Tényleg nem jobb az édesburgonya? A vörös hús rákot okoz? - 5 érdekes táplálkozási mítosz és az igazság
3. A vörös hús rákot okoz
Egy 1986-os tanulmányban a japán kutatók felfedezték a rák kialakulását a patkányokban, akiket olyan vegyületekkel tápláltak, amelyek a hús hőkezelése során keletkeznek. Azóta egyes nagyobb populációkat vizsgáló tanulmányok is felvetették a hús és a rák közötti lehetséges kapcsolatot.
Egyetlen tanulmány sem talált közvetlen ok-okozati összefüggést a vörös húsok fogyasztása és a rák kialakulása között.
A szakember azt mondja, nincs baj a húsevéssel, arra viszont figyeljünk, hogy ha megégnek egyes részek, azokat mindenképpen vágjuk le fogyasztás előtt.
4. A kukoricaszirup jobban hízlal, mint a hagyományos cukor
Egy 1968-as tanulmányban a nagy fruktózzal táplált patkányoknak nagy mennyiségű zsírt állított elő a szervezete. Később, 2002-ben a Kaliforniai Egyetem kutatói egy tanulmányt publikáltak, amelyben párhuzamot vontak az amerikaiak elhízása és növekvő fruktóz-fogyasztása között (beleértve a kukoricaszirupot is).
Az igazság az, hogy nincs bizonyíték arra, hogy különbségek lennének a két cukortípus között az elhízás szempontjából. Mindkettő súlygyarapodást eredményez, ha feleslegessé válik a szervezetben.
5. A sófogyasztás magas vérnyomást okoz
Az 1940-es a kutató, Walter Kempner a sókorlátozással kezelt magas vérnyomással küzdő pácienseket. Később a vizsgálatok megerősítették, hogy a só csökkentése segíthet a magas vérnyomás szabályozásában.
A szakember az információt azzal egészíti ki, hogy a fentiek ellenére a normál vérnyomással élő emberek számára nem indokolt a nátrium bevitelének korlátozása. Hozzáteszi: holland kutatók megállapították, hogy az alacsony káliumbevitel ugyanolyan hatást gyakorol a vérnyomására, mint a magas sófogyasztás, ezért fontos, hogy elég káliumhoz jussunk, amit gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek, például spenót, a brokkoli, a banán, a burgonya fogyasztásával tudunk bevinni.