News here
hirdetés

KULT

Új klip: Születéstől az elmúlásig - Megérkeztt a Kontraszt új nagylemeze és videoklipje

A Naplemente című dal azt a pillanatot ragadja meg, amikor az emlékeink kifolynak a kezeink közül, és a fiatalságunk már annyira távolinak tűnik, mintha egy másik ember élete lett volna - mondják az alkotók.

Link másolása

hirdetés

A Kontraszt 2019-es debütálását rögtön egy nagylemezzel indította, azóta pedig számos helyen tűntek fel: a klubokon és fesztiválokon való koncertezésen kívül megnyerték a debreceni Fülesbagoly tehetségkutatót, az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, és egyúttal az NKA Hangfoglaló program induló előadói pályázatát is, aminek segítségével most kihozták második nagylemezüket, “Múltidő” címmel.

“A Múltidő egy tematikus lemez lett: elkezdtünk dalokat írni, és közben vettük észre, hogy amiket megírtunk, kapcsolódnak egymáshoz. Ezért úgy döntöttünk, nem fogunk olyan dalt rakni a lemezre, ami nem illik bele, de kényszeríteni sem szerettük volna magunkat, hogy csak azért írjunk meg valamit, mert hiányzik a koncepcióból. Úgyhogy csak írtunk, amiről tényleg szerettünk volna, és megszületett a Múltidő. Tíz dal, tíz olyan dologról, amitől az ember azzá válik, aki. Tíz dolog a születéstől az elmúlásig, ami mindig kicsit változtat rajtunk, és formál minket azzá, akit majd végül el kell veszítenünk. A dalok külön-külön is önálló történeteket, érzelmeket mesélnek el, mégis, ha valaki szeretné bejárni azt az utat, amit mi elmesélünk ezen a lemezen, akkor azt ajánljuk, hogy az elejétől a végéig hallgassa meg a dalokat, sorrendben, mivel így lehet végigjárni azt az ívet, amit zeneileg és szövegileg felépítettünk az albumon"

- nyilatkozta a nagylemez szerkezetéről Mirtse Kori, a Kontraszt egyik dalszerzője, és énekesnője. Dalszerzőtársával (Csizmazia Zsolt, gitár) ketten alapították a Kontraszt formációt, ami a második nagylemez megszületésével egy időben zenekarrá bővült. A duóhoz csatlakozott Balázs Mihály (billentyű), Molnár Péter (basszusgitár) és Holdosi Attila (dob), akikkel kiegészülve a Kontraszt dalok kilépve a letisztult egyszálgitáros hangszerelésből, a jövőben teljes zenekari hangzásban fognak megszólalni a színpadon. A dalok már a lemezen is kiszélesedett hangszerelésben hallhatóak, erről Csizi mesélt:

“Szerettünk volna az első albumhoz képest egy változatosabb és erőteljesebb atomszférát és zenei alátámasztást adni a daloknak amellett, hogy az intimitásuk megmarad.

Inspiráló volt Balázs Misivel dolgozni (producer, billentyűs), mivel vele együttműködve ezt a koncepciót nagyon ízléses és értő módon tudtuk valóra váltani. Ez az újfajta megszólalás minden téren áthatja a dalokat, még akkor is, amikor duóban játsszuk azokat.”

A lemez felvételi és produceri munkálatait Balázs Mihály látta el, a mastert Vári Gábor (Miracle Sound) készítette, a fizikai példányokat pedig Molnár Éva (Akva watercolors) kézzel készült akvarell festményei díszítik. A nagylemezzel egy időben a Kontraszt klippremierrel is készült, a Naplemente című daluk vizuális alátámasztásaként. A videoklipet az énekesnő, Mirtse Kori rendezte és vágta, az operatőri munkálatokat pedig Bikali Sándor látta el.

hirdetés

“A Naplemente videoklipjében azt az érzést szerettük volna képi világgal alátámasztani, amiről a dal szól: amikor az emlékeink kifolynak a kezeink közül, és a fiatalságunk már annyira távolinak tűnik, mintha egy másik ember élete lett volna. A téma természetesen nem saját tapasztalásból jött, hiszen mi most, ezekben az éveinkben éljük meg azokat a dolgokat, amik később már csak emlékek lesznek, de sokunk környezetében vannak olyan rokonok, barátok, példaképek, akik átestek ezen. A klipben közreműködött Antókné Szommer Júlia, akinek azóta is hálásak vagyunk a szereplésért, valamint a Kontraszt zenekari felállásának tagjai is megjelennek a felvételeken.”

A lemezt a zenekar június 27-én mutatja be a KOBUCI kertben megrendezett lemezbemutató koncerten, mely a kibővült, zenekari felállású Kontraszt első önálló koncertje lesz.

VIDEÓ: Kontraszt - Naplementehirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Fishing on Orfű 2022: fellépők, programok, jegyvásárlás
A Fishing on Orfű, vagy rövidítve FOO az egyik legszerethetőbb rendezvény a hazai fesztiválok nagy családjában. Az orfűi tó partján rendezett esemény a magyar könnyűzene szerelmeseinek ajánlva ezúttal is rengeteg koncerttel és off programmal várja a látogatókat. Összeszedtük a legfontosabb infókat az ikonikus orfűi fesztivál kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Fishing on Orfű 2022

A Fishing on Orfű helyszíne páratlan a Pécs közeli erdőben

Orfű feszivál nélkül? Idén is elképzelhetetlen! 2022-ben június 29. és július 2. rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely évről évre fiatalítja a fellépők sorát.

Idén ennek szellemében fellép például Krúbi, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev, az Ivan & the Parazol, a Galaxisok és a Ricsárdgír is.

Fishing on Orfű programok, fellépők bővebben

A szervezők idén olyan különleges felállású produkcióknak is teret engednek, mint a Kispál-Bräutigam-Püspöki trió, vagy a zenészházaspár, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója.

A legkedveltebb magyar koncertzenekarok közül színpadra áll a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Bëlga, a Supernem, a Lóci játszik és a Parno Graszt. Először lép fel a Fishingen a Szűcs, azaz Szűcs Krisztián, a HS7 frontemberének zenekara.

Miczura Mónika, azaz Mitsoura sem járt még Orfűn, továbbá a KFT, a Muzsikás, a Víziszínpadon is játszó Balaton, továbbá a Kontroll Csoport is a Fishing új fellépői között található. A női fellépők sorát Deva, Saya Noé, LAIHO, FlorasFloras, Ajsa Luna, a Flanger Kids, valamint Szalai Anna erősíti.

De idén is lesz hiphop nap az Amondó színpadon, ott lesz többek között HOLI, Beton.Hofi, Kapitány Máté, Lil' Frakk, Mirror Glimpse, 6363 és De:Nash is. Az Amondó további napjai a kisebb underground bandák szabadtéri klubhelyszíneként működik majd, a Nagysátor pedig az eggyel nagyobb és ismertebb produkciók bázisa lesz.

hirdetés
Több kisebb eldugott helyszínnel is vár a Fishing on Orfű 2022- ben

A Nagysátorban az Erik Sumo Band , a Kaukázus, a Lázár tesók, Frenk, az Analog Balaton, a LAZARVS, a Colorstar, a Barabás Lőrinc Quartet vagy Ferenczi György és a Rackajam áll közönség elé.

2022-ben megújul a Fonó Borfalu is: a helyszín népzenei, folk és világzenei produkcióknak ad majd otthont, így a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Kerekes Band mellett itt lép fel az Aranyakkord, a P.A.S.O. és a Mörk is.

A Fishing on Orfű 2022 részletes programját és a fellépők névsorát színpadok szerint napi bontásban ITT BÖNGÉSZHETED.

Részletes térkép a helyszínekről ITT TALÁLHATÓ.

FOO off programok

Az idei Fishingen szokás szerint számos nem zenei, vagyis off program is várja a látogatókat.

A közönségkedvenc fröccstúrákat idén a Lázár tesók, a Csaknekedkislány és a Pannonia Allstars Ska Orchestra vezetik. Az utóbbi időben már hasonlóan népszerű sörtúrákat pedig Varga Livius, Szűcs Krisztián, valamint Leskovics Gábor és Dióssy Ákos viszi.

Lesz ezen kívül több kávé-, bor, sőt sajtkóstoló program, de a bevállalósabbak a rekeszépítést vagy az extrém barlangtúrát is kipróbálhatják. A játékosabb kedvűeket pedig a zsonglőr játszóház várja.

A kisebbeket már megszokott módon a FOO Gyermekbirodalom várja sárkány és lepkereptetéssel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, halhorgászattal, színezőkkel, könyvsarokkal, társas- és kártyajátékokkal. Ugyanitt ringató foglalkozásokat is tartanak.

Ismét kitelepülnek a Fishingre civil szervezetek is, idén többek között a Társadalomklinikával, az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel, a Mensával, illetve a Bázis Addiktológiai Szolgálattal lehet majd találkozni.A FOO azaz Fishing on Orfű fesztivál jellemzője, hogy a hangulat mindig éjszaka hág a tetőfokára.

A Fishing on Orfű 2022 off programjait részletesen ITT TALÁLOD.

Fishing on Orfű jegyek

A fesztiválra első kézből már csak szerdai napijegyek kaphatók 9990 forintért. A többi nap már korábban telt házas lett, sajnos a bérletek is elfogytak.

Aki lemaradt, egyrészt a TicketSwap rendszerében bízhat, ahol hitelesített keretek között, biztonságosan cserélhetnek gazdát a korábban vásárolt belépők.

Bár a cikk írásának pillanatában itt sincs elérhető jegy, érdemes rendszeresen visszanézni, illetve feliratkozni a várólistára, mivel akár az utolsó pillanatban is könnyen meggondolhatja magát valaki.

Léteznek külön erre a célra létrehozott Facebook-csoportok is, például EZ ahol szintén felbukkanhatnak belépők.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a TicketSwappel ellentétben itt a rosszhiszeműek akár csalhatnak is a továbbadott belépőkkel, ezért mindig legyél körültekintő, mielőtt valakitől megveszed a jegyét.

Fishing on Orfű szállás

Ami a szállásokat illeti, Orfű a kemping tekintetében nem szűkölködik: a Panoráma kemping a fesztivál területén található. Más kérdés, hogy a sátorhelyek gyorsan elfogynak, ahogy a belépők is. Éppen azért, mert a szervezők - szándékosan - korlátozzák a látogatók számát, hogy ne legyen a FOO-ból is egy Szigethez hasonlító gigarendezvény, hanem megőrizze bensőséges, otthonos jellegét.

A Fishing on Orfű szállás kínálat tekintetében a fesztivál területén kívül sajnos szűkösnek mondható. Ráadásul ezek sokszor "kihalásos alapon" működnek, a fesztiválozók többsége már az adott évi Fishing végén úgy köszön el a szállásadójától, hogy "jövőre ugyanitt". Mégis lehetnek szerencsés véletlenek és visszamondások, ezekkel kapcsolatban is az alábbi csoportot érdemes nézegetni.

Aki pedig nem ragaszkodik Orfűhöz, hanem beéri a környező településekkel, sokkal nagyobb merítésből válogathat, például a szallas.hu vagy a booking.com oldalakon.

Végül egy kis FOO nosztalgia

Sokan helytelenül úgy írják, hogy Orrfű, pedig a település neve Orfű

Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:

Minden fesztiválozónak jó szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Majdnem 1000 forint a legolcsóbb sör, 690 egy kis ásványvíz és 1200 egy szelet pizza a VOLT-on
Két év kihagyás után tért vissza a fesztivál, közben az árak is jócskán emelkedtek. Megnéztük, mi mennyibe kerül és hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a bulizást.

Link másolása

hirdetés

Kedden startolt el Sopronban a VOLT Fesztivál, amit a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben sem tudtak megrendezni. Idén azonban végre újra birtokba vehették a bulizók a Lővér Kemping környékét. A nyitónapon a brit Muse volt a sztárfellépő, rajtuk kívül olyan zenekarok koncerteztek még, mint a Tankcsapda, a Carson Coma, az Ivan & The Parazol, a Margaret Island és a hiperkarma.

Egyelőre nem volt kifejezetten nagy tömeg: bár a fesztiválterület (amelyet pár éve helyeztek át az eredetitől valamivel messzebbre) összességében kisebbnek tűnik, így is olyan benyomást keltett, mintha kevesebben lennének a bulizók.

Még az esti fő koncert kezdete előtt közvetlenül is oda lehetett férni az első 20 sor egyikébe a nagyszínpad előtt, a délutáni fellépőknél pedig ennél is szellősebb volt a nézőtér.

Az olcsó fesztiválozásnak végleg búcsút mondhatunk

A fellépőkön kívül természetesen minden bulizót az érdekel legjobban, mekkora lesz a "rezsi", tehát mennyit kell költeni a belépőjegyen túl ételre és italra.

Ezen a téren a VOLT sokáig mérsékeltebbnek számított a Szigetnél és a Balaton Soundnál, a két év kihagyás azonban itt is az árak ugrásszerű emelkedését hozta magával: pénztárcabarátnak most már semmiképp nem mondható, gyakorlatilag ugyanarra a szintre került, mint a másik kettő (bár az ottani részletes árakat még nem ismerjük).

hirdetés
A legolcsóbb korsó sör, a csapolt Soproni 950 forintba kerül, ugyanennek az IPA, meggyes és mangós verziója 1050, ahogy a Strongbow cidert is ennyiért mérik. Aki inkább kézműveset inna, Cecei szűretlen lagert választhat 1150 forintért.

A legolcsóbb borok decije 650 forint (ennyiért a fesztivál Poncichter Negyedében egész sokfélét lehet kapni, de persze vannak drágábbak is), egy nagyfröccs így 1440, egy hosszúlépés 930, egy házmester pedig 2230 forintba kerül a legtöbb helyen.

A fentiekhez ráadásul még hozzájön a műanyag repohár rekordmagas, 600 forintos betétdíja, amit pénzre szokás szerint nem váltanak vissza, csak egy tokent kapunk cserébe.

Talán ennél is szélsőségesebb példa, hogy egy fél literes, szénsavmentes ásványvízért nem kevesebb, mint 690 forintot kérnek. Mi ivókutat sem találtunk a fesztivál területén, ahol szabadon újra lehetne tölteni csapvízzel a kulacsunkat (lehet, hogy a kempingben van, oda viszont csak külön karszalaggal engednek be.)

A méregdrága ivóvíz főleg a napokban visszatérő kánikulát figyelembe véve aggályos: hétvégén már 32-33 fokos maximumokra van kilátás, így különösen fontos lenne a folyadékutánpótlás. A kint vásárolt vizet ugyan beengedik, de valószínűleg sokan nem akarnak cipekedni, vagy egyszerűen csak nem gondolnak erre időben.

A röviditalok közül az Unicum a legolcsóbb (1590 forint), az 1790 forintos következő kategóriába a Finlandia vodka és a Jack Daniel's whisky különböző ízesítései esnek, a rézangyal pálinkák 4 centjéért viszont majdnem 2000 forintot kérnek.

Az ételárak is hasonlóan alakulnak: egy szelet pizza 1200 forint, meleg főételeket 2000 alatt nemigen találni, a Zing bódéjában például 3000 forint felett kínálják a burgereket.

Vagyis ha valaki csak 3-4 sört iszik egy nap, és három étkezéssel számol, 10 ezer forint alatt biztosan nem ússza meg a napi költést. Ha viszont rövidezni is szeretne, adott esetben még meg is hívja pár barátját, ennek a duplájával is érdemes lehet számolnia. Nem véletlen, hogy sokan inkább a bejárathoz közeli borozókban alapoznak napközben, és csak estefelé kezdenek beszivárogni a fesztiválra.

Egyetlen mentsvára van azoknak, akik a lehető legolcsóbban szeretnék megúszni a fesztiválozást, de nem akarnak kintről ételt behozni: az immár jó pár éve rendszeresen kitelepülő Aldi, akik ismét egy majdnem teljes értékű áruházat húztak fel a Telekom Kraft színpad mellett.

Bár az italokat itt sem mérik olcsóbban (ugyanazok a rögzített árak vannak, mint a többi pultnál), minden mást kifejezetten nyomott áron, a rendes áruházaknál alig, vagy semennyivel sem drágábban kínálnak.

Az esti koncertekre például fel lehet tankolni legalább 8-10 féle péksüteménnyel darabonként akár 200-250 forintért, de az édességek és chipsek sem kerülnek ennél sokkal többe.

Ráadásul ezúttal is építettek egy grillteraszt, ahol a grill hűtőpultban található összes terméket ingyen elkészítik. Ez főleg napközben lehet jó opció, ha úgysincs épp semmi dolgunk, és ki tudjuk várni a sütést, illetve az ezért sorba álló kisebb tömeget. Egy csomag grillkolbász már 500 forintért miénk lehet, de a különlegesebb verziók, vagy épp a fűszeres lazacfilé is olcsóbb, mintha más benti árusoknál akarnánk megvenni az ebédünket.

Mi a tanulság? Egyrészt az alcímben is említett mondat: azok az idők valószínűleg örökre véget értek, amikor még egyes nagy fesztiválokon is teljes élményben lehetett részünk, ha közben szorosra akartuk húzni a nadrágszíjat.

Tetszik vagy nem, el kell fogadnunk, hogy a bulizás mára luxussá vált: ahogy a VII. kerületi bulinegyed árai is elképesztően elszálltak (a magyarok túlnyomó része ezért inkább a szabadba kiülve issza meg a dohányboltban vásárolt alkoholt), úgy egy fesztivál, vagy akár csak egy sima koncert meglátogatása is komoly kiadást jelent 2022-ben.

Ezáltal pedig nagyon sokan kiszorulnak a potenciális célközönségből, mivel egyszerűen nem engedhetik meg maguknak többé. De legyünk pozitívak: cserébe ideális esetben a fellépők színvonala is egyre inkább felzárkózik a tőlünk nyugatabbra megszokotthoz. A szervezők legalábbis előszeretettel hangoztatják, hogy az érdeklődés ennek köszönhetően a magasabb árak ellenére sem csökken. Hogy aztán valóban így van-e, az majd a tényleges látogatószámokból fog kiderülni a szezon végén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Oscar-rekorder, négyszeres édesanya, átváltozóművész – A 73 éves Meryl Streep 8 legjobb alakítása
Minden idők talán legnagyobb színésznője jelenleg szünetet tart a karrierjében, ezért úgy döntöttünk, megmutatjuk, mely filmekben imádtuk őt a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Meryl Streep az egyetemes filmtörténelem egyik megkerülhetetlen alakja. Az 1949. június 22-én született színésznő 1975-ben, a Yale-en végezte el a drámaszakot, majd New Yorkban próbálta ki magát a színpadon. Első filmszerepe az 1977-es Júlia című filmhez kötődik, egy évvel később, 29 évesen pedig már A szarvasvadászban játszott, amelyért (tehát a második mozgóképes alakításáért) megkapta első Oscar-jelölését is a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Innentől kezdve pedig nem volt megállás, eddigi, 45 éves filmes karrierje során összesen 21-szer jelölték Oscarra, ezekből pedig hármat meg is kapott (az 1979-es Kramer kontra Kramerért, az 1982-es Sophie választásáért, valamint a 2011-es A Vasladyért), s bár négy szobrocskával Katherine Hepburn még mindig a legtöbbet díjazott színész, a nominációk tekintetében azonban abszolút Meryl a csúcstartó.

Streep 1978 szeptemberében ment hozzá a szobrászművész Don Gummerhez, akivel azóta is, (tehát lassan 44 éve) boldog házasságban élnek, és négy közös gyermekük született: Henry, Mamie, Grace és Louisa.

A színésznő eddig 65 mozfilmes és 17 tévés szerepet tudhat a háta mögött, így nehéz volt kiválasztani nyolcat a legjobb alakításai közül, mi azonban mégis megpróbáltuk a lehetetlent.

Kramer kontra Kramer (1979)

Streep az első Oscarját Joanna Kramer mellékszerepéért kapta meg, az anyáért, aki önmegvalósítás címén elhagyja a férjét és a kisfiát is, majd később mégis úgy dönt, kell neki a csemetéje, s bíróságra viszi az ügyet. S bár a színésznő csupán 10 percet töltött a vásznon, abban a 10 percben abszolút ellopta a show-t mindenki elől. Egyszerre hűvös, érzelmes és makacs, vagyis parádés.

hirdetés

Sophie választása (1982)

Streep második Oscarja (immár főszerepben, de ezúttal is anyaként) Zofia "Sophie" Zawstowski, a lengyel bevándorló szerepében, akinek apját egy német munkatáborban ölték meg. Ekkor derült ki végleg, hogy Meryl az akcentusok királynője, nagyjából bármilyen kiejtést képes tökéletesen elsajátítani. Persze nemcsak ezért fantasztikus a játéka ebben a nem éppen könnyed drámában.

Veszélyes vizeken (1994)

Próbáltunk nem csupán a drámák közül válogatni, hiszen a színésznő filmográfiája sokkal színesebb annál. Szerepelt ugyanis vígjátékban, musicalben, krimiben, thrillerben, fantasyben, valamint (ahogy jelen esetben) akciófilmben is. A Veszélyes vizeken családját védelmező vadvízi túravezető Gailjének karaktere meglepő volt a főként könnyes produkciókban feltűnő Streeptől, aki újfent bebizonyította, hogy ő tényleg minden egyes szerepében hihetetlenül hiteles.

A szív hídjai (1995)

A csurig ázós kiruccanás után Meryl visszatért a drámához és a romantikához, méghozzá Clint Eastwood rendezésében és partnereként a mester egyik legérzékenyebb filmjében. Streep itt a háziasszony Francescát alakítja, akinél férje és gyermekei távollétében kér négy napra szállást és idegenvezetést a National Geographicnak fotózó Robert Kincaid (Eastwood). Ennyi idő elég is egy életre szóló nagy szerelemre, Meryl pedig imádnivaló és szívszorító a vágyaival és bűntudatával küzdő Francescacként.

Az ördög Pradát visel (2006)

Vessünk egy pillantást akkor a színésznő sötétebb oldalára is! Bár szerepei nagy többségében a jó oldalon áll, azért nem egyszer bólintott rá negatív karakterek eljátszására is (pl. Kramer kontra Kramer, Nőstényördög, Adaptáció, A mandzsúriai jelölt, Az emlékek őre, Vadregény stb.). Ám mind közül a legikonikusabb talán Miranda Priestly, a menő divatmagazin főszerkesztője Az ördög Pradát viselben, amelyben Streep képes időnként egy kis szimpátiával kevert sajnálatot is ébreszteni a nézőkben amúgy utálnivaló figurája iránt. Zseniális!

Kétely (2008)

Abban biztosak voltunk, hogy a szigorú, konzervatív és mindenki által rettegett apáca szerepét Meryl kirázza a kisujjából, arra azonban nem voltunk felkészülve, hogy őt a megrontással vádolt pap (Philip Seymour Hoffman) ügyében nyomozó (kvázi) főhősként követhetjük végig a sztorin, akinek lehet drukkolni, és aki saját magával szemben is képes meghasonulni. Kétségtelenül Streep egyik legjobb alakítása.

Julie & Julia – Két nő, egy recept (2009)

Erre is csak Streep képes: a Kétely vaskalapos Aloysius nővére után átlényegülni a bohókás, harsány és zabálnivaló Julia Childdá, akinek fejhangon magyarázós főzős tévéműsora korának egyik legnépszerűbb tévé elé ültető indoka volt. Joggal érdemelte hát ki 16. Oscar-jelölését érte a legjobb női főszereplők közt, Nora Ephron édesbús filmjét pedig receptre kéne felírni.

Ne nézz fel! (2021)

Meryl Streep előjegyzésében jelenleg semmilyen egész estés tétel nem szerepel, csupán az Exploitations című sorozat egyik epizódja. Vagyis Adam McKay bombasztikus szatírája, a Ne nézz fel! az eddigi utolsó filmje, amelyben az Egyesült Államok nem éppen szimpatikus elnökét alakítja, méghozzá csodálatos nyegleséggel. Ő az egyik legviccesebb jelenség a műben, vagyis bátran kijelenthető, hogy Streep hetvenen túl is a csúcson van. Reméljük, még sokféle karakterré alakulhat át a továbbiakban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Stephen King fia és a Sinister rendezője összeálltak! – Ütős A fekete telefon
Stephen King sok félelmetes történetet adott világunknak, de a fia kezdi utolérni, ha nem is mennyiségben, minőségben biztosan. Joe Hill nagyon jó tanítvány.

Link másolása

hirdetés

Nem csak külsőleg hasonlít nagyon édesapjára, rengeteg regényt és képregényt köszönhetünk neki, amelyet meg is filmesítenek. Ezek közül került ki A fekete telefon is, de az ő tollából származik a netflixes, kimondottan szórakoztató A magas fűben, a szintén netflixes Locke & Key vagy a Daniel Radcliffe nevével fémjelzett Szarvak is.

A nagy különbség, hogy A fekete telefon mérföldekkel jobb az előbb említett alkotásoknál.

Mindehhez az is kellett, hogy egy olyan tehetséges rendező nyúljon az alapműhöz, mint Scott Derrickson. Tapasztalt horrorfilm rendező,

ő készítette el nekünk minden idők egyik legalulértékeltebb horrorját, a Sinistert,

vagy a már-már kultfilmnek tekinthető Ördögűzés Emily Rose üdvéért című opuszt, de rendezett már Marvel blockbustert is, ami nem más, mint a Doktor Strange. Miután kiszállt a Doktor Strange 2 rendezői székéből, egy kisebb költségvetésű ijesztgetésre vágyott, így

megírta A fekete telefon forgatókönyvét és még produceri szerepet is vállalt a filmben.

Nos, ennek mi, nézők nagyon örülhetünk.

hirdetés

Filmünk története kőegyszerű: a 70’-es években járunk, egy tipikus amerikai kisvárosban, melynek lakóit egy gyerekrabló, kegyetlen, szadista pszichopata terrorizálja. Főhősünk, Finney is a kiszemelt áldozatok között van, akinek a filmben egy cél lebeg a szeme előtt: megszökni a gyilkos pincéjéből. Főszereplőnk több ismerőse, barátja is áldozattá vált, így

ez Finney személyes felnövés- és bosszútörténete is egyben.

Itt jön a szokásos kinges csavar, a pincében van egy fekete telefon, amin a korábbi áldozatok „felhívják” Finney-t és tanácsokkal látják el, hogyan tudna megmenekülni. Minden apró részlettel közelebb jutunk ahhoz, hogy a puzzle összeálljon a szökésre. Elképesztően hatásos film A fekete telefon, jól átadja a 70’-es évek hangulatát, atmoszféráját –

sokszor olyan, mintha egy valós történeten alapuló dokumentumfilmet néznénk,

köszönhetően a kézikamerás jeleneteknek.

Nagyon félresikerülhetett volna a film, ha nem jó a casting. Rengeteg gyerekszínész játszik a műben, illetve az egész film sorsa a Finney-t játszó Mason Thames vállát nyomta. Szerencsére olyannyira tökéletesen sikerült a szereplőválogatás, hogy nemcsak a főszereplők, de

a mellékszereplők közé is zseniális gyerekszínészeket sikerült kiválasztani,

a személyes kedvencem a Finney testvérét játszó Madeleine McGraw volt. Nem szabad viszont megfeledkezni az alapszabályról, hogy egy horror/thriller annyira emlékezetes, amennyire a főgonosza. Ethan Hawke játszi könnyedséggel és elképesztő kegyetlenséggel alakítja a film fő antagonistáját: a Portyázót.

Hawke félelmetes a Portyázó szerepében,

egyrészt remekül játszottak a maszkjaival – akár dühös, akár vidám volt, mindig más maszk állt rendelkezésére, ez ügyes döntés volt a kosztüm designer részéről. Másrészről pedig vérfagyasztó ezek mögött a maszkok mögött is, egy elemi erőt képvisel, ami nem akar mást, csak hogy elpusztíthasson minél több fiatal fiút.

Nagyon tetszett, hogy az alkotók nem magyarázták túl a gyilkost, még az igazi nevét se tudjuk meg,

csak annyit, hogy az újságok Portyázónak hívják, de kitalálható, miért csinálja ezt az egészet és mi volt az indítéka.

A film korhatára csak 16-os, nincs benne sok vér, cserébe erőszak van bőséggel, de nem öncélúan, korrektek a speciális effektek és az ijesztgetések. Derricksonhoz híven nincs sok jumpscare, ha van, akkor az viszont pont jó pillanatban és mennyiségben.

Alapvetően a pszichológiai nyomás nagy a nézőn és a feszültség van az egekben,

a félelemszint viszonylag alacsony. A kegyetlenkedés a fiatalokkal elég realisztikus egyébként, családon belüli erőszakból is mutat bőséggel a film, ami talán brutálisabb, mint a sorozatgyilkosos szál.

A fekete telefon le sem tagadhatná Stephen King befolyását: tinik terrorizálják egymást az iskolában, verik egymást pépesre, pörög a családon belüli erőszak, alkoholista, egyedülálló, megkeseredett szülők, vagy a „varázsgyerekek", akik tudnak halottakkal beszélni, illetve mások emlékeibe látni. Minden van itt egy jó kis King Bingo-hoz. (Aki nem tudná, a King Bingo egy internetes játék, akkor kell inni egy előre meghatározott italt, amikor a filmben egy Stephen King-klisé van.)

A film hossza sem túlnyújtott, a lezárás is tökéletes,

azt kell mondanom, nekem továbbra is a Sinister az egyik kedvenc horrorfilmem, de A fekete telefon jobb Derricksen és Hill minden eddigi munkájánál. Bátran tudom minden horror- vagy Stephen King-rajongónak ajánlani. Irány a mozi!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: