hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Valóra vált Marci álma: tűzoltóautóval vitték oviba a szülinapján

Ráadásul ez volt a kisfiú utolsó ovis napja is, mivel szeptembertől iskolás lesz.

Link másolása

hirdetés

A székesfehérvári tűzoltók valóra váltották a hatéves Marci régóta őrzött álmát a születésnapján. A kisfiú a székesfehérvári laktanya közelében lakik és rendszeresen felfigyel a tűzoltóautók szirénázására.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán számoltak be arról, hogy

Marci a hatodik szülinapja reggelén a megyeszékhely hivatásos tűzoltóságának legnagyobb járművével, a vízszállítóval utazhatott óvodába.

Ez volt a kisfiú utolsó ovis napja is, mivel szeptembertől iskolás lesz. Marcit a nővére, Panna is elkísérhette, míg kilenc hónapos kishúguk, Izi az ablakból figyelte őket.

A tűzoltók a tűzmegelőzési bizottság gyermek tűzoltóruháit is elhozták, amelyeket az idősebb testvérek felpróbálhattak, és így igazi kis tűzoltóként érkeztek az oviba, ahol Marci csoportja a „Boldog születésnapot” énekelve várta a kisfiút. A köszöntés után az ovis társak is megnézhették, mi mindent rejt ez a hétezer liter vizet szállító tűzoltóautó.

hirdetés
Videó: Tűzoltóautóval búcsúzott az ovitól Marci


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Lakatos Márk pólókampányából egymillió forint jött össze, amit jótékony célra ajánlott fel

Hírességek is csatlakoztak az akcióhoz, hogy felhívják a figyelmet a szolidaritásra.

Link másolása

hirdetés

Nagy siker lett Lakatos Márk 18-as karikával díszített pólója, melyet a Budapest Pride alkalmából tervezett, majd számos híresség vállalta a benne való megjelenést és fotózkodást. A stylist, műsorvezető elképzelése az volt, hogy a ruhadarabokból beérkező bevételt felajánlja jótékony célra.

Szombaton a közösségi oldalán arról számolt be, hogy

összejött egymillió forint,

melyet a Háttér Társaság, Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete kaphat meg, és ezzel a jogsegélyszolgálatát támogatja.

Vasárnap pedig a pólókkal készült különleges sztárfotókat is megosztotta az oldalán. Látni köztük Lakatos Márk mellett többek között Tóth Andit, Gryllus Dorkát, Péterfy Borit, Steiner Kristófot is.

hirdetés

VIDEÓ: A fotózáson készült beszélgetések

A pólókat Istenes Bence és Csobot Adél is felvette:

Több barátja is felvette a pólót, Márk egy-egy rövid történetet is fűzött hozzájuk:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés

„Anyu csillag lett az égen” - három gyerekkel maradt egyedül az apa, aki pár nap alatt veszítette el a feleségét

A házuk felújítása a vállalkozó eltűnése miatt félbemaradt, most a nagyszülőknél húzzák meg magukat. A költségeik biztos magasabbak lesznek a tervezettnél, ezért a család segítségre szorul.

Link másolása

hirdetés

Rosszullétnek indult, de hirtelen romlott az állapota a fiatal édesanyának. Hiába került kórházba, már nem tudtak segíteni rajta - írja a Blikk.

A 27 éves Kovács Szandra július elején került kórházba. Előzőleg még a férjét ő keltette fel reggel, de miután párja napközben felhívta, már gyógyszert kért tőle, mert görcsölt a hasa.

Mikor később a férfi elvitte orvoshoz, akkor derült ki, hogy hasnyálmirigy-gyulladása van, ezért azonnal a pécsi kórházba vitték. Még kilenc napig küzdöttek érte, de végül a szervezete feladta.

A 41 éves férj a lapnak elmondta, hogy utoljára a kórházba szállítás másnapján tudtak beszélni, de csak annyit mondott a felesége, hogy éppen vizsgálják. Délután már életmentő műtét végeztek rajta. Az orvos ekkor közölte, hogy a gyulladás más szervét is megtámadhatja.

"Ezután már altatásban volt, de én minden nap bementem hozzá. Fogtam a kezét és beszéltem hozzá. Könyörögtem neki, hogy ébredjen fel. Az első napon még meg tudta emelni a kezét, de utána már semmire sem reagált.

Volt hogy jobb eredményeket produkált és biztattak az orvosok, de aztán belázasodott. A létező összes módon próbálták hűteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Végül 13-án hajnalban hívtak, hogy meghalt. Még elbúcsúzni sem tudtam tőle"

– mondta sírva Sándor.

hirdetés

A nőnek egy kisebb problémán kívül nem volt semmilyen komoly betegsége. Az orvosok nem tudták megmondani, mi okozta nála a hasnyálmirigy-gyulladást.

Az apa három gyerekkel maradt egyedül: a 8 hónapos Dorkával, a 2 éves Dominikkal és a 8 esztendős Kevinnel.

"Szandra mindig azt mondta az elhunyt nagyszüleiről a gyerekeknek, hogy csillagok lettek az égen. Ezt mondtam most én is nekik az édesanyjukról" – árulta el az összetört férfi.

A család helyzetét tovább nehezíti, hogy belevágtak a házuk felújításába. Az édesanya nagy vágya volt ez, de hiába kezdtek neki, a megbízott kivitelező egyszer csak eltűnt. Az iparos által becsült összegnél vélhetőleg többe fog kerülni a munka, de az apa elszánta magát, hogy rendbe hozatja a házat, ahogy azt elhunyt felesége kívánta.

Ha segítenél a családon, ide tudsz utalni: Dömötör Sándor, 50431520-10001851

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy etyeki anyukáról neveztek el három boltot Kongóban – Katalin segített nekik kitörni a szegénységből

Katalin először csak egy alapítványon keresztül küldött pénzt az afrikai fiúnak, aztán személyesen is megismerkedtek. André 15 évesen még írni, olvasni sem tudott, most friss diplomával minisztériumi dolgozó, és három boltjuk van.

Link másolása

hirdetés

André egy kongói kőtörő család legidősebb fiú gyermeke. 12 éves korától tíz éven át maga is köveket tört építkezésekre. Volt, hogy megrendelésre, azért vödrönként fizettek aprópénzzel, és ha épp nem volt rendelés, akkor az út mentén próbálták árulni. Mindezt mindig a forró napon. André szerint

nála fiatalabb gyerekek is erre a munkára vannak ítélve Kongóban, ahol tízből hét ember munkanélküli. A kőtörés sem ad minden nap enni. Akik ebből élnek, sokszor napokig éheznek.

VIDEÓ: André 3. - Kőtörés Kongó - Gyerekmunka

Volt, hogy André is cukrozott vizet ivott, hogy képes legyen a tanulásra koncentrálni. A kongói fiú 15 éves koráig iskolába sem járt, mert nem telt a tandíjra. Amikor hét testvérével együtt beiskolázta őket az Afrikáért Alapítvány, akkor sem hagyhatta abba a munkát.

„Hat évig 5-kor kelt és 10-ig törte a nagy köveket kalapáccsal, anyukája pedig még apróbbra. Délelőtt megmosakodott, és délre ment suliba. Ott délután 5-ig tanult, majd hazament és megvacsorázott - ha volt mit, - este pedig tanult másnapra” – meséli Bodó Katalin. Az informatikus, négy gyermekes etyeki anya 2015-ben kezdte támogatni Andrét az Afrikáért Alapítványon keresztül.

Az alapítvány Fogadj örökbe programjában ugyanis 4-6 ezer forinttal bárki segíthet, hogy az afrikai gyerekek tanulhassanak.

hirdetés
Kata Magyarországon az SOS falvakat támogatja, rendszeresen vásárol a rászoruló gyerekeknek az egyik etyeki boltban is, és igyekszik minél több jótékonysági programban részt venni, sokszor gyermekei segítségével.

A segítségnek köszönhetően

André 15 évesen megismerkedett a betűkkel, majd hat év után elkezdhette az egyetemet, és tavaly nyáron le is diplomázott.

Az idén tavasszal pedig elkezdett dolgozni a kongói közlekedési minisztériumban.

Közben Katalin is egyre többet tudott meg róla.

„2017-ben feldobta a Facebook, mint lehetséges ismerőst. Úgy rémlett, hogy esetleg ő az, akit az alapítványon ketesztül támogatok. Követni kezdtem, és láttam, hogy angolul tanít önkéntesként abban a középiskolában, ahol korábban ő tanult.”

André látta, hogy egy fehér nő követi, és felvette vele a kapcsolatot. Másfél évig leveleztek, de Kata nem árulta el, hogy ő támogatja. 2018-ban utazott először Afrikába. Régóta tervezte, de addig nem indult el, amíg egyik gyermeke még kicsi volt. Azóta négyszer járt Kongóban. Családja támogatja, talán egyszer majd el is kísérik.

Kata családja partner a jótékonykodásban, önkénteskedésben, de Kongóba még nem kísérik el.
„Humanitárius útra mentem. Tulajdonképpen a sminkeletlen Afrikát lehet itt megismerni. Egy ilyen úton nincs semmi luxus, gyakorlatilag sorsközösséget vállalunk egy időre a helyiekkel. Egy kis önkéntességgel fűszerezve próbáljuk ki a kongóiak életét. Egy helyi templomban, felfújható matracokon aludtunk, náddal elválasztott zuhanyzóban fürödtünk, amíg egy rendelőt újítottunk fel”

– meséli Kata. Beleszeretett az országba, rengeteg ötlete van, hogyan lehetne még rajtuk segíteni.

Ő maga sem gondolta, hogy nemcsak André életét változtatja meg, hanem az egész családét.

Az első út előtt az alapítvány megkérdezte, mit szeretne csinálni Kongóban. Ő szeretett volna a támogatottjával találkozni. Azt mondták, ha ő is akarja, nincs akadálya.

Úgy jött haza, hogy André a fogadott afrikai fia, és ő is a fehér anyukájának hívja Katát.

Kongóban az egész családdal találkozott.

„Indulás előtt megkérdeztem Andrét, mit szeretne ajándékba. Én egy táblagépre gondoltam, de úgy éreztem, keveset tudok az életükről, ezért jobb ha ő mondja meg, mire van szükségük. Azt mondta, nem szeretne ajándékot, csak munkát a családjának.”

Kata első alkalommal úgy döntött, a

ad 400 dollárt Andrénak, abból legalább pár hónapig nem éheznek, vagy ha tudják, hasznosan felhasználják. Végül egy aprócska húsbolt lett a pénzből.
 Az első bolt

Az indulás azonban nem volt egyszerű. Afrikában sokszor van áramszünet, ezért nem elég egy fagyasztó, generátor is kell. Kata mindenben segített, és később sem engedte el André kezét.

„Ahol a következő étkezésnél nem látnak előrébb, ott sokat kell segíteni a tervezésben, és folyamatosan biztatni kell őket, hogy képesek rá. Nehéz volt dolláronként összerakni a pénzt a második boltra, de sikerült.”

Ez 2019 végén nyílt meg, kicsit jobb helyen, mint az első. Kata itt már csak tanácsokkal segítette Andrét, rábízta a döntést. Nagy lépések történtek. Innentől a fiú fizette a kicsik tandíját is.

Kiderült azonban, hogy otthonuk sincs. Ismerősöknél és templomokban éltek. Az albérlethez ugyanis annyi letét kell, amennyi sosem volt a családnak, örültek, ha volt mit enni. Mindez úgy derült ki, hogy Kata megkérdezte a fiút, hol írja az államvizsgáját. Mutatott egy képet egy asztalról, amelynek egyik harmadán mások edényei, a másik harmadán mások szerelőeszközei voltak, és maradt neki 20 centi, ahol írhatott.

Azt mondta, egy ágya van az öccsével. A képen ez egyetlen kartonpapír volt.

„Sokkot kaptam ezt látva, megírtam a Facebookon. Nem kértem segítséget, csak ki kellett írnom magamból, de reggelre sok megkeresést kaptam, hogy segítenek.”

Vettek matracokat, és sikerült kibérelni egy háromszobás lakást is a 10 tagú családnak.

Ekkor jött a koronavírus-járvány. A lezárások miatt kevesebb lett a vevő, és egyre drágább az áru.

„Egy karton csirkehús egyik nap 25 dollár volt, másnap 40. Csökkenteni kellett az árrést. A harmadik boltra félretett pénz apadni kezdett. Egyetlen út látszódott, az előremenekülés. Adtam pénzt, hogy megnyithassák a tervezett boltot.” - meséli Kata.

A harmadik bolt

Így megmaradt a tartalék, és tavaly augusztusban megnyílt harmadik üzlet. A három boltban André testvérei dolgoznak. Az első bolt megnyitása után 3 dollár jutott a 10 fős családnak a napi étkezésre, a három boltnál már 10 dollár.

Az első üzlet megnyitásakor André úgy döntött, a boltot Katalinról nevezi el. Ez nagyon meglepte az asszonyt.

Később hiába kérte, hogy a következő kapja a fiú édesanyjának nevét, André ragaszkodott ahhoz, hogy ezek mind a fehér anyukának szóló köszönetek.

Kata sokat tanult a közös történetükből. Azt mondja, a munkahelyteremtés lenne a legnagyobb segítség ezeknek az embereknek. Ha van bevételük, van ennivaló, fedél a fejük fölött, iskola, és így jövő is.

Kata azt mondja, nemcsak adott, hanem kapott is.

„Kongóban megtanultam, hogy lehet bízni a legreménytelenebb helyzetben is, mert van kiút. Rengeteg szeretet kaptam. Tudom, hogy kiváltságos vagyok, mert van otthonom, van munkám, van mit ennem, ezért segítenem kell azoknak, akiknek ez nem adatott meg. Egy picit mindig nehéz szívvel jövök haza, mert annyira sok lenne a tennivaló és a segíteni való, és olyan parányi az a csepp, ami belekerül ebbe a tengerbe. De az én cseppem is.”

VIDEÓ: Andre története


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Kényszerítették, hogy örökbe adja a kisfiát, 66 évvel később találta meg őt az angol nő

20 éves volt, amikor megszülte fiát, de csak 86 évesen ismerhette meg igazán. Vele együtt pedig az unokáját is megtalálta.

Link másolása

hirdetés

66 évvel azután látta újra fiát egy angol nő, hogy megszülte őt - számolt be róla a Metro.

Issy Carr csak 20 éves volt, amikor 1955-ben szülei kényszerítésére örökbe adta újszülött gyermekét. Nagyon fájdalmas döntés volt ez számára, soha nem is tudott megbocsátani ezért a szüleinek.

"Abban a pillanatban megszeretettem, ahogy megszületett. George-nak neveztem el. Egy kedves nővér azonban rögtön odajött és azt mondta, hogy nem szabad se látnom se megfognom őt. Azonnal elvitték tőlem a kisfiamat és nem is láttam már többet. Anyám azt mondta, hogy hamar el fogom felejteni őt, de sosem tudtam. Nagyon sokszor próbáltam megtalálni őt, de egyszer sem jártam sikerrel"

- mesélte a most 86 éves asszony.

Hogy megfeledkezzen a fájdalmáról, a fiatal Issy keményen dolgozott a szülei farmján. Később találkozott egy férfivel, Johnnal, akivel 1962-ben összeházasodtak. Nem született közös gyermekük, de boldog házasságban éltek 1991-ig, amíg a férfi meg nem halt. Miután a nő másodszor is elvesztett valakit, aki nagyon fontos volt neki, ismét eszébe jutott az örökbeadott kisfia.

hirdetés
"Mindig is volt egy hatalmas űr az életemben, és azzal volt a legnehezebb megküzdeni, hogy semmit sem tudtam a fiamról"

- mondta.

2018 karácsonyán javasolta neki valaki először azt, hogy próbálkozzon meg az őskutatással, hátha megtalálja a gyermekét. Legnagyobb örömére a kutatás idén eredményt hozott, némi meglepetésre azonban nem a fia, hanem egy Ausztráliában élő nő került először képbe. A Kym nevű nővel ugyanis egyezett a DNS-ük, és mint kiderült, azért, mert ő az asszony unokája. Kym az édesapját, vagyis - mint kiderült - Issy fiát kereste, akivel sosem találkozott, így kerültek kapcsolatba az idős nővel.

A rokonok segítségével aztán a közösségi médiában próbálták megkeresni George-ot a birtokukban lévő minimális információk alapján. Végül találtak egy címet,

Kym pedig egy nap bekopogott a férfihez, és elmondta, hogy ő a lánya. Pár nappal később pedig együtt videóchateltek Issyvel, aki születése óta, 66 év után először láthatta a fiát, még ha csak virtuálisan is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: