KULT
A Rovatból

Sportfilm az egész családnak? Nem tudtak mit kezdeni a remek témával az alkotók A gyönyörű játékban

A gyönyörű játék nézése közben akarva és akaratlanul A győztes gólra tudtam csak gondolni. Taika Waititi focis vígjátéka sajnos túl élénken élt az elmémben és azt kell mondanom, hogy sokkal jobb is a cikkünk tárgyánál. A győztes gólnál túl sok mindent szerettek volna, csak idő nem volt rá.

Link másolása

Thea Sharrock rendező nevével főleg kisebb projektek stáblistáján találkozhattunk, de sok sorozatot is rendezett, így a Netflix részéről teljesen érthető volt, hogy rábízzanak egy nagyobb streaming filmet. Nem túl drága szakember, tisztességes filmográfiával. A rendezőnő eddigi legnagyobb sikere a Mielőtt megismertelek történetének az íve nagyon hasonló cikkünk tárgyához.

Egy komoly témát próbál könnyed köntösben előadni, miközben kicsit vicces, egyáltalán nem ízléstelen módon, ugyanakkor azért a könnycsatornánkat is képes megdolgoztatni.

Sajnos a korábbi film esetében ez jobban sikerült. Bár nem fogok kertelni, azért egy-egy könnycseppet még nekem is el kellett morzsolnom. Tudom, ezek után nem ér kritizálni a szomorkás részeket, pedig úgy érzem, hogy a keserédes jelenetek túldramatizáltak, és túl direkten befolyásolták a nézői szíveket. Nem azt mondom, hogy nem működik a drámai vonal, de rájátszanak a sírós részekre, mondjuk, ezek szerint sikeresen, vagy nekem alacsony az ingerküszöböm.

A téma alapból közel áll a szívemhez, a foci egész életemben a szerelmem volt, tudom, hogy működik a világon a nemzetközi profi futballrendszer, a szegényebb réteg mennyire függ tőle, sokaknak ez az egyetlen esélyük, hogy kitörjenek a rossz körülményeikből. Ez azért adott némi plusz információt az egyik komolyabb drámai csavar hátterébe.

Főszereplőnk Vinny (Michael Ward) jelenleg hajléktalan, de nagyon büszke ember, önmagát korábbi profi futballjátékosnak mondja, mindemellett fiatal apuka.

Felesége elhagyta, kislányát ritkán látja, és a kocsijában kényszerült lakni. A munkájában nem tud előre haladni, bármennyire is próbálkozik, nem tud dolgozni.

Mivel tényleg ügyes sportoló, felfigyel rá egy visszavonult edzőlegenda, Mal (Bill Nighy), aki már csak szenvedélyből edz csapatokat a hajléktalan foci világbajnokságra, hogy ezzel is pozitívan befolyásolhassa néhányuk életét.

Ez a torna tényleg létezik, és valóban ügyes játékosok alkotják ezeket a válogatottakat.

Kicsit in medias res kezdődik minden, Vinny rögtön bekerül a válogatottba, és már utaznak is Rómába a tornára. Nem igazán reális az egész, mintha a Jég veled! jamaikai bobosokat az 10. percben már vinnék a téli olimpiára. Nincs igazán kohézió a szereplők között, Vinny úgy viselkedik, mint egy sértődött tini, hiába ő a legjobb játékos, teljesen antipatikus és lekezelő az amúgy botrányosan bénán játszó válogatott társai mellett.

Félreértés ne essék, nem a színészek játszanak botrányosan, hanem mint focisták gyengék. Az ilyen tornákon azért ennél jobb játékosok szoktak szerepelni. Kicsit olyan érzés, mintha kihagyták volna a kötelező edzés részt a sportfilmben, nincs meg a montázs sem, és rögtön a csúcspontra ugrana a történet.

Pedig Vinnyn kívül minden karakter izgalmas, a volt drogfüggő Nathan (Callum Scott Howells) és az elején kicsit barátságtalan Cal (Kit Young) is sokkal érdekfeszítőbb elsőre, mint főszereplőnk.

Az edzőt Malt Bill Nighy kisujjból hozza. Teljesen természetes a mindig szerethető mentorfigura szerepében, majd, amikor elindul egy meccs, teljesen kifordul önmagából, és többször van kiállítva, mint a játékosai. Mindemellett még több történetszál is megjelenik, a dél-afrikai, a japán és az amerikai válogatottból is megismerünk több szereplőt.

Színészek terén tehát nincsen gond, Bill Nighy mindig jó, Vinnyvel csak forgatókönyvi problémák vannak, de a karakterének az íve és a tanulsága tökéletes. A legutóbb az Árnyék és Csont legemlékezetesebb figurájaként, a Jespert alakító, itt is remeklő Kit Young is ügyes az amerikai csodacsatár, Rosita szerepében az amúgy béna Halo-sorozatból frissen „szabaduló” gyönyörű Cristina Rodlo viszi a prímet. A japán válogatottnak pedig minden tagja csiszolatlan gyémánt.

Mindenki kedves, az egész film lelkesítő, és jó érzés nézni, még ha klisékből is építkezik.

Kicsit gyors a tempója, annyira nem vicces, mint gondolja magáról, és a focit erőteljesen hanyagolják, szinte csak atmoszférateremtésnek használják. Róma nagyon szép, tökéletes helyszín egy keserédes családi drámához. A történet íve, mint mondtam nem rossz, sőt a főszereplőnké szinte hibátlan, még akkor is, ha a sok mellékszál miatt néha nagyon töredezett a történetszövés. Bár valószínűleg egy ilyen „rinyagép” főszereplő mellett nem is gond, hogy sokszor váltottak a hangnemen, és követtünk kicsit másokat. A japán válogatott például szinte pöccre pontosan eljátssza a Waititi féle A győztes gólt, csak kb. 15 perces játékidővel.

A problémám, hogy ugyan a dráma működik, és a történet kellően szívfacsaró, valahogy semmitmondó az egész film. Mintha egy algoritmus írta volna: minden tökéletesen koreografált, megfelelő pillanatban történnek a „csavarok”, a drámai hangnem ügyesen váltogat a vígjátékkal, csak sajnos egyik zsánerben sem kiemelkedő. Túlzottan szomorkás, hogy vígjáték legyen, és tele van gyengébbnél gyengébb viccekkel. Sok komoly témával foglalkozik, de csak megemlíti őket felületesen, nem fejti ki a problémákat. Az alaptémával nem igazán kezd semmit, ez akár egy tánc- vagy énekverseny is lehetett volna.

Nem azt mondom, hogy A győztes gól jó film, de én sokkal jobban szórakoztam alatta, mint A gyönyörű játék alatt.

Az igazság az, hogy egy délutáni családi filmnek elmegy a Netflix legújabb dramedyje, de másra szerintem alkalmatlan. Hiába volt a készítők kezében jó szereplőgárda, Frank Cottrell Boyce forgatókönyve erőtlenre sikerült. Csoportelső is lehetett volna A gyönyörű játék, de csak egy meglepetés harmadik hely maradt neki, számomra közepes streaming-tartalomnak érződik inkább, mint egy szórakoztató filmnek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
50 kilós búvárszobor, 700 kilós zombikezek – mindent Azahriah talált ki a show-ra, ami egymilliárdnál is többe került
A gigashow-ra két különleges látványelem is készült, az egyikhez még egy külön 88 oldalas statikai tervre is szükség volt. A másik is kuriózum volt.

Link másolása

Történelmi pillanat - mondta a 22 éves Azahriah pénteken, mikor megkezdte tripla koncertsorozatát a Puskás Arénában. Még nem volt példa arra, hogy Magyarország legnagyobb stadionját háromszor is megtöltse egy hazai sztár.

A szervezők szerint a koncertek összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot. A látvány show is fantasztikus volt, óriási lángoszlopok, konfettieső, lézershow, tűzijáték is volt.

A nézőket 18 órától engedték be, és sokan futottak, hogy a legjobb helyeket megcsípjék. A biztonságiak vigyáztak, hogy senkinek ne essen baja. Volt olyan rajongó, aki már előző nap fél 2-kor sorban állt és várt, kint aludt, és marad másnap is.

Az RTL.hu beszémolója szerint a gigashow-t Azahriah az Introvertált Dal-lal kezdte, aztán jöttek a slágerek. Az énekes a tripla fellépésre egy évet készült csapatával.

Tóth Gergely, ügyvezető elmondta:

"Minden ötlet tőle származik, mindent ő talált ki, a legextrémebb ötleteket is igyekeztünk megvalósítani. Kettőt ebből elmesélnék: az egyik az a két hatalmas kéz, egyenként 700 kilós levágott zombikezek, amihez készült egy 88 oldalas statikai terv. A másik ötlete egy csaknem 50 kilós búvárszobor volt, ami a nézők feje fölött repült a Mariana Árok című dal közben".

Szabó András, főszervező elárulta:

"Egy 1200-1300 négyzetméternyi LED-fal, 750 lámpa, 65 méter széles színpadon fog történni a sok látványosság".

Azahriah pedig azt mondta: "De bármi is történik emberek, mindenki egy történelmi eseménynek lesz a részese a mai este folyamán".

"Erre még nem volt példa egyébként a magyar zene történetében, hogy egy énekes háromszor is megtöltse egymás után Magyarország legnagyobb stadionját".

Az énekes a koncertsorozat után pihenőt tart, és aztán folytatódnak a magyar és külföldi fesztivál-fellépések. A szervezők szerint jövőre Arénás koncertjei biztos nem lesznek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk