KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Szexuális és egészségügyi felvilágosítást tart, de ha kell, óvszert is oszt a magyar ápoló Ghánában

Kozák Orsolya olyan missziós munkát végez Afrikában, amit csak kevesen vállalnak. A diplomás ápolóként végzett magyar szakember most a doktoriját írja, és ehhez végez kutatást Ghánában, miközben alapvető fontosságú ismereteket oszt meg a helyiekkel.

Link másolása

2022. áprilistól három hónapig már a második önkéntes misszióját töltötte Kozák Orsolya Ghánában, aki a kiutazást egyénileg finanszírozta, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Doktori Iskolának hallgatójaként a korábban elkezdett terepgyakorlatát, kutatásait folytatta.

Afrikában a ghánai sürgősségi betegellátó rendszer igénybevételét vizsgálta, különös tekintettel arra, hogy az állampolgárok képzettségi szintje hogyan befolyásolja a betegutak igénybevételét.

Orsolya komoly hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésre és korai felismerésére, ezért a kutatói tevékenysége mellett egészségügyi felvilágosító előadásokat tartott több településen.

"Számos helyen volt lehetőségem előadni sürgősségi kórképek prehospitalis, laikusok általi ellátásáról, újraélesztésről, valamint szexuális felvilágosítással egybekötött családtervezésről. A University for Development Studies egyetemen, - ahol első önkéntes misszióm során oktatóként dolgoztam - ismételten lehetőségem nyílt, hogy előadhassak az ápoló és szülésznő hallgatók számára a fent említett témakörökben emelt szinten. Larabangában és Damongoban, Ghána északi területének kisebb településein a szabadban tartottam meg előadásaimat a lakosság számára.

Itt szembesült azzal, hogy akár másodéves szülésznő hallgatók is meglehetősen hiányos tudással ülnek az előadásain. Egy alkalommal elővett egy óvszert, és arról kezdett el beszélni. Egy hallgató megkérdezte, hogy ezt hányszor lehet használni?

- No, mit gondoltok, hányszor? - kérdezett vissza.

- Ötször? Tízszer?

- Nem. Szigorúan csak egyszer. Utána el kell dobni.

Ekkor érzi úgy Orsi, hogy rendkívül hasznos munkát végez, még az egyetemen is rengeteg alapvető, fontos ismeretet tud átadni a diákoknak.

"Rev. Dr. Lawrence Nene Kofi Tetteh nemzetközi evangélista meghívására a lelkész accrai templomában két alkalommal is előadhattam, ez óriási megtisztelés volt számomra. Mindezek mellett pedig a ghánai Atinka televízió egészségügyi felvilágosító tematikus műsorába is meghívást kaptam, ahol hasonló egészségügyi témakörökről beszéltünk élő adásban."

Orsi nem csak előadásokat tart, hanem konkrét segítséget is tud nyújtani.

"Az előadásomat követően a hallgatóság egy általános egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt, és amennyiben panaszaik vannak, egy általános betegvizsgálaton eshetnek át, majd pedig személyre szabott javaslatokkal látom el őket, amennyiben szükséges, további orvosi kivizsgálásukat javaslom.

Ehhez tavaly a szükséges egészségügyi eszközöket önálló finanszírozásból és a 77 Elektronika Kft. felajánlásából fedeztem. A 77 Elektronika Kft. 3 vércukormérő műszert és ahhoz tartozó 500 db stixet ajánlott fel számomra."

"2022-ben visszatértem Ghána északi régiójának kórházába, a Tamale Teaching Hospitalba, ahol a Sürgősségi Betegellátó Osztályon voltam ápoló, a National Ambulance-nél pedig mentőtiszti pozícióban kivonuló munkát végeztem, ahogyan azt első misszióm során is tettem.

Támogatást is szerzett az egyik legnehezebb felvilágosító tevékenységéhez:

"Szexuális felvilágosító órákat is tartottam egyetemista lányok számára, amely előadások során a biztonságos szex, és annak lehetséges formái mellett beszéltem a menstruáció témaköréről és a családtervezésről egyaránt.

A Masculan, a JPH Trading Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1000 db gumióvszerrel támogatott, a Hormonmentes.hu webáruház pedig Satisfyer menstruációs kelyheket és Caya pesszáriumokat küldött papírmodellel, amellyel az eszközök felhelyezését szemléltethetem."

Orsi nem tétlenkedik 2023-ban sem, egy ideje ismét Ghánában van újra, és folytatja a korábbi misszióit és kutatásait. A videóban elmondja, hogy mivel foglalkozik most Larabangában, ahol a tervek szerint felújítanak egy általános iskolát is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Óriásplakáttal búcsúztak el osztályfőnöküktől egy mosonmagyaróvári iskola végzős diákjai
A kreatív és vidám elköszönéssel bizonyára sokakat megleptek a ballagók, tanáruk pedig a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet.

Link másolása

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik nyolcadikos, végzős osztálya óriásplakáton köszönt el osztályfőnökétől, Pozsgai Esztertől.

A hatalmas molinón az alábbi felirat olvasható:

„Eszti néninek tisztelettel jelentjük. Az osztály létszáma 20, hiányozni fog! Köszönjük!”

A tanárnő a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet: „Nekem van a legklasszabb osztályom! Köszönöm, nagyon-nagyon! Hajrá, Piarista 8. a!” – írta bejegyzésében Pozsgai tanárnő.

(Forrás: Röviden)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: