ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

9 finomság, amit eltüntethet a klímaváltozás

A csoki, a kávé és a friss hal - csak három azok közül az ételek közül, amiket veszélyeztet a megváltozott éghajlat.


Bár a következő négy évtizedben nem várható különösebb „mezőgazdasági apokalipszis”, elég valószínű, hogy néhány ételhez nehezebb lesz hozzájutni – a megnövekedett költségeknek és csökkenő készletek miatt – mivel a klímaváltozásnak köszönhetően egyre körülményesebb lesz az aratás az emelkedő hőmérséklet és a rendellenes időjárási körülmények miatt.

Íme néhány étel, amit ez érinthet.

1. Egy csésze jó kávé

Az Arabica kávébab nagyon kényes növények termése az Egyenlítő melletti egyre melegedő országokban. (Vannak más változatai is, mint például a Robusta, de a legtöbb ember nem azt preferálja.)

Emellett az Arabica nagyon érzékeny a kávérozsdásodásra, aminek nevéből kitalálhatjuk, mit okoz: egy rozsdaszerű gomba támadja meg a növényt, sötétbarnára színezve a leveleit, ami így kevesebb és rosszabb minőségű termést hoz. A kávérozsdásodás is a klímaváltozás hozadéka, amiért például a guatemalai elnök 2013-ban szükségállapotot hirdetett ki.

Starbucks Stores Ahead Of Earnings Figures

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a mexikói Nucaragua és Veracruz városokban kihalnak az Arabica fák, ha az elkövetkező évtizedekben változatlan irányba halad a változás. Nicaragua a világ kávéellátásának 17%-áért felel, ez a szám Tim Schilling, a World Coffee Kutatóközpont vezérigazgatója szerint 2050-re akár nullára is zuhanhat.

A Starbucks nemrég vásárolt fel egy costa ricai kávéfarmot kutatási célból, főként azért, hogy egy olyan hibrid fajt hozzanak létre, ami túléli a szárazságot, különböző betegségeket és talán még egy atomrobbanást is. Köszi, Starbucks!

2. Az olcsó csoki

A világ kakóállományának 70%-át Nyugat-Afrikában termesztik. A kakaóbab is különösen érzékeny a hőmérsékletre, a klímaváltozást pedig a fenti térség is megszenvedi majd. Nagyobb magasságokban elvegetálhatna a növény, de erre Afrikában ugye nem sok lehetőség van.

The New York Pops Present "Jim Henson's Musical World"

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 2011-es kakaóbabról végzett jelentés szerint 2050-re 2,3%-kal növekszik meg a globális hőmérséklet, ami csökkenő termést és emelkedő árakat von maga után, ahogy egyre kevesebb terület lesz majd megművelhető.

Ez nem csak a csokifüggőknek rossz, hanem a helyi termelőknek is, akiknek ez az egyetlen jövedelemforrása. Beszámol azonban a jelentés arról is, hogy ha hőellenálló fákkal végzett kutatásokba beszállnának befektetők, elkerülhető lehet a vész.

[mext]

3. A mogyoróvaj

Ennek az ára már emelkedik, de várhatóan még jobban fog, mivel a mogyorófarmokat is szárazság gyötri. Ez a hüvelyes növény is kényes, megfelelő időközönként igényli a 30-50 cm csapadékot. Túl kevés eső esetén kiszárad, de ha nem a kellő időben jön a szükséges csapadék, elpenészedik.

klima3

Egy 2009-es kutatás szerint ez a várható a jövőkép – a legtöbb mogyorót termelő amerikai államban egyre nagyobb szárazság várható a következő évtizedekben.

4. A kitűnő francia borok

A bortermelők körülbelül harminc éve figyeltek fel a termés romló minőségére, még jóval azelőtt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kutatások elterjedtek volna. Egyre korábban ért meg a szőlő – két héttel a várt idő előtt – magasabb cukor és alacsonyabb savtartalommal. Ezt is a szárazság okozta. Így a termelők áttértek az ellenállóbb szőlőfajtákra, hogy szembeszálljanak az elkerülhetetlen változással.

De ha gyorsan jön a változás, a híres bordeaux-i termelőknek is fel kell kötni a gatyát: a legpesszimistább forgatókönyv szerint a klímaváltozás a század közepére letörli a palettáról a Cabernet és Merlot borokat. (A pezsgőkészítőktől még nem érkezett panasz.)

ABC's "Cougar Town" - Season Three

Az egyesült államokbeli borászatoknak sem ígért sok jót egy 2006 kutatás, miszerint a század végére 81%-os visszaesést tapasztalnak majd a prémium bortermelő vidékek.

Bár áttérhetnének más régiókra, ahol megfelelő a hőmérséklet, de a legjobb borok sikere nem csak ebben rejlik. „A bor helyhez kötött, jobban mint bármi a mezőgazdaságban” – állítja David Graves, egy híres amerikai bortermelő cég, a Napa’s munkatársa.

5. Az almás pite

Az almafák, mint tudjuk, évente egyszer lehullatják a leveleiket és téli álmot alszanak. Ez pedig fontos tényező, hiszen a fák megérzik, hogy mennyit kaptak a télből, és csak kellő mennyiségű fagyoskodás után virágoznak megfelelően. Eddig még nem jártak sok szerencsével azok, akik melegebb területeken ültettek almafát, hiszen az hideg telekkel tarkított régiókból származik.

klima5

Az emelkedő téli hőmérsékletnek köszönhetően egyre kevesebb alma kerül a piacra, drágábban. Gyakran még az ízük sem az igazi. Japán kutatók szerint a fuji almának pont jót tesz a klímaváltozás, mert korábban virágoznak, ezáltal édesebbé és puhábbá válnak. A téli hőmérsékletre érzékeny gyümölcsök még az őszi-és kajszibarack, valamint a szilva és a körte is.

6. Az éltető víz

Nem valami finom és nem is étel, de nélküle a többi sem létezne. Egy 2010-es kutatás szerint az USA egyharmada vízhiánnyal nézhet szembe a század közepére.

Southend United v Northampton Town - npower League 2

Bárki, aki egy kicsit is követi a híreket, hallott már az egyre növekvő szárazságról, habár tudósok a mai napig vitatják, hogy ezt a globális felmelegedés okozza-e. Ami biztos, hogy egyre kevesebb hó esik és hamarabb is olvad – ez komoly problémákat okoz azoknak az országoknak, akik az éves olvadások során jutnak édesvízi forrásokhoz.

7. A kézműves sörök

Bizonytalan jövő előtt áll a sör két legfontosabb alapanyaga. Nem csak a vízellátmánnyal lehet probléma, hanem a komlóval is – különösen a ritka fajtákkal, amit különleges sörökhöz használnak. Kutatók már kísérleteznek hőellenállóbb fajták termesztésével és hatékonyabb öntözőrendszerek tervezésével, de sok sörfőző baljósan látja a jövőt.

Barack Obama Campaigns In Remaining Primary States

Jenn Orgolni, a coloradoi New Belgium Sörfőzde munkatársa szerint „ez nem egy olyan dolog, ami majd egyszer okoz problémát” – panaszolja. „Ha most iszol sört, akkor most van rád hatással a klímaváltozás.” A komló hideg telet és forró nyarat igényel.

Angliai farmokon az enyhe tél korai virágzáshoz és kisebb hozamhoz vezetett. Várhatóan a malátaipar is megsínyli az elkövetkező évtizedeket, ha a sör drágulni fog.

8. A friss hal

Egy 2012-es kutatás szerint a halak – kapaszkodjatok meg – zsugorodnak. A globális felmelegedés következtében csökken az óceánok oxigéntartalma, amire viszont a halaknak szüksége van a növekedéshez. Kevesebb oxigénmennyiség kisebb halakhoz vezet tehát.

Az óceáni halak súlya átlagosan 12-24%-kal fog csökkenni 2050-re, ami leginkább a hidegebb, oxigénben gazdag északi és téli vizeket fenyegeti.

Ultimate Asian Lunch Hosted By Nobu Matsuhisa & Hiroko Shimbo - Food Network South Beach Wine & Food Festival

Ez azért is érdekes lehet, mert a változásnak köszönhetően az összement halak nem eszik majd meg a kis halakat, amikkel korábban táplálkoztak.

9. A banán

A costa ricai banánfarmerek is a globális felmelegedést hibáztatják a termésük pusztulásáért, ez decemberben itt is oda vezetett, hogy szükségállapotot hirdessen az ország. A korábbitól eltérő esőzések és hőmérséklet olyan bogaraknak kedvez, amik tönkreteszik a banánföldeket, így az arról származó árut már nem akarja megvenni senki. Ráadásul különböző betegségeknek is egyre jobban kiteszik az ültetvényeket.

"Arrested Development" Bluth's Original Banana Stand Second Location New York City Opening

A Gros Michel banánfajtát például még 1950-ben egy talajgomba tette tönkre, ami most eljutott Közép-Amerikába is, ahol szintén fenyegeti a termőföldeket. A bogarak és a gomba, mondanunk sem kell, nem csak a termést, de az abból élő termelőket is veszélybe sodorja.

„Majdnem biztosra állíthatom, hogy a klímaváltozás hozta a kártevőket” – hangzott el egy costa ricai miniszter szájából.

Forrás: HuffingtonPost

Te melyik ételt vagy italt félted a legjobban? Ha aggódsz, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk