News here
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Tűzgyújtó – Még unalmasabb, mint az eredeti változat

Nem gondoltam volna, hogy a 2022-es Tűzgyújtónak sikerülhet 90 percben unalmasabbnak lennie, mint az 1984-es két órás változat volt, de az alkotók megoldották ezt a lehetetlennek tűnő küldetést.

Link másolása

hirdetés

Keith Thomasban ott volt potenciál, a 2019-es A virrasztás egy nagyon hangulatos és hatásos horror volt, de sajnos ez a film kifejezetten gyengére sikerült.

Az egész koncepció értelmetlen és teljesen felesleges.

Próbálkozik újat alkotni, de még az eredeti változat jobb részeit is elrontja: nincsenek szerethető karakterek, se őrült, se tűz, se praktikai trükkök.

A történet ugyan hűen követi a könyvet: néhány apróságot megváltoztattak, egy két elemét modernizálták és próbálták áramvonalasabbá tenni a sztorit. Andy és Vicky főiskolai tanulmányaik alatt, részt vettek egy klinikai kísérletben mely során szörnyű szuper képességekre tettek szert. Míg egyikük a telekinézist – vagyis a tárgyak elmével való mozgatását kapta meg, addig a másik befolyásolni tudja mások elméjét.

Egymásba szerettek a kísérlet alatt és elszöktek az ügynökségtől, akik a kísérletet végezték,

majd menekülés közben született egy gyermekük is, Charlie, aki nemcsak megörökölte szülei képességeit, hanem kialakult nála a pirokinézis is, vagyis tudja manipulálni a tüzet, illetve a semmiből lángra lobbantani bármit. Itt kapcsolódunk be a macska-egér menekülésbe, hasonlóan az 1984-es filmhez. Csakhogy ott rögtön a meneküléssel kezdődött, egy adrenalinnal átitatott üldözés történt, itt a hőseink próbálnak elvegyülni és átlagos életet élni egy tipikus amerikai kisvárosban, ami igen csak nehéz egy gyermekkel, aki képes a gondolatai erejével akár egy épületet is felrobbantani.

A színészeknek nincsen szerencséjük, ugyanis az alapanyag, amit kézhez kaptak annyira jelegtelen, hogy még az utbbi időben egész jól próbálkozó Zac Efron is szenved a vásznon, aki az apát játssza. Sydney Lemmonnak nem jut túl sok játékidő, hogy maradandót alkosson, a kis Ryan Kiera Armstrong pedig az esélytelenek nyugalmával indult. Neki kellett volna az egész filmet elvinnie a vállán, mint anno Drew Barrymorenak a ’84-es változatban, de sajnos szegénynek nem sikerült.

hirdetés
Bár a gyerek a mostani filmben idősebb, mégis kevesebbet tud nyújtani, mint a 8 éves elődje.

Az egyetlen igazán értékelhető színészi teljesítményt Michael Greyeyes nyújtja, a nyomkövető Esőmadár szerepében. Egyszerre gonosz és szerethető, mint a korábbi változat George C. Scottja, bár az új változatban a gonoszok terén történt egy-két marginális változtatás.

Keith Thomas próbálkozott művészit alkotni, például amikor teret hagy a színészeknek, szöveg nélküli jelenetekben, vagy mikor érzelmes és drámai pillanatokat ad a szereplőknek, de úgy érzem, hogy vagy a színészek nem értették mit is szeretne az alkotó, vagy

a rendező nem értette, milyen típusú filmet akart gyártani a stúdió.

Egy melankolikus kamaradrámát? Vagy egy röhejes tűzben tobzódó vasárnap délutáni fantasy horrort? Valahogy egyik sem jött össze. Kicsit unalmas, kicsit túlzó, de egyik igényt se elégíti ki, nem olyan rossz, hogy már jó legyen, de van annyira unalmas, hogy még egyszer senki se akarja megnézni, egyszerűen nem szórakoztató.

A másik hatalmas probléma a 2022-es változattal a kisstílűsége. Gondolom a Blumhouse nem költött sokat a filmre és ez sajnos látszik is, egy ilyen típusú filmet aprópénzből nem lehet megcsinálni. Nagyon gyengék a vizuális effektek, fura a kamerakezelés és az egész filmben a zene volt a legjobb. Ez mondjuk nem meglepő az a John Carpenter szerezte a film score-ját, aki majdnem megrendezhette az 1984-es változatot – csak mivel a világ egyik legjobb horrorfilmjének tartott A dolog című film, 1982-ben szörnyen nagy anyagi bukás volt, így kirúgták a Tűzgyújtó rendezői székéből.

Mr. Carpenter sajnálatos módon szinte csak a zenei karrierjére koncentrál,

pedig én például hatalmas rajongója vagyok a mester filmművészetének. De legalább annyit biztos, ha másban nem is, a filmzenében veri az új verzió a régit. Mit értettem azon, hogy fura a kamerakezelés? Az egész film olyan, mintha az operatőr elrontotta volna a kamerafókusz beállításait és a háttér, vagy egy-egy része a vászonnak homályos. Valószínűleg atmoszférateremtés (füstös hatás) miatt volt ez a kreatív döntés, de számomra rendkívül zavaró volt, mintha a szemüvegem állandóan maszatos lett volna.

A vizuális effektekre egyértelműen kevés pénzt költöttek. Az 1984-es elődje ebben is kenterbe veri az új filmet. Van egy kevés igazi tűzeffekt, de a többi pedig rosszul kivitelezett digitális fércmunka. Azt úgy általánosságban el lehet mondani,

hiányzik a Tűzgyújtóból a tűz, ami pedig van, az igencsak kevés és nem olyan jó minőségű.

Itt is érezni a kisstílűséget, mintha egy TV soroztat első epizódját látnánk, de én nem maradok a második részig az biztos. Nem tudom ajánlani a 2022-es Tűzgyújtót, még egy 900 forintos matiné jegy árát se éri meg, kidobott 90 perc az életünkből.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Eddig 6228-an nézték meg az 560 milliós állami támogatással készült Hosszú Katinka-filmet
A filmet 52 moziban lehetett megnézni és a nyitóhétvégén 10 millió 592 ezer forint volt a bevétele.

Link másolása

hirdetés

Május 12-15. közötti 6228 néző váltott jegyet a Katinka című életrajzi dokumentumfilmre – írja a Forbes a forgalmazó Intercom közlése alapján.

A Katinka című filmhez a Nemzeti Filmintézet 560 millió forintos támogatását adott. A filmet 52 moziban lehetett megnézni és a nyitóhétvégén 10 millió 592 ezer forint volt a bevétele.

A lap hozzáteszi, hogy ez messze elmarad a szintén állami támogatásból készült hazai sikerfilmek eredményeitől: a Pesti balhét 6760-an, a Toxikomát 15.067-en, a Nagykarácsonyt pedig 20.118-an látták a nyitóhétvégén.

A dokumentumfilmek között a Katinka igen magas támogatást kapott. A 24.hu 2020-ban azt írta: „kilenc év alatt összesen nem adtak annyi támogatást dokumentumfilmekre, mint a Katinkának egyedül”.

Forrás: RTL.hu

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált
Volodimir Zelenszkij a győzelem után úgy fogalmazott „Mindent megteszünk azért, hogy egy napon az ukrán Mariupolban láthassuk az Eurovízió résztvevőit és vendégeit”.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán Kalush Orchestra nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, ezzel szimbolikusan demonstrálva az európai közvélemény kiállását Ukrajna mellett az orosz invázió árnyékában - írja a BBC.

A zsűri szavazatai után Ukrajna 192 ponttal még a negyedik helyen állt. Ekkor a brit Sam Ryder vezetett 283 ponttal, a másodikon Svédország 258 ponttal, a harmadikon Spanyolország 231-gyel.

A pontok másik felét azonban a közönségszavazás adta, itt viszont taroltak az ukránok.

A Kalush Orchestra ugyanis 439 pontot kapott a közönségtől, így végül 631 ponttal nyerte Ukrajna az Eurovíziót.

A második helyen az Egyesült Királyság, a harmadikon pedig Spanyolország végzett.

hirdetés

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult volna, Oroszországot azonban kizárták az ukrajnai háború miatt.

A Kalush Orchestra tagjai csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a harcra fogható ukrán férfiak nem hagyhatják el jelenleg Ukrajnát. Egyik tagjuk azonban így is otthon maradt és a fronton harcol.

A torinói döntőben az előadást a Kalush Orchestra frontembere Oleh Psziuk úgy fejezte be:

"Kérlek, segítsetek Ukrajnának, Mariupolnak! Segítsetek az Azovsztalnak most!"

A győzelem hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-oldalán reagált.

"Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak, története során már harmadszor. És hiszem, hogy nem utoljára. Biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában sincs messze a győzelmi akkordunk. Mindent megteszünk azért, hogy egy napon az ukrán Mariupolban láthassuk az Eurovízió résztvevőit és vendégeit"

- fogalmazott Zelenszkij.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A lebombázott Ukrajnában forgatták az Eurovízió győztes dalának a klipjét
Romokban álló városokban adják elő a győztes dalt, ami sokak szerint „Ukrajna anyjának” szól.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán Kalush Orchestra nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este.

A zenekar azóta közzétette "Stefania" című dalhoz készült hivatalos videót is, amelyet Buha, Irpiny, Borodjanka és Hosztomel városaiban forgatták.

Videó: A dal hivatalos klipje

„Eredetileg ezt a dalt édesanyámnak címeztem, de amikor kitört a háború, a dal új jelentéseket kapott. Bár egy szó sincs benne a háborúról, sokan elkezdtek Ukrajna anyjára asszociálni” – írta az énekes, hozzátéve, hogy „a 'Stefánia' most a háborúnk himnusza, de szeretném, ha a győzelmünk himnusza lenne”.

A videoklipet egy nap alatt már több mint 5,5 millióan nézték meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Így rázza Lois Griffin a Szegedi Dómnál: Magyarország nevezetes helyszínein táncolnak a Family Guy szereplői
Május 16-án a 20. évadjára készülő animációs sorozat szókimondó figurái megrohamozták a nevezetes hazai helyszíneket, hogy ott táncrevü keretében ünnepeljék a legújabb szezon érkezését.

Link másolása

hirdetés

Magyar nagyvárosok főterein szúrták ki a Family Guy szereplőit.

A huszadik évadjára készülő animációs sorozat színes és szókimondó karakterei szabályosan megrohamozták a nevezetes hazai helyszíneket, hogy ott táncrevü keretében ünnepeljék a legújabb szezon érkezését.

A Comedy Central promóvideójában láthatjuk a Griffin család fékevesztett vakációját, amely során bejárták az ország szinte minden szegletét.

Jubileumi 20. évadra készül Seth MacFarlane ikonikus rajzfilmsorozata a Comedy Centralon május 16-án. A Family Guy az ezredfordulót követő legnépszerűbb animációs szériák közé tartozik, pozícióját pedig töretlenül tartja azóta is: Magyarországon a humorcsatorna nyomán vált széles körben ismertté. A sorozat promója most elhozta a rajzolt családot úgy, ahogy még sosem láthattuk őket: ismert magyarországi nevezetességeket látogattak meg a táncoslábú Griffinék.

Miközben a família kutyája, Brian és a gyilkos kedvű kisbaba, Stewie utcazenéléssel töltötte idejét a pécsi Széchenyi téren, a legvonzóbb rajzfilmanyukák Mt. Rushmore-ján helyet kapó Lois Griffin játszotta a csábítót a Szegedi Dóm közvetlen közelében. A 20. évad kampányplakátjain továbbá a családfő, Peter és egyetlen kislánya, Meg látható a Győri Balett tagjaiként, de Griffinéknek még arra is volt ideje, hogy egy Diósgyőr meccsre is kilátogassanak.

A Family Guy 20. évadja május 16-án 22:00-tól startol a Comedy Centralon magyar szinkronnal.

hirdetés

VIDEÓ: A beharangozó


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: