hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

X-Faktor második élő adás: Dallos Bogi nem magas léc

Bogi saját dalával akart lécet emelni, de nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben. Kritika.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 24.

hirdetés

Mint emlékezhetünk, az első élőadás valóságos vérfürdővel ért véget, a 12 fős mezőny harmada, 4 versenyző búcsúzott.

Egyedül Alexnek maradt versenyben mindhárom mentoráltja, Puskás Peti pedig már csak egy csapattal vágott neki a második etapnak.

Változtak a számok: 8 produkcióból 3 kaphatott széket, 5 került a veszélyzónába és az adás végén 2 versenyzőtől búcsúztunk.

A Take3 nyitotta a műsort egy Ariana Grande számmal. Miután úgy 21-22 éves korom tájékán túlléptem azon, hogy érdekesnek tartsak valamit pusztán azért, mert dekoratív hölgyek csinálják, a produkciót unalmasnak találtam. De az az igazság, a popnak ez az ága, amit a lánytrió képvisel, úgy általában unalmas számomra. Érdeklődve vártam a mentorok értékelését.

Összességében mindenki úgy látta-hallotta, hogy voltak hamiskás hangok, főleg a trió részeknél, de a lányok így is sokat fejlődtek magukhoz képest. Ismét mindenki elmondta, hogy mekkora szükség van Magyarországon végre egy lánycsapatra,

hirdetés

én pedig ismét elcsodálkoztam, hogy miért is.

A hamis énekléssel kapcsolatban azért megjegyezném, kicsit visszás állandóan a hamis hangokat felróni. Úgy értem, miért teszünk úgy, mintha a tiszta éneklés elvárás lenne a popszakmában? Szerintem két kezemen meg tudnám számolni azokat a magyar énekeseket, akik élőben, playback és autotune nélkül üzembiztosan tisztán énekelnek.

Persze, miután a székek üresek voltak, leülhettek.

Burai Renátóról a felvezető kisfilmből megtudhattuk, hogy 4 éve kerüli a szerelem, és mentora, Gáspár Laci arra biztatta, a dalban azt énekelje el, hogy még nem volt boldog.

Mondjuk ugyanebben a kisfilmben azt is bemutatták, hogy Renátót ostromolják a csajok, úgyhogy szerintem a boldogságáért nem kell aggódnunk, már amennyiben pusztán ezen múlik.

A produkciója meggyőző volt, Berkes Olivér dalát énekelte, így Renátó is kapott széket.

Amikor Bogi bejelentette, hogy Bagdi Enikő a Pink Floyd legnagyobb slágerével érkezett, vegyes érzelmek támadtak bennem. Egyfelől mindig örülök, ha bekerülnek igazán jó nóták is a X-Faktor színpadára,

másrészt viszont Bogi zenei világát ismerve tartottam attól, hogy mi lesz a végeredmény.

Ahogy vártam, a rocktörténet egyik legütősebb slágerét zeneileg alaposan felhígították, viszont Enikő különleges hangja és személyisége mégis vitt bele valami olyan pluszt, ami összességében izgalmassá és így megbocsáthatóvá tette a produkciót.

Alex szerint nagyot fejlődött Enikő az előző produkciójához képest is. A négy mentorból hárman úgy érezték, széket ér a Pink Floyd átdolgozás, így Enikő is leülhetett.

Vanek Andor az előző adásban mondhatni, kegyelem kettessel ment át, rendesen magába is zuhant. A kisfilmje is elsősorban arról szólt, Alexnek mennyi vesződségébe került kihúzni a srácot a lelki gödörből, amibe került.

A műsorfolyam során először Andor magyarul énekelt, méghozzá Szabó Balázst. A produkció pozitívuma volt, hogy színpadra lépett Maszkura is, aki harmonikán kísérte Andort.

A teljesítmény három igent ért, így leülhetett a Take 3 helyére.

Támadt némi technikai hiba, amiért Ramóna kénytelen volt félbeszakítani Bogit, és gyorsan benyomni egy nem tervezett konfot arról, hogy ki mit nyerhet. Az bájos volt, ahogy megjegyezte, Bogi szerencsére még nem mondta ki a következő versenyző nevét, így nincs spoiler.

De tekintve, hogy Boginak két versenyzője volt, és az egyik már szerepelt, nem rágtuk le a körmünket, hogy vajon ki következik.

Az ismeretlen technikai malőr után következett az adás legmulatságosabb pillanata. Dallos Bogi mentorasszony elmondta, hogy Dárdai Blankával úgy gondolták, magasabbra kell tenni a lécet, ezért – figyelem, dobpergés –, írt neki egy saját dalt!

Dárdai Blanka a múlt héten Barbarót énekelt. Nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben.

Ezt mifelénk nem magas lécnek hívják, legfeljebb magas labdának.

Ha nem is ezekkel a szavakkal, de Alex és Laci is valami hasonlót fogalmazott meg. Ettől még Bogi dalának lehet létjogosultsága, sokféleképpen meg lehet indokolni, miért pont ezt választották, de lécemelésről ne beszéljünk. Hogy nem vagyok egyedül, azt jelzi, hogy Blanka egyedül a saját mentorától kapott volna széket.

Manuel ezúttal az anyai ösztönökre próbált hatni. Anyu büszke című saját dalával érkezett.

Laci vitába került a többi mentorral. Szerinte ez a dal gyengébbre sikerült, mint a korábbiak, Manuel ennél sokkal jobban tud énekelni. Véleményével egyedül maradt, a többiek hellyel kínálták a fiút. Bagdi Enikő bánta.

Már csak két produkció volt hátra, Zdroba Patrik és Ruszó Tibor. Patrik személyes kedvencem, a műsorból az általa képviselt zenei világ áll még talán a legközelebb hozzám, mert jól énekel, és rendre olyan dalokat választ Gáspár Lacival, amelyek nosztalgikus húrokat pengetnek szívem eol hárfáján. Ezúttal a Never Ending Story került terítékre. Nem volt végig annyira elementárisan meggyőző a produkció, mint az eddigiek, de a végére megérkezett az igazi Patrik, és megérkezett a libabőr.

Hogy biztosan behúzzanak egy igent, Ruszó Tibor Gáspár Laci slágerével készült. Állítólag Tibi javasolta ezt a dalt, és rajt-cél győzelmet aratott. Ő volt talán az egyetlen ezen az estén, aki az első hangtól az utolsóig jól énekelt, érdekes, karakteres volt.

Nem lehetett kérdés, hogy leül. A közönség Alex másik mentoráltját, Vanek Andort akarta a legkevésbé a következő adásban látni, így visszakerült a veszélyzónába.

Tibi, Patrik és Mánuel tehát már biztos továbbjutónak érezhette magát. Rajtuk kívül Enikővel, Andorral és Renátóval találkozhatunk, kiesett Dárdai Blanka és a Take3. Utóbbit elvileg nem kell féltenünk, a mentorok többször elmondták, mekkora szükség van egy lánycsapata, és mennyire szeretnének dalokat írni nekik.

Ahhoz, hogy ezt megtegyék, nyilván nincs szükség az X-Faktorra.

Már ha komolyan gondolták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

A legjobb Jóbarátok-háttérsztorik: Charlie Sheen remegett a félelemtől, Bruce Willis egy fogadás miatt szerepelt

Végre ismét látható streamingen a sorozat, ezért most megosztunk pár elképesztően vicces történetet a szereplőkről.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Ismét elérhető streaming-platformon a Jóbarátok, a kedvelt magyar szinkronnal is, az HBO GO kínálatában. Összegyűjtöttük a legviccesebb színfalak-mögötti sztorikat róluk.

Charlie Sheen parája

A Két pasi, meg egy kicsit előtt a Jóbarátokban debütált Sheen mint sitcomszínész egy vendégszereppel. Phoebe szerelmét alakította, akit egy hétvégére meglátogat, ám mindketten bárányhimlősek lesznek, ezért együtt vakaróznak nagyokat. Mivel a felvételeket élő közönség előtt rögzítették, Sheennek nehéz dolga volt, mert nem volt ehhez hozzászokva. Annyira remegett a lába, hogy le kellett állni.  Aztán megnyugodott és vidáman vakarózott tovább.

 

Aki elbukott egy fogadást: Bruce Willis

Willis egész sok epizód erejéig volt Ross szerelmének apja, majd Rachel partnere is, ami jól illusztrálja a sorozat presztízsét, hiszen ennyire menő volt egy A-kateriás színésznek a Jóbarátokban játszani. A legenda szerint a Chandlert játszóMatthew Perry és Willis fogadást kötöttek a Bérgyilkos a szomszédom forgatásán: Perry úgy gondolta, hogy a film megszerzi az első helyet a bevételi listán, Willis azonban nem. A mozi végül több hétig vezette a box-office-listát, így a vesztes Willis elvállalta Paul szerepét.

Danny DeVito alig várta, hogy vetkőzhessen

Phoebe lánybúcsúján Danny DeVito játszotta a rendőrnek öltözött sztriptíztáncost, aki apró termetével inkább nevetésre késztette a csajokat, mint izgalomra. A színész úgy került a sorozatba, hogy akkoriban - ez a tizedik évad volt - épp Jennifer Aniston volt a szomszédja, aki szimplán rákérdezett, nincs-e kedve beugrani egy szerepre. Naná, hogy volt, sőt, a veterán színész állítólag ki sem hagyta volna, hogy a csinos főszereplő hölgyek előtt vetkőzhessen. Az eredmény: egy hosszúra nyúlt és végtelenül vicces sztriptíz. Állítólag még tovább is vetkőzött volna.

hirdetés
Matt LeBlanc és a húsos süti

Rachel az egyik részben egy trüffelt készít, de mivel a szakácskönyv lapjai összeragadtak, két receptet és két ételt kever össze, így kerül a vaníliasodós-tejszínhabos finomságba marhahús és bab. Joey és Ross azonban egy csajos buliba készülnek, ezért gyorsan le akarják tudni a közös zabálást. Matt LeBlanc egy interjúban elmesélte, hogy a jelenet felvételekor David Schwimmer annyira intenzíven tömte magába a kaját - ami amúgy valami banános cucc volt, nem olyan borzalom, mint Rachel sorozatbeli főztje - , hogy ki kellett köpnie egy részét, amikor épp nem őt mutatta a kamera. A forgatáskor Matt elvette Schwimmer részét is, tovább ette - tehát  jóízűen elfogyasztotta, amit kollégája kiköpött, miközben nem állt le a felvétel. LeBlanc a záróbuliig nem tudta, hogy ez történt, de aztán a bakivideót nézve rádöbbent, miért röhög annyira mindenki körülötte.

David Schwimmer nemet mondott Rossra

Egy éve árulta el Schwimmer Jimmy Fallonnak, hogy valójában egy rossz szakmai tapasztalat miatt épp a Jóbarátok meghallgatásai előtt fogadta meg, hogy soha többé nem vesz részt sitcomban. Ekkor hívták fel Ross szerepével, de nemet mondott, majd amikor a Taxi című vígjátéksorozat legendás rendezője is felhívta, hogy "muszáj találkoznod a többiekkel", nem mert neki nemet mondani. Aztán a helyszínen kiderült, hogy a Jóbarátok kreátorai, David Crane és Martha Kauffman pont rá írták Ross szerepét. Ez hogy történhetett? Hát úgy, hogy Schwimmer egy évvel korábban castingon volt náluk egy sorozatra, melynek hat barát volt a főszereplője...

Chandler bénázása a nőkkel Matthew Perry-n alapult

Olyannyira, hogy még konkrét randis szerencsétlenkedéseit is beleírták az alkotók a show-ba. Sőt, a magánélete olyannyira összekapcsolódott a sorozattal, hogy volt idő, amikor az egy epizód erejéig vendégszereplő Julia Roberstszel is járt. Perry egy alkalommal így fogalmazott: "Ezek a karakterek meglehetősen eltúlzottak, ugyanakkor a saját személyiségünk sokkal szórakoztatóbb verziói".

A diétás kólareklám

David Crane két dolgot nagyon bán a Jóbarátokkal kapcsolatban: azt a részt tartja a leggyengébb epizódnak, melyben Rachel az új munkahelyén rászokik a cigire, hogy  közelebb kerüljön a főnökéhez. A másik, hogy rávette a szereplőket, szerepeljenek több Diet Coke reklámban, miután az első szezon hatalmas sikert aratott a tévénézők körében. Crane később azt mondta, hatalmas kockázattal terhelte a show-t a reklámokkal, melyek szerencsére eltűntek a süllyesztőben, a Friends viszont nem. A reklámokban a szereplőket a rendőrség hallgatta ki egy eltűnt kólával kapcsolatban.

Joey mint Ross és Monica mint Rachel?

Amikor a pilotot írták, Crane és Kauffman eredetileg úgy érezték, a két fő-főszereplő, azaz a szerelmi szál két karaktere Monica és Joey lesz majd. Ugye milyen furcsa lett volna? Joey ráadásul egyre feljebb került volna színészi karrierjében, de aztán a kreátorok szerencsére rájöttek, hogy ez így elég uncsi, Joey-t viccesebbre írták, és az egész szerelmi szálat kikukázták Monica és közte. Ross és Rachel pedig ikonikus tévés szerelmespárrá váltak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KULT

Megújul A Konyhafőnök az új évadban, Fördős Zének is lesz saját csapata

Az amatőr szakácsok versenye a Keresztanyu első évadját váltja majd a csatornán, május 3-tól jönnek az új részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Az RTL Magyarország nem rég bejelentette, hogy

május 3-án indul A Konyhafőnök legújabb évada

- írja a SorozatWiki.hu.

Az amatőr szakácsok versenye a Keresztanyu első évadját váltja majd.

A Konyhafőnök új évada pedig egy nagy újdonságot is tartogat. Fördős Zé ugyanis már régóta emlegeti, hogy a két séf mellett ő is szeretne csapatot kapni. Idén ez valóra is válik.

Fördős Zé ugyanis végre csapatot kap, így a kék és a piros csapatok mellett idén már sárga csapat is lesz.

Zé az új évad előzetesében egy vagány mutatvánnyal jelentette be az újítást.

hirdetés

VIDEÓ: A Konyhafőnök új évadának előzetese


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Attenborough új filmjétől titokban kicsit a covidnak drukkolunk – Az év, amikor a Föld megváltozott

A természetnek legalábbis nagyon jót tett ez az egy év, amíg az embereket globális szobafogságra ítélte a koronavírus. David Attenborough az Apple TV+ új dokumentumfilmjében meséli el, miért.
Szerző: Polák Zsóka, fotók: Apple TV+ - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Immár egy éve, hogy az internetről, a tévéből a rádióból, a plakátokról ömlik ránk a koronavírus borzalmait bemutató tartalom. Szinte elképzelhetetlen, hogy lehet készíteni a járvány pozitív hatásairól is filmet, de az Apple TV+-nak sikerült azzal, hogy nem az ember perspektíváját választották, hanem a Föld élővilágának emberen kívül eső részét - velük pedig csodát művelt ez a számunkra viszontagságos egy év. David Attenborough azt is elmondja, miért.

Kamera pásztáz végig a világ legnagyobb városainak kihalt utcáin, egyiken-másikon egy-egy szarvascsorda vagy pingvincsoport botorkál. Szinte várjuk, hogy valahonnan berobbanjon Will Smith egy sereg zombival a háta mögött, de ez nem az a film. A fikció a valóságba csúszott, és bár zombik nincsenek, az üres utcák túlságosan is ismerősek. A Föld bezárt, de a kamera forog: míg az operatőrök szétszélednek a világban, hogy üres utcákat és a hirtelen jött szabadságban lubickoló állatokat forgassanak, addig Attenborough londoni otthonában narrálja a történteket.

Ismét ő a természet szóvivője, ezúttal arról mesél, hogyan is éli meg maga az emberen kívüli élővilág a bolygón átsöprő pandémiát, és nem árulok el túl nagy spoilert, ha annyit mondok: köszöni szépen, nagyon élvezi.

A világ kedvenc természettudósa egyáltalán nem lazsál attól még, mert szobafogságra kényszerül: amellett, hogy a szóban forgó filmet narrálta, saját sorozatot is forgatott a BBC számára úgy, hogy ki sem tette a lábát a házából: Perfect Planet (Tökéletes bolygó) című szériát ősszel mutatták be. A Greta Thunbergről készített háromrészes sorozat második részében - amelyet jövő héten vetít le a BBC - szintén fáradhatatlanul hívja fel a figyelmet a klímaválság egyre kevésbé láthatatlan veszélyeire. Közben arra is volt ideje, hogy az Apple streamingcsatornája számára narráljon egy másikat, ez lett az Egy év, amikor a Föld megváltozott.

Ha az emberiség utóbbi egy évéről készülne dokumentumfilm, lélegeztetőgépek, kifáradt orvosok, védőfelszerelésbe burkolózott ápolók közt forogna a kamera. A természet perspektívája teljesen más: az egész filmet jellemzi a rengeteg nagytotál a teljesen kihalt utcákról. Mintha csak azt akarná érzékeltetni a kamera, milyen lenne, ha kihalna az ember – amelyhez Attenborough tavalyi filmje szerint közelebb vagyunk, mint gondolnánk -, mit is lépne a bolygó?

A pandémia elején sorra érkeztek a hírek, amelyek már akkor jól mutatták a járvány következményeit az ökoszisztémára. A hosszabb-rövidebb leállások miatt csökkent a szén-dioxid koncentráció a levegőben, tisztulni kezdtek a vizek, Velencében a gondoladömping hiányában ismét látni lehetett a csatornák alját. Az év, amikor a Föld megváltozott stábja felkerekedett, hogy konkrét eseteken keresztül mutassa be az emberek eltűnésének hatását elsősorban az állatvilágra.

hirdetés

A Föld lecsendesedett, ennek látják, vagy inkább hallják szó szerinti előnyét például a gepárdok, akik a szafarit ellepő dzsipek dübörgése nélkül könnyebben hívják magukhoz jellegzetes csipogásukkal kölykeiket. A bálnák ugyancsak könnyebben kommunikálnak a teherhajók okozta zaj híján, ahogy San Francisco koronás verébsármányai is évek óta nem látott, termékeny párzási időszak előtt állhatnak így, hogy a dübörgő forgalom nem nyomja el nászdalukat.

A tengerpartok kiürülését titokban a pingvinek is megköszönik, akik többször indulhatnak vadászni az állandó emberi asszisztencia nélkül, a bőséges táplálék pedig az utódnemzésre és az egészségükre is jótékony hatást gyakorol. De köszönik szépen a teknősök is, akik így végre nyugodtan tudnak költeni a tengerpartokon.

Vannak azonban olyan állatfajok, amelyek számára elsőre hátrány az ember eltűnése, ám bámulatosan gyorsan alkalmazkodnak a hirtelen változáshoz. Egészen érdekes a japán Nara templomai közt élő őzek és szarvasok sorsa, akik a turistákkal hirtelen a legfontosabb táplálékszerzési módjukat is elveszítették: a rizskeksz kunyerálását. A dokumentumfilm lenyűgözően mutatja be, hogy

míg az emberek a bezártsághoz próbálnak nyögvenyelősen alkalmazkodni, addig az állatoknak milyen könnyen megy az, hogy ismét szabadabban élhetnek.

Attenborough jókedvűen sorolja a példákat, az újra és újra visszatérő kihalt utcák pedig már nem is hatnak annyira apokaliptikusan: egyre inkább meggyőződünk róla, hogy a pandémiával ugyan az emberiség szenved, a természet viszont ismét levegőhöz jutott.

Attenborough azonban nem lenne Attenborough, ha a film azon a pontján, ahol a sokadik boldog állatábrázat után már inkább csak legyintenénk, hogy jó, tényleg dögöljünk ki inkább mind, nem nyújtana segítő kezet, és nem mondaná el a tőle megszokott életigenléssel, hogy van ám kiút.

És még csak nem is az, hogy kollektív tarkónlövéssel végezzük ki az embereket, hadd térhessenek vissza a benzinkutakra a vízilovak, az utcákra a sakálok. A film tanulsága az, hogy a világ tanuljon az elmúlt egy év tapasztalataiból, hiszen sosem volt még az emberiség megjelenése óta példa arra, hogy éles kísérletben figyelhettük meg, mi történik, ha az embert, amennyire lehet, kivonjuk az egyenletből. Már a kisebb változások is kulcsfontosságúak lehetnek a természet számára: a tengerpartok éjjeli lezárása, vagy a hajóforgalom átszervezése úgy, hogy kevésbé zavarják a bálnákat. A film tágabb üzenete pedig egybecseng Attenborough egyre sürgetőbb mondanivalójával, amelyet hosszú ideje hangoztat:

meg kell találnunk a megfelelő módot, hogyan éljünk összhangban a természettel a kizsákmányolás helyett, mielőtt még túl késő lenne az emberiség számára.

Az Egy év, amikor a Föld megváltozott április 16-tól elérhető az Apple TV+ kínálatában.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

„Még emlékszem” – ilyen megrendítő film még sohasem készült a budapesti holokausztról

A mai Budapest utcáin elevenedik meg a múlt. A Személyes Történelem Produkció filmje a Szeretlek Magyarországon látható először.
Címkép: Facebook/Személyes Történelem - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án jelent meg a Holokauszt történeteit a kortárs Budapesttel vegyítő, Még emlékszem című kisfilm. A filmet - amelyet a Szeretlek Magyarország is támogatott - a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készítette Chilton Flóra rendezésében.

A Személyes Történelem produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi folyamatot, amelyben a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel. A program a fiatalok és időskorú történetmesélők találkozásaira épül, így dokumentarizmus helyett a személyes megéléseknek és nézőpontoknak biztosít teret.

Az idei évben a világjárvány következtében a beszélgetések az online térben zajlottak és a történetek egy részét a Még emlékszem című kisfilmen keresztül most a szélesebb közönség is megismerheti. A filmben a programban alkotó fiatalok játszanak, akik az idei beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket ezúttal eredeti mesélőik hangján hallhatják.

A kisfilmben négy történetmesélő második világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben animációs elemek segítségével.

A filmet egy hétig lehet majd megnézni a Szeretlek Magyarország YouTube-csatornáján.

VIDEÓ: “Még emlékszem” / “I still remember” - Személyes Történelem Produkció

hirdetés

További részletek a projektről a Személyes Történelem Facebook-oldalán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: