Tényleg nem jobb az édesburgonya? A vörös hús rákot okoz? - 5 érdekes táplálkozási mítosz és az igazság
A Men's Health szakértője válogatott ki 5 érdekes és mindannyiunk által ismer táplálkozás mítoszt, amiket meg is tudott cáfolni. A szakember azokat a hiedelmeket vette sorra, amikkel a hétköznapok során táplálkozási tanácsadóként a leggyakrabban találkozik.
Alább az öt, szerinte leggyakoribb táplálkozással kapcsolat hiedelem:
1: A magas fehérjebevitel káros a vesékre
Eredete: 1983-ban a kutatók felfedezték, hogy több fehérje fogyasztása növeli a "glomeruláris szűrési sebességet", másképpen azt a vérmennyiséget, amit a vesék percenként átszűrnek. Ám majdnem két évtizeddel ezelőtt a holland kutatók megállapították, hogy míg a fehérjékben gazdag étel növeli a GFR-értéket, mégsincs káros hatása a vesefunkcióra.
A szakember azt mondja: egyelőre nincs olyan közzétett kutatás, amely kimutatta volna, hogy a fehérje-specifikus étrend károsítja az egészséges veséket.
2. Az édesburgonya jobb, mint a hagyományos burgonya
A hiedelem amiatt terjedt el, mert a legtöbb amerikai a hagyományos burgonya magasan feldolgozott változatát fogyasztja, például a sült krumplit és a burgonyachipset, így ennek a gyökérzöldségnek a fogyasztása az elhízáshoz és a cukorbetegség megnövekedett kockázatához vezet.
Eközben az édesburgonyát általában egészséges formában fogyasztják, így alacsonyabban tartja a vércukorszintet, mint fehér testvére.
A tudományos adatok szerint a fehér burgonya és az édesburgonya között tápértékbeli különbségek vannak, de az egyik nem feltétlenül jobb, mint a másik. Például az édesburgonya több rostot és A-vitamint tartalmaz, de a fehérburgonya fontos ásványi anyagokban, például vasban, magnéziumban és káliumban gazdagabb.
Ami a glikémiás indexet illeti, az édesburgonyáé alacsonyabb, ugyanakkor a hagyományos sültkrumplit általában sajt nélkül, tejföl vagy vaj nélkül nem fogyasztják. Ezek tartalmaznak zsírt, ami csökkenti a fogás glikémiás indexét.
A lényeg tehát az, hogy a burgonya elkészítését is vedd figyelembe, mert főleg az határozza meg, hogy a fogás mennyre lesz egészséges.