News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

Ingyen megvendégeli a rászoruló és magányos embereket minden karácsonykor egy étterem

„Senkinek nem szabadna egyedül töltenie a karácsonyt” – vallja a tulajdonos, aki maga is aktívan kiveszi a részét a már hét éve hagyománnyá vált jótékonysági főzésben.

Link másolása

hirdetés

Példamutató gesztussal kedveskedik az embereknek egy amerikai étterem minden karácsonykor, amióta megnyitott.

A Tennessee állam Ashland City városában található Southern Dinerben karácsonykor mindig nagy ünnepi lakomát rendeznek, amelyen

ingyen megvendégelik a rászorulókat és azokat, akiknek nincs kivel tölteniük a karácsonyt.

Ez már hagyománnyá vált náluk, ugyanis a 2013-as megnyitásuk óta minden évben, tehát idén már hetedjére várják a betérőket.

Több száz adag ételt főznek az étterem dolgozói önkéntesekkel, akik a kiszolgálásban is segítenek. A hozzávalókat szintén önkéntesek, illetve boltok és szervezetek ajánlják fel.

hirdetés

A kezdeményezés a tulajdonos, Candice O'Brien Beasley szívügye, aki pontosan tudja, milyen éhezni. Amióta 2013-ban megnyitotta az éttermet, az ajtó nyitva áll az éhes és magányos emberek előtt az ünnepekkor.

"Senkinek, ismétlem senkinek nem szabadna egyedül töltenie a karácsonyt. Tudom, milyen, amikor nincs mit enned, és nincs semmid otthon az ünnepekkor vagy bármikor. Tudom, milyen, amikor kicsúszik a lábad alól a talaj. Fájdalmas."

- mondta a Washington Postnak.

A 39 éves nő ezért igyekszik minél több embernek segíteni legalább az ünnepekkor. Ő maga is kiveszi a részét a főzésből: pulykát, szalonnát, salátaönteteket, köreteket és desszertet is csinál. Azt mondta, idén már hajnali ötkor kel, hogy elkezdje a munkálatokat, de már napokkal korábban is készül az ünnepi lakomára.

Nagy segítséget jelentenek számára az önkéntesek, akik szintén reggel óta segédkeznek a főzésben. Az egyik visszajáró önkéntes Charles Marshal, aki először 2015-ben ment el az ingyenes vacsorára, miután a felesége meghalt. Akkor összebarátkozott három másik özveggyel, a következő évben pedig már önkéntesként tért vissza, ahogy azóta is teszi minden évben.

Egy 65 éves asszony, Mary MacRae szintén azután vett részt az ünnepi lakomán, hogy a férje meghalt, mert magányos volt karácsonykor. Nagyon örült, hogy segíthetett főzni az étteremben, és azóta is minden évben elmegy.

"Ez egy áldás számomra minden évben. Nem akartam egyedül tölteni a karácsonyt otthon sírdogálva"

- mondta az asszony.

Candice O'Brien Beasley

Thank you Mr and Mrs. Claus.

Az étterem tulajdonosa egyébként az sem bánja, hogy azzal telik a karácsonya, hogy idegeneknek főz. Mivel az egész családja örömmel vesz részt a jótékonysági napon, egy nappal előtte vagy utána ünnepelnek otthon.

Számukra az is hozzátartozik a karácsonyhoz, hogy törődnek másokkal is, és segítenek azoknak, akik rászorulnak vagy jól esik.

Címkép: illusztráció (Needpix)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eldőlt, mi lesz a házzal, amit a gyermekmentőkre hagyott halála előtt egy 82 éves nádudvari nő
A ház portájára egy emlékérmet is elhelyeznek majd Piroska néni tiszteletére.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról írtunk, végrendeletében a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra hagyta ötven négyzetméteres vályogházát a nádudvari Somogyi Piroska, aki tavaly decemberben, 82 éves korában halt meg a debreceni kórházban.

A nő a helyi TSZ-ben dolgozott növénygondozóként, férje, unokája, gyermeke nem volt, de élete vége felé úgy gondolta, kevés vagyonát a gyermekmentőknek adja.

Mostanra az rtl.hu szerint az is eldőlt, hogy mi lesz a ház sorsa:

„A házikóból Gyermekrohamkocsi Rekreációs Központot hozunk létre, hogy bajtársaink ki tudják pihenni az éves fáradságot és stresszt. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen különleges adomány a számunkra. Magunktól, az adományokból sosem költöttünk volna ilyen célra, de most megadatott”

– írta a Gyermekrohamkocsi gyermekmentő alapítvány a Facebook-oldalán.

Hozzátették: „Természetesen a ház portájára emlékérmet fogunk elhelyezni Piroska néni tiszteletére. Így tudjuk sokáig megőrizni emlékét, valamint tisztelegni az egyszerre meglepő és megható adománya előtt.”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
23 évesen 34 gyerekről gondoskodik – megmutatta, hogy néznek ki a reggelei
A fiatal nő menhelyén öthónapos a legfiatalabb, 16 évesnél is több a legidősebb lakó.

Link másolása

hirdetés

Már több mint 7 millióan látták Tusayiwe Mkhondya videóját a TikTokon, amiben a 23 éves nő bemutatja egy átlagos reggelét, írja a New York Post. A malawi nő 34 fiatalról gondoskodik, akik között vannak árvák, utcagyerekek és egyedül maradt lányanyák is.

Tusayiwe 18 évesen találta magát utcán a gyerekével, nem sokkal ezután alapította YANA (You Are Not Alone, magyarul Nem Vagy Egyedül) nevű szervezetét.

A menhely legfiatalabb lakója öthónapos, míg a legidősebb már 16 éves is elmúlt.

A TikTokra feltöltött videóból kiderül, hogy a fiatal nő reggelei 4 órakor kezdődnek. Az 5 év alatti gyerekeknek főz, majd a teljes csapat reggelijét is összekészíti. A gyerekek általában este 7-kor mennek az ágyba, de mivel sok a kisbaba, éjszaka többször is fel kell kelni etetni őket.

A reggeli rutint bemutató videót itt lehet megnézni:

@tusaiweyana Someone requested this ⬆️ note:My other children are on holiday and I am the only one who cook for the under 5 children! & Every child has his/her own morning chores! #foodie ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több ezer meztelen bringás lepte el szombaton Londont
A pucér biciklisek együtt tekertek a jogaikért és az autós közlekedés visszaszorításáért.

Link másolása

hirdetés

Szombaton tartották a 18. meztelen bringanapot Londonban, melynek alkalmából több ezer pucér kerékpáros lepte el a város utcáit, írja a Daily Mail.

Az éves csupasz tömegtekeréssel többek között a biztonságosabb kerékpározásra szeretnék felhívni a figyelmet. De így tiltakoznak a világ olajfüggősége és a bringásokat megillető kevesebb jog ellen, valamint a ruha nélküli tekeréssel szeretnék ábrázolni a kerékpárosok közúti kiszolgáltatottságát is.

A résztvevők éppen ezért különböző feliratokat festettek a testükre, amikkel nyomatékosítani szeretnék üzeneteiket. A teljesen meztelen kerékpárosok mellett olyan félmeztelen vagy alsóneműre vetkőzött biciklisek is csatlakoztak a tömeghez, akik kevésbé voltak bevállalósak, de a rendezvény céljaival egyetértettek.

Becslések szerint tavaly 1400-nál is többen vettek részt a meztelen városkerülésen annak ellenére, hogy a koronavírus miatt még szigorítások voltak életben. Idén ennél jóval többen indultak útnak szombaton délelőtt 11 órakor a brit főváros több pontjáról.

A pucér bicikliseket hagyományosan hatalmas tömeg bámulta és fotózta az út szélén.

hirdetés

A World Naked Bike Ride (WNBR) eseményein összesen 200 város, köztük Buenos Aires, Bécs, Sao Paolo, Vancouver, Koppenhága, Párizs, Szaloniki és Tokió vesz részt. Magyarországról még egyetlen város sem jelezte csatlakozási szándékát a mozgalomhoz.

A londoni pucér tekerésről több videós beszámoló is készült. Az egyik legaprólékosabbat is lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: