hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Osztályelsőként végzett az egyetemen a gyilkosságért elítélt rab

Húsz év börtön után kapott egy második esélyt, és tudott vele élni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 21.

hirdetés

Húsz évig ült börtönben fegyveres gyilkosság miatt az a 42 éves férfi, aki úgy döntött, gyökeresen változtat az életén szabadulása után. Ezért beiratkozott az egyetemre, amit most évfolyamelsőként végzett el. Igaz történet, amely rávilágít: milyen fontos, hogy mindenki kaphasson egy második esélyt.

Most már friss diplomásként éli az életét Renald Moore, aki csoporttársaitól drasztikusan eltérő háttérrel kezdte a tanulmányait.

Azután kezdte el az egyetemet, hogy húsz évig ült börtönben gyilkosság miatt.

Az ő esete a legjobb példa arra, hogy érdemes és lehetséges újrakezdeni, és nagyon mélyről is vissza lehet térni a normális életbe.

Renald még általános iskolába járt, amikor először vitték el a rendőrök verekedés miatt. Drogbirtoklás miatt tartóztatták le 14 évesen, végül ki is bukott az iskolából. Más bűncselekményekben is részt vett és a letartóztatásnak is ellenállt, a fiatalkorúak börtönében kötött ki.

hirdetés

Ez sem volt elég ahhoz, hogy megváltozzon. Renald 18 évesen egy rosszul sikerült drogügylet miatt többször meglőtt egy férfit, aki belehalt a sérüléseibe, így 1993-ban húsz év börtönre ítélték.

Ezután már rájött, hogy meg kell változnia

– a börtönben istenhez fordult segítségért, imádkozott azért, hogy egyszer egyenesbe jöjjön az élete. Nehezen ugyan, de ez idővel meg is történt. 2000-től a börtönben tanulni kezdett, érettséginek megfelelő végzettséget szerzett. Büntetése 2013-ban járt le. Nem volt hová mennie, mivel összeveszett a nevelőapjával, ezért hajléktalanszállókon és az utcán húzta meg magát. „Azt mondtam magamnak, hogy inkább alszok híd alatt, mintsem újra a bűnözés felé forduljak” – meséli az akkori időkről.

Próbált magának munkát találni, de nem járt sikerrel. Végül anyja biztatására kezdte el 39 éves korában az egyetemet. Egy texasi egyetem rádió-film-TV szakos tanulmányokba kezdett.

Nem volt egyszerű beilleszkednie ebbe a közegbe: fiatal huszonévesekkel járt órára, teljesen idegennek érezte magát köztük, és a számítógéphez sem értett egyáltalán.

"
Nem tudtam, hogy kell a Google-t használni, nem tudtam e-mailt küldeni, sem bármit letölteni

– mondja. Később aztán ebbe is belejött, nem is akárhogy.

A számítógépes alapokat arra is felhasználta, hogy poénos rapszámot csináljon a haverjaival:

A tanulás mellett színészettel és rappeléssel is foglalkozott, klipjében egyetemi pólójában feszítfb

Merőben eltérő múlttal iratkozott be az egyetemre csoporttársaihoz képest - Fotók: Facebookfb2

Moore depressziós lett, ennek leküzdésében sokat segített neki az erre szakosodott egyetemi közeg. De közben megjelentek a jó dolgok is: rájött, hogy érdekli a színészet, amit el is kezdett gyakorolni:

főszerepet játszott egy iskolai musicalben.Most évfolyamelsőként diplomázott le a Texas Southern Universityt, ami már 1973 óta fogad be olyan diákokat is, akik egyébként biztosan nem kerülhetnének be egyetemre. Amerikai szokás szerint általában a legjobb eredménnyel végzett hallgató mond búcsúbeszédet a diplomaosztón – Moore esetében többszörösen indokolt volt, hogy kiálljon a közönség elé elmesélni a történetét.

Ezen az egyetemen egyébként hagyományosan sok fekete tanul – ezzel a céllal alapították –, de mára az egyik etnikailag legsokszínűbb intézménnyé nőtte ki magát Texasban. Több, a hagyományait tekintve afroamerikaiak által igénybe vett egyetem van Amerikában, Moore esete pedig jól példázza azt, hogy miért van nagy szükség ilyen intézményekre.

"
Nem igaz a gengszter-tündérmese, amit eladnak nekünk. Nagyon kevés bűnöző éli úgy az életét, mint a filmekben. Valójában legtöbbször holtan, börtönben, függőként vagy megbénulva végzik. Rengeteg buktató van abban az életformában

– mutat rá a dolgok valódi működésére Moore. Márpedig ha valaki, ő nem a levegőbe beszél.

via Huffington Post


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Papírra írt üzenettel mentette meg az amerikai pincérnő a kisfiút, akit éheztettek és bántalmaztak a szülei

A kiszolgálónak szemet szúrt a fiú sebhelye, ahogyan az is, hogy a családtagjai nem hagyják enni.
Fotó: Orlando Police Department/Facebook - szmo.hu
2021. január 15.

hirdetés

Egy pincérnőnek sikerült megmentenie egy bántalmazott kisfiút, amikor látta, milyen kegyetlenül bánik vele a családja - írja a Metro.

Az orlandói Mr. Potato étkezdében dolgozó Flaviane Carvalhonak feltűnt, hogy a kisfiút a mellette ülő családtagjai nem hagyják enni.

Carvalho először megkérdezte, minden rendben van-e az étellel, amire a szülők azt felelték: a fiú majd otthon kap vacsorát. Ezek után fogott gyanút, amit tovább erősített, hogy a különösen csendes gyerek homlokán egy nagy sebet is észrevett.

Ekkor döntött úgy, hogy megpróbál észrevétlenül üzenni neki.

“Szükséged van segítségre?” - írta egy papírlapra, majd a szülők háta mögé állva maga elé tartotta.

A fiú erre bólintott, amit követően a nő értesítette a rendőrséget.

hirdetés

Az orlandói rendőrség ezt követően hallgatta ki a 11 éves gyereket, aki beszámolt róla, hogy

a szülei brutálisan bánnak vele: többek közt leszíjazták a bokájánál és a nyakánál fogva, és fejjel lefelé lelógatták egy ajtóról.

Emellett előfordult az is, hogy seprűvel verték és megbilincselték. Gyakran büntetésképp enni sem kapott, így szilveszterkor sem, amikor a család a Mr. Potato-ba látogatott.

A fiú nevelőapját a rendőrség gyermekbántalmazásért tartózatta le, anyját pedig hanyagságért, mivel tudott fia megaláztatásairól, mégsem lépett közbe.

Az orlandói rendőrség külön is köszönetet mondott Carvalhónak a közbelépésért.

“Carvalho asszony bizonyította a bátorságát, amikor jelentette a hatóságok felé, amit látott, ráadásul egy olyan gyereknek nyújtott segítséget, akit korábban nem ismert. Büszkék vagyunk rá, hogy a mi közösségünkben él és dolgozik” - mondta egy szóvivő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Sírva panaszolta el egy amerikai anya, hogy nincs elég pénze fia inzulinjára, rengetegen küldtek adományt a videója láttán

Ezer dollárba, vagyis majdnem 300 ezer forintba került cukorbeteg kisfia inzulinja, amit nem tudott kifizetni a gyógyszertárban, ekkor borult ki.
Címkép: slimkwow/Tiktok - szmo.hu
2021. január 14.

hirdetés

Sírva panaszkodott egy amerikai édesanya a TikTokon, hogy hiába dolgozik ő és a férje is, képtelenek fizetni cukorbeteg fiúk gyógykezelését.

Katie Schieffer tízéves fiát nemrég diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel, emiatt kétóránként inzulint kell adni neki. Az anya éppen egy gyógyszertárból jött ki, ahol ki kellett volna váltania a fia receptjét. Miután beült a kocsijába, elsírta magát.

"Ezer dollárba [majdnem 300 ezer forint - a szerk] kerül. Nem tudtam kifizetni. Most oda kell mennem a fiamhoz és megmondani neki, hogy nem tudtam megvenni"

- panaszolta a könnyeivel küszködve.

A nő elmondta, ő és a férje is teljes munkaidőben dolgoznak, sőt az anya három műszakban, és mellette iskolába is jár. Amióta a gyerekük megszületett, folyamatosan fizetik a gyógyszereit és a kezeléseit. Úgy érzi, hiába tesznek meg mindent a férjével, nem tudnak megbirkózni a költségekkel.

"Ti hogy csináljátok? Én vagyok az egyetlen, aki ilyen problémákkal küzd?"

- tette fel a kérdést.

hirdetés

@slimkwow

##type1diabetes ##kids ##struggle ##ontheedge ##imdone ♬ original sound - Katie Schieffer

A videóját több mint félmillióan látták a TikTokon, de a Twitteren és a Redditen is gyorsan elterjedt, előbbi oldalon 1,6 milliós nézettségnél tart.

Nagyon sokan együttéreznek Schiefferrel, a kommentelők az amerikai egészségügyi rendszert támadják azért, hogy ilyen sok embert hoznak ilyen lehetetlen helyzetbe.

Az egyik hozzászóló a Redditen például azt írta: "Milyen szomorú, hogy a világ leggazdagabbjának tartott országban az emberek még mindig küszködnek, hogy inzulinhoz jussanak. Brazíliában ingyenes az inzulin. BRAZÍLIÁBAN."

Egy másik pedig arra világított rá, hogy az inzulint olcsón elő lehet állítani, ezért undorító, hogy a gyógyszercégek hasznot húznak rajta.

Sokan a véleménynyilvánítás mellett anyagilag is támogatták az anyát, miután megosztotta a PayPal és a Venmo elérhetőségét. A sok adományból pedig Katie meg tudta venni a gyerekének az inzulint. Egy videóban a fiával együtt mondott köszönetet mindenkinek, aki támogatta őket.

Forrás: Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Bírósági ítélet hozta újra össze a hajléktalan gazdit és ellopott kedvencét

Megható videó készült arról, ahogy a labrador visszakerült jogos tulajdonosához.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 13.

hirdetés

Kitörő örömmel borult egymás nyakába egy amerikai hajléktalan és segítőkutyája, miután az állatot ellopta a férfitól egy nő - írja a Fox 30.

A hajléktalanként élő James Michael Nicholoshoz még újév napján ment oda az utcán egy nő, akit ismert: felajánlotta, hogy hazaviszi magához a férfi Boots nevű segítőkutyáját, és megfürdeti. Nicholos beleegyezett, mivel egyszer már korábban is elengedte a nővel az ebet.

Most azonban hiába várta, a nő nem hozta vissza a kutyát, helyette viszont kapott egy telefonhívást: a nő azt állította, hogy a kutya séta közben elszaladt, és azóta sem találja.

A férfi a csatornának elmondta: teljesen összetört a hír hallatán, mivel a segítőkutyája volt a mindene, az az élőlény, amely a legnehezebb időszakokban is tartotta benne a lelket. Azt is elmondta: a hatéves ebet nagyon jól tartja, rendszeresen hordja állatorvoshoz, és a kutya sosem éhezik. A hajléktalan főnöke - Nicholos részmunkaidőben egy turkálóban dolgozik Los Angelesben - gyanúsnak találta a történetet, és bátorította a férfit, hogy ne hagyja annyiban az ügyet. Végül Nicholos beperelte a nőt, és meg is nyerte a pert: kiderült, hogy a nő valóban ellopta az ebet.

A bíróságon azzal védekezett, hogy két férfi közelített hozzá, amikor a kutya elszaladt, ám mindeközben Boots végig nála volt. A bíróság bűnösnek találta lopás, félrevezetés és gondatlanság vétségében.

Nicholos 100 ezer dolláros, azaz majdnem 30 millió forintos kártérítést követel, ám a legnagyobb elégtételt már megkapta: hétfőn a nő köteles volt visszaadni a kutyát, az önfeledt pillanatokról pedig videofelvétel is készült.

VIDEÓ: Így örült a hajléktalan és ellopott kutyája egymásnak:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: