KULT

Reese Witherspoont lövik fel a The Morning Show-ban az űrbe, pedig Jennifer Anistont kellett volna

Az Apple-széria harmadik évada szokás szerint a jelenünk aktuális kérdéseivel foglalkozik. Először küldenek fel médiaszemélyiséget a Kármán-vonalhoz.

Link másolása

Tudta, hogy a világűr határát egy magyar tudós számolta ki, hol a világűr határa a Földünkhöz képest? A Kármán-vonal ez a határ, 100 km-es magasságban. Itt egy légijárműnek már el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz. Egy Kármán Tódor nevű tudós számolta ki ezt a vonalat, az ő nevét viseli.

Eddig a pontig kell eljutnia a szereplőinknek  a The Morning Show harmadik évadának első részében, mely A Kármán-vonal címet viseli, azaz a big bang-indítás ebben az esetben egészen pontosan helytálló. Witherspoon, Billy Crudup karaktere és Jon Hamm a történet egy pontján kint lebegnek a világűrben,

az amerikai tévénézők pedig, az adrenalinnal túlfűtött tévéstábbal együtt a stúdióban élőben figyelhetik, ahogy live bejelentkezés történik a súlytalanság és a néma csend világából.

Nem kérdés, hogy a The Morning Show ezúttal is a jelenre reflektál, így tette azt az első két évadban is. Amikor elindult, a #metoo kirobbanását és a háttérbeli súlyos emberi-szakmai drámákat mutatta meg mind a bántalmazó, mind az áldozatok, mind a szakmai közegük aspektusából. Kicsit kozmetikázott, kicsit túldrámázott, de alapvetően jól megírt évad volt, nagy felkiáltójelekkel és kérdőjelekkel.

Miért hagytuk, hogy eddig így legyen? Mi a nők szerepe a médiában, mennyire egyenlőek a 2010-es évek végén a jogaink (semennyire) a férfi médiamunkásokhoz képest, milyen az, amikor egyszerre vagy inspiráló, ismert személyiség, de bábnak használnak, és milyen az, amikor egy karizmatikus férfi műsorvezető élete összeroppan, mert napvilágra kerül, amit korábban elfogadott volt közmegegyezésen alapulva elhallgatni, nem észrevenni: a munkahelyi zaklatást.

Ennek dominószerű következményeit mutatta be okosan a sorozat. A második évad már lájtosabban közelített, a covid által generált kérdéseket kissé közhelyesen dolgozta fel, de még mindig működött, legfőképp a jól megírt férfi figurák és Aniston kiemelkedő színészi játéka miatt. Engem már akkor zavart, hogy Witherspoont egy lelkes, szenvedélyes, kissé két dimenziós újságíróként ábrázolják, akiben sokkal több lenne a kraft, de Aniston karakterének covidos életválsága jól elvitte ezt az évadot is. A legnagyobb veszteség a zseniális Steve Carell figurájának törvényszerű tragédiája volt. 

Most újult erővel tér vissza a széria, a posztcovid-érában a lélekexpert Esther Perel élőben meséli Anistonnak reggeli beszélgetős műsorában,

hogyan szeretnének az emberek kivirágozni, élni újra, mert a kollektív tudattalanban ott van, hogy a világjárvány túlélői vagyunk.

Nem is telik el sok idő, erre ironikusan rárímelve máris bátor lépésre - felső utasításra - kénytelen magát rászánni Alex Levy, azaz Aniston: egy Elon Muskra még a nevével is hajazó multimilliárdos innovátor társaságában élőben kell közvetítenie az űrből. Paul Musk, elnézést, Marks a világűrt hódítja meg és erről az egész Földnek tudnia kell, honnan is ismerős ez?

Költői kérdés, Aniston az utolsó pillanatban lelép, így Bradley-nek (Witherspoon) lesz a feladata, hogy kiképződés nélkül kirepüljön az ismeretlenbe. Az első két rész már fenn van az Apple Tv-n, a felvetés izgalmas, hogy hogyan bonyolódik bele egy tévétársaság a médiaversennyel a nyakában egy millárdos hálójába, szintén érdekes szituáció, a harmadik rész szerdán jön.

Ígéretes indítás, bár olyan libabőrt ne éreztem, mint az első évadnál, de számítok rá, hogy a showrunner-váltással friss hang és történetszál-csavargatás kerül a gépezetbe. És Jon Hamm castingja első osztályú.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Gut, besser, Presser – koncertkritika
Öt év után adott koncertet a Papp László Sportarénában mindenki Pici bácsija, felejthetetlen élményt nyújtva a rajongóknak.

Link másolása

Azt hiszem, nincs még egy olyan zenekar a világon, amihez olyan intim viszony fűzne, mint az LGT-hez.

Kapcsolatunk nagyon romantikusan indult. 1990-ben, a taxisblokád idején 14 éves voltam. A szüleim nem engedtek ki a házból, mert nagyon féltek, hogy megismétlődik 56’. Így hát jobb híján egész nap otthon gubbasztottam, és – internetről még nem is hallottunk – tévéztem.

A kerületi kábeltévé véletlenül épp a Sándor Pál által rendezett Locomotiv GT show című filmet adta. Ha van szerelem első látásra, ez az volt. Teljesen magával ragadtak az LGT slágerek.

Még épp jókor jött a felismerés, hogy ott lehessek 1991-ben a Nyugati-pályaudvaron, az utólag már megmosolyogtató elnevezésű Búcsúkoncerten, kétszer is.

LGT-rajongásom köztudott volt, olyannyira, hogy gimnáziumban egy fizika felelésem azzal kezdődött, hogy a tanár LGT dalokat sorolt és meg kellett mondanom, melyik albumon van.

Rajongóként egyébként eléggé félénk – van aki úgy fogalmazna: balfasz – tudok lenni. Nem is olyan rég például besétáltam a kormányablakba, ahol ott ücsörgött a várakozók között Karácsony János – és egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ő az, ezért nem szólítottam meg. Később ráírtam a közösségimédiában és megerősítette, hogy tényleg ő volt.

Mindezt csak azért írom le, mert érzékeltetni szerettem volna, mennyire sokat jelent nekem, hogy eljutottam Presser Gábor koncertjére.

Presser utoljára 2018-ban tartott koncertet az Arénában. Most olyan hamar elkeltek a jegyek a két estére, hogy végül megnyitották a pénteki főpróbát is – szerencsémre.

Az ember persze mindig izgul egy kicsit ilyenkor, nem ritkaság, hogy a fiatalkori bálvány az évek múlásával veszít csillogásából. Nagy csalódás volt például tavaly nyáron John Cleese szereplése, aki persze mindig is a humortörténelem egyik legmeghatározóbb alkotója és előadója marad, de kifejezetten gyenge, megúszós előadást láthattunk tőle.

Presser Gábor azonban nem okozott csalódást. Habár „csak” a főpróbán vettem részt, ez azonban egyáltalán nem érződött.

Pedig ha valaki, ő megengedhetné magának, hogy kimegy a színpadra, eljátssza a népszerű slágereit, aztán a kasszához fárad.

De ő nem érte be ennyivel. A régi dallamokat újragondolta, áthangszerelte, és körülvette magát tehetséges kollégákkal, akik mind hozzátettek valamit, amitől még különlegesebb élményt kaptunk. A koncert minden egyes pillanatában több munka, ötlet és alázat volt, mint John Cleese egész estés előadásában.

Nekem persze legjobban azok a részei tetszettek a koncertnek, ahol LGT dalok csendültek fel, de ezek sem úgy, ahogy megszokhattuk. Instrumentális kompozíciókká gyúrva, bravúrokkal tűzdelve, bizonyos dalokat csak egy két taktus erejéig felvillantva.

Például amikor a Menni kéne ürügyén felcsendült kicsit az Ezüst nyár, vagy a Hirdetés. Igazi funservice, hiszen ezek a nóták ritkán szerepelnek a rádiók műsorain, csak az igazi rajongók ismerik fel őket pár hangból.

Azt is megtapasztalhattuk – sokadszorra –, hogy Presser nem csak nagyszerű dalszerző, énekes és előadóművész (a kettő nem mindig jár kéz a kézben!), de tehetséges és képzett (szintén nem egyértelmű párosítás) zenész, akinek ráadásul remek humora is van.

Például, a Szeberényi Danival és Holló Auréllel közösen bemutatott „ökörködésükben” (Presser fogalmazott így) mindkét tulajdonságát megcsillogtatta. A Gyere ki a hegyoldalbant adták elő olyan módon, hogy az megállta volna a helyét a világ bármely humorszínpadán is mint zenei paródia. Persze ehhez az is kellett, hogy Dani és Aurél minden tekintetben méltó partnere volt a Mesternek.

A koncertet Novák Péter rendezte. Miután az LGT repertoárjának visszatérő motívuma a cirkusz, adta magát, hogy cirkuszi kavalkádot körítsen Pici bácsi köré a Soharóza és a Fitos Dezső Társulat segítségével.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, Presser nagyszerű játszótársakat is hívott. Impozáns névsor: Sena, Rúzsa Magdi, Vitáris Iván érkezett a színpadra néhány dal erejégi. De mind közül kimagaslott Falusi Mariann.

Sokadszorra állapítom meg, hogy Mariann énekesnői kvalitásai sokkal de sokkal többre predesztinálnák, mint a Padödö. Nem csak hangban, technikában, de mélységben is. A Ne szeress engem-et képes volt sajátjává tenni, pedig hát az eredeti előadó, Deák Bill Gyula sem a futottak még-kategória. Ugyancsak megrázóan szép volt amikor Presserrel duettben énekelte a Várlak című dalt. Mariann szereplése mindenképp az est libabőrös pillanatai közé tartozott.

Nem nosztalgiakoncertet láthattunk, hanem minden elemében friss, mai, modern, mégis autentikus zenei élményt kaptunk. Mintha egy új konceptlemez bemutatóján jártunk volna. Sokat megadnék érte, ha készülne belőle album, de tudom, a mai világban ennek kicsi a realitása. Reméljük viszont, hogy Presser Gábor még sok-sok koncertet ad.

Menjetek el, mert ő tényleg szereti a közönséget, és ezt csodás zenei ajándékokkal fejezi ki újra és újra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Szirtes András filmművész
A Magyar Filmművészek Szövetsége közleményben tudatta a 72 éves rendező-operatőr-színész halálhírét.

Link másolása

Ma délelőtt került ki a Facebookra a Filmművész Szövetség közleménye Szirtes András haláláról.

Szirtes András 1969-ben érettségizett egy elektroműszerész szakközépiskolában, és villanyszerelő ipari tanuló lett. 1969–1994 között a Mafilm munkatársa, ahol villanyszerelő, műszerész, kábeles, segédmikrofonos, szalagjátszós, vágóasszisztens, vágó, segédoperatőr, operatőr, rendezőasszisztens, végül rendező volt.

1974–1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakos hallgatója volt. 1975-ben elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakát. 1987–1989 között az USA-ban tartott egyetemi előadásokat. 1990-től a Szirtes-Film Kft. vezetője.

Tagja a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Magyar Filmrendezők Céhének; a Kisoroszi Természetvédők Egyesület elnöke.

Szirtes András 72 évet élt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Leadták a Petőfi rádión az Orbán nevének közmédiás kisípolására utaló Carson Coma-dalt
A Petőfi tévén februárban kikevertek Beton.Hofi dalából két sort. Erre utal a Carson Coma A Feldobom a követ című dalában, de a Megafon is megkapja a magáét.

Link másolása

Péntek este leadták a Petőfi rádióban az Orbán Viktor nevének közmédiás kisípolását emlegető Carson Coma-dalt – szúrta ki a 444.

Többek között ezek a sorok szerepelnek a Carson Coma áprilisban bemutatott, Feldobom a követ című dalában:

„Utcai harcos orcán fintor,

Ki fogod sípolni, hogy ***?

Mikor az ember strómanként viccel,

Mandinerből a gyűlölet spriccel”

A miniszterelnök nevének kisípolása arra utal, amikor februárban a közmédia Petőfi tévéjének műsorában kikeverték Beton.Hofi Bagira című dalából azt a két sort, hogy „Belehalok, milyen szabad ország ez/ Anyámnak írok sms-t és az Orbán les”. Péntek este nem sokkal este tíz óra előtt adták le az ugyancsak a közmédiához tartozó Petői rádióban a Feldobom a követ című Carson Coma-számot.

A dalban az ominózus kisípolás felemlegetése mellett más NER-kritikus sorok is vannak, a Carson Coma pedig korábban nyíltan kritizálta a kormányt.

A 444 szerint a képet némileg árnyalja, hogy korábban is voltak a Petőfin Carson Coma-számok, igaz, ezt a rendszerkritikus dalt nem találták meg a korábban játszottak között. Ugyanakkor a Feldobom a követ leadása akár egyfajta szerkesztői reakció is lehetett arra a pénteki hírre, miszerint tömeges leépítés zajlik a Petőfi rádiónál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„Senki nem lesz belőled!” – Miklósa Erika könnyek között idézte fel édesapja szavait
Erika coachtársai nem hittek a fülüknek a vallomás hallatán.

Link másolása

László Annamária félelmei feltépték Miklósa Erika sebeit, ugyanis ő is tele volt félelemekkel 36 éves koráig:

„Azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó.”

Erika coachtársai nem hittek a fülüknek a vallomás hallatán, ezért Curtis nem is hagyta annyiban a témát, majd öleléssel vigasztalta az operaénekesnőt.

László Annamária produkciója:

Így értékelték a coachok a teljesítményét:


Link másolása
KÖVESS MINKET: