hirdetés

KULT

X-Faktor második élő adás: Dallos Bogi nem magas léc

Bogi saját dalával akart lécet emelni, de nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben. Kritika.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 24.

hirdetés

Mint emlékezhetünk, az első élőadás valóságos vérfürdővel ért véget, a 12 fős mezőny harmada, 4 versenyző búcsúzott.

Egyedül Alexnek maradt versenyben mindhárom mentoráltja, Puskás Peti pedig már csak egy csapattal vágott neki a második etapnak.

Változtak a számok: 8 produkcióból 3 kaphatott széket, 5 került a veszélyzónába és az adás végén 2 versenyzőtől búcsúztunk.

A Take3 nyitotta a műsort egy Ariana Grande számmal. Miután úgy 21-22 éves korom tájékán túlléptem azon, hogy érdekesnek tartsak valamit pusztán azért, mert dekoratív hölgyek csinálják, a produkciót unalmasnak találtam. De az az igazság, a popnak ez az ága, amit a lánytrió képvisel, úgy általában unalmas számomra. Érdeklődve vártam a mentorok értékelését.

Összességében mindenki úgy látta-hallotta, hogy voltak hamiskás hangok, főleg a trió részeknél, de a lányok így is sokat fejlődtek magukhoz képest. Ismét mindenki elmondta, hogy mekkora szükség van Magyarországon végre egy lánycsapatra,

hirdetés

én pedig ismét elcsodálkoztam, hogy miért is.

A hamis énekléssel kapcsolatban azért megjegyezném, kicsit visszás állandóan a hamis hangokat felróni. Úgy értem, miért teszünk úgy, mintha a tiszta éneklés elvárás lenne a popszakmában? Szerintem két kezemen meg tudnám számolni azokat a magyar énekeseket, akik élőben, playback és autotune nélkül üzembiztosan tisztán énekelnek.

Persze, miután a székek üresek voltak, leülhettek.

Burai Renátóról a felvezető kisfilmből megtudhattuk, hogy 4 éve kerüli a szerelem, és mentora, Gáspár Laci arra biztatta, a dalban azt énekelje el, hogy még nem volt boldog.

Mondjuk ugyanebben a kisfilmben azt is bemutatták, hogy Renátót ostromolják a csajok, úgyhogy szerintem a boldogságáért nem kell aggódnunk, már amennyiben pusztán ezen múlik.

A produkciója meggyőző volt, Berkes Olivér dalát énekelte, így Renátó is kapott széket.

Amikor Bogi bejelentette, hogy Bagdi Enikő a Pink Floyd legnagyobb slágerével érkezett, vegyes érzelmek támadtak bennem. Egyfelől mindig örülök, ha bekerülnek igazán jó nóták is a X-Faktor színpadára,

másrészt viszont Bogi zenei világát ismerve tartottam attól, hogy mi lesz a végeredmény.

Ahogy vártam, a rocktörténet egyik legütősebb slágerét zeneileg alaposan felhígították, viszont Enikő különleges hangja és személyisége mégis vitt bele valami olyan pluszt, ami összességében izgalmassá és így megbocsáthatóvá tette a produkciót.

Alex szerint nagyot fejlődött Enikő az előző produkciójához képest is. A négy mentorból hárman úgy érezték, széket ér a Pink Floyd átdolgozás, így Enikő is leülhetett.

Vanek Andor az előző adásban mondhatni, kegyelem kettessel ment át, rendesen magába is zuhant. A kisfilmje is elsősorban arról szólt, Alexnek mennyi vesződségébe került kihúzni a srácot a lelki gödörből, amibe került.

A műsorfolyam során először Andor magyarul énekelt, méghozzá Szabó Balázst. A produkció pozitívuma volt, hogy színpadra lépett Maszkura is, aki harmonikán kísérte Andort.

A teljesítmény három igent ért, így leülhetett a Take 3 helyére.

Támadt némi technikai hiba, amiért Ramóna kénytelen volt félbeszakítani Bogit, és gyorsan benyomni egy nem tervezett konfot arról, hogy ki mit nyerhet. Az bájos volt, ahogy megjegyezte, Bogi szerencsére még nem mondta ki a következő versenyző nevét, így nincs spoiler.

De tekintve, hogy Boginak két versenyzője volt, és az egyik már szerepelt, nem rágtuk le a körmünket, hogy vajon ki következik.

Az ismeretlen technikai malőr után következett az adás legmulatságosabb pillanata. Dallos Bogi mentorasszony elmondta, hogy Dárdai Blankával úgy gondolták, magasabbra kell tenni a lécet, ezért – figyelem, dobpergés –, írt neki egy saját dalt!

Dárdai Blanka a múlt héten Barbarót énekelt. Nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben.

Ezt mifelénk nem magas lécnek hívják, legfeljebb magas labdának.

Ha nem is ezekkel a szavakkal, de Alex és Laci is valami hasonlót fogalmazott meg. Ettől még Bogi dalának lehet létjogosultsága, sokféleképpen meg lehet indokolni, miért pont ezt választották, de lécemelésről ne beszéljünk. Hogy nem vagyok egyedül, azt jelzi, hogy Blanka egyedül a saját mentorától kapott volna széket.

Manuel ezúttal az anyai ösztönökre próbált hatni. Anyu büszke című saját dalával érkezett.

Laci vitába került a többi mentorral. Szerinte ez a dal gyengébbre sikerült, mint a korábbiak, Manuel ennél sokkal jobban tud énekelni. Véleményével egyedül maradt, a többiek hellyel kínálták a fiút. Bagdi Enikő bánta.

Már csak két produkció volt hátra, Zdroba Patrik és Ruszó Tibor. Patrik személyes kedvencem, a műsorból az általa képviselt zenei világ áll még talán a legközelebb hozzám, mert jól énekel, és rendre olyan dalokat választ Gáspár Lacival, amelyek nosztalgikus húrokat pengetnek szívem eol hárfáján. Ezúttal a Never Ending Story került terítékre. Nem volt végig annyira elementárisan meggyőző a produkció, mint az eddigiek, de a végére megérkezett az igazi Patrik, és megérkezett a libabőr.

Hogy biztosan behúzzanak egy igent, Ruszó Tibor Gáspár Laci slágerével készült. Állítólag Tibi javasolta ezt a dalt, és rajt-cél győzelmet aratott. Ő volt talán az egyetlen ezen az estén, aki az első hangtól az utolsóig jól énekelt, érdekes, karakteres volt.

Nem lehetett kérdés, hogy leül. A közönség Alex másik mentoráltját, Vanek Andort akarta a legkevésbé a következő adásban látni, így visszakerült a veszélyzónába.

Tibi, Patrik és Mánuel tehát már biztos továbbjutónak érezhette magát. Rajtuk kívül Enikővel, Andorral és Renátóval találkozhatunk, kiesett Dárdai Blanka és a Take3. Utóbbit elvileg nem kell féltenünk, a mentorok többször elmondták, mekkora szükség van egy lánycsapata, és mennyire szeretnének dalokat írni nekik.

Ahhoz, hogy ezt megtegyék, nyilván nincs szükség az X-Faktorra.

Már ha komolyan gondolták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

A Gyöngyhajú lány szól egy ausztrál bank reklámfilmjében

Az Omega slágere nem először hódít külföldön.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

Egy ausztrál bank reklámjában az Omega Gyöngyhajú lány című slágerét használták háttérzeneként - írja a 24.hu.

A videó lényegében arról szól, hogy a bank az élet minden területén az emberek segítségére lehet, legyen szó egy új lakás vásárlásáról vagy a családalapításról. Mindezt az érzelmekre erősen ható formában láthatjuk.

A dal alapját korábban már Kanye West is felhasználta New Slaves című számában, ráadásul engedély nélkül, amiért a szerzők, Presser Gábor és Adamis Anna 2016-ban be is perelték őt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

A világhírű operatőr-rendező és felesége nagyon fiatalon ismerték meg egymást, 52 évig voltak házasok.
Címkép: MTVA/Zih Zsolt - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező felesége. A hírt a gyászoló férj mondta el a Blikknek

"Sajnos, elvesztettük őt...A kórházban kiderült, hogy elkapta a vírust is, és a vége felé már ez is közrejátszott abban, hogy nem bírta tovább a szervezete."

Bordás Katalin veseproblémák miatt került kórházba, de az állapota nem javult, aztán a koronavírus is megtámadta a szervezetét.

Az operatőr és felesége ritkán beszéltek magánéletükről a nyilvánosság előtt.

Közel hatvan évig alkottak egy párt, hiszen még tinédzser korukban, a középiskolában ismerkedtek meg. Bordás Katalin Koltai első amatőr filmjének főszereplője volt, így találkoztak.

Két lányuk van, Nóra Londonban tanul, Katalin pedig egy fotóügynökségnél dolgozik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

A színházigazgató a Facebookról tudta meg, hogy 10 év után leváltották

A város fideszes polgármestere szerint a 9 tagú bizottság egyhangúlag támogatta az új igazgató kinevezését, és ő elfogadta a javaslatukat.
MTVA Fotó: Zih Zsolt - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója a Facebookról tudta meg, hogy mostantól más vezeti az intézményt.

"Úgy gondolom tizenkét évad igazgatása után, és a város kulturális életéért tett szolgálatom tükrében méltatlan ez az eljárásmód"
– fogalmazott közleményében Forgács Péter.

Megköszönte a nézők támogatását, és azt, hogy az elmúlt bő tíz évben látogatták az általa vezetett színházat.

Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András szintén a Facebookon gratulált Forgács utódjának, a színész és jogász végzettségű Dr. Bakos-Kiss Gábornak, akik július elsején veszi át a színház irányítását. Megbízatása 2023 június 30-ig tart.

A polgármester szerint a 9 tagú bizottság egyhangúlag támogatta az új igazgató kinevezését, és ő elfogadta a javaslatukat.

Az új igazgató kinevezésről szóló poszt végén megköszönte Forgács Péternek „az elmúlt évek magas szintű művészi munkáját”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Csorba Lóci: Hiábavalónak érzed magad, ha olyan szakmád van, amit nem végezhetsz

A Lóci játszik frontembere az elmúlt egy év nehézségei mellett a zenekar új daláról is mesélt, amit a Hello Wooddal közös projektjük ihletett.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. március 05.

hirdetés

A határokon átnyúló összetartozásról szól a Lóci játszik legújabb dala, ami a Hello Wood online hangszerkészítő workshopjainak himnusza lett. Céljuk, hogy a zene erejével íveljék át a távolságokat, hozzák össze a közösséget és szólítsák meg az otthoni bezártságban unatkozó gyerekeket és tizenéveseket.

A Hiányzol, hiányzol, hiányzol című számot itt lehet először meghallgatni, ennek apropóján arról is kérdeztük a frontembert, hogyan élték meg a lezárásokat és változott-e a zenéléshez való hozzáállásuk az évek során.

Először is íme a dal, ami az interjúban kicsivel lejjebb kerül szóba:

– Négy éve beszélgettünk utoljára, miután megnyertétek a Nagy-Szín-Pad versenyt. Hogy foglalnád össze az azóta eltelt időszakot?

– 2017 elég erősre sikerült a Lóci játszik számára, hiszen a Fonogram gálán is mi lettünk az év felfedezettje. A Nagy-Szín-Padnak köszönhetően pedig a Sziget nagyszínpadára is eljutottunk, ez egy olyan különleges élmény volt, amiről tiniként álmodozik az ember, és sok olyan zenészkollégának sem adatik meg, akik talán még jobban megérdemelnék.

hirdetés

2018 is ebben a lendületben telt, rengeteg koncerttel, majd 2019-re éreztem azt, hogy normalizálódott a helyzet. Annyi fellépésünk volt, amennyit reálisan el is bírt a zenekar, de az anyagi fenntarthatóságot is biztosította. Mellette maradt elég időnk dalokat írni és a magánéletre is, tehát tényleg ideális állapot alakult ki. Ezután ütött be a 2020-as év, amit felesleges ragozni: márciusban adtuk az utolsó rendes koncertünket, azóta ülünk és várjuk, hogy végre történjen valami.

– Változott a hozzáállásotok a zenéléshez, rock n’ roll életformához az évek során?

– Ha csak azt nézzük, hogy négy évvel ezelőtt még egy gyerek se volt az együttes háza táján, most viszont már három is, magától értetődő, hogy már nem két kanállal faljuk az életet. A koncertjeink se a mértéktelen vadulásról szólnak, inkább kis iróniával a „visszafogott szórakoztatás” jelzővel illetném. Persze utána ugyanolyan buli van a backstage-ben, mint régebben, csak lehet, hogy már nem hajnalig maradunk, hanem 4-kor hazaindul mindenki. (nevet)

– Hogyan élitek meg a lezárásokat és ezt az egész időszakot?

– Lelkileg mindenképp nehéz, egyszerűen hiábavalónak érzed magad, ha olyan szakmád van, amit nem végezhetsz. A kreatív rész azért szerencsére megmaradt, épp a negyedik albumot rakjuk össze, szerintem nagyon szuper, kompromisszumoktól mentes anyag lesz. Amúgy viszont B tervek mennek nálunk is: futárkodás, pálmafa-pakolás, hangoskönyv-készítés, ilyesmi. Én ráfordultam a jogsi megszerzésére, hogy legalább valami hasznossal töltsem a felszabadult időt. Illetve annyiból szerencsém van, hogy valamivel több jogdíj jár nekem, mivel zeneszerző és szövegíró is vagyok minden dalban.

Volt egy reklámfelkésérem is, én lettem a Bosch háztartási gépek magyar hangja, szóval könnyen lehet, hogy hamarosan engem fog utálni mindenki, mert nem tudja átugrani a YouTube-on vagy a tévén a rapemet, amit századszorra hall... (nevet)

– Finomodott a zenekar stílusa a kezdetekhez képest, akár hangzásvilág, akár szövegek terén?

– Szerintem akkor hiteles egy előadó, ha olyan témákról beszél, amelyek személyesen érintik, vagy a barátaival, közvetlen környezetével történtek. Persze árnyalja a képet, hogy az első lemez dalai még egy tízéves periódust öleltek fel, a most készülő negyedik anyaga viszont az elmúlt másfél évben született. Ebből következően talán észrevehető, hogy ezúttal olyan témák kerültek terítékre, amelyek főként a 28-35 év közötti fiatal felnőttek életének nehézségeiről szólnak.

– Hatott a karantén az új dalok hangulatára?

– Szerintem bárki, bármilyen stílusban is írt dalokat az elmúlt évben, mindenképp jellemzőjük a befelé fordulás, hiszen nehéz másképp megélni ezt a szituációt. A mi esetünket árnyalja, hogy a lemez anyagának legalább fele még a járvány előtt íródott, de csak most jutott abba a fázisba, hogy kiadjuk. Onnantól, hogy megírom a hálószobámban egy szál gitáron, a közös kidolgozáson át a stúdiózásig, majd a keverésig hosszú folyamatról van szó.

– Ősszel te is átestél a koronavíruson. Mennyire betegedtél meg?

– Nálam szerencsére elég könnyű lefolyású volt, összesen három napot töltöttem ágyban.

Némi aggodalomra csak az ad okot, hogy a szaglásom azóta, tehát lassan öt hónap után se tért teljesen vissza. Az elmúlt két hétben annyi fejlemény történt, hogy állandóan könnyed fokhagymás pirítós szagot érzek, fogalmam sincs, hogy miért.

– A VAN Filmzenekarból miért szálltál ki?

– Amikor a VAN-t csináltuk, a Lóci játszik még épphogy csak megalakult, a premierrel nagyjából egy időben adtuk az első koncertünket, így bőven megfért egymás mellett a kettő. A Rossz versek munkálatai idején viszont már azt éreztem, hogy nem tudok annyi időt és energiát szánni rá, amennyit megkívánna. Nehéz szívvel hoztam meg ezt az áldozatot, mert nagyon szeretem őket, de muszáj volt annak érdekében, hogy a saját dalaimmal eleget foglalkozhassak. Azóta egyébként már jártam koncertjükön nézőként is, és kívülről is király. (nevet)

– Mesélj a Hello Woodal közös projektről, hogy jött a felkérés és milyen volt részt venni benne?

– Évekkel ezelőtt, amikor kijött a Nem táncolsz jobban, mint én című számunk, hirdettünk egy pályázatot, amire bárki beküldhette a saját koreográfiáját. A Hello Wood táborból is kaptunk egy videót, de akkor még nem tudtuk, mi ez pontosan, csak annyit, hogy hihetetlenül menő. Most azzal kerestek meg, hogy náluk még mindig tök nagy sláger a dal, és mit szólnánk hozzá, ha csinálnánk egy közös számot is, amiből kvázi az új táborhimnusz lehet.

A helyzetet bonyolította, hogy egy határon túli magyaroknak szóló hangszerkészítő táborról lett volna szó, ami az utazási korlátozások miatt nem valósulhat meg. Helyette online workshopok lesznek, amelyeken mi is részt veszünk. Úgy képzeld el, mint egy főzőműsort, csak nem bolognai spagettit készítünk, hanem mondjuk csörgőt meg ukulelét.

Ehhez írtunk egy dalt, ami lényegében a határokon átnyúló összetartozásról szól: azokról a közös élményekről, amiket minél hamarabb szeretnénk újra megélni erdélyi, felvidéki és vajdasági barátainkkal.

Klipet is készítünk majd hozzá, amihez szintén várjuk a saját kisvideókat, ahol mindenki megmutathatja, hogyan táncol, bulizik és zenél az elkészített hangszerekkel a dalra.

– Mennyire vagy bizakodó az idei évvel kapcsolatban, különös tekintettel a fesztiválszezonra?

– Erre csak szubjektív választ tudok adni, mivel nem vagyok járványügyi szakember. Igyekszem derűlátó lenni, az viszont biztos, hogy a 2019-es állapotok idén még nem fognak visszatérni. Persze mindenkit megvisel a bezártság, ennek ellenére megpróbáljuk kihozni a maximumot a lehetőségekből. Ráadásul elég valószínűnek tartom, hogy amennyire hiány van most vakcinából, egy idő után ugyanekkora túltengés lesz, hiszen egyre több gyártó kap engedélyt és a kapacitások is folyamatosan nőnek. Szerintem ha nyárra nem is, őszre már mindenki várólista nélkül be tudja majd oltatni magát, aki szeretné, így nem lesz akadálya a koncertek engedélyezésének.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: