KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Milliárdokból épített a fogyatékkal élő lányának vidámparkot, de mindenki használhatja

A texasi Gordon Hartman Morgan nevű lányának akart elsősorban örömet szerezni, de az évek alatt kinőtte magát a dolog, és százezrek látogatják az élményparkot.

Link másolása

Sok apa lehet büszke magára, de vajon hányan költöttek ki 51 millió dollárt (18,3 milliárd forint) gyermekük boldoggá tételére?

A texasi Gordon Hartman ennyit fordított arra, hogy vidámparkot építsen a lányának, aki egy ötéves kognitív képességeivel rendelkezik - írta az Unilad.

A milliomos apa azután vágott bele a projektbe, miután észrevette, hogy lánya, Morgan nehezen tud beilleszkedni más gyerekek közé egy családi nyaraláson.

Amikor Morgan más gyerekekkel együtt bement a medencébe, Hartman látta, hogy a többiek gyorsan elhagyják a medencét, mivel nem voltak biztosak abban, hogyan lépjenek kapcsolatba egy fogyatékkal élő gyerekkel.

Amikor Hartman megpróbált egy olyan befogadó helyet keresni, ahová elviheti a lányát nyaralni, rájött, hogy ilyen nem létezik.

Ezért úgy döntött, épít neki egyet. Az egykori ingatlanfejlesztő 2007-ben egy vidámpark létrehozásába kezdett.

Hartman a BBC-nek azt mondta: "Olyan vidámparkot akartunk, ahol mindenki mindent megtehet, ahol különleges igényű és anélküli emberek együtt játszhatnak."

Az orvosokból, terapeutákból és hasonló családokból álló csapatot kért fel tanácsadónak, hogy ötleteket adjanak a létesítményekkel kapcsolatban. A vidámpark ezután egy 25 hektáros területen kezdett felépülni a texasi San Antonio városában.

A Morgan's Wonderland végül 2010-ben nyílt meg 34 millió dollárból, és egy óriáskerékkel, kalandjátszótérrel, valamint minivonattal is rendelkezik.

A parkban található egy speciálisan kerekesszékesek számára kialakított körhinta is, de például Morgannak három évbe telt, mire összeszedte a bátorságát, és felült rá.

Apja ezt mondta a BBC-nek: "Amikor megnyitottunk, túlságosan félt ahhoz, hogy rámenjen. Nem értette, miért megy körbe, és miért járnak fel és le az állatok.

"Először odaállt hozzá, aztán ráült egy állatra, de nem kezdtük el. Lassú volt a folyamat, de most már nagyon szereti. Sokat jelent neki, ha túljutott valamin, amitől korábban félt. A játékban elért dolgok nagy változást hozhatnak az állapotukban."

Megnyitása óta a Morgan's Wonderland több mint egymillió látogatót fogadott 67 országból és az Egyesült Államok mind az 50 államából.

A park személyzetének egyharmada fogyatékkal élő, és a belépés minden vendég számára ingyenes. 2017-ben egy víziparkkal bővítették, ami további 17 millió dollárba került.

A bővítésről Hartman a következőket mondta: "Júliusban kevesebben látogattak hozzánk, mert a kerekesszékek túl melegek lettek. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy víziparkot hozunk létre a szomszédban.

"A park segít az embereknek felismerni, hogy bár bizonyos tekintetben különbözünk, valójában mindannyian egyformák vagyunk" - mondja.

"Láttam például, hogy egy lány tolószékben odamegy egy másik lányhoz, akinek nem voltak problémái, és elkezdtek együtt játszani. Ez nagyon klassz volt."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Óriásplakáttal búcsúztak el osztályfőnöküktől egy mosonmagyaróvári iskola végzős diákjai
A kreatív és vidám elköszönéssel bizonyára sokakat megleptek a ballagók, tanáruk pedig a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet.

Link másolása

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik nyolcadikos, végzős osztálya óriásplakáton köszönt el osztályfőnökétől, Pozsgai Esztertől.

A hatalmas molinón az alábbi felirat olvasható:

„Eszti néninek tisztelettel jelentjük. Az osztály létszáma 20, hiányozni fog! Köszönjük!”

A tanárnő a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet: „Nekem van a legklasszabb osztályom! Köszönöm, nagyon-nagyon! Hajrá, Piarista 8. a!” – írta bejegyzésében Pozsgai tanárnő.

(Forrás: Röviden)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: