hirdetés

PROGRAMOK

10 kihagyhatatlan tipp a Kutatók Éjszakájára

Szeptember 25-én, pénteken robotok, Csillag-party és 3D-s lézerszkenner vár benneteket.

Link másolása

hirdetés

1. Robotok, plakátok és giccs - Lehet-e a robotoknak neme?

A BME-GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék programja idén is nagyon izgalmas lesz. Megtudhatjuk, miért vonzódunk annyira a giccshez, hogyan lehet egy robotnak neme, a WWF provokatív plakátkampányán át fény derül a képek érvelési szerkezetére, majd utóbb arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben megfér egymással a determinizmus és a szabad akarat. Öt előadás, büfé és izgalmas játékok várják az érdeklődőket a BME OMIKK Gazdaság- és Társadalomtudományi olvasótermében szeptember 25-én délután négy órától.

Stanley Milgram hatvanas évekbeli kísérletei az engedelmességről máig ható tanulságokkal szolgálnak arról, hogyan működnek a hierarchiák. „A hierarchiák belső dinamikájának megértése az élet számtalan területén segítheti boldogulásunkat, az osztályteremtől a munkahelyen át a társadalmunk egészében betöltött szerepeinkig” – hangsúlyozza Szemere Alexandra és Liska János. "Egy kép többet mond, mint ezer szó” – hogy ez mennyire igaz, arról Csordás Hédi Virág és Illés Zsófia rántja le a leplet. Mit akar üzenni a plakát? Milyen kommunikációs és érvelő tartalmakat használ? A közönség a WWF plakátjain keresztül, lépésről-lépésre sajátíthatja el a képolvasás tudományát. Nádasi Eszter és Héder Mihály pedig a legújabb filmekből és mesterséges intelligencia alkalmazásokból válogatnak majd példákat, így azoknak is izgalmas lesz az előadás, akik a popkultúra vagy IT iránt érdeklődnek.

BME OMIKK, Gazdaság- és Társadalomtudományi olvasóterem, Budafoki út 4-6., Budapest, 1111.

hirdetés

kutejBME

kutej_filozofia

2. Európa Pont - digitális tanulás, digitális írástudás

Idén a digitalizáció, a digitális tanulás és digitális írástudás kerül a középpontba. A SKOOL projekt olyan sikeres nőket mutat be, akik a fiatal lányok példaképei lehetnek, és akik rávilágítanak arra, hogy a programozás ma már nem a férfiak kiváltsága. Később a Google Ground mutatkozik be.

A Kutatók Éjszakáján Prievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanára lesz az Európa Pont egyik vendége. Azzal lett országszerte ismert, hogy angolóráin diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni az angol nyelvet. Ehhez kapcsolódóan beszélgetünk arról, milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha a diákokhoz a saját nyelvükön szólnak, mennyire vált be ez a modell és hogyan lehetne kiterjeszteni ezt a szemléletet más területekre.

Az est zárásaként Mérő László matematikus, pszichológus előadását hallgathatjuk meg „Újfajta írástudás Extremisztán világában” címmel.

3. Csillag party, gyógynövények és gyógyszerkészítés, számítógép, ami a vesédbe be lát

Szegeden hihetetlenül gazdag programmal várnak benneteket. Megtudhattok egy csomó érdekességet a betegségek öröklődéséről és a génekről, a csillagászokkal csillag partyn vehettek részt, a gyógyszerészek beavatnak benneteket féltett titkaikba. Az informatikusok olyan géppel riogatnak, amely a vesédbe lát, a jogászok pedig a szegedi boszorkányokról mesélnek majd nektek.

A részletes programot erre a linkre kattintva találjátok.

4. Robotépítési rekordkísérlet a Szertárral

Hetek óta gyűlnek a saját roboskiccek egy erre létrehozott alkalmazás segítségével. A Kutatók Éjszakáján rekordkísérletre kerül sor: egy időben a legtöbb egyszerre működő robot lesz jelen. Bepillanthattok az Ericsson kutatólaboratóriumába - erre az egy éjszakára. Megtudhatjátok, milyen az okos papír vagy az okos kosárlabda, és bevezetnek benneteket a telefonharc titkaiba. Itt a részletes program.

5. Búza bölcsi Martonvásáron

Edzőtábor gabonaféléknek, búza bölcsőde, gyógyító vírusok... további számos csodás témával találkozhattok Martonvásáron az MTA Agrártudományi Kutatóközpont programjai között

6. Cenzúra a rockzenében - az ELTE programja

Remek programok az ELTE-n is. Pirézek, saccometria, játékos kommunikáció, kutatóvadászat, cenzúra a rock zenében. Itt a teljes program.

7. 3D-s lézerszkenner Acquincumban

Az ásatási dokumentáció geodéziai részei mind nyomtatott, mind digitális formában rövid idő alatt elkészíthetőek. A felmérés előnye, hogy a tényleges terepi munka lerövidíthető, a mérés eredményeként gyorsan előállítható a terület 3 dimenziós modellje, részletes helyszínrajza, valamint tetszés szerint további elemzésekre is lehetőség nyílik. A Kutatók Éjszkája idején ennek gyakorlatban való alkalmazásával ismerkedhetnek az érdeklődők a piLINE Kft. munkatársai segítségével.

8. Építs Lego robotot Tatabányán

Robotok építése Lego elemekből, szenzorokkal, adott leírás alapján és ezek programozására nyílik lehetőség az Edutus Főiskola B épületében az EDUTUS/Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási és Közhasznú Nonprofit Kft. ATI szervezésében. A program regisztrációhoz kötött, erre a linkre kattintva tudtok jelentkezni.

Természetesen nem csak ezen az egy programon lehet részt venni: a sokszínű programkínálatért kattints ide.

488

9. Szociopoly társasjáték a Debreceni Egyetemen

2010-ben dolgoztak ki egy olyan társasjátékot, amelyben az emberek virtuálisan átélhetik a szegénység adta anyagi korlátokat, azt a feszültséget, hogy már a hónap közepén elfogy a pénz és a forrásokhoz jutás lehetőségei sokak számára mennyire szűkösek. Sokféle vélemény alakult ki azzal kapcsolatban, hogyan lehet csak segélyekből megélni. Ebben a szituációs játékban a résztvevők családokká szerveződnek, és együtt próbálják meg fenntartani magukat, családjukat.

Mi sem igazolja jobban, hogy mennyire érdekes, aktuális és fontos ez a program, mint hogy sajnos mostanra minden hely betelt. A Debreceni Egyetem színes programkínálatában azért még rengeteg érdességet találhattok, kattintsatok ide a részletes eseménynaptárért.

10. Pajor major, avagy a Komposzt farm lakói

Végül egy program az egészen kicsiknek is: irány Gödöllő, a Szent István Egyetem Botanikus kertje, ahol a friss levegő garantált. Elő a kislapáttal, a mikroszkóppal, hogy kiderüljön, kik élnek és dolgoznak a kerti komposzt mélyén.

A felnőttek is találhatnak kedvükre való programot SZIE-n: Rubik-kocka kirakó show is lesz, és arra is választ kaphatunk, vajon világítanak-e a növények? A részletes programkínálat itt érhető el.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és elmész valamelyik programra, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
Látványos showműsor nyitja meg a férfi kézilabda Eb-t
Az összecsapást nagy érdeklődés övezi, a mérkőzést előreláthatólag telt ház előtt rendezik meg.

Link másolása

hirdetés

A január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti nyitómérkőzése előtt egy órával, 19:30-kor kezdődik a torna hivatalos megnyitója az MVM Dome-ban. A speciális effektekkel, látványos elemekkel tűzdelt program során Vastag Csaba énekli el az Európa-bajnokság hivatalos dalát. A kézilabdabarátok már órákkal az esti program előtt találkozhatnak a szurkolói zónában, amely az Eb játéknapjain folyamatosan várja majd az érdeklődőket. A magyar-holland csoportmérkőzés 20:30-kor kezdődik.

Hogy hogyan reagálnak a kézilabdázók kifinomult érzékei a kiélezett versenyhelyzetben? Hogy valójában mi dönt a talpon maradásról, a győztes és a vesztes személyéről az életben és a pályán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a férfi kézilabda Európa-bajnokság megnyitóünnepségének speciális művészi koncepció mentén felépülő showműsora. A január 13-án, 19:30-kor kezdődő program különleges effektekkel, látványos audiovizuális elemekkel szórakoztatja majd az MVM Dome közönségét.

A megnyitó részeként Vastag Csaba énekli el az Európa-bajnokság hivatalos, Fight című dalát, amelyet Rúzsa Magdi és Szakos Krisztián szerzett. (Rúzsa Magdi hangján 2021 novemberében szólalt meg először az Eb-dal, az énekesnő gyermekáldás előtt áll, emiatt nem tud részt venni személyesen a megnyitón.)

„Óriási megtiszteltetés, hogy az Európa-bajnokság nyitóünnepségén is közreműködhetek, hálás vagyok a szervezőknek a felkérésért” – fogalmazott Vastag Csaba. – A dalt egy nagyszabású koncertshow keretén belül adhatom elő, amit az online és televíziós közvetítések segítségével körülbelül 400 millió ember figyel majd világszerte. Mindent túlzás nélkül állíthatom, hogy a nézőknek olyan látványban és minőségben lesz részük, amelyet még talán soha nem tapasztaltak idehaza.”

A minőség a megnyitóünnepség után is garantált, hiszen a vb-5. helyezett magyar válogatott az utóbbi időben figyelemreméltó eredményeket elérő Hollandia ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon.

hirdetés

A 20:30-korkezdődő mérkőzés a 20 022 ülőhellyel rendelkező MVM Dome első hivatalos mérkőzése lesz. Az összecsapást nagy érdeklődés övezi körbe, a mérkőzést előreláthatólag telt ház előtt rendezik meg.

Jó hír, hogy a kézilabdabarátok már órákkal a megnyitó előtt hangolódhatnak az esti programra, hiszen a budapesti aréna mellett 16:30-tól megnyit a hivatalos szurkolói zóna (Fan Zone).

Az Eb minden budapesti játéknapján nyitva lesz a szurkolói központ, egészen 23:30-ig lehet kivetítőn meccset vagy összefoglalót nézni, kipróbálni a Watch Games. See More. kézilabdás készségeket felmérő speciális élményparkját, az egyedi kommentátorállást és multiball falat, de catering szolgáltatás és nyereményjátékok is várják a látogatókat. A szurkolói zónába csak érvényes budapesti jeggyel vagy bérlettel lehet belépni.

A magyar válogatott csoportjának mérkőzései (B-csoport, Budapest, MVM Dome):

2022. január 13., 20:30: Magyarország–Hollandia

2022. január 14., 20:30: Portugália–Izland

2022. január 16., 18 óra: Portugália–Magyarország

2022. január 16., 20:30: Izland–Hollandia

2022. január 18., 18 óra: Izland–Magyarország

2022. január 18., 20:30: Hollandia–Portugália

A középdöntő játéknapjai: 2022. január 20., 22., 24., 26.

A döntő hétvége játéknapjai: 2022. január 28., 30.

További részletek és jegyvásárlási lehetőség ide kattintva!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
Októberben Budapesten lép fel Andrea Bocelli
Karrierje példátlan sikertörténet, a legkedveltebb olasz hang a világon.

Link másolása

hirdetés

Napjaink egyik legnépszerűbb tenorja, Andrea Bocelli október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

Az olasz tenort kettős tehetséggel áldotta meg a sors. Egyedi hangszíne bármely hang közül felismerhető, teljes és erőteljes, a belcantótól egészen a verismóig terjed, a lírai repertoártól a populáris balladákig. Az élet egy másfajta képességre is rávezette, amikor elvesztette látását. Szívével kezdett el látni a szeme helyett, ezért is tudja olyan tökéletesen érezni, láttatni és átadni dalainak mondanivalóját.

Karrierje példátlan sikertörténet, a legkedveltebb olasz hang a világon.

A világszerte elismert művész nemcsak megszámlálhatatlan szakmai díjat tudhat magáénak, hanem a közönség határtalan szeretetét is. Több mint húsz éve tartó pályafutása során 90 millió lemezt adott el, meghódította a klasszikus és a popzenei csúcsokat. Fellépett a világ összes nagy koncerttermében és operaházában, számos nemzetközi rendezvényen, koncertet adott telt házas csarnokokban és énekelt pápáknak, elnököknek, királyoknak és királynőknek.

A mai napig a legnagyobb slágere a Con te partiro, melynek angol verziója, Sarah Brightmannel közös duettje a Time to say goodbye. A dal a megjelenésekor minden lemezeladási rekordot megdöntött, a fél világon hónapokig vezette a slágerlistákat és amellyel elindult a “Bocelli-jelenség”.

VIDEÓ: Andrea Bocelli, Sarah Brightman - Time To Say Goodbye

hirdetés

A folyamatos koncertezések, előadások mellett szinte minden évben új albummal is jelentkezik. Olyan kiváló énekesekkel dolgozott együtt, mint Ed Sheeran, Dua Lipa, Celine Dion, Tony Bennett, Ariana Grande, Jennifer Lopez és Nicole Scherzinger. Az elmúlt évben Matteo fiával a „Fall On Me” című számban duettezett, Virginia kislányával pedig Leonard Cohen “Hallelujah” című dalát énekelte el közösen.

A világhírű olasz énekes tavaly egy különleges húsvéti koncertet adott a koronavírus-járvány miatt az üres milánói dómból, amelyet online milliók néztek élőben. Megjelent a "Believe" című albuma, amelyen szerepel például egy duett Cecilia Bartoli operaénekesnővel, egy kiadatlan dal az olasz zeneszerzőtől, Ennio Morricone-tól vagy a Fatima című film záródala.

Fellépett a 2021-es labdarugó-Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában, ahol Puccini „Nessun Dorma” című szerzeményét adta elő. Idén ősszel pedig az Amerikai Egyesült Államokban kezdte meg turnéját, amelyet jövőre Európában folytatja majd.

Bocelli személyében a világ egy legendát tudhat magáénak, aki 2022 őszén visszatér Budapestre, hogy hangjával újra elkápráztassa a magyar közönséget. A koncert programjában népszerű operarészletek és az ismert popalbumainak dalai szerepelnek, az este során magyar szimfonikus zenekar és kórus kíséri majd.

Andre Bocelli budapesti koncertjéről bővebben itt tájékozódhatsz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Alakoskodó téltemető farsangi felvonulás Panyolán
A látványos hagyományőrző programot február 12-én rendezik meg.

Link másolása

hirdetés

Panyolán idén is mindent megtesznek azért, hogy a telet mielőbb elűzzék, ls helyébe megérkezhessen a vidám tavasz. Már nyolcadik alkalommal szervezik meg a falu téltemető, alakoskodó felvonulását.

A szatmári településen óvják a régi értékeket, nép hagyományokat, melynek mára egyik legismertebb látványossága a fergeteges felvonulás.

A 600 lelkes falucska lakói szerint fontos, hogy a múlt kincseit átadják, bemutassák, országszerte megismertessék.

„Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”

- mondta el Muhari Zoltán, polgármester. „Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”.

A felvonulás népszerűségét jelzi, hogy a környező települések is csatlakoztak hozzá, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen él.

hirdetés

Panyola arról is híres, hogy úgy élnek, mint egy nagy család és minden idelátogatót szeretettel fogadnak, ahogy azt tették elődeik is.

A három folyó találkozásánál fekvő, pálinkájáról és szilvalekvárjáról híres falu érintetlen környezete, a számos programlehetőség is sokakat csal ide év közben is.

„Ez Panyola, amely tömegeket, családokat, baráti társaságokat és minden érdeklődőt szívesen fogad. Aki szereti a múltbéli értékeket és kívánja ezeket megőrizni, nemcsak a szívében, hanem átadni a következő generációnak, hogy megmaradjanak ezek a különleges népi kincseink, azok látogassanak el hozzánk”

- ajánlotta a polgármester.

Bővebb információ ITT.

A farsang hivatalosan vízkereszttől tart, az első napja mindig azonos, ám a vége a változó. A farsangi időszakban a nagyböjt előtti napok a legmozgalmasabbak és leglátványosabbak. Az utolsó napok, a "háromnapok", ez a „farsangfarka”, amikor bőven lehet szórakozni, zajongani, mulatozni. A lezárást jelentő utolsó napokban tartják a felvonulásokat, karneválokat is.

A farsangfarka első napja a farsangvasárnap. Sok helyen párválasztó nap is volt, a legények ilyenkor tűzték a kalapjukra a kiválasztott leányoktól kapott bokrétát. A lányok annak a fiúnak küldtek bokrétát, akit szívesen láttak volna párjukként.

A középső nap a hétfő, ilyenkor volt szokás az asszonyfarsangot tartani. A nők férfi módon mulatozhattak, sőt ihattak is.

A farsangfarkának utolsó napja a húshagyó kedd, amely már a nagyböjtre utal. A farsangtemetés napján egyes területeken szalmabábút vagy koporsót égettek, ezzel zárva le a farsangi mulatozást és jelképesen a telet is. Húshagyókedd 47 nappal előzi meg a húsvétot, a "farsangfarka" utolsó napja, idén március 5. A húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

A téltemető, tavaszköszöntő nap általában látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget.

Magyarországon is sokféle farsangi, téltemető, télűző népszokás, hagyomány van. A legismertebbek mellett – pl. a busójárás, tikverőzés – egyre többfelé elevenítik fel a régi hagyományokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: