hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Hivatalos: idén sem lesz Sziget Fesztivál

Látva a bizonytalanságok sokaságát, akár az utazás, a szállások, a vendéglátás és a védettségi igazolások terén, nem volt más választásuk – mondta el Kádár Tamás. Nagy visszatérést terveznek 2022-re.

Link másolása

hirdetés

A VOLT-ot és a Balaton Soundot már hetekkel ezelőtt lemondták a szervezők, az azonban eddig kérdéses volt, mi lesz a Sziget sorsa. Most eldőlt ez is.

“Sajnos lejárt az idő, döntenünk kellett az idei Szigetről” – nyilatkozta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

“Szomorú szívvel, de felmérve a felelősségünket – látva a bizonytalanságok sokaságát, akár az utazás, a szállások, a vendéglátás és a védettségi igazolások hazai és nemzetközi szerepe terén – arra az elhatározásra jutottunk, hogy mostantól inkább a jövő évi Szigetre készülünk”

„A ’22-es szezont tehát úgy várjuk, mint fesztiválévet eddig még soha, terveink szerint a fájdalmasan hosszú szünet utáni nagy visszatéréshez méltó rendezvényekkel” – tette hozzá a fesztivál főszervezője.

Kádár elmondta, hogy a két fesztiválmentes év a szervezők, a fesztiválokhoz kapcsolódó cégek és dolgozók életét rendkívüli módon megnehezítette, az iparág rengeteg szereplőjét, a zenészektől a vendéglátósokon át a technikai alvállalkozókig szinte ellehetetlenítette.

„Ugyanakkor hiszünk abban, hogy - a látogatók biztató támogatásával is megerősödve - a jövő nyár mégis újra a nagy közös együttlétekről, a felejthetetlen élményekről, valamint mindenek előtt a szabadságunk ünnepléséről szól majd.”

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Túrákat indítanak a Keresztanyu forgatási helyszínére, „Makkosszállásra”

A díszletfalu valójában Budakeszi határában található, ide várják a sorozat rajongóit, amíg szünetel a forgatás,

Link másolása

hirdetés

Év elején mutatkozott be Molnár Piroska főszereplésével az RTL Klubon a Keresztanyu, ami a fiktív, ukrán-magyar határon található községben, Makkosszáláson játszódó sorozat. A Keresztanyu díszlete valójában Budakeszi mellett található, a sorozat díszletét most megnyitják az érdeklődőknek.

Az IBUSZ által 2021. július 2. és augusztus 29. között szervezett túrákon a látogatók végig sétálhatnak Makkosszállás utcáin, terein, meglátogathatják a rendőrségi díszletépület közösségi terét, a fogadót, a templomot, az edzőtermet, a tűzoltóságot és az autószerelő műhelyt, bemehetnek Róza mama, Babos és a Harangozó család házába is.

Fotó: IBUSZ

A látogatókat többek között a sorozat olyan karakterei kísérik, mint Karlo és Ajtony (Sótonyi Frigyes sofőrje), akik bennfentesként minden adatot és információt megosztanak a díszletfaluról és a sorozat kulisszatitkairól – olvasható az IBUSZ oldalán.

A látogatás során találkozni lehet Molnár Piroskával (Róza mama). Gálvölgyi Jánossal (Sótonyi Frigyes), Lengyel Ferenccel (Tivadar), Kékesi Gáborral (Márk), Magyar Attilával (Oleg), Sajgál Erikával (Krisztina), Józan Lászlóval (Igor), Mihályfi Balázzsal (Lajos), Dobos Evelinnel (Petra), Rátonyi Hajnival (Elza), Dzsupin Ibolyával (Sárika), Farkas Dénessel (Bonifác) is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Az ördögűző rendezője a Hang nélkül 2-ről: „Visszatért a mozi” - A nyár horrorja színfalai mögött

A házaspár-alkotók, John Krasisnki és Emily Blunt azt is elmeséli, hogyan kockáztatta a rendező neje életét.

Link másolása

hirdetés

A Hang nélkül második része nem úgy járt, mint a második részek legtöbbször szoktak. Egyrészt erősebb lett, mint az első, másrészt hatalmasat dobott a mozikban is, a tengerentúlon a mozinyitások utáni első legnagyobb bevételt produkálta, s talán így vonul majd be a filmtörténetbe is. A koncepció maradt: csendben kell lenni, mert különben jön a szörny. Az alkotópáros is ugyanaz: John Krasinski rendező-író dirigálta nejét, Emily Bluntot, (szerintem) korosztálya Meryl Streepjét. Lássuk, mik történtek a színfalak és a kamerák mögött!

Krasinski először nem is akarta

Egy podcastban árulta el a színész-direktor, hogy eredetileg nem szándékozott részt venni a folytatásban, de a producer meggyőzte, hogy csak mesélje el az ötleteit a stúdióvezetőknek. Három hét múlva már arra kérte, hogy írja meg a sztorit, de azzal áltatta, hogy a rendezés nem az ő feladata lesz. Végül persze felajánlották neki, hogy ő rendezze a sequelt, amiről Krasinski viccesen így nyilatkozott: "Ez egy Jedi-trükk volt: belemanipulálták az agyam a folytatás rendezésébe."

A Mester magasztalja

Ha egy nagy alkotó jókat mond a filmedről Hollywoodban, akkor annak híre terjed, és tutira azt jelenti, hogy ha ő mondja - akkor az biztosan úgy is van. A Hang nélkül 2-ért pedig nem más lelkesedett a Twitteren, mint William Friedkin, Az ördögűző, a filmtörténet egyik legrémisztőbb kultikus horrorjának rendezője. Május 29-én tweetelte ezt a mondatot a film megnézése után: "A mozi visszatért."

hirdetés

Emily Blunt sem akarta

A színésznő bevallotta, ő is hezitált, hogy csatlakozzon-e a projekthez, mert úgy érezte, nem tudja felülmúlni az első részt. Aztán mégis váltott, miután Krasinski elpitchelte neki - elmesélte, hogy el tudja képzelni - a már most híres buszjelenetet. Persze aztán Blunt utólag kikészült, hiába volt felette egy segítő kaszkadőr az autóban, egy interjúban viccelődve emlegette, hogy John nem is féltette őt, pedig életveszélyes volt, amit csinál.

Krasinski simán kockáztatta Blunt életét

A rendező annyira bízott neje színészi képességeiben és koncentrációjában, hogy nem voltak kétségei, a buszjelenetet csont nélkül leforgatja Blunttal. Emily beismerte, hogy ez a jelenet iszonyatosan ijesztő volt - mármint a forgatás, élesben -, mivel a filmben látható busz tényleg teljes sebességgel közeledett felé a jelenetben. Az arcán látható félelem tehát valódi.

A gyerekek is néznék

Az egyébként nagyon szimpi párnak van két gyermeke, a hét éves Hazel és a 4 esztendős Violet, akiknek még azért sokat kell várniuk, hogy lássák a két remekművet, méghozzá a szülő szigor és a PG-13-as korhatár miatt. "Szerintem ha megmutatnánk nekik - viccelődött Krasinski - , valószínűleg magzatpózban szoronganának évekig."

Nem bírta kiverni a fejéből

A producer okos csellel vette be Krasinskit, hogy gondolkozni kezdjen a második részen. "Azt kérdezte - emlékezik vissza a színész -, 'Megtennél egy szívességet? Van ötleted, miről beszélhetnénk a folytatás kapcsán?' Én meg rávágtam: 'Igen. Van egy ötlet, amit nem bírok kiverni a fejemből. Legyen Millie a film főszereplője.'" Millie egyébként Millicent Simmonds, a legidősebb gyermeket játssza a filmben.

Emily, a kritikus szem

Az amerikai Krasinski mindig nagy szakmai ámulattal mesél brit származású feleségéről, némi humorral vegyítve. "Emily mindig ezt a brit dolgot mondja, hogy ne magyarázzam túl a dolgokat, például ne mondogassam, hogy 'Úristen, a legjobb ötletem van!' Ettől mindig bezárkózik - meséli Krasinski. - Ezért inkább megkértem, hogy olvassa el a folytatás első jelenetét, amitől a körmöd tövig lerágod: ez egy flashback arra a napra visszapillantva, amikor az űrlények megérkeztek. Miután elolvasta, egyszerűen, tényszerűen csak ennyit mondott: "Na, akkor megcsinálom a filmet. Innen hogyan folytatódik? Siess, gyerünk, folytasd az írást."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Filmek kánikula idejére - ezektől garantáltan fázni fogsz

Ha már kint tombol a kánikula, legalább a képernyőn nézzünk fagyott szakállakat, támadó jegesmedvéket és didergő embereket!

Link másolása

hirdetés

Eljöttek ismét azok a napok, amikor simán leolvad az ember arca, ha egy másodpercre kitekint az ablakon. A rekkenő hőségben fontos az állandó folyadékpótlás és a hűtés is, légkondival, ventillátorral, vízparttal vagy önkéntes száműzetéssel lehet ilyenkor csak felvenni a harcot a pusztító hőséggel. Ha ezek közül egyik sem áll épp rendelkezésünkre, még mindig nyúlhatunk a filmművészethez, hogy legalább az agyunkkal érezzünk egy kis hideget, abban reménykedve, hogy ez másfél-két órára a komfortérzetünkre is kihat.

A szobában persze ettől nem lesz hidegebb, de ha eléggé beleéljük magunkat, már-már szimpátiafázást is kicsikarhatunk magunkból, főleg, hogy "hideg-filmválogatásunk" szinte kizárólag izgalmas túlélőfilmből vagy horrorból áll. A maximális libabőr élményéhez nagyban hozzájárul az is, hogy majdnem mindegyikben valamilyen vérszomjas lény nyomasztja még hőseinket a fagyhalálközeli állapotban. Jöjjön tehát néhány film, amely lélekben közelebb visz minket a jóleső vacogáshoz!

Fehér pokol

Liam Neesonról tudjuk, hogy koranyugdíjas korára lett olyan kemény, mint a kád széle, 2011-ben ezt a fagyott alaszkai hómezőkön is bizonyíthatta. A Fehér pokol nem volt óriási blockbuster, már a címéből is egy hétköznap délutáni tévéfilmre asszociálhatnánk, teljesen átlagos történettel bír, ráadásul kis költségvetésből készült, ami főleg a borzasztóan gagyi animált farkasokon látszik meg a leginkább, mégis az év egyik kellemes meglepetése volt.

Egy csapatnyi olajmunkás szál repülőre, amely aztán nem sokkal később le is zuhan a fagyott semmi közepén, ám egy maroknyi ember túléli. Ha nem lenne elég a dermesztő alaszkai hideg, még az is tetézi a bajt, hogy egy kifejezetten éhes és agresszív farkasfalka területére pottyannak, így nem telik el sok idő, és elkezdenek eltünedezni a túlélők. A Neeson által alakított Ottway áll a csapat élére, hogy reménytelen küzdelmet folytassanak a hazatérésért, amelyhez azért a farkasoknak is van egykét szava. A Fehér pokol nem egy eszeveszett akciófilm, inkább egy lassabb, melankólikusabb darab a szokás szerint remek Neesonnal a főszerepben.

hirdetés

Frozen (Kihűlve)

Nyilván nem összekeverendő az animációs filmmel mert ebben sem dalolás, sem Disney-csoda nincsen. A Frozen viszonylag ismeretlen gyöngyszem, pedig másfél órára úgy a székbe szegezi a nézőt, hogy nem győzi néha megdörzsölni a kezét a fantomfázástól. Ráadásul olyan kérdéseket vet fel, amely minden valamirevaló síelő agyában paranoiaszinttől függetlenül felmerült már legalább egyszer:

mi van, ha fent ragadunk a felvonón? Túlélnénk, ha leugranánk? Hogyan lehetne kimenekülni?

A film története ugyanis pofonegyszerű: három fiatal – egy pár és egy barát – csúsznának még egy utolsót a sípályán, ám némi félreértés miatt rájuk zárják a pályát, leállítják a felvonót, és mivel több napos ünnep következik, néhány napig egészen biztosan nem jár majd arra senki. Éjjelre mínusz százcsilliárd fokra van kilátás, ebből a kínos és halálos helyzetből kell kivágniuk magukat. A Frozen legnagyobb erénye, hogy hihetetlenül valóságos főhőseink küzdelme, ember legyen a talpán, aki a film után nem feszeng majd először a felvonóban ülve, és meg meri fogni majd kesztyű nélkül a korlátot.

A visszatérő

2016 volt az év, amikor Leonardo Dicaprio didergése Oscart ért – amit persze inkább a nem mindennapi alakítása miatt osztottak ki neki. Alejandro González Inárritu filmje megtörtént eseményeken alapul: a Dicaprio által alakított prémvadászt a kietlen amerikai határvidéket jóformán darabokra tépi egy megvadult anyamedve, társai pedig hátrahagyják. A férfit azonban olyan típusú bosszúvágy hajtja, amely elég erőt ad neki nemcsak ahhoz, hogy az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket túlélje, de hogy többszár mérföldet gyalogoljon a kietlen semmi közepén. Sőt, még olyan praktikus tippeket is ad a kihűlés szélén állóknak, hogy egy kényelmes lótetem belseje minden fagyhaláltól megóv. A túlélőkalauzt Inárritu kedvenc operatőre, Emmanuel Lubeczki képei teszik igazán nagyszabású moziélménnyé.

Everest

Azt nem lehet éppen elmondani, hogy jó hegymászófilmekből Dunát lehetne rekeszteni, de 2015-ben készült egy meglepően jó Baltasar Kormákur izlandi rendező keze által. A film a már többször is feldolgozott 1996-os katasztrófát mutatja be, amely a Mount Everest történetének egyik legsúlyosabb tragédiája volt: a kereskedelmi expedíciók korában egyre több ismert hegymászó szervezett utakat olyan fizető vendégeknek, akiknek nem volt feltétlenül már az oviban is jégcsákány a jelük. Az év vihara és a pénzügyi érdekek nagyon rövid idő alatt változtatta temetővé a világ legmagasabb hegyét, ezt dolgozza fel Kormákur filmje.

Az Everestben az az igazán jó, hogy meglepően hitelesen mutatja be a magashegyi expedíciókat, de még annál is jobban azt, hogyan vált sokak által kifogásolt iparrá a pénzes kuncsaftok csúcsra juttatását kiszolgáló gépezet. És bár már 6 éve mutatták be, az Everest a moziban üt a legjobban: IMAX 3D-ben is látható volt, így a dermesztő hideg, az elfagyott orrcsonkok és a mindent belepő jeges vihar olyannyira a néző arcába mászik, hogy garantáltan ráhozza a didergést.

Sarkvidék

Bár a már említetteknél némiképp felejthetőbb, ám Mads Mikkelsen alakítása – és persze az erős hidegfaktor – miatt érdemes megnézni a Sarkvidéket, amely Joe Penna első filmje. A dán színészzseni által alakított Overgard egy repülőgépszerencsétlenség egyetlen túlélőjeként várja a segítséget már ki tudja mióta, fáradhatatlanul rajzolja a hóba az SOS-feliratot. Valószínűleg nem épp élete legszerencsésebb évét írja, mert a megmentésére küldött helikopter szintén lezuhan, és immár egy nagyon rossz állapotban földet ért nővel kell harcolnia a túlélésért, amelyet a pokoli hideg mellett egy jegesmedve is nehezít. A Sarkvidék kicsit lassú, kicsit lendületét veszti idővel, és a befejezés is indokolatlanul hollywoodi, Mikkelsen komor, fagyott arca azonban még így is elviszi a filmet a hátán.

A dolog

A hidegben támadó jegesmedvék, sima medvék és farkasok támadásánál már csak az tudja jobban lerontani a fagyos semmi közepén veszteglők életkedvét és életesélyeit, ha földönkívüli halálos paraziták is bekapcsolódnak a buliba. John Carpenter 1982-es klasszikus horrorjában épp ez történik, Kurt Russel pedig fagyott szakállal próbálja egyre kétségbeesettebben kaszabolni véresebbnél véresebb módokon a meglepően gusztustalan lényeket. Ráadásul a film vége pedig megadja a választ arra, hogy az antarktiszi semmi közepén melyik halált választaná inkább az ember: a fagyhalált vagy a gyilkos földönkívüli parazitát. A klasszikusból 2011-ben csináltak egy érdekes előzmény-remake hibridet, amely, ha Carpenter filmjéhez érthető módon nem is ér fel, szintén egy szórakoztató darab a fagyos-parazitás fajtából.

Videó címe

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Premier: Magyarországon egyedülálló technikával forgott Zséda új videóklipje, A falakon túl

„Talán még soha nem tanultam ennyit magamról egy lemez születése közben. Amikor a Szívizomláz című nagylemez dalai megszülettek, még nem is sejtettük, hogy olyan másfél év következik, ami gyökerestől forgatja fel megbízható világunkat” – mondta az énekesnő.

Link másolása

hirdetés

Még alig kezdődött el a nyár, még alig ocsúdtunk fel a „Hello”, az „Életben maradni”, a „Csak a Szívemet dobom eléd” fantasztikus sikereiből, Zséda megállíthatatlanul máris egy vadonatúj, nem is akármilyen videóklippel jelentkezik a „Szívizomláz” albumról. Ez „A falakon túl”!

„Talán még soha nem tanultam ennyit magamról egy lemez születése közben. Amikor a Szívizomláz című nagylemez dalai megszülettek még nem is sejtettük, hogy olyan másfél év következik, ami gyökerestől forgatja fel megbízható világunkat. Megszülettek a dalok, majd megérkezett a pandémia, a bezártság, és ugyanazok a dalok egészen más értelmet nyertek.

A falakon túl - mennyire mást jelent ez a néhány szó, mint 2020 előtt...! Ma méginkább tudjuk, hogy az ajtókon, a falakon, a bezártságon túl ott van az igazi világ, ami arra vár, hogy felfedezzük, megcsodáljuk, megöleljük és ha kell, akár magunkkal vigyük a falak közé.”

- árulta el az énekesnő.

A kifejezetten groovy, táncos, glamouros, Quincy Jones világát idéző nyári sláger nemcsak zeneileg varázsolja el az embert, de vizuálisan is beszippantja a nézőt.

Magyarországon Zséda videoklipje az első, amit így forgattak le, de a nemzetközi színtéren is csak egy pár példát találunk. xR stúdióban készült például Katy Perry ikonikus Daisies című videója, melyet a 2020-as American Idol döntőjében adott elő, vagy a Maroon 5 Beautiful Mistakes című klipje.

hirdetés

A technológiát biztosító cég nagyon büszke arra, hogy az egyik legelső, xR stúdióban forgatott projektjük Zsédával valósulhatott meg.

„Mindig is kerestem, figyeltem, szerettem használni a legújabb trendeket, legyen szó zenéről, divatról, vagy ez esetben technológiáról. Lenyűgöz az a végtelen lehetőség, ami ez által a technológia által megnyílik akár egy videoklip számára is. Büszke vagyok rá, hogy az elsők között próbálhattam ki a világon”

- mondta Zséda.

VIDEÓ: A falakon túl


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: