KULT
A Rovatból

Szív- és pánikroham, alligátorok és egy kellemes kis mészárlás – A Bad Boys: Mindent vagy többet imádnivaló

Mike és Marcus ötvenen felül is elkalapálják a gazfickókat, ám a múlt kísértetei, a koruk és a családtagjaik sem könnyítik meg a dolgukat.


Will Smith, ha bajban van, visszakanyarodik ahhoz a franchise-hoz, ami világszerte ismertté tette, aminek az első sikerét köszönhette. Hiszen nem az 1995-ös Bad Boys: Mire jók a rosszfiúk? volt az első filmje, sőt még csak az első sikere sem. A korábban Fresh Prince néven fényes rapkarriert befutott zenész ugyanis az 1990-ben indult Kaliforniába jöttem (The Fresh Prince of Bel-Air) című szitkomban már bizonyított az amerikai közönségnek mozgóképen is, az USA-n kívül azonban még nem igazán volt ismert. És egyébként nem is a Bad Boystól várták a tengerentúli népszerűséget. A „haverzsarukfilmek” (buddy cop movies) kétségtelenül népszerűek voltak abban az időben, és ezt Smith is felismerte, arra azonban nem igazán volt nagy sikerű precedens, hogy mindkét főszereplő kopó fekete. Maximum az egyik, mint Eddie Murphy a 48 órában, Philip Michael Thomas (és később Jamie Foxx) a Miami Vice-ban vagy Danny Glover a Halálos fegyverben.

A Bad Boysban azonban mindkét zsaru, Mike Lowrey (Will Smith) és Marcus Burnett (Martin Lawrence) is fekete, ennek a felállásnak pedig nem jósoltak nagy jövőt a kilencvenes években. Nos, a kétkedők számítása nem jött be, ugyanis nemcsak a fekete közönség kattant rá a nagydumás duó féktelenkedéseire.

A rendkívül alacsonynak számító 19 millió dolláros költségvetéséből világszerte 141,4 milliót faragott Michael Bay első egész estés őrülete.

Smith aztán A függetlenség napjával és a Men in Black: Sötét zsarukkal nagy sztár lett, és Lawrence is folytatta sikereit a Nekem 8-cal, az Állj vagy jövökkel és a Gyagyi mami-filmekkel. A karrierjük első fontos állomását azonban egyikük sem felejtette el, s mivel Bay később nagy kasszasikeret rendezett, a 2003-as Bad Boys II: Már megint a rosszfiúkra kiemelt költségvetést kapott, nagyjából bármit megtehetett. Meg is tett bármit, a második rész máig a leggrandiózusabb a franchise-ban. Ezután pedig egy szép nagy, 17 éves szünet következett, mivel ekkorra kezdett Will Smith karrierje egy kissé elfáradni (Lawrence-é már régen kimúlt kábé). De a közönség ennyi idő után sem felejtette el kedvence zsarupárosát, a Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk a legsikeresebb lett a franchise-ban, ráadásul egyben 2020 legtöbbet hozó amerikai filmjévé is vált, bár ezt egyértelműen a nem sokkal a Covid-járvány kirobbanása előtti premierjének köszönhette. A Bad Boys még épp kaszálni tudott, majd bezárták Hollywoodot.

Smith tehát újra sínen volt, ráadásul a következő projektjével szakmailag is megkorozonázta a karrierjét: a 2021-es Richard királyért kiérdemelte élete első Oscar-díját. Kár, hogy épp az átvétele előtt keverte le azt a méretes sallert Chris Rocknak az ízléstelen poénjáért.

Ezzel pedig Smith nemcsak az akadémiai díjátadóról száműzette magát minimum 10 évre, hanem az éppen fejlesztés alatt álló projektjeit is törölték vagy jegelték. Többek között a Bad Boys negyedik részét is. Egy évig vártak, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, majd végül mégis elindult a forgatás, Smith-nek pedig kiemelt projekt lett a Bad Boys: Mindent vagy többet, sőt, egyben egyfajta teszt is, hogy vajon a közönség elfordult-e tőle a pofon miatt. Az első hétvége bevételi adatai alapján pedig úgy tűnik, hogy nem. 56,5 millió dollárral startolt a film az USA-ban, ez pedig a második legjobb eredmény a franchise-on belül. Elindulhat egy újabb sikerszéria?

S hogy mi újat tudtak mondani-mutatni a Bad Boys-univerzumban negyedjére? Igazából semmit. De ez nem feltétlenül baj. A harmadik rész rendezői, Adil El Arbi és Bilall Fallah vezényelték le ezt a produkciót is, és ezúttal láthatóan jobban kiélték magukat. De előbb lássuk a sztorit, amelynek megértéséhez, befogadásához egyébként nem árt ismerni/újra felidézni az előző három rész történetét, mert nagyon sok helyen utalnak vissza rájuk. A harmadikra éppúgy, mint a másodikra.

Mike épp házasodik, egy eddig általunk nem ismert Christine-t (Melanie Liburd) veszi el, vagyis a forgatókönyvírók úgy döntöttek, nem a Mindörökké rosszfiúk Ritájával (Paola Núñez) hozzák össze újra, pedig nagyon kerülgették egymást. Mike esküvőjén Marcus szívrohamot kap, a halálközeli élmény hatására pedig kicserélődik, újra elemében van, sőt, sebezhetetlennek gondolja magát, így belemegy bármilyen öngyilkos akcióba. Erre pedig szükség is lesz, mivel a bosszúszomjas exkatona, McGrath (Eric Dane) a néhai Howard kapitányt (Joe Pantoliano) próbálja besározni maffiakapcsolatokkal, nemsokára pedig az egykori parancsnokukat tisztázni akaró Mike és Marcus is gyanúsítottak lesznek, így kénytelenek menekülni a hatóságok elől Mike bűnöző fiával, Armandóval (Jacob Scipio) együtt.

A Mindent vagy többet tehát eléggé az előző részre épül, sok minden visszaköszön belőle. Armando ezúttal is fontos eleme a történetnek, csak ezúttal nem Mike-ék ellen, hanem velük együtt akciózik, amolyan Halálos iramban-stílusban (az előző részek rosszfiúi a következőben már a jó oldalon küzdenek).

S ha belegondolunk, igazából itt ténylegesen csak Armando a rosszfiú (aki persze jó útra próbál térni), szóval abszolút passzol a címhez.

Na de mi a helyzet az ötvenes Mike-kal és Marcusszal? Már a harmadik etap is erősen ráment arra, hogy ők már nem azok a fiatal, mindent legyűrő kopók, mint egykor: Mike-ot súlyosan meglőtték, Marcus pedig a nyugdíjazáson gondolkodott. S ez most sincs másképp, hiszen azóta újabb négy év telt el. Marcus szívrohama például egy fontos mozzanat, Mike-ot pedig a megállapodás és az először rátörő pánikrohamai gondolkodtatják el egy pillanatra, hogy érdemes-e még tovább csinálni ezt a sok üldözést és lövöldözést.

Merthogy ilyesmiből most is akad bőven. Adil és Bilall ütősebb akciószekvenciákkal pakolták meg a negyedik részt, a harmadiknak ugyanis ez volt az egyik gyengéje, nem kényeztettek el minket emlékezetes zúzásokkal. Ezúttal viszont a szokásos autósüldözések és tölténycunamik mellett – amiket egyébként szintén kreatívabb koreográfiákkal és operatőri munkával (például láthatunk egy first person shooter-jelenetet is) tettek látványosabbá – kapunk egy jó kis helikopteres zuhanást, az alligátorparkos finálé is megmarad majd,

személyes kedvencem azonban mindenképp a második rész „harmincnak néztelek, cula”, Reggie (Dennis McDonald), akinek egy kellemes kis mészárlással kedveskedtek az alkotók, amit már nagyon megérdemelt. Csodás pillanatok.

A szereplők közül egyébként visszatérőkkel (Smith, Lawrence, Scipio, Pantoliano, Núñez, Alexander Ludwig, Vanessa Hudgens, DJ Khaled, sőt még az első két rész Fletcherje, John Salley is megjelenik) és újoncokkal (Eric Dane, Melanie Liburd, Ioan Gruffudd, Tiffany Hadish, Rhea Seehorn) is el vagyunk látva rendesen, cameókra is számíthatunk, sőt egy színészcsere is történt: az első három részben Marcus feleségét alakító Theresa Randle eléggé visszavonult a színészettől (a harmadik részért is 10 éve tartó nyugdíját szakította meg), így őt most Tasha Smith helyettesítette.

Összességében egyébként egyáltalán nem lóg ki a Mindent vagy többet a franchise-ból, hozza a Bad Boys-szellemiséget annak minden erényével és hibájával. Az előbbiekhez a jó dumák, a főszereplők közti immár 29 éve tartó kifogástalan kémia és a bombasztikus akciók, utóbbihoz pedig a kissé gyermeteg poénok és idétlenkedések (főként persze Martin Lawrence-től) tartoznak. De mi így szeretjük ezeket a vén rókákat, akik még mindig nem túl öregek ehhez a sz*rhoz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Nyílt levélben tiltakozik Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Zsédenyi Adrienn is a szentesi drámatagozat ellehetetlenítése miatt
25 éve működő együttműködést mondtak fel a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium között.


Május 14-én levélben tájékoztatta a szentesi dráma tagozatosok szüleit a Keleti István művészeti iskola igazgatója, Jakubeczné Illich Alíz, aki azt közölte, hogy a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Sipos Kitti Lídia szeptembertől különösebb magyarázat nélkül megszakítja velük a több mint 20 éves együttműködést. Így a továbbiakban a Keleti már nem tudja támogatni a szentesiek dráma tagozatát „közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával”

– írja a Telex.

A döntés miatt háborgó szülők egy szülői értekezleten igyekeztek választ kapni a kérdéseikre. De akadt olyan felbőszült szülő, aki rögtön a tankerülethez fordult.

A volt diákok által közzétett nyílt levélben szintén a döntés ellen tiltakoznak.

Azt írják, hogy a szentesi intézmény „irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű pedagógiai műhely, ahonnan színészek, előadóművészek, színházi, filmes és televíziós szakemberek, írók és alkotóművészek tucatjainak indult a pályája.” Az egész országban ismert képzési modellt országszerte ismerik és megbecsülik, most azonban „egy át nem gondolt, radikális változtatással ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni.”

Levelükben az áll, hogy évtizedek óta a képzés sikerének biztosítéka a HMG irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium együttműködése. Ezért a következő kérést intézik a döntéshozók felé:

„Mi, a HMG irodalmi-drámai tagozatának volt diákjai arra kérjük a döntéshozókat, hogy segítsenek felülvizsgálni a képzést ellehetetlenítő döntést, és a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsék elő, hogy a bevált modellben folytatódhasson az évtizedek óta sikeres pedagógiai program”

– olvasható a Facebookon is megosztott levélben.

Nyílt levelet írtak a szentesi iskola korábbi diákjai, köztük Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Náray Erika és Nyáry Krisztián, akik arra kérik az érintetteket, vizsgálják felül a döntést.

via Blikk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Bemutatták Karsai Dániel színdarabját, és ő is ott lehetett a premieren
Az alkotmányjogász által írt darabot a 6Színben mutatták be, és Karsai Dániel személyesen jelen lehetett a premieren.


Úgy tűnik, Karsai Dániel, az alkotmányjogász állapota az utóbbi időben javul, legalábbis a testvére szerint jobb állapotban van, mint március végén, április elején, írta meg a Blikk. Ekkor derült ki az is, hogy az alkotmányjogász elkezdett egy színdarabot is írni, részben a saját életéről, részben az elmúlásról, a halállal való szembesülésről. A darab írásában Szenteczki Zita rendező segített neki. Hat színészt kértek fel, hogy játsszanak a darabjában való szereplésre: Török-Illyés Orsolyát, Lőrincz Katalint, Kurta Nikét, Gyabronka Józsefet, Vizi Dávidot és Nagy Márkot.

A hétvégén végül sor került a darab bemutatójára.

Bár Karsai korábban azt mondta, hogy elfogadja, ha már nem láthatja az előadást, ebben végül tévedett ráadásul el is tudott menni az bemutatóra. A 6Szín a hivatalos Facebook-oldalán tudatta, mekkora sikert aratott a premier.

„Kivételes, megrendítő és felemelő volt a tegnap esti bemutató a szerző, Karsai Dániel jelenlétében a 6színben. Köszönet az alkotóknak, a színészeknek, a közönségnek, valamennyi jelenlévőnek és az ügy minden támogatójának, azoknak is, akik tegnap csak lélekben lehettek velünk” – olvasható a bejegyzésben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Itt a nyár új kedvence: DR BRS és Veréb Tomi Nika se perimeno feldolgozása ütős lett
A dalhoz készült klip története is érdekes, egy véletlennek köszönhetően jött össze a látványos táncjelenet.


Ki ne ismerné a „Nika se perimeno”-t, Delhusa Gjon híres slágerét? Adott volt, hogy éppen az a dj-producer fedezze fel újra most, aki olyan feldolgozásokat tudhat maga mögött, mint a Hol van az a lány (66M), vagy az Évszakok (27M). DR BRS a görög receptet ezúttal a sokoldalú énekessel, Veréb Tomival álmodta meg, majd repülőre szálltak, hogy Cipruson, egy igazán autentikus helyszínen forgassanak klipet. A páros bízik benne, hogy a „Hozzám tartozol (Nika se perimeno)” a nyár egyik legfelkapottabb feldolgozása lesz hazánkban, melyre minden esély megvan, hiszen már a megjelenés előtt a TikTok-felhasználók körében óriási népszerűségnek örvend az újdonság.

„A „Nika se perimeno” mindig is a kedvenc, retro dalaim közé tartozott. Szeretem a felvétel szövegét, számomra egy valódi szerelmi sztorit mesél el, mely velem is megtörtént egyszer Olaszországban. Egy kéthetes családi nyaralás közben elrabolta a szívem egy olasz lány, akivel csak közepesen értettük meg egymást, hiszen csak angolul tudtunk kommunikálni. De ez nem jelentett akadályt”

– meséli a színházi körökben jól ismert, sokoldalú énekes és a Sztárban sztár című showműsor egykori nyertese, Veréb Tomi.

DR BRS Zalatnay Cinivel közös „Várlak még” című újragondolása korábban óriási siker volt, érdekes egybecsengés, hogy a „Nika, se perimeno” görögül annyit tesz: „Nika, várlak téged”.

„A türelem kulcsfontosságú. Vártam Tomira, mert nem volt benne biztos, hogy neki való ez a dal. Ez nem az első eset, hiszen annak idején a Király Viktorral közös „Tűzvarázsló” feldolgozásnál is így történt, de végül sikerült meggyőznöm Viktort arról, hogy tuti sláger lesz a kollabunk. A várakozás pedig kicsit olyan, mint a vonzás törvénye. Ha elég türelmes vagy, bevonzod a pozitív dolgokat”

– mondta el a dj-producer, DR BRS. Ez a törvényszerűség pedig a klipforgatáskor is jelen volt.

„Két napig tartott a forgatás maga, de kezdtük Atkával feladni a klipforgatást, hiányzott az a plusz, ami mondhatni elviszi a show-t. Majd Aphrodité szikláinál találkoztunk két lánnyal, épp táncos TikTok-videókat készítettek. Feltűnt nekünk, hogy még profin is táncolnak. Az az eszement ötletünk támadt, hogy leszólítjuk őket, nincs-e kedvük szerepelni a videóklipünkben. Az ő improvizációjuk és a mi őrültségünk teljesen új magasságokba emelte a forgatást. Jelenleg is tartjuk a kapcsolatot, Lengyelországban alig várják a lányok, hogy viszont láthassák magukat a klipben” – árulta el Veréb Tomi.

A „Hozzám tartozol (Nika se premieno)”-nak eddig nagyon pozitív a fogadtatása, amelyet DR BRS a saját fellépésein is tesztelt már élőben közönség előtt, és a TikTokerek körében is virális tartalom lett az elmúlt héten. A június 20. 17 órára tervezett YouTube-premier és a dal június 21-ei digitális zenei felületeken való megjelenése koronázza meg a fergeteges együttműködést. A két fiú pedig a YouTube-premiert megelőzően 16:30-kor, Instagramon közös live-beszélgetést indít, ahol a felhasználók feltehetik további kérdéseiket a projektről és az előadókról.

VIDEÓ: DR BRS x Veréb Tomi - Hozzám tartozol (Nika se perimeno)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Matthew Perry a túlvilágról is beszél hozzá, megbánta a botoxot - Courteney Cox 60 éves
Amellett, hogy ő volt Monica Geller a Jóbarátokban, számtalan filmben és sorozatban játszott, remekül zenél, és őszintén beszélt a káros széptkezési beavatkozásokról.


Courteney Cox nekem sokáig az Ace Ventura: Állati nyomozót jelentette. Persze láttam részeket a Jóbarátokból, de viszonylag későn, néhány éve kattantam rá igazán, akkor viszont nagyon, azóta kétszer is végig néztem a sorozatot. (Tudom, tudom, az „igazi” fanoktól sehol nem vagyok. Rajongói csoportokban találkoztam olyannal is, aki gyakorlatilag láncdohányosként folyamatosan nézi a Jóbarátokat, ha a végére ért, kezdi elölről.)

Míg a legtöbben Rachelnek és Rossnak szurkoltak, én igen hamar a „Mondler” (Monica + Chandler) rajongók ugyancsak népes táborához csatlakoztam. Részben Matthew Perry – és Chandler – humora miatt, de a fő érdem azért mégiscsak Courteney Coxé volt, mert sok férfitársammal ellentétben én kifejezetten szeretem, ha egy nő humoros, és Coxra ez fokozottan igaz. Hogy mást ne mondjak, neki – és persze a remek íróknak – köszönhetően valószínűleg soha többé nem tudok mosolygás nélkül gondolni a hetes számra.

Rajongásomat mutatja, hogy bár nem igazán vagyok a slasher horrorok rajongója, de Courteney kedvéért a Sikolyt is megpróbáltam végignézni.

(Nem sikerült, a végén inkább csak odapörgettem az ő jeleneteire.)

Amikor 1994-ben elkezdődött a Jóbarátok, Cox már ismertnek számított olyan korai szerepeinek köszönhetően, mint Bruce Springsteen Dancing in the Dark klipje, néhány kisebb szerep olyan sorozatokban, mint a Szerelemhajó, a Gyilkos sorok vagy a Senfield, illetve a nemzetközi ismertséget meghozó Ace Ventura.

Külön tisztelemet azért, amiért nyíltan beszélt arról, mennyire megbánta, hogy botox injekciókat használt. Hollywood hiú közegében ehhez nem kis bátorság kell. Azóta kerül mindenféle szépészeti beavatkozást.

Bár 60 éves lett, még mindig sugárzó egyéniség, és a karrierje is töretlenül szárnyal. De közel az ötvenhez már nem áll olyan jól a fanboykodás, úgyhogy inkább csak összeszedtem róla néhány érdekességet.

– Építésznek tanult, de végül otthagyta az egyetemet, hogy modellkedéssel és színészettel foglalkozzon.

– A Bruce Springsteen klipbe Brian DePalma válogatta be egy castingvideó alapján.

– Első nagyobb sorozatszerepe a Családi kötelékekben volt, ahol Michael J. Fox aktuális barátnőjét alakította.

– Ő volt az első, aki az amerikai tévében kimondta a „menzesz” szót egy Tampax reklámban.

– A Jóbarátokban eredetileg Rachel szerepét szánták neki, de ő inkább Monicát szerette volna eljátszani.

– Szerepelt a Toad the Wet Sprocket Good Intentions című klipjében. A dal szerepelt a Jóbarátok soudntrackjén.

– A többi főszereplőhöz hasonlóan a Jóbarátok utolsó két évadáért ő is 1 millió dolláros gázsit kapott epizódonként.

– A Jóbarátok 5.-6. évada között feleségül ment David Arquette-hez, akivel a Sikolyban játszott együtt. A nevét Courteney Cox Arquettre változtatta. Viccből a The One After Vegas epizód elején a stáblistán minden közreműködő nevéhez oda biggyesztették, hogy „Arquette”.

–  A jeggyűrűjébe ezt gravírozták: „Az üzlet az üzlet”.

– Arquett előtt Cox 6 évig élt Michael Keatonnal.

– 2013 óta a nála 13 évvel fiatalabb Johnny McDaid zenész a partnere. 2014-ben eljegyezték egymást. 2019-ben bejelentették, hogy felbontották a jegyességet, de azóta is együtt vannak.

– Cox rendezőként is kipróbálta magát. Első igazán komoly rendezői munkája a 2012-es Online alteregó című tévéfilm volt.

– Ő volt az egyik producere a Született szinglik című sorozatnak, amiben szerepelt is.

– Saját bevallás szerint 13 éves kora óta dohányzott, de 1998-ban az esküvője előtt nem sokkal leszokott.

– Nyolc vetélése volt összesen. Egy lánya született, Coco, akinek Jennifer Anniston a keresztanyja.

– A Jóbarátok főszereplői közül az egyetlen, akit egyszer sem jelöltek sem Emmy, sem Golden Globe díjra a sorozatért.

– A producerek először nem akarták neki adni a Sikolyban Gale Weathers szerepét, mert nem hitték el, hogy el tudná játszani a kiállhatatlan újságírónőt. Cox viszont tovább lobbizott és végül meggyőzte őket.

– Aktív az Instagramon, rendszeresen oszt meg posztokat a rajongóival.

– Távoli unokatestvére a Mötley Crüe frontembere, Tommy Lee és a Jóbarátokban szerelmét játszó Mathhew Perry is.

– 2023-ban csillagot kapott a Hollywood Boulevardon.

– Csillagjegye ikrek, saját állítása szerint ezért van, hogy nagyon könnyen elunja magát.

– Jól zongorázik, a közösségimédiában rendszeresen oszt meg videókat arról, amikor barátaival zenél. Az alábbi videón például Ed Sheeran és Elton John társaságában küldött zenés üzenetet Lisa Kudrow-nak.

„Minden kapcsolat titka az őszinteség. Ha képes vagy őszinteséget tettetni, nyert ügyed van” mondta egyszer.

– Nem rég azzal keltett feltűnést, hogy azt mondta, úgy érzi, a tavaly elhunyt Matthew Perry még mindig itt van, meglátogatja őt, rendszeresen beszél hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET: