News here
hirdetés

KULT

6+1 folytatás, amit a Disney elsunnyogott

Sokszor próbálkozott a Disney is a világsikert aratott rajzfilmek folytatásával. De úgy tűnik, csak az első részek kaszáltak, mert a folytatást elsunnyogták.
Forrás: Toonsphere - szmo.hu
2018. december 03.


Link másolása

hirdetés
A Toonsphere Magyarország első számú, animációs sorozatokkal és filmekkel foglalkozó oldala, amely a friss hírek megírása mellett a szórakoztatásra is nagy hangsúlyt fektet. A szerzők pedig mindent tudnak a rajzfilmekről.

Cikksorozatunk egy korábbi részében felevenítettük az egeres stúdió néhány animációs projektjét, amelyek különböző okok miatt végül nem valósultak meg. Folytatjuk a Disney visszavont produkcióinak szemügyre vételezését, ezúttal az elkaszált folytatásokról lesz szó.

1. Dumbo kalandjai New Yorkban

Kezdjük is rögtön a Disney negyedik egész estés filmjének folytatásával, Dumbo II-vel. A hosszú füleivel repülni képes elefánt és egér barátja, Timothy 2001-ben tértek volna vissza egy VHS-re és DVD-re kiadandó filmben, ahol egy csapatnyi kölyökállattal közösen tévedtek volna el New Yorkban és próbáltak volna hazatalálni. A filmre visszatért volna Dumbo anyja és a beszélő mozdony, Casey Junior is, míg az új állatok közt lett volna Penny, a Dumbóra repülése miatt féltékeny strucc; Godfry, a csapat tagjainál idősebb víziló; Dot, a kíváncsi zebra; valamint Claude és Lolly, a sietős medvebocsok. Szerepelt volna egy sintér is, aki a csapat tagjaira vadászott volna, illetve kiderült volna, hogy mi történt Dumbo apjával.

A film rendezőjének Robert C. Ramirezt akarták, aki korábban a DreamWorks-nek készítette el a József, az álmok királyát, de később ő rendezte a 2004-es Clifford-filmet és a Cili seriff és a vadnyugat című Disney-sorozatba is besegített. A történetet maga az eredeti film írója, Joe Grant és a több klasszikussá vált Disney-filmért felelős Burny Mattinson (Aladdin, Mulan, Tarzan, Az oroszlánkirály, A szépség és a szörnyeteg) alkotta meg, de közreműködött a produkcióban Jeannie Roussel (Aladdin és a tolvajok fejedelme, Csingiling) és Sharon Morrill (Pán Péter: Visszatérés Sohaországba, Tigris színre lép) is. A produkció végül hasonló véget ért, mint a Hófehérke-spinoff a hét törpével: sokáig tolódott, míg végül a Disney animációs részlegének vezetőjévé választott John Lasseter kaszálta az ötletet. Azonban még 2001-ben a Dumbo DVD kiadásán megjelent egy rövid előzetes (alább), amelyben a készítők beszélnek a filmről, valamint egy jelenet képes forgatókönyve is (alább). Továbbá rajzok is nyilvánosságra kerültek.

VIDEÓK: a soha el nem készült Dumbo II.

hirdetés

2. Csodacsibét a Marsra

A legtöbb stúdióhoz hasonlóan a Disney-nek is vannak olyan filmjei, amelyeket jobbnak tartanak elfelejteni. Az egyik ilyen a 2005-ös Csodacsibe, amely a nem túl rózsás kritikák mellé még anyagilag is megbukott (150 millió dollárból készült, de Amerikában csak 135 milliót hozott). Pedig nagy reményeket fűzött a stúdió hozzá, hiszen emiatt kaszálták a Mulan rendezőjének szellemes történetét, az A Few Good Ghosts-ot, ráadásul még folytatást is terveztek Chicken Little 2: Mission to Mars címmel. Az eredeti filmben a kis Kotlik Csöpinek kellett megállítania egy félreértésből kialakult űrlényinváziót azzal, hogy hazajuttatják a náluk ragadt űrlénykölyköt a szüleinek. A folytatásban azonban most főhősünk ment volna a Marsra. A történet szerint ráadásul Csöpi szerelmi háromszögbe kerül gyerekkori barátjával, Tőkés Rucival és egy francia báránnyal, Raffaelával, ami miatt a csúnyácska Ruci megpróbál szebbé válni.

A produkcióról a storyboardot készítő Tod Carter (Zöldségmesék, A Tom és Jerry-show) mesélt még 2008-ban az Animated Views oldalnak, akit a filmet rendezni akaró Klay Hall (Repcsik, Csingiling és az elveszett kincs) bízott meg és állítólag teljesen szabad kezet adott neki. Carter Ruci átalakulásának storyboardját nyilvánosságra is hozta.

3. Macskarisztokraták Európa körül

És ha már Tod Carter: szintén ő készített képes forgatókönyvet egy másik elkaszált folytatáshoz, a Macskarisztokraták 2-höz. Annak története karácsonykor játszódott volna, amikor is a madame és a macskacsalád hajókirándulásra mentek volna, bejárva egész Europát. Ezúttal egy ékszertolvajjal kerültek volna összetűzésbe, aki ellopja a madame nyakékét is, míg az egyik kismacskának, Marie-nek szerelmi szál is jutott volna. A koncepciós tervek mellett a Dumbo II-höz hasonlóan itt is fennmaradt két storyboardos animáció, az egyik a film elejét (amikor kiderül, hogy Thomas O’Pamacska tengeribeteg), a másik pedig épp a végét mutatja, amikor elfogják az ékszertolvajt.

Carter szerint a film olyan lett volna, mint a Gyilkosság az Orient expresszen, csak a gyilkos nélkül, de elmondása szerint meglehetősen kevés időt kaptak Jim Kammeruddal (A róka és a kutya 2) a munkára a vezetőségtől, akik nem nagyon hittek abban, hogy a film megtalálná az érdeklődési körét. A premiert 2008-ra tervezték, és olyan szinkronhangok adták volna a karakterek hangjait, mint a Szörny Rt. Sully-ja, John Goodman és Micimackó hangja, Jim Cummings.

VIDEÓK: A macskarisztokraták tervezett epizódja

4. Roger nyúl újabb pácban

Vélhetően nem kell senkinek bemutatni Robert Zemecki (Vissza a jövőbe-trilógia) élőszereplős–animációs hibrid filmjét, az 1988-as Roger nyúl a pácbant, amelynek Steven Speilberg volt a producere. A firkanyúl és a Bob Hoskins alakította emberdetektív közös története nagy sikert aratott. A Disney tulajdonát képező Touchstone Pictures filmjében ráadásul nem csupán a legendás egér és társai szerepeltek, hanem láthattuk például Donald és Dodó kacsát közösen zongorázni. Természetesen ennek is terveztek folytatást Roger Rabbit II: The Toon Platoon, majd később Roger Rabbit II: Who Discovered Roger Rabbit címen.

A második rész előzményfilm lett volna, amely hat évvel az első film cselekménye előtt, 1941-ben kezdődött volna, Roger 18. születésnapján. Ekkor árulják el neki az őt felnevelő emberek, a farmer Randallsék, hogy valójában nem ők a szülei, az édesanyja hagyta őt náluk – és nem mellesleg egy rajzfilmfigura. Roger megkapja ajándékul tőlük jól ismert ruháját, majd elindul megkeresni az édesanyját. Útközben összefut egy Richie Davenport nevű sráccal, aki a sereget otthagyva színész akar lenni, így közösen folytatják útjukat Hollywood felé. A háborús időkben azonban gondjaik is adódnak Otto Greennel, a rádióvezetővel, aki valójában náciszimpatizáns és repülőmodelleket is készít, hogy később embereket robbanthasson fel. A vele való konfliktusok mellett láthattuk volna Roger és felesége, Jessica találkozását, aki itt még Green rádióműsorában dolgozik. A film természetesen rengeteg rajzfilmkaraktert felhasznált volna, többek közt Mickey-éken és Tapsi Hapsiékon kívül Foxi Maxit, Droopyt, Fakopáncs Fricit és Bakacsint, a jávorszarvast is.

A film első forgatókönyve 1989. május 22-én, a második pedig 1990. október 30-án készült el, írói Nat Mauldin (Barney Miller, Nagyon vadon, Dr. Dolittle), Tony Sheehan (Férjek gyöngye) és Jeff Stein (Mr. Belvedere). Azonban a karakter jogait részben birtokló Spielberg nem volt hajlandó támogatni a filmet a nácik szerepeltetése miatt. Az eddig felsorolt projekteknél jószerivel storyboardokból és az alkotók elbeszélésből nyerhettünk bepillantást a történetbe – azonban Roger nyúl tervezett legújabb kalandjának teljes forgatókönyvét nyilvánosságra hozták, amit a Mad Dog Moviesnak köszönhetően itt nézhettek meg. A folytatás terve 1997-ben merült fel ismét Where is Roger Rabbit? címen, amely akár DVD-re érkezhetett volna a mozivászon helyett, ebben Roger nyúl amnéziás lett volna. A zenét Alan Menkenre (A szépség és a szörnyeteg) bízták volna. Azonban ez a variáció se valósulhatott meg, ugyanis Spielberg ekkor már a DreamWorks Animationt irányította.

5. A kincses bolygó folytatása

Szintén terveztek folytatást a 2002-es A kincses bolygónak, amely Robert Louis Stevenson 1883-as klasszikusa, A kincses sziget scifi-köntösbe bújtatott változata. A film készítésével Jun Falkensteint (Scooby-Doo és az Arábiai Lovagok, Tigris színre lép) bízták meg, a forgatókönyvet pedig Evan Spiliotopoulos írta, aki a szintén elkaszált, a hét törpéről szóló filmen is dolgozott. A folytatás főszereplője ismét Jim Hawkins, aki ezúttal már az űrhajósok akadémiáján tanul. Itt ismerkedik meg Kate-tel, az akadémia egyik legjobb tanulójával és az elismert Blake admirális lányával. A diákok épp a legújabb hajó, a Century fedélzetén utaznak, amikor is egy kalóz, Ironbeard bandájával elfoglalja azt. Jake és Kate sikeresen kijutnak az elfoglalt hajóról és igyekeznek megállítani Ironbeardöt. Ám ehhez szükségük lesz egy másik kalóz segítségére, így Jack felkeresi az előző filmből visszatérő Long John Silvert.

A filmre a legtöbb szereplő eredeti hangja visszatért volna (Joseph Gordon-Lewitt mint Jim, Emma Thompson mint Amelia kapitány és Brian Murray mint Silver), míg a főgonosz hangját Willem Defoe (Pókember, Floridai álom) adta volna. A filmhez az Eels and Abandoned Pools nevű alternatív rockbanda énekesével, Tommy Walterrel is le akartak szerződni, hogy készítse el a film betétdalait. De aztán épp a film egyik szinkronfelvételén közölték a stábbal, hogy a folytatást elkaszálták. A 140 millió dollárból készült első film ugyanis hatalmas bukás volt, az Államokban mindössze 38 millió dollárt hozott össze, és még világviszonylatban is csak 109 milliót termelt. A második filmhez készült látványtervek elérhetőek itt.

+1 További elsunnyogott tervek...

A Disney filmjei közül ez az öt folytatás volt az, amiről a legtöbb információ fennmaradt. De persze nem csak ennyi tervük volt, hiszen majd’ minden filmjükhöz terveztek valamilyen folytatást, a legtöbbet pedig mozi helyett már DVD-re szánták. Ilyen lett volna A dzsungel könyve 3., amelyben Balut és Sír Kánt elfogják és egy orosz cirkusznak adják, a tigris pedig ennek következtében megbánta volna korábbi tetteit; a trójai háborút bemutató Herkules 2; a zenés részekből álló Fantázia 2006, amelyben ezúttal Minnie, Goofy és Pluto is szerepelt volna; vagy éppen a Szörny Rt. rendes folytatása, amelyben Mike és Sully az embervilágba kerülve keresik az elköltözött Boo-t. De szintén tervben volt a Szünet című sorozat előzményfilmje; a Pinokkió 2; az Aladdin 4; a legutóbbi elkaszált folytatás pedig a 3. Repcsik-film volt, amelyet a DisneyToon Studios idei bezárásával töröltek végleg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Strand Fesztivál 2022 – Az idei utolsó parti élmény Zamárdiban
Kihagyhatatlan esti bulik négy napon keresztül a Balaton partján. Cikkünkből kiderül a Strand Fesztivál 2022-es fellépői és programja, avagy így zajlik egy igazi strandfesztivál!

Link másolása

hirdetés

A Strand Fesztivál 2022-es helyszíne

Idén ismét vár a Strand Fesztivál. 2013-ban indult útjára ez a nyári fesztivál a Zamárdi Nagystrandon, ahol azóta több száz hazai együttes is fellépett. A tavalyi évben megszakadt ez a hagyomány és ideiglenesen Balatonvilágos adott otthont a rendezvénynek, de most visszatér a Zamárdi fesztivál, ahogy azt már megszokhattuk!

A 4 napos rendezvényen 3 színpadon több nemzetközi sztár mellett közel 50 hazai előadóval, zenekarral találkozhattok augusztus 18-19-20-21-én.

 a strandfesztivál 2022-ben visszatér, újra 4 napos lesz a fesztivál

Mivel készül a Strand Fesztivál 2022-ben?

A Strandfeszt idei újdonságaként elsőként szervezik meg a Legendák című projektet a Strand és a Hajógyár közös szervezésében. Ebben a múlt nagy hatású zenészeinek és napjaink népszerű előadóinak fúziója valósul meg. A KFT például a Carson Comával, Charlie a Wellhellóval, a Kispál és a Borz az Analog Balatonnal, Menyhárt Jenő az Ivan & The Parazollal, az R-Go a Valmarral zenél.

A strandfeszt idén különleges Halott Pénz koncert nappal készül

Bemutatkoznak továbbá a Hangfoglaló Program idei évadjának támogatottjai, valamint a Nagylemez Program nyertesei is. A hajnali party sávban a Petőfi Elektrik dj-i töltik meg élettel a színpadot.

Lobenwein Norbert a fesztivál alapítója elmondta, hogy augusztus 20-án nemcsak a Balaton legnagyobb tűzijátékát tartják, hanem aznap lesz a 18 éves Halott Pénz saját fesztiválja is a Strandon.

Strand Fesztivál 2022 fellépők

A Strand Fesztivál sztárfellépői Alvaro Soler, a Clean Bandit, Parov Stelar, Sean Paul, Timmy Trumpet, DJ Kungs és Tom Walker lesz.

hirdetés

Sean Paul legutóbb 2019-ben járt volna Magyarországon, ám akkor betegségre hivatkozva lemondani kényszerült fellépését. A jamaikai rapper rajongói így a Strand 2022-ön pótolhatják az elmaradt koncertélményt.

Az idén máris új dallal, az „Everything But You”-val jelentkező Clean Bandit brit elektropop-trió már többször adott Magyarországon koncertet, Alvaro Solert azonban eddig mindössze egy alkalommal hallhatta élőben a hazai közönség, augusztus 20-án igazi ünnepi fiesztát várhatunk tőle. A még mindig csak 25 éves Kungs pedig a David Guettát követő francia house DJ-k új generációját képviseli majd a fesztiválon.

A hazai előadók – a két évvel ezelőtti mezőnyhöz képest - olyan nevekkel bővülnek, mint például Azahriah, Dzsúdló, vagy éppen a Carson Coma.

Az idei Strand Fesztivál különleges programmal készül Augusztus 20-án

Igazi meglepetéssel készül a Strand Fesztivál 2022-ben

A Strandfeszt idén a 18 éves Halott Pénz előtt tiszteleg, így egy különleges napot szentelve a zenekarnak. A fellépők listáját maga a zenekar tagjai állították össze, és a napot is a Halott Pénz koncertje zárja.

“Olyan zenekarokat és előadókat hívtunk meg, akiket nagyon szeretünk és közülük sokakkal korábban már dolgoztunk is együtt. A Strand három színpadán egymást váltják a vendégelőadók, estére pedig egy fergeteges koncerttel készülünk, sok vendéggel”

– mondta Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere.

Augusztus 20-án Beton.Hofi, a Blahalouisiana, ByeAlex és a Slepp, Dzsúdló, a hiperkarma, a Hősök, az Irie Maffia, Krúbi, a Mary Popkids, Ohnody és a Supernem is koncertet ad, de születésnapi parti is várja a közönséget Dedmani, Venom, Columbo, Andro, Izil és Monkeyneck vezetésével.

A Tábortűz helyszín házigazdája Járai Márk, akinek meghívott vendégei az éjszakai órákban lépnek fel, de a hét során vele is találkozni lehet a Tábortűz előadójaként. A Filmio Kertmoziban ugyancsak a Halott Pénz szervezi a programot.

A Strand Fesztivál 2022-es sztárfellépője Sean Paul

Strand Fesztivál 2022 program

A Strandon minden napra jut legalább egy party, amin ott kell lenni! Íme egy kis ízelítő:

Augusztus 18.: - Zúzunk az éjszakában (Fluor és Juhász Laci házibuli), - Next Level Presents: Barely Alive (US), - Tampa B2B Badklaat (UK),- B'Andre B2B Skrude, - Dublic, - Willcox/Snayl

Augusztus 19.: - Stadium X, - Lotfi Begi, - On the Low, - Sterbinszky+Mynea/Snayl

Augusztus 20.: - Halott Pénz 18. szülinapi buli, - Metzker & Friends, - Revolution/Snayl

Augusztus 21.: - World is Mine End Show, - Necc Party, - Szeresd a Trashem

A fellépőkről részletes infókat és a programtáblát ITT találod.

Strand Fesztivál 2022 jegyek

A 2013-ban, a MOL Nagyon Balaton-sorozat kiemelt eseményeként elindított Strand Fesztiválra a napijegyek és bérletek ára az érdeklődéssel párhuzamosan emelkedik, így érdemes mihamarabb megvásárolni azokat. A cikk megírásának időpontjában kedvezményes jegyek még elérhetőek.

Strand Fesztivál napijegyek:

- Napijegy: 16.990 Ft - 19.990 Ft

- VIP Napijegy: 29.990 Ft

-Strand Fesztivál bérletek:

- 3 napos bérlet: 39.990 Ft

- 3 napos VIP bérlet: 59.990 Ft

- 4 napos bérlet: 49.990 Ft

- 4 napos VIP bérlet: 79.990 Ft

- 4 napos Diák bérlet: 39.990 Ft

A fesztivál szervezője, a VOLT Produkció minden márciusban, áprilisban és májusban megvásárolt bérletből 1000 forinttal az Ukrajnából menekülőket segíti az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

A jegyekről részletesen ITT tájékozódhatsz.

A Zamárdi strand különleges élményt nyújt a fesztiválon

Zamárdi: szállás a Strand Fesztiválon

Szálláshelyek többek között két kempingben is elérhetőek:

Az egyik a Part kemping, ami fesztivál területe mellett helyezkedik el és közvetlenül a vízpart mellett, vagyis a sátradból azonnal csobbanhatsz egyet a Balatonba!

A másik Rét kemping. Ez ugyan távolabb helyezkedik el, de mindössze pár perces távolság választ el a Balatontól és a fesztiváltól.

Bővebb infókat az elérhető szállásokról ITT és a kempingről ITT olvashatsz.

A Strand Fesztivál 2022-re jegyek még kaphatók kedvezményes áron is

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Az egyik utolsó filmcsillag: Brad Pitt úgy érzi, lassan itt a vég
Mi Brad Pitt titka? Hogyan lehet valaki több mint 30 éve ugyanolyan hiteles, férfias és sikeres színészikon? Talán most kiderül…

Link másolása

hirdetés

Nemrég került a mozikba A gyilkos járat című akciófilm, amelynek vérengzős-verekedős jeleneteibe Brad Pitt 58 évesen is fiatalokat megszégyenítő elánnal vetette bele magát, ráadásul nem riadt vissza az önkarikírozástól, méretes SZTK-keretes szemüvegben és általam csak „Walther Matthau-sapkának” nevezett fejfedőben (amúgy rendes nevén: vödörsapka) rohangál fel-alá, s kerül furábbnál furább szitukba egy bérgyilkosokkal csurig tömött vonaton. Mintha nem lenne még mindig épp annyira jóképű, mint egykor, s mintha nem lenne továbbra is kikezdhetetlen a 30 évvel ezelőtt kivívott filmsztársága.

Merthogy Brad Pitt 2022-ben még mindig filmsztár. Azon kevesek egyike, akik a mára inkább műfaj- és franchise-, mintsem színészmegszállott mozgóképfogyasztási szokások és trendek ellenére képes pusztán a nevével százezreket, mit százezreket, milliókat odacsábítani a vásznak elé. A régiek közül Tom Cruise és Leonardo DiCaprio tartoznak még talán e klubba, s az utóbbi évtized Dwayne Johnson bebocsátását is követeli. Mindenesetre a régi nagy sztárkultusz egy film sikere kapcsán erős elhalványulást mutat.

Talán még a kilencvenes években is az volt a fő szempont azzal kapcsolatban, hogy egy néző jegyet vált-e egy mozifilmre, hogy a kedvenc sztárja szerepel-e benne (Jim Carrey nagy időszaka volt ez), majd egy óriási szünet..., és ezután jött csak tényezőként, hogy miről szól az adott film. Ma már a többség azonban a kedvenc zsánerét és franchise-át keresi (képregényfilmek, Marvel, Star Wars, DC, Halálos iramban, Harry Potter, Bond stb.).

Nem feltétlenül jelent tehát biztos anyagi sikert és kiemelt nézői érdeklődést egy mozikba vagy streamingre szánt produkció számára, ha egy világszerte ismert és népszerű színész alakítja benne a főszerepet. De valóban lejárt volna a sztárok ideje? Felcserélhetők, feláldozhatók lettek a nagy nevek?

Akárhogy is, Brad Pitt még mindig tud valamit, hiszen továbbra is eseményszámba megy egy-egy új projektje.

hirdetés
Úgy ismerhetjük őt, mint legendás főszereplőt, hollywoodi hatalomgyakorlót s minden idők talán legnagyobb szívtipróját. Ő maga azonban nem kötődik és nem ragaszkodik egyik elképzeléshez sem.

A gyilkos járat például egy ízig-vérig akciófilm, ám a műfaj szokásos darabjaitól megkülönbözteti szatirikus hangvétele, amelyet főként Pitt alakítása formál. Nélküle nem lenne ugyanaz. Pittről már sokszor bebizonyosodott, hogy kiváló drámai aktor, az utóbbi időben azonban az is kiderült, hogy talán még jobb komikus (Volt egyszer egy... Hollywood, Az elveszett város).

Pitt vagyok, ragyogok

Az igazi erőssége azonban több ennél. Ha végignézzük Brad Pitt legemlékezetesebb alakításait – például a Volt egyszer egy... Hollywood (2019) száraz humorral átitatott drámájában a kaszkadőr Cliff Booth-ként, a Becstelen brigantyk (2009) vidéki akcentussal beszélő, náciskalpoló Aldo Raine-jeként, a Pénzcsináló (2011) stresszes baseballigazgató Billy Beane-jeként, a Blöff (2000) dörzsölt, érthetetlenül hadováló, „anutamániás” Mickey-jeként vagy a 12 majom (1995) szemforgató, pszichésen zakkant ökoterrorista Jeffrey Goines-aként –, szembetűnik, hogy nem sok hasonlóság van köztük.

Pitt 30 éve annak szellemében egyengeti a karrierjét, hogy a szerepei közti legnagyobb közös osztó csupán annyi, hogy mindannyian úgy néznek ki, mint Brad Pitt.

Ha csak az elmúlt, nagyjából egy évtizedet vesszük, szerepelt II. világháborús drámákban, sci-fiben és kortárs szatírákban, illetve rábólintott néhány ravasz cameóra is (12 év rabszolgaság, Deadpool 2, Az elveszett város). Ezzel a taktikával pedig máig sikerült elkerülnie a tipizálást és a sablonossá válást.

„Ő az egyik utolsó megmaradt nagy filmcsillag. Nagyon jóképű, nagyon férfias és nagyon menő is. Emellett érti a viccet. De amit csak a rendezők, akik Braddel dolgoznak és a vele együtt játszó színészek tudnak igazán, és amiben ő hihetetlenül tehetséges, az az, hogy képes igazán megérteni a jelenetet. Lehet, hogy nem tudja megfogalmazni, de ösztönösen érti a dolgokat” – mondta róla Quentin Tarantino, aki Pitt sztárságát Paul Newmanéhez, Steve McQueenéhez és Robert Redfordéhoz méri.

Pitt persze nem találta meg rögtön a karrierje elején ezt az arany középutat, bár az kétségtelen, hogy a kezdetektől fogva dacolt a szépfiús külsejével, jó példa erre a Kalifornia – A halál nem utazik egyedül (1993) sorozatgyilkosa, a már említett 12 majom vagy a Harcosok klubja (1999) verekedős Tyler Durdenje. A 12 majomért először kapott Oscar-jelölést, ugyanabban az évben, amikor a People magazin megválasztotta őt a világ legszexibb férfijának. És pontosan tudjuk, hogy a kettő közül melyik imidzs ragadt meg az emberekben… Szóval volt, mi ellen küzdenie.

Így jöttem

A színész hollywoodi eredetsztorija is érdekes. William Bradley Pitt egy Datsun volánja mögött érkezett a városba, miután a Missouri Egyetemen otthagyta az újságíró diplomáját két kreditpont híján.

Régi álmát félredobva újakat dédelgetett, így meghallgatásokra járt. És hogy közben magát eltartsa, strippereket fuvarozott limuzinnal, hűtőgépeket szállított vagy óriáscsirkének öltözött, hogy becsalja a járókelőket az egyik El Pollo Loco gyorsétterembe.

Végül a tévéképernyőn kapott kis szerepeket, első ízben 1987-ben az Another World és a Dallas című sorozatokban, utóbbiban négy epizódban alakította Randyt. Első filmje (amiben már nem csak statisztált) az 1988-as A hold fia volt, de igazán az 1991-es Thelma és Louise-ban figyeltek fel a jóképű, 27 éves fickóra, aki egy pillanat alatt magába bolondította a nőket (a szerepe szerint Geena Davist is). S bár Ridley Scott filmjét két gyenge produkció (Johnny Suede, Huncut világ) követte, az 1992-es Folyó szeli kettétől kezdve Pitt nagyon is tudatosan építette a színészi karrierjét.

Sőt, a producerit is, hiszen 2002-ben saját filmgyártó céget alapított Brad Greyjel és akkori feleségével, Jennifer Anistonnal. A Plan B Entertainment (2006 óta Pitt az egyedüli tulajdonos), azóta folyamatosan ontja magából az izgalmasabbnál izgalmasabb projekteket, közülük három (A tégla, 12 év rabszolgaság, Holdfény) elnyerte a legjobb film Oscar-díját is, további hat (Az élet fája, Pénzcsináló, Selma, A nagy dobás, Alelnök, Minari – A családom története) pedig jelölt volt e kategóriában. És persze a kasszasikerekről sem szabad megfeledkezni (pl. Trója, Charlie és a csokigyár, Ízek, imák, szerelmek, Z világháború).

Vagyis elmondható, hogy Pitt e téren is rendkívül sikeres, sőt, a nyilatkozatai alapján úgy tűnik, inkább a kamera mögötti létben látja a jövőjét, mintsem a színészetben, hiszen utóbbiban, ahogy korábban mondta is egy interjúban, már mindent elért. Producerként azonban örömmel támogatja a feltörekvő alkotókat, és segít különféle nagyszerű szerzők műveit a vászonra terelni. A karrierje most következő szakaszát ennek tükrében úgy jellemezte, mint a lezáró korszakot, a „B-oldalt”, a „harmadik trimesztert”.

Felmosta magát a padlóról

A több évtizednyi változatosságnak ugyanakkor van még egy jó oldala: hogy Brad Pitt magánélete csak akkor került a filmvászonra, amikor az elkerülhetetlen volt. Például a Mr. és Mrs. Smith (2005) című akciófilmben, amelynek forgatása alatt összejött Angelina Jolie-val, vagy A tengernél című drámában (2015), amit Jolie írt és rendezett, és amelyben egy olyan házaspárt alakítanak, akiknek a házassága zátonyra futott. Ahogy az övék is a valóságban, 2016-ban.

Brad pedig azóta próbálja összeszedni magát. A GQ magazinnak nemrég bevallotta, hogy a Covid-járvány alatt szokott le a dohányzásról, miután rájött, hogy a cigimennyiség visszaszorítása fabatkát sem ér, le kell azt tennie végleg. Emellett másfél évig járt az Anonim Alkoholisták egyik zárt csoportjába, ahol biztos lehetett benne, hogy nem veszik fel videóra, és osztják meg a felvételt valamelyik közösségimédia-platformon: vagyis ahol biztonságban érezhette magát.

Tehát minden jel arra mutat, hogy Pitt az általa említett B-oldalt szeretné tisztességesen, a rá jellemző eleganciával, energiával és változatossággal lezárni.

Ezt pedig a következő projektjei is alátámasztják. Színészként legközelebb az Oscar-díjas Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom, Az első ember) új, Babylon című monstre alkotásában láthatjuk, amely kendőzetlenül mutatja majd be azt az időszakot Hollywoodban, amikor átálltak a némáról a hangosfilmekre. Ez lesz a szerzői vonal, a mainstreamet pedig egy Lewis Hamiltonnal tervezett Forma-1-es film és egy George Clooney-val együtt dédelgetett thriller képviseli majd, vagyis Pitt marad továbbra is a széles skálán.

S vélhetően a következő produceri Oscar-díjára sem kell majd sokat várni, hiszen a Plan B égisze alatt készült el Andrew Dominik rendezésében a Szöszi című Marilyn Monroe-életrajzi film (Ana de Armasszal), a megerőszakolt mennonita nők fellázadásáról szóló Women Talking Sarah Polley vezénylete alatt és olyan kiválóságokkal a főszerepben, mint Jessie Buckley, Claire Foy, Rooney Mara és a háromszoros Oscar-díjas Frances McDormand, valamint az Azt mondta című, a #MeToo- és a Harvey Weinstein-botrány kirobbanását bemutató dráma.

A hitelesség pedig továbbra is fontos Brad Pitt számára. Erről a következőket mondta: „Itt, Kaliforniában sokat beszélnek arról, hogy »Légy hiteles, légy önmagad!«. Na de mit jelent az, hogy hiteles? Engem ez foglalkoztat. Számomra talán azt, hogy eljussunk oda, hogy felismerjük azokat a mély sebeket, amelyeket hordozunk.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Sziget: már az első nap telt házas volt, 22 órakor már nem adtak jegyet aznapra
Összesen 95 ezren buliztak, Dua Lipa koncertjén zsúfolásig megtelt a nagyszínpad nézőtere.

Link másolása

hirdetés

Telt házat hozott a Sziget fesztivál szerdai, első napja, amelyen 95 ezren buliztak. A Sziget nyitónapján a fő fellépő, Dua Lipa koncertjén zsúfolásig megtelt a nagyszínpad nézőtere.

"A fesztivál egy napon legfeljebb 95 ezer főt tud befogadni, ezért hétfőn 22 órakor le kellett állítanunk az aznapra szóló teljes árú jegyek kiadását. A jegyek fogyását látva hasonlóan telt házra számítunk pénteken és szombaton is"

- idézte Kádár Tamás főszervezőt a Sziget csütörtöki közleménye.

Pénteken Stromae és Justin Bieber, másnap Calvin Harris és Lewis Capaldi ad koncertet fő időben a Sziget fesztivál nagyszínpadán.

A Sziget eddigi csaknem három évtizedes történetében többször volt már telt ház. Először 2001-ben rakták ki a megtelt táblát, akkor vasárnap a Faithless játszott. Legutóbb a 2019-es fesztivál nyitónapján telt meg a Sziget, akkor Ed Sheeran volt a sztárvendég. A közlemény kitér arra, hogy volt olyan Sziget, ami több ilyen sikeres napot számlált, 2016-ban például Rihanna, Sia és a Muse napján is telt ház volt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Mintha nem is maradt volna ki két év: ilyen volt a Sziget első napja képekben
Fesztiválozók pillanatain keresztül mutatjuk be azokat az életképeket, amik és akik Európa egyik legnagyobb fesztiváljának lüktetését, nemzetköziségét több mint két évtizede meghatározzák.

Link másolása

hirdetés

Szerdán kezdetét vette a 28. Sziget Fesztivál, hazánk legnagyobb zenei fesztiválja. Két év kihagyás után újult erővel, gazdag programkínálattal, 53 helyszínen, naponta 95.000 fős befogadó kapacitással várja a fesztivál az érdeklődőket. Az esemény húzónevei között idén többek között szerepel Justin Bieber, Dua Lipa, és az Arctic Monkeys.

Fesztiválozók pillanatain keresztül mutatjuk be azokat az életképeket, amik és akik Európa egyik legnagyobb fesztiváljának lüktetését, nemzetköziségét több mint két évtizede meghatározzák. Ausztráliától Dánián át az USA-ig a papírformának megfelelően rengeteg nemzetközi látogatóval találkoztunk. Az egyik helyi árus szerint évek óta a vásárlói 70 százalékban külföldiek.

A Szigeten tapasztaltak alapján nyomát sem lehet érezni az elmúlt évek Covid-jelenségének, mindenki ott folytatta a bulizást, ahol 2019-ben a Szigeten abbahagyta.

Felszabadultság, szabadságérzet, vicces, megmosolyogtató pillanatok jellemezték a fesztivált.

A kritikus nyári szárazság a Szigeten is érezteti a hatását: sok helyen fű hiányában hatalmas porban kell a látogatóknak végigsétálni.

Az első nap főattrakciója Dua Lipa volt, akinek esti koncertjét megelőzően találkoztunk olyan ciprusi fiatalokkal, akik 6 órával a fellépés előtt leültek a nagyszínpad előtti nézőtérre, hogy ne maradjanak le kedvencükről.

hirdetés
Improvizáló breaktáncosok, világító ruhák, tomboló, önfeledt pillanatukat élő fesztiválozók: a Sziget arcai képekben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: