PÉCS

Újra gyerekrajzoktól lesz fényes a pécsi Dzsámi – indul a rajzpályázat, itt vannak a részletek

A pályázat célja, hogy a gyerekek Pécs ikonikus templomáról készült mintasablon alapján hangulatos rajzokat készítsenek, melyek illeszkednek az ünnep és a hely szellemiségéhez.


Tavaly országszerte több mint háromezer gyermek nevezett a pécsi Adventi Épületfestő Gyerekrajzpályázatra. Az ünnepre való felkészülés során született „mini fényfestő alkotásokat” az ikonikus pécsi templom, a Dzsámi homlokzatára vetítik ki idén is a Zsolnay Örökségkezelő advent hétvégéin, így a közönség hatalmas méretben csodálhatja meg az ifjú tehetségek munkáit.

Az idei pályázat elindult, várják a gyerekek alkotásait.

A pályázat célja, hogy a pályázók Pécs ikonikus templomáról készült mintasablon alapján hangulatos gyerekrajzokat készítsenek, melyek illeszkednek az ünnep és a hely szellemiségéhez.

A beérkezett pályamunkák előválogatása során kiemelten értékelik azokat az alkotásokat, amelyek tükrözik az adventi időszak szépségét, a karácsony közeledtét. A döntőbe a templom szakralitásával, szellemiségével és hagyományaival harmonizáló, azokat tiszteletben tartó alkotások juthatnak be. Javasolják, hogy a rajzok kövessék a Dzsámi épületének formavilágát, legyenek minél részletesebbek és színesebbek, hogy az épületfestés minél látványosabb lehessen.

A pályázatra idén három korosztályban lehet nevezni:

• I. korcsoport: óvodások (4-6 évesek)

• II. korcsoport: 6–10 éves alsó tagozatos tanulók (1-4. osztály)

• III. korcsoport: 10–14 éves felső tagozatos tanulók (5-8. osztály)

A pályamunkákat november 20-án 24 óráig várják.

A verseny döntőjébe az előválogatást követően kategóriánként 40-40 mű kerül be. Ettől függetlenül, hogy senkinek se okozzanak csalódást, minden alkotást, amely megfelel a verseny formai követelményeinek, digitalizálnak, a helyszínen befotózzák, és Karácsony előtt névsor/korcsoport szerint közzéteszik a weboldalukon. Innen a szülők le tudják majd tölteni gyermekük alkotását, melyet utána akár karácsonyi üdvözletként meg tudnak osztani, tovább tudnak küldeni a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. Érdemes a feltételeket alaposan átnézni.

A pályázatról minden tudnivaló megtalálható ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PÉCS
Kidöntötte a hétfő esti vihar a pécsi Ezeréves Gesztenyefát
A borostyánnal benőtt, mesebeli fára hasonlító matuzsálem maradványa nem bírta az erős széllökéseket.


Kidöntötte a hétfő esti vihar a Pécsbányai Közösségi Ház udvarán álló Ezeréves Gesztenyefát.

Az ítéletidő hatalmas károkat okozott a Dunántúlon hétfő este: a Baranya megyei hivatásos- és önkéntes tűzoltóknak kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk. Sajnos a vihar egyik áldozata lett a pécsi famatuzsálem maradványa is.

„A Pécsbányai Közösségi Ház udvarán álló Ezeréves Gesztenyefa maradványa, mely borostyánnal benőve leginkább egy mesebeli fára hasonlított, nem bírt ellenállni a széllökéseknek, és kidőlt”

- írta az intézmény a Facebook-oldalán kedden.

Azt is hozzátették, hogy a probléma megoldásán a Pécsbányai Kulturális Egyesület együtt dolgozik a az önkormányzat szakembereivel.

(Forrás: pecsma.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
Fotók: „Nagy élmény kint a természetben 1,5 méterről beszélni hozzá, és ő nem szalad el”
Pillanatképek a Pécs közeli téli erdőből, ahol az állatok befogadták a fotóst, aki szinte naponta meglátogatja őket.
Fotók: Kiefer Bél - szmo.hu
2024. január 14.Csodálatos érzés lehet, mikor a természet befogadja az embert. Mikor az állatok, bár megtartják a vadon követelte szokásaikat, mégis egyes kétlábúakkal kivételt tesznek.

Ilyen kivétel Kiefer Béla is, aki nagy szeretettel figyeli az erdő lakóit. A fotóin keresztül pedig sokakkal együtt mi is megismerhettük Vukkot, a rókát, majd fajtársait. Nézhettük mosolyogva a vaddisznócsalád életét, figyelhettük a szarvasokat, a menyétet, és a madarakat.

Az erdő pedig mindig ad témát egy természetfotósnak. Íme pár kép az elmúlt napokból, amely magmutatja azt is, hogy van felelősségünk az állatokkal szemben. Tisztelni kell őket, megtartani a határokat, amiket ők jelölnek ki. Segíteni, ha a hó befedi a táplálékot. Örülni a pillanatnak, amit nyújtanak nekünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
Fotók: Beköszöntött az ősz a Mecsekbe
Festői képeket produkál újra a természet: meleg színeket, párába vesző tájakat, éber szarvasokat, mozdulatlanul várakozó, ködben lebegő pecásokat.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. szeptember 16.Már alacsonyabban jár a Nap, narancsosabb színnel teríti be a vidéket. Már sárgulnak a levelek és pára burkolja az ébredő tájat reggelente. Megérkezett az ősz a Mecsek vidékére is, ahol ilyen csodák várnak arra, aki korán kel és óvatosan közelít az ébredő természethez:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

PÉCS
A Rovatból
Lebegő kémények és tornyok: ilyen a ködbe bújt Pécs
Bár a ködpaplan alatt nem látni, de a természet azért csodákat tud művelni. Igaz ahhoz fentről kell ránézni a gomolygó fehérségre.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2023. december 19.Köd ereszkedett Pécsre - na de micsoda látvány lett belőle! A világ sejtelmessé vált, a hegyről nézve olyan, mint egy téli mesefilm részlete. A füstöt eregető kémények, az óriáskerék csúcsa, a templomtornyok, vagy a magas házak mintha csak lebegnének... Bár a ködpaplan alatt kevésbé élvezetes a látvány, de így felülről csak csodálni lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: