PÉCS

Mecseknádasd: Skóciai Szent Margit szülőhelye gyönyörű vidékkel és remek túrahelyekkel vár

Fedezd fel az egyedi klímájú helyet, az igen gazdag természeti kincseit, a tájházát, a különleges történetű templomokat és a sváb telepeseknek köszönhető borospincéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 01.


Link másolása

Mecseknádasd - a hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak), a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található - sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést.

A Baranya megyei község múltja Szent Istvánig nyúlik vissza. Az ő birtokából került át a bencésekhez, erre emlékeztet a középkori freskótöredékekkel rendelkező Szent István-kápolna és a Rékavár, illetve Skóciai Szent Margit hagyománya.

A török idők után erre a vidékre is német ajkúak települtek be a Rajna mentéről. A falu központja a kápolna körül volt, ide épültek fel az első telepesek házai, akik szőlőkultúrát is hozták magukkal. Ennek ma is látható emlékei a pincesorok.

A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes,

például a várhegy, a tájház, a templomok, a mesterségek háza vagy a vízimalom.

A mikroklímája is különleges, a hegyek miatt az országos átlagnál alacsonyabb a hőmérséklete, nyáron enyhébb, szárazabb, de az ősz hosszabb, kellemesebb, a tél pedig néha kemény hideget hoz ide. A tájolása miatta a hó is tovább megmarad egyes részein.

A szép vidéket a neves természettudós, a 18. században Kitaibel Pál is többször felkereste. Írásában így mesélt róla:

„Püspöknádasd mély völgyben van.

Itt van a pécsi püspöknek a nyári nyaralója kerítéssel körülvett díszkerttel és állatkerttel. Ebben magyar hársfák vannak.

Ezeket a kerten kívül is ültetik és nyesik. Püspöknádasdon kívül jobbra a halmokon és a kis hegyeken részben szántóföldek, részben pedig szőlők vannak… tovább régi tölgyekkel hiányosan fedett ritkás erdő, ahol a csupasz földet is látni lehet. Bal kéz felől egészen csupasz a föld és teljesen hiányzik a televény… Egykori erdőre utal a még meglevő illatos hunyor és a közönséges boróka…"

A mai növényzet is változatos: a kocsánytalan tölgy, bükk, cser, gyertyán mellett virágos kőris, a vörösgyűrűs som, a kökény, fagyal és a galagonya is megél itt. A patakok mentén számos védett növény, gimpáfrány, díszes vesepáfrány, karéjos vesepáfrány, a sasharaszt zöldell. Az erdőkben még megterem a fekete bodza, amelyet régebben nagy mennyiségben lekvárfőzésre használtak. A dombon pedig néhány évszázados szelídgesztenye facsoport is látható.

A környék állatvilágáról, a szarvasokról, vadkanokról, solymászatról Janus Pannonius számolt be verseiben. A hagyomány szerint pécsi püspöksége idején sűrűn vadászott a Keleti-Mecsek erdőségében.

A vidék számos turista útvonalon felfedezhető.

Az országos és nemzetközi turista- és zarándokút is keresztülhalad a településen: például a Dél-dunántúli Piros Túra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, a Mecseki Zöld Túra vagy a Mária Út és a Skóciai Szent Margit Emlékút.

A Skóciai Szent Margit túraútvonal Mecseknádasd és Óbánya között található.

A 18. században, barokk stílusban épült egyhajós Szent György templomban őrzik a Skóciai Szent Margit ereklyéjét, melyet a skót katolikusoktól kaptak. A templomban látható a Réka-vár kövéből készült talapzaton álló egy méteres fa szobor. A templom berendezésének nagy része is még eredeti.

A Réka-vár romjai a hegy tetején állnak. Itt egy kereszt jelzi Skóciai Szent Margit születési helyét. Az épület valaha mintegy 200 méter hosszú és 36 méter széles várudvar lehetett. Megsemmisülésének okai máig ismeretlenek, de feltételezések szerint a török időkre tehető.

Skóciai Szent Margit tiszteletére készült el az emlékút, amely Szent István király leányára, Szent Margitra emlékezik. A Réka-várban született Margit később III. Malcolm felségeként skót királyné lett és jelentős szerepe volt az állam- és egyházalapításban is Skóciában. Az 5 kilométeres túraút a születési helyétől, a Réka-vártól indul, és a Szép Ilonka-kilátóhoz visz, ahonnan be lehetett látni az egész Réka-völgyet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


PÉCS
Varázslatos meseerdővé vált az esőtől áztatott Mecsek
A képeket nem egy festő, hanem maga a természet, az eső alkotta. Ugye mennyire csodásak?

Link másolása

Nincs nagyobb varázsló a természetnél. Pillanatok alatt képes az élénk színekből tompát csinálni, a harsogóból sápadt zöldet, a fényből párát... Az eső pedig mindezt még "megcsavarja", igazi művészi képeket alkot az erdőből. Íme:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

PÉCS
A Rovatból
Festői látvány az aranysárgán ragyogó repceföld
Szemet gyönyörködtető látvány az ezernyi virág, amely úgy boritja be a hullámzó tájat, akár egy szőnyeg.

Link másolása

Mint egy hatalmas hullámzó szőnyeg, úgy terül el a hatalmas repceföld Pécs közelében. Az aranyló színekben pompázó táj valóban olyan, mint egy festmény.

Minden évben remek fotós téma és szemet gyönyörködtető látvány a hosszan elnyúló virágtenger.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Megérkezik az IKEA Pécsre, Debrecenbe és Miskolcra is – tervezőstúdió és mobil átvételi pontok is nyílnak
2023 őszén nyílik majd az üzlet, ahol többek között lakberendezési tanácsadással segítik a vásárlókat.

Link másolása

A Debrecenben megnyitott első magyarországi tervezőstúdiót hamarosan egy újabb egység követi: a dél-dunántúli régió IKEA vásárlói Pécsen élvezhetik majd ezt a részleget 2023 őszétől.

Az új tervezőstúdió legfontosabb eleme, hogy a vásárlók a helyszínen megnézhetik és kipróbálhatják majd az egyes termékeket.

Emellett a stúdióban lehetőség lesz arra is, hogy a vásárlók segítséget kérjenek az online vásárlásban, és a megrendelt termékeket a legközelebbi átvételi pontra, vagy egyenesen otthonukba kérjék házhoz szállítással.

Az előkészületek megkezdődtek, de a konkrét nyitási dátumról az IKEA később tájékoztatja majd a vásárlókat.

Ezzel egy időben Mobil Átvételi Pontok nyílnak Debrecenben és Miskolcon.

A Mobil Átvételi Pont szolgáltatás lényege, hogy a régió vásárlói a házhozszállításnál kedvezőbb árszabással rendelhetik meg kedvenc IKEA termékeiket Debrecenbe vagy Miskolcra, ahol meghatározott időpontban átvehetik csomagjaikat. Az első átvételi lehetőség 2023. május 17-én lesz, amelyre a vásárlók már leadhatják rendeléseiket akár az áruházakban, akár az IKEA.hu weboldalon, akár akkor, ha termékeiket a telefonon és chaten keresztül történő távoli értékesítés opcióval vásárolják meg. Az új átvételi pontok abban is segítségére lehetnek a vásárlóknak, hogy a március végén, Debrecenben megnyitott Tervezőstúdióhoz kapcsolódó rendelések még elérhetőbbek legyenek a vásárlók számára.

„Az elmúlt években több Átvételi Pontot is nyitottunk országszerte számos vidéki városban, sőt, a balatoni régióban szezonális Mobil Átvételi Pontokat is üzemeltettünk – természetesen ezt az idei nyári szezonban is tervezzük.

Úgy látjuk, hogy ezzel a lehetőséggel sokat tudunk segíteni azoknak a vásárlóinknak is, akiknek a közelében nincs IKEA áruház, de mégis az IKEA minőségi termékeivel szeretnék otthonosabbá, kényelmesebbé vagy éppen fenntarthatóbbá tenni az otthonaikat”

– mondta el Lubomír Zákopčan, az soroksári IKEA áruházvezetője.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


PÉCS
Fotók: Pécsre benézett a tavasz, virágzik a híres mandulafa
A Mecsek alján már minden jel arra utal, hogy hamarosan tényleg itt a tavasz.

Link másolása

Virágzik már a több mint 100 éves pécsi havihegyi mandulafa, amely jelzi, hogy bizony itt a tavasz. Még akkor is, ha a szirmokat pár napja a hó is ellepte. De a mediterrán éghajlat korán előcsalogatta a rügyeket és a télbúcsúztató, tavaszt köszöntő virágokat is. Már a fotók is jobb kedvre derítenek:


Link másolása
KÖVESS MINKET: