KULT
A Rovatból

„Semmi nem indokolta ezt a koncertet, szóval miért ne tartanánk meg?” – Amorf Ördögök-interjú

Hét év után állt össze újra a zenekar, amiből annak idején a Péterfy Bori & Love Band kinőtt. Június 1-én a Müpában Kulka János is elénekel velük egy dalt, erről is meséltek.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. május 29.Az Amorf Ördögök gimnáziumi zenekarként alakult 1993-ban, igazi népszerűségre viszont azután tettek szert, hogy Péterfy Bori is csatlakozott hozzájuk. 2000 és 2005 között 3 nagylemezt adtak ki, olyan slágerekkel, mint a Fapados űrutazás, a Dióhéj hajós, vagy a Virágoskert az élet. Nem sokkal később viszont úgy döntöttek, Borit középpontba helyezve új néven és koncepcióval folytatják – így jött létre a Péterfy Bori & Love Band, amely ma az ország egyik legnépszerűbb együttesének számít.

2015-ben tértek vissza, a következő két évben többször koncerteztek, 2017 óta viszont most először hallatnak magukról: nyáron három helyszínen is meg lehet nézni őket.

Ennek apropóján beszélgettünk a két alapítótaggal, Tariska Szabolccsal és Tövisházi Ambrussal – aki 17 év után idén februárban vonult vissza Bori zenekarának élő felállásából.

Ambrus, nagyjából 4 hónapja volt az utolsó koncerted a Love Banddel. Megkönnyebbültél, vagy azért hiányzik is?

Tövisházi Ambrus: Egyáltalán nem hiányzik. Ez az első nyaram sok idő óta, amikor nem kell sakkoznom a koncertnaptár miatt, hogy mi fér bele még és mi nem. Sokkal egyszerűbb így beosztanom az időmet. Az is jó érzés, hogy kapcsolatban maradtam a zenekarral: már csináljuk az új lemezt, amiben zeneszerzői-produceri minőségemben változatlanul részt veszek. Örülök, hogy ez gördülékenyen tovább tudott menni, bár tartottam az ellenkezőjétől, de talán jobban, mint kellett volna. Már megnéztem egy koncertjüket is nélkülem, az is kifejezetten pozitív élmény volt.

Az, hogy hét év után pont most hoztátok össze újra az Amorf Ördögöket, összefüggésben van a Bori-zenekarból való kiszállásoddal?

T. A.: Nem, ez úgy alakult, hogy a Love Banddel kaptunk egy időpontot a Müpától tavaly, amikor még aktívan benne voltam a zenekarban. Azonban kiderült, hogy ez a dátum nem jó, mert túl közel van más nagyobb koncertekhez, ami prioritás. Ezután merült fel bennem az ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy Amorf Ördögök koncertet, hiszen úgyis régen volt már. Abba nem is gondoltam bele, hogy 7 év telt el a legutóbbi alkalom óta. Úgyhogy most újra meg kellett tanulnunk a számokat, ami húzós volt, de az talán még inkább, hogy mindenki ráérjen a próbákra. Most viszont már a célegyenesben vagyunk.

Szabi, te egyből igent mondtál?

Tariska Szabolcs: Persze, épp társasjátékoztam a haverjaimmal, de szerintem egy perc gondolkodási időt se kértem.

Semmi nem indokolta, hogy megtartsuk ezt a koncertet – végül is idén pont 31 évesek vagyunk, ami szép kerek szám, és 18 éve szűntünk meg, ami szintén –, szóval úgy voltam vele, hogy miért ne tartanánk? Nekünk soha nem kellettek nagy indokok.

Neked milyen a viszonyod a színpadhoz? Azért kérdezem, mert amikor fellépsz, az mindig teljesen önazonosnak tűnik, ugyanakkor mintha nem annyira keresnéd ezeket a lehetőségeket – az Amorf Ördögökön kívül csak a Magashegyi Undergrounddal volt egy hosszabb közös időszakod.

T. Sz.: Valóban nem volt más, és nem is hiányzott soha. Amikor színpadon vagyok, természetes közegnek élem meg, a hétköznapjaimban viszont teljesen jól megvagyok nélküle. A körítés, vagyis a hosszú utazások és hajnali hazaérkezések nélkül egész biztosan, a konkrét színpadon töltött idő pedig, hát… Leginkább elmúlt érzés, hasonló ahhoz, hogy például uszodában is régen voltam.

Akkor egyáltalán nem merült fel, hogy más zenekarokban is részt vegyél?

T. Sz.: Á, nem. A Magashegyiben is csak azért, mert a szövegek 80 százalékát én írtam, szóval kézenfekvő volt, hogy szerepeljek is velük. De egy idő után inkább hagytuk ezt is, mert nem annyira az én hangnememben voltak a számok.

Elugráltam a színpadon, mint egy kedves gorilla, de azért nem volt ez túlzottan maradandó megjelenés.

Mivel foglalkoztál az elmúlt években?

T. Sz.: A zenekar megszűnése utáni első időkben még filmeztem is, mint rendezőasszisztens, de 2009 óta már csak a dalszövegírás megy. Mindenféle előadónak dolgozom, most éppen Zséda, Szőcs Reni, Rácz Gergő van soron.

Gimnáziumi zenekarként alakultatok 1993-ban, mennyire önazonos ma az akkori dalaitokat játszani? Egyáltalán, van olyan szám a kezdetekből, amit máig műsoron tartotok?

T. Sz.: A kezdeti gimnáziumi időkből semmit, ott nem voltak hangszerek, csak egyfajta kísérleti zajzene, és az összes fiú benne volt az osztályból.

T. A.: Ez nem teljesen igaz, mert a Banya nyanya című számot, ami a legelsők közül való, még 2006-ban is játszottuk, van róla koncertfelvétel. Az aktualitása ma sem múlt el:

“Banya nyanya betonon lassú mint a méreg, de hogyha buszra száll, leelőz majd téged. Hogyha buszra száll, mindenkit lekaszál, hogyha helyet lát, sebességet vált.”

T. Sz.: Ez azért nem éppen Müpa-kompatibilis dal, a ‘96-os Fűben guggolni a nappal című számot viszont félig el fogjuk játszani.

Koncertfelvétel 2005-ből az A38 Hajóról:

Szerintetek mennyi idő alatt kristályosodott ki az a stílus, amit igazán a magatokénak éreztek?

T. Sz: Ezt sosem figyeltük kívülről. Már az is nehéz folyamat volt, egyáltalán milyen formában adjuk elő, amit otthon összefabrikáltunk.

T. A.: Én nem érzem, hogy egységes stílusa lenne a dolgainknak. Persze, lehet rá mondani, hogy egy ‘90-es évekbeli alter-folkos, sanzonos valami, de valójában a káosz és az alkotás szabadsága vezérelte. Kölcsönösen megihlettük egymást, és ebből csináltunk számokat. De közel sem volt meg bennünk az a tudatosság, ahogy manapság állnak hozzá a dologhoz a fiatal zenekarok. Például a Csaknekedkislány eléggé hasonló hagyományból származik, mint annak idején mi, viszont sokkal jobban értik, mire van igénye a közönségüknek.

Az internet előtti időkben egyfajta vadnyugati táj volt a zenekarok működtetése, a nagy kedvenceinket – például a Kispál és a Borzot – kérdezgettük róla, de nem állt rendelkezésünkre általános érvényű tudás.

Ti ketten hogyan ismerkedtetek meg?

T. A.: Én az ablak felőli padsorban ültem, Szabi pedig az ajtó felőliben. Ez az angyalföldi Németh László Gimnáziumban volt, ami az egyetemi továbbtanulási mutatók szempontjából a legrosszabb iskolának számított akkoriban. Egyébként Hoffmann Rózsa volt az igazgató, aki később államtitkár lett egy időre.

Volt egy érdekes momentum, ami kicsit hozzájárult a zenekar megalakulásához és a kettőnk későbbi kapcsolatához is: valahogy megkaparintottuk az iskolarádiót, ahol totális káoszba hajló, anarchista adásokat készítettünk páran. Abba a stúdióba beszabadulva születtek az első zenéink is, érettségi után pedig továbbvittük a nevet Szabival.

És Bori hogy került a képbe?

T. Sz.: Érettségi után iskolatitkárként dolgoztam egy filmes iskolában, és az ottani igazgató játszott Szőke András filmjeiben, amelyekben Bori is feltűnt. Emellett színdarabokat is csináltak, az egyik ilyenre elküldtek engem kamerázni, majd valahogy úgy alakult, hogy szerepet is kaptam a darabban, én játszottam Bori fiát.

Az egyik szünetben betettem az aznap összerakott Virágoskert az élet című dalunkat kazettáról, Bori pedig azonnal követelőzni kezdett, hogy énekelni akar ebben a zenekarban.

Onnantól hárman csinálgattuk a számainkat, és valószínűleg Borinak köszönhető az is, hogy ez az egész kikeveredett a 20 négyzetméteres lakótelepi lakásunkból, mivel ő színésznőként szerepelni akart. Mi mindössze dalokat akartunk írni, ez volt az életformánk.

T. A.: Volt egy olyan időszak, amikor könnyen ment, később viszont már kevésbé. Amikor 2006-ban kimondtam, hogy nem akarom tovább csinálni, épp a szerintem legjobban sikerült lemezünk, a 2005-ös Cellux szimfónia után voltunk, és azt éreztem, hogy itt kell abbahagyni.

T. Sz.: Szerintem inkább az állandó koncertezésben fáradtunk el.

T. A.: Akkor ezt nem beszéltük át eléggé. Nekem koncertezni volt kedvem, de túl sok másik dologgal kapcsolatban éreztem úgy, hogy már nem jó. Persze volt egy örömteli adok-kapok része is, de egy idő után már egymás ötleteire sem reagáltunk úgy, mint addig. Az is probléma volt, hogy Bori az utolsó években nagyon ritkán ért rá, mert rengeteget turnézott külföldön a Krétakörrel. Aztán 2007-ben az akkori formájában szétesett a társulat, szóval meg tudtuk valósítani azt a régi ötletemet, hogy csináljunk neki egy szólólemezt. Ebből lett a Love Band, amiben Szabi szövegíróként vett részt, a többi tag pedig maradt.

Koncertfelvétel a 2015-ös Fishing on Orfűről:

Nyolc évvel később, 2015-ben álltatok össze először, majd a rákövetkező két évben is voltak koncertek. Miért pont ekkor döntöttetek így?

T. A.: A Cellux szimfónia lemez akkor volt 10 éves, és szerettem volna megünnepelni az évfordulót. Ez annyira jól sikerült, hogy még folytattuk egy darabig, utána a Betyár a Holdon is kapott néhány végigjátszó koncertet.

A mostani alkalom is olyan, hogy nekem nagyon sok bosszúságot okozott a naptáraink összehangolása, a dalok nagy része viszont kiállta az idő próbáját. Egyszerűen jó játszani őket, bár a szövegek sokszor kifognak rajtam.

Új dalokat is írtok? 2017-ben azzal köszöntetek el, hogy legközelebb akkor álltok majd össze, ha lesz új lemez.

T. Sz.: Ebből egy Kulka-lemez lett, lényegében emiatt is álltunk össze most, hogy megtartsuk a bemutatóját. Igaz, hogy csak egy számos lesz a lemezbemutató, de ezt is nagyon várjuk.

T. A.: Nagyon örülünk, hogy elvállalta, még ha csak egy dalt is, hiszen nincs olyan állapotban, hogy egy egész koncertet végigénekeljen. De baromi jó érzés, hogy ott lesz velünk.

Vannak-e további koncertdátumok a június 1-i Müpán és az augusztus 10-i Kobuci Kerten kívül?

T. Sz.: A Campus Fesztiválon játszunk július 24-én, elég jó társaságban, a Sziámi és az Európa Kiadó után. Más egyelőre nincs tervben.

T. A.: Én inkább azt érzem, hogy ezek egyszeri alkalmak lesznek. Nincs olyan gondolat bennünk, hogy feltétlenül minél több koncertünk legyen, mert mondjuk kevés a pénzünk. Azért csináljuk, mert legutóbb is tök jó élmény volt. Bár Szabi kivételével ugyanezek az emberek más formációkban is láthatók, ennek mégis van egy olyan különleges hangulata, amit egy másik zenekar sem tud.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Bemutatták Karsai Dániel színdarabját, és ő is ott lehetett a premieren
Az alkotmányjogász által írt darabot a 6Színben mutatták be, és Karsai Dániel személyesen jelen lehetett a premieren.


Úgy tűnik, Karsai Dániel, az alkotmányjogász állapota az utóbbi időben javul, legalábbis a testvére szerint jobb állapotban van, mint március végén, április elején, írta meg a Blikk. Ekkor derült ki az is, hogy az alkotmányjogász elkezdett egy színdarabot is írni, részben a saját életéről, részben az elmúlásról, a halállal való szembesülésről. A darab írásában Szenteczki Zita rendező segített neki. Hat színészt kértek fel, hogy játsszanak a darabjában való szereplésre: Török-Illyés Orsolyát, Lőrincz Katalint, Kurta Nikét, Gyabronka Józsefet, Vizi Dávidot és Nagy Márkot.

A hétvégén végül sor került a darab bemutatójára.

Bár Karsai korábban azt mondta, hogy elfogadja, ha már nem láthatja az előadást, ebben végül tévedett ráadásul el is tudott menni az bemutatóra. A 6Szín a hivatalos Facebook-oldalán tudatta, mekkora sikert aratott a premier.

„Kivételes, megrendítő és felemelő volt a tegnap esti bemutató a szerző, Karsai Dániel jelenlétében a 6színben. Köszönet az alkotóknak, a színészeknek, a közönségnek, valamennyi jelenlévőnek és az ügy minden támogatójának, azoknak is, akik tegnap csak lélekben lehettek velünk” – olvasható a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Itt a nyár új kedvence: DR BRS és Veréb Tomi Nika se perimeno feldolgozása ütős lett
A dalhoz készült klip története is érdekes, egy véletlennek köszönhetően jött össze a látványos táncjelenet.


Ki ne ismerné a „Nika se perimeno”-t, Delhusa Gjon híres slágerét? Adott volt, hogy éppen az a dj-producer fedezze fel újra most, aki olyan feldolgozásokat tudhat maga mögött, mint a Hol van az a lány (66M), vagy az Évszakok (27M). DR BRS a görög receptet ezúttal a sokoldalú énekessel, Veréb Tomival álmodta meg, majd repülőre szálltak, hogy Cipruson, egy igazán autentikus helyszínen forgassanak klipet. A páros bízik benne, hogy a „Hozzám tartozol (Nika se perimeno)” a nyár egyik legfelkapottabb feldolgozása lesz hazánkban, melyre minden esély megvan, hiszen már a megjelenés előtt a TikTok-felhasználók körében óriási népszerűségnek örvend az újdonság.

„A „Nika se perimeno” mindig is a kedvenc, retro dalaim közé tartozott. Szeretem a felvétel szövegét, számomra egy valódi szerelmi sztorit mesél el, mely velem is megtörtént egyszer Olaszországban. Egy kéthetes családi nyaralás közben elrabolta a szívem egy olasz lány, akivel csak közepesen értettük meg egymást, hiszen csak angolul tudtunk kommunikálni. De ez nem jelentett akadályt”

– meséli a színházi körökben jól ismert, sokoldalú énekes és a Sztárban sztár című showműsor egykori nyertese, Veréb Tomi.

DR BRS Zalatnay Cinivel közös „Várlak még” című újragondolása korábban óriási siker volt, érdekes egybecsengés, hogy a „Nika, se perimeno” görögül annyit tesz: „Nika, várlak téged”.

„A türelem kulcsfontosságú. Vártam Tomira, mert nem volt benne biztos, hogy neki való ez a dal. Ez nem az első eset, hiszen annak idején a Király Viktorral közös „Tűzvarázsló” feldolgozásnál is így történt, de végül sikerült meggyőznöm Viktort arról, hogy tuti sláger lesz a kollabunk. A várakozás pedig kicsit olyan, mint a vonzás törvénye. Ha elég türelmes vagy, bevonzod a pozitív dolgokat”

– mondta el a dj-producer, DR BRS. Ez a törvényszerűség pedig a klipforgatáskor is jelen volt.

„Két napig tartott a forgatás maga, de kezdtük Atkával feladni a klipforgatást, hiányzott az a plusz, ami mondhatni elviszi a show-t. Majd Aphrodité szikláinál találkoztunk két lánnyal, épp táncos TikTok-videókat készítettek. Feltűnt nekünk, hogy még profin is táncolnak. Az az eszement ötletünk támadt, hogy leszólítjuk őket, nincs-e kedvük szerepelni a videóklipünkben. Az ő improvizációjuk és a mi őrültségünk teljesen új magasságokba emelte a forgatást. Jelenleg is tartjuk a kapcsolatot, Lengyelországban alig várják a lányok, hogy viszont láthassák magukat a klipben” – árulta el Veréb Tomi.

A „Hozzám tartozol (Nika se premieno)”-nak eddig nagyon pozitív a fogadtatása, amelyet DR BRS a saját fellépésein is tesztelt már élőben közönség előtt, és a TikTokerek körében is virális tartalom lett az elmúlt héten. A június 20. 17 órára tervezett YouTube-premier és a dal június 21-ei digitális zenei felületeken való megjelenése koronázza meg a fergeteges együttműködést. A két fiú pedig a YouTube-premiert megelőzően 16:30-kor, Instagramon közös live-beszélgetést indít, ahol a felhasználók feltehetik további kérdéseiket a projektről és az előadókról.

VIDEÓ: DR BRS x Veréb Tomi - Hozzám tartozol (Nika se perimeno)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Robert De Nirónak köszönheti filmes karrierjét, Pierce Brosnan miatta vállalta el a Mamma Miát - Meryl Streep 75 éves
Ha kedvenc színésznőimre gondolok, sosem a dívákért rajongtam, hanem a széles skálán mozgó, sokoldalú, bevállalós művésznőkért. A most 75 éves Meryl Streep mindenképp ilyen.


Egyik kedvenc filmem tőle a Nőstényördög, aminek nem ő volt a főszereplője, hanem az azóta szélsőséges nézetei miatt parkolópályára állított Rosanne Barr. De nekem legjobban mégis az tetszett, hogy Streep bevállalt egy ennyire megosztó karaktert (a családapát elszerető írónőt), és olyan finoman tudta ábrázolni Mary Fisher jellemfejlődését, ami ritka az ehhez hasonló könnyed komédiákban.

Persze elsősorban mégis drámai színésznő, de azt is megmutatta nem egyszer, hogy ha kell, nagyon is tud díva lenni.

Meryl Louise Streep 1949. június 22-én született Summitban, New Jersey-ben. Német, svájci, angol és ír felmenők is találhatóak a családfáján. Hamar megmutatkozott érdeklődése az előadóművészet iránt.

1971-ben szerezte a BA diplomáját színművészetből a New York-i Vassar College-ben, majd a Yale School of Drama mesterképzésen folytatta tanulmányait. Hogy fizetni tudja a tandíjait, pincérnőként és gépíróként is dolgozott, és számos színpadi produkcióban feltűnt.

1975-ben New Yorkba költözött, ahol hamar felfelé ívelt a karrierje, és a Broadway-n is megmutathatta tehetségét. Sosem vágyott kifejezetten arra, hogy filmszínész legyen, de nagyon nagy hatással volt rá Robert De Niro alakítása a Taxisofőrben, azt mondta magában:

„Ez az, ilyen színész szeretnék lenni, ha nagy leszek.”

Első filmes szerepét az 1977-es Julia című moziban kapta Jane Fonda partnereként, ami nagyon rossz élmény volt számára. A jelenetei nagy részét kivágták, és ami bent maradt, azzal sem volt elégedett. Az igazi áttörést az 1978-as A szarvasvadász hozta meg számára, amelyért első Oscar-jelölését is megkapta. A szerepre maga a nagy példakép, Robert De Niro ajánlotta, aki látta Streepet színpadon.

A színésznő pályafutása azóta is töretlen, és számos ikonikus szerep fűződik a nevéhez. Az 1980-as években olyan emlékezetes alakításokat nyújtott, mint Dustin Hoffmannal a Kramer kontra Kramer (1979), amelyért első Oscar-díját kapta legjobb női mellékszereplőként, és a Sophie választása (1982), amiért legjobb női főszereplőként vehette át az aranyszobrocskát. Sokan Robert Redford partnereként figyeltek fel rá a Távol Afrikától című filmben. A Kramer kontra Kramer szüneteiben Woody Allen Manhattanjében forgatott.

A 90-es években készült Kísértetházat szeretem talán a legkevésbé a filmjei közül, de ez sem az ő játéka miatt van. Ma már nehéz felidézni, miért, de annak idején nagyon rossznak találtam Bille August alkotását az impozáns szereplőgárda ellenére (valahogy nem érzek késztetést, hogy újranézzem).

Clint Eastwood 1995-ös filmje, A szív hídjai és az érte kapott Oscar-jelölés újabb lökést adott Streep karrierjének, de a 2008-as Mamma Mia! az a film, amiben nem csak énektudását mutathatta meg, de tényleg világszerte ismertté vált azok körében is, akiket nem vonzanak a komolyabb, drámai hangvételű filmek. Persze nem hagyható ki egy ilyen cikkből a 2006-os Az ördög Pradát visel sem, amiben ismét egy ellentmondásos nőalakot formál meg zseniálisan.

Pályafutása során huszonegy Oscar-jelölést kapott, 17-szer legjobb színésznőként, négyszer legjobb mellékszereplőként. Ezzel ő lett a legtöbbet jelölt színész a díj történetében. Harmadik Oscar-díját A Vaslady (2011) című filmben nyújtott alakításáért kapta, ahol Margaret Thatcher brit miniszterelnököt formálta meg.

Rajta kívül összesen két színész van, aki mindkét színészi kategóriában nyert: Ingrid Bergman és Jack Nicholson.

Nem csak a filmvásznon, de a színpadon is jelentős sikereket ért el. Számos Broadway-előadásban szerepelt, és a televízióban is maradandót alkotott.

Magánéletében Streep 1978 óta házas Don Gummer szobrásszal, négy gyermekük van, ám idén bejelentették, hogy válnak. Az évek során Streep nemcsak színészi képességeivel, hanem jótékonysági tevékenységeivel is kivívta a közönség tiszteletét. Aktív támogatója számos társadalmi és környezetvédelmi ügynek.

Az utóbbi idők egyik legemlékezetesebb alakítása tőle 2016-ban a repedtfazék hangú Florence Foster Jenkins a Florence- a tökéletlen hangban - ami ugyancsak bátor vállalás volt tőle -, illetve a 2021-es Ne nézz fel!-ben Orlean elnökasszony. 75 évesen töretlenül dolgozik, és reméljük, hogy még sok örömet szerez nekünk.

Végezetül összeszedtünk néhány érdekességet az ünnepeltről:

- Édesanyja szerinte mind kinézetben, mind temperamentumban nagyon hasonlított Judi Denchre.

- Eredetileg jogi karra jelentkezett, de elaludt a felvételi napján, és ezt égi jelnek vélte arra, hogy mással kellene foglalkoznia.

- A Kramer kontra Kramerért kapott Oscarját egy vécé tetején felejtette.

- Összesen hat film van, amibe nem válogatták be, hiába jelentkezett: King kong, A nyolcadik utas a halál, Amerikai dzsigoló, Édes álmok, Napok romjai és Elizabeth.

- Öt év volt a leghosszabb időszak, amikor nem jelölték Oscarra a Képeslapok a szakadékból és A szív hídjai között.

- A Képeslapok a szakadékból című filmben a forgatókönyvet jegyző Carrie Fisher lányának, Billie Lourdnak a keresztanyja.

- Pierce Brosnan csak annyit tudott a Mamma Mia!-ról, amikor elvállalta, hogy Görögországban forgatják, és Meryl Streep lesz a partnere. Mint mondta, bármit elvállalt volna, hogy együtt játszhasson "azzal a gyönyörű szőkével, aki annyira tetszett a színiiskolában".

- A színjátszásról azt mondta:

„Érdekelnek az emberek. Ez a játékom titka. Kíváncsi vagyok, milyen lenne a bőrödben lenni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Nem finomabb lelkeknek való sorozat ez: Visszatért a Sárkányok háza! - Harapósabbak, mint eddig valaha
Az HBO, vagyis elnézést, Max… műsorára visszatértek a Targaryenek és a valeriai uralkodóház legnagyobb polgárháborúja. Elkezdődik A sárkányok tánca!
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. június 20.Először is tisztáznom kell valamit. Hatalmas Trónok harca-rajongó voltam. Amint kijött az első évad 2011-ben, már mentem is fel az internetre, és megrendeltem az összes elérhető kötetet a regényfolyamból.

Egy nyár alatt át is rágtam magam az első négy regényen. Kívülről kentem-vágtam a Hét királyság minden nagy családjának viszonyait.

Mint kiderült, ezt tökéletes időben tettem, mert még 2011-ben megjelent a Sárkányok tánca (az ötödik kötet) angolul, nem bírtam magammal, még eredeti nyelven elolvastam azt is. Majd jött folyamatosan a sorozat újabb évadokkal, és ahogy haladt előre, újra elővettem a regényeket, immáron angolul az egészet. Egy dolog világossá vált számomra: George RR. Martin egy életművész.

Írt egy nagyon megkapó ponyva fantasyt, amit teletömött erőszakkal, szexszel és remek karakterekkel, hihetetlenül jó marketingérzékkel eladta az akkor még HBO-nak nevezett Warner gépezetnek, és hülyére kereste magát vele. Ne legyen igazam, de szerintem sose fogjuk olvasni a hatodik és hetedik köteteket. Ami nem is baj, mert amit az HBO csinált a franchise-al, az példa nélküli.

Két évaddal sikerült az egész Trónok harca sorozatnak a nívóját a földbe tiporni.

Annyira elszúrták a sorozat utolsó két szezonját, hogy a Trónok harca márkanév teljesen kikerült a köztudatból 2019-ben. Nem nagyon láttam még ekkorát zuhanni, ilyen rövid idő alatt egy szerzői tulajdont.

A már HBO Max néven működő streamingszolgáltató viszont nem hagyta nyugodni a rajongókat, és elkészítették 2022-ben a Sárkányok házát, ami hatalmasat robbantott. Mivel nem szigorúan egy könyvet kellett követniük, így nem volt megkötve a kezük.

Egy jól körbeírt történelmi hátterük volt egy 3 éves polgárháborúról, aminek megkapóan annyi volt a neve, hogy a Sárkányok tánca.

Azért kapta ezt a nevet, mert ekkor pusztult el Westeros szinte összes sárkánya a hatalmas és véres háborúban. A történet sok évvel Daenerys Targaryen előtt játszódott, így még az is be tudott kapcsolódni, aki nem ismerte az eredeti alapanyagot. Már ha tudott.

A Sárkányok tánca története nem éppen egyszerű, így a polgárháborúról készített sorozat is elég bonyolultnak hathat, és szerintem ez így jó. Pont, mint a Trónok harca, rengeteg karaktert mozgat elképesztő mennyiségű színész segítségével. Mivel itt még időben is sokat ugráltunk, ezért több korszakban más-más színészek játszották ugyanazokat a karaktereket – tényleg képben kellett lenni a nevekkel.

Sokakat ez elriaszthatott, pedig az eredeti sorozat sava-borsát adó ármány és cselszövés itt is 100%-on pörög.

Már az első évad is erős volt ebben, de a második szezon nyitánya is rögtön belecsap a lecsóba. Nem akarok spoilerezni, de ide kell majd gyomor. Főleg, ha tényleg megcsinálják, amit Martinék anno összeírtak erről a korszakról. Nem regény dolgozza fel ezt az időszakot, hanem írtak egy „történelemkönyv” szerű atlaszt, amiben ez az uralkodói éra egy kiemelt pozíciót kapott. George RR. Martin így mulat, amíg nem írja a hatodik és a hetedik könyvét az eredeti regényfolyamnak.

A történet ott folytatódik, ahol az előző évad abbamaradt. Lucerys Valeryon (Elliot Grihault) herceget megölte Aemond Targaryen (Ewan Mitchell) sárkányával együtt. Ez volt a végső lökés a hatalmas és kegyetlen polgárháborúhoz. Egyik oldalon Rhaenyra Targaryen (Emma D'Arcy) vezette „A fektete sárkányok” Sárkánykő-várában, aminek oszlopos tagja nagybátyja és egy személyben férje, Daemon Targaryen (Matt Smith), másik oldalon a Királyvárban a „Zöldek” Alicent Hightower (Olivia Cooke) és a frissen megkoronázott fia II. Aegon Targaryen (Tom Glynn-Carney).

Mindkét oldal próbálja a nemeseket a saját céljaira felhasználni, és Mordorhoz méltó hadsereget felállítani… elnézést elkalandoztam a sok névben.

Nem csodálkozom rajta, hogy sokaknak túl tömény a sorozat. Mert még nekem is, aki eléggé képben van a nevekkel, meggyűlik a bajom egy hét kihagyás után, ha új rész érkezik. Pedig amit a rengeteg karaktertől kapunk, az egyértelműen a Trónok harca legjobb évadjaiban lévő cselszövéseknek a szintjén van. Két erős női karakter feszül egymásnak, érthető motivációkkal, erős támogató színészekkel és remek párbeszédekkel. Csak arra kell figyelni, hogy ne szinkronosan nézze az ember, mert az kiábrándító.

Reméljük a megvalósítás jobb lesz, mint az előző évadban. Anno a hetedik epizódot 2022-ben szinte alig láthattuk, annyira rossz volt a megvilágítása, de volt ilyen a Trónok harca esetében is – gondolok itt rád Hosszú éjszaka… Egy biztos, drága sorozat ez a Max-nak: nagyon sok CGI a sok sárkány miatt, rengeteg statiszta hihető kosztümökben, tényleges helyszíneken megépített szettekben. Teljesen hihető a részenként 20 millió dolláros büdzsé.

Az első rész engem meggyőzött, jó indítás volt, egy jó adag „kellemetlen sokk” faktorral színezve. Volt egy-két keményebb pillanata, végtére is nem finomabb lelkeknek való sorozat ez.

Akik az első Sárkányok házát szerették, azok továbbra is kedvelni fogják. Én, mivel már tudom, mi lesz a vége, merem remélni, hogy a polgárháborút teljes pompájában csodálhatjuk majd. Éljen sokáig Rhaenyra Targaryen királynő, első ezen a néven, az Andalok, Rhoyne és az Elsők Királynője, a Hét Királyság Úrnője és a Birodalom védelmezője!

A Sárkányok házának legújabb szezonjának első része megtekinthető magyar szinkronnal a Max streaming szolgáltató katalógusában.

Link másolása
KÖVESS MINKET: