023-as koncertjét a Kispál és a Borz
A telt házas orfűi visszatérés után május 12-én pénteken a Budapest Parkban lép legközelebb színpadra a legendás Kispál és a Borz. 2023-ban ez lesz a zenekar egyetlen koncertje Magyarországon.

Link másolása

hirdetés

 

A Kispál és a Borz 2010-es feloszlása után idén augusztusban tért vissza a közönség elé a telt házas, kétnapos Kispál on Orfű rendezvényen. A zenekart Lovasi András, Kispál András és Dióssy D. Ákos alkotják, dobokon Bajkai Ferenc, gitáron Szesztay Dávid kiséri őket. Lovasiék nem csak a koncertek miatt alakultak újra, jelenleg a 11. nagylemezükön dolgoznak. „Egy zenekar akkor van, ha ír új dalokat, ha van kémia a tagok között.” – mondta Dióssy D. Ákos még márciusban. „A zenekar új korszakának és az új lemeznek is talán az volt a legfontosabb előzménye, hogy pár éve újra egymásra találtunk Kispivel, rengeteget zenélünk, újra inspiráljuk egymást.” – mondta el a visszatérésről Lovasi András. A tavasszal megjelenő új albumról két dalt már meg is mutattak a nagyközönségnek: márciusban a Rózsaszínt, augusztusban pedig a Mocsárt.

2023-ra ezennel két kizárólagos eseményt jelent be a zenekar. A május 12-i Budapest Parkos Kispál és a Borz koncertről így írnak: „Ezúttal a fővárosban adunk egy nagyszabású koncertet, amelyen a legkedveltebb Kispál-dalok eljátszása mellett szeretnénk veletek együtt megünnepelni a zenekar új lemezét is, amelyet tavasszal jelentetünk meg.” – olvasható a zenekar közösségi felületein.

A Kispál és a Borz semmilyen más fellépést nem vállal 2023-ban Magyarországon.

A Budapest Parkos koncert jegyeinek értékesítése szeptember 26-án 10 órakor indul. Az online jegyértékesítés mellett a hatalmas érdeklődésre való tekintettel szeptember 26-án a Budapest Park helyszíni jegypénztára (Budapest Park - Soroksári út 60.) is hosszított nyitvatartással, reggel 10 órától üzemel!

Ugyanakkor a zenekar szívéhez oly közel álló Orfű sem marad jövőre Kispál-dalok nélkül, hiszen a Kispál on Orfűn bemutatkozó Kispál és a Lovasi produkció exkluzív koncertet ad majd a 15 éves jubileumi Fishing on Orfűn, június 28-án. Ebben a formációban Kispál András és Lovasi András mellett G. Szabó Hunor dobol, Babcsán Bence szaxofonozik, koncertprogramjuk pedig kevésbé fókuszál a slágerekre – sokkal inkább a zenekar pályafutása során ritkábban játszott, különlegesebb szerzeményeket hallhatja majd tőlük a Fishing on Orfű közönsége.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
Hamarosan startol Európában a SkyShowtime, az új streaming-szolgáltató
Minőségi és népszerű szórakoztató tartalmak széles palettáját kínálja majd, a világszerte legjobban várt sorozatokkal és filmekkel.

Link másolása

hirdetés

Európában elsőként Skandináviában, szeptember 20-án indítja el streaming szolgáltatását a SkyShowtime. A Comcast Corporation és a Paramount Global közös streaming vegyesvállalata minőségi és népszerű szórakoztató tartalmak széles palettáját kínálja majd az európai fogyasztók milliói számára. A SkyShowtime a következő hónapokban és 2023 első negyedévében több országban, köztük Magyarországon is elérhetővé válik.

Az új európai streaming szolgáltatás,

a SkyShowtime a világ legnagyobb stúdióinak legjobb szórakoztató tartalmait egyesíti a platformján. A szolgáltatás a világszerte legjobban várt sorozatok és filmek széles választékát foglalja magában, több ezer órányi minőségi szórakoztatást kínálva az egész család számára.

Televízióban először lesznek majd láthatóak a legújabb mozifilmek a Paramount Picturestől és a Universal Picturestől, Hollywood két legpatinásabb stúdiójától, amelyek együtt Hollywood teljes mozibevételének az 50%-át biztosítják.

A SkyShowtime olyan új sikerfilmeknek ad majd otthont a mozibemutatókat és az adathordozókon történő megjelenést követően, mint például a Top Gun: Maverick, a Jurassic World Világuralom, a Minyonok: Gru színre lép, Az Északi, az Énekelj! 2., a Sonic a sündisznó 2., Az elveszett város, a Downton Abbey: Egy új korszak, a Nem, a Belfast, a Rohammentő és A rosszfiúk.

A szolgáltatás kínálatában megtalálhatóak lesznek továbbá új prémium sorozatok, gyermek- és családi tartalmak, illetve átfogó válogatás a Universal Pictures, a Paramount Pictures, a Nickelodeon, a DreamWorks Animation, a Paramount+, a SHOWTIME®, a Sky Studios és a Peacock ikonikus videokönyvtáraiból – egy közös helyen streamelve. A SkyShowtime emellett helyi saját gyártású műsorokat, dokumentumfilmeket és önálló, egyedi adásokat is tartalmaz majd.

hirdetés

A SkyShowtime elsőként Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban lesz elérhető.

„Alig néhány hónappal a teljeskörű hatósági jóváhagyás megszerzése után streaming szolgáltatásunk hivatalosan szeptember 20-án elindul. Izgatottan várjuk, hogy előfizetőink exkluzív hozzáférést kapjanak az ikonikus és világhírű stúdiók legújabb sorozat- és filmpremierjeihez. Hamarosan további részleteket is közzéteszünk majd a többi országban várható indulási dátumokról és még több nézőhöz juttatjuk el a SkyShowtime-ot Európa-szerte" – nyilatkozta a hivatalos bejelentést követően Monty Sarhan, a SkyShowtime vezérigazgatója.

A SkyShowtime 2022 utolsó negyedévben Hollandiában is elindul. A következő hónapok és 2023 első negyedéve során a SkyShowtime elérhetővé válik Spanyolországban, Portugáliában, Andorrában és Közép-Kelet-Európában is. A régiónkban a következő piacokra terjed majd ki a szolgáltatás: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A konkrét időpontokat és árakat ezeken a piacokon az elkövetkező hónapokban jelentik be.

A több mint 20 országban történő bevezetést követően a SkyShowtime alkalmazásai és tartalmai 18 különböző nyelven lesznek elérhetők.

A szolgáltatás a Peacock platformon alapuló, direkt az európai piacra fejlesztett SkyShowtime alkalmazáson keresztül, valamint Apple iOS, tvOS és Android készülékeken, illetve a hivatalos weboldalon keresztül lesz a fogyasztók számára elérhető. A tervek szerint a SkyShowtime havi ára Finnországban 6,99 euró, Svédországban 79 svéd korona, Norvégiában 79 norvég korona, Dániában pedig 69 dán korona lesz.

A tartalomkínálat országonként eltérő lehet.

VIDEÓ: Az előzetes

További információk ITT.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: