PÉCS

Szentandrássy István mágikus művészete Pécsett is bemutatkozik

A művész munkái magukon hordozzák a messziről hozott cigány hagyományok és értékek tiszteletét, megőr­zésé. A Mágikus vonások című tárlaton Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatók.


A Mágikus vonások című kiállítással Szentandrássy István művészete immár utazó tárlat formájában is bemutatkozik Magyarországon a MANK Nonprofit Kft. jóvoltából: első alkalommal a Pécsi Tudomány­egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Aulájában nyílt meg az eredeti művekről készített kiállítási reprodukciókból álló tárlat.

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész gazdag festészeti és grafikusi munkássága, figurateremtő képzelete, merész színfantáziája, kifejezőereje révén a roma kortárs festészet egyik legmeghatározóbb alakja. Nemcsak a festészetnek, a színeknek, de a szavaknak is mestere volt, művein keresztül megfogalmazta saját balladáját: az árvaságát, a be­tegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is; büszkeségét származására, közös kultúránkra.

A Pécsen bemutatkozó utazó kiállítás túlmutat a Szentandrássy-hagyaték egy részének bemu­tatásán. Szentandrássy István alkotásai kuriózumok a magyar képzőmű­vészet palettáján. Személye fontos szimbólummá érett az elmúlt közel három évtizedben, hiszen azt a felismerést és azt a folyamatot fémjelzi, amely az autentikus cigány képzőművészetet ismeri és elismeri, mint a kortárs képzőművészet szerves része és önálló, saját hagyományrend­szerrel bíró egysége.

Szentandrássy István munkái magukon hordozzák a messziről hozott cigány hagyományok és értékek tiszteletét, megőr­zését, ezek közvetítésének vágyát.

A Mágikus vonások című tárlaton Szentandrássy István Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatjuk. A versek által ihletett kompozíciók nem pusztán illusztrációs eszközként működnek, sokkal inkább összegződnek bennük az olvasott művek elementáris hatásai. A festmények örvénylő, részletgazdag ké­peiben felismerhetjük Miguel de Cervantes: Don Quijote regényhőseit; William Shakespeare: Szentivánéji álom vígjátékának eseményeit; Gab­riel García Márquez: Száz év magányának mágikus realizmusát, valamint az Ószövetség emblematikus alakjait is.

A képekben gondolkodás, valamint a művészetek iránti különös fogékonyság – különösen az irodalom és a képzőművészet összefonódása – figyelhető meg Szentandrássy István alkotásaiban. Irodalmi érdeklődése már fiatal korában megmutatkozott, amikor versek és drámák írásával is foglalkozott. Végül a rajzolás és a képek megjelenítésének fontossága ragadta magával képzelőerejét. Inspirációs forrását pedig mindvégig a könyvek és a könyvtárak iránti vonzalma jelentette. Festészete kifejezetten irodalmi vonatkozású. Művei a naturalista színektől és a tér hagyományos értelmezésétől elvonatkoztatva poétikus víziót fejeznek ki. A leírt és a lerajzolt gondolatok egymást erősítő mechanizmusában összművészeti eufória bontakozik ki művészetében.

Szentandrássy István 1995-ben Pro Urbe Budapest díjban, 1999-ben Kisebbségekért díjban részesült. 2012-ben a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos formákkal és színvi­lággal ábrázolt alkotásaiért, valamint a hazai cigány kultúra meg­őrzésében és széleskörű megismertetésében szerzett érdemeiért Kossuth-díjban részesült.

A kiállítás 2022. május 18-ig tekinthető meg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Aulájában, a Romológus Napok című rendezvénysorozat keretében, ahol a kiállításhoz kapcsolódó számtalan művészeti kísérőprogrammal, művészeti foglalkozással, tárlatvezetéssel kerülhetünk még közelebb a munkákhoz. A tárlat kapcsolódó eseményeként továbbá megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott Choli Daróczi József munkásságát bemutató Isten homorú arcán című vándorkiállítás.

Az eredeti alkotásokat több magyar városban, így Budapesten, Debrecenben, Salgótarjánban és Kőszegen is bemutatta már a MANK. A pécsi kiállításon bemutatott reprodukciók lehetővé teszik, hogy helyszíntől függetlenül, akár kültéren is bemutathatóak legyenek Szentandrássy-hagyaték darabjai.

A roma képzőművészet ápolása, megismertetése nem újdonság a MANK életében, hiszen évente dedikált kiállításokkal, művészeti programokkal igyekezett bemutatni és népszerűsíteni kortárs művészetünknek ezt a kiemelkedően izgalmas szegmensét. Szentandrássy István hagyatékának egy jelentős részét a magyar állam a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével a kulturális kormányzat által biztosított, kiemelkedő művészeti alkotások és műtárgyegyüttesek állami tulajdonba kerülését szolgáló forrás terhére vásárolta meg. A hagyaték jelenleg a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tulajdona, amelyet a Múze­um tudományos feldolgozás és kiállításokon történő bemutatás céljából a MANK kezelésébe adta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PÉCS
Fotók: „Nagy élmény kint a természetben 1,5 méterről beszélni hozzá, és ő nem szalad el”
Pillanatképek a Pécs közeli téli erdőből, ahol az állatok befogadták a fotóst, aki szinte naponta meglátogatja őket.
Fotók: Kiefer Bél - szmo.hu
2024. január 14.Csodálatos érzés lehet, mikor a természet befogadja az embert. Mikor az állatok, bár megtartják a vadon követelte szokásaikat, mégis egyes kétlábúakkal kivételt tesznek.

Ilyen kivétel Kiefer Béla is, aki nagy szeretettel figyeli az erdő lakóit. A fotóin keresztül pedig sokakkal együtt mi is megismerhettük Vukkot, a rókát, majd fajtársait. Nézhettük mosolyogva a vaddisznócsalád életét, figyelhettük a szarvasokat, a menyétet, és a madarakat.

Az erdő pedig mindig ad témát egy természetfotósnak. Íme pár kép az elmúlt napokból, amely magmutatja azt is, hogy van felelősségünk az állatokkal szemben. Tisztelni kell őket, megtartani a határokat, amiket ők jelölnek ki. Segíteni, ha a hó befedi a táplálékot. Örülni a pillanatnak, amit nyújtanak nekünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Fotók: Beköszöntött az ősz a Mecsekbe
Festői képeket produkál újra a természet: meleg színeket, párába vesző tájakat, éber szarvasokat, mozdulatlanul várakozó, ködben lebegő pecásokat.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. szeptember 16.Már alacsonyabban jár a Nap, narancsosabb színnel teríti be a vidéket. Már sárgulnak a levelek és pára burkolja az ébredő tájat reggelente. Megérkezett az ősz a Mecsek vidékére is, ahol ilyen csodák várnak arra, aki korán kel és óvatosan közelít az ébredő természethez:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Lebegő kémények és tornyok: ilyen a ködbe bújt Pécs
Bár a ködpaplan alatt nem látni, de a természet azért csodákat tud művelni. Igaz ahhoz fentről kell ránézni a gomolygó fehérségre.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. december 19.Köd ereszkedett Pécsre - na de micsoda látvány lett belőle! A világ sejtelmessé vált, a hegyről nézve olyan, mint egy téli mesefilm részlete. A füstöt eregető kémények, az óriáskerék csúcsa, a templomtornyok, vagy a magas házak mintha csak lebegnének... Bár a ködpaplan alatt kevésbé élvezetes a látvány, de így felülről csak csodálni lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Fotókon Pécs és környéke: ilyen csodás természet veszi körül a várost, érdemes felfedezni a vidéket is
A Dunántúl legnagyobb városa igazán szerencsés, hiszen a Mecsek lankái, a környező völgyek és vízpartok számos kirándulási lehetőséget kínálnak.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2024. május 11.A Dunántúl legnagyobb települése igen szerencsés, hiszen a nagyvárost csodás természet veszi körül. Az óvárosi séta mellett mindenképpen érdemes egy kirándulást tenni a vidéken is, hiszen a Mecsek, a környező települések, a hegyvidéki, a megbúvó völgyek, tavak megannyi csodával várnak.

Ilyen a tavasz Pécsen és környékén, íme pár kedvcsináló fotó:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk