hirdetés

KÖZÖSSÉG

Faházat építettek adományokból a 20 éve víz, gáz és villany nélkül élő fehérvári férfinak

Nem volt egyszerű, de megoldódott Skrenyó Csaba lakhatása.
Forrás: Kocsis Noémi - szmo.hu
2018. január 08.

hirdetés

Júniusban mi is beszámoltunk Skrenyó Csaba történetéről, aki 20 éve élt egy ablaktalan, fekete ponyvával letakart ólban Székesfehérváron, méghozzá víz, gáz és villany nélkül. Skrenyó Csaba álma az volt, hogy átköltözhessen a szemközti házba, ahol legalább villany volt.

Most örömmel jelentjük, hogy Skrenyó álma valóra vált, még ha nem is egészen úgy, ahogyan azt eredetileg tervezte.

Az örömhírt Kocsis Noémi közölte velünk, aki korábban a Feol.hu-ra írt cikkével hívta fel a figyelmet a mélyszegénységben élő férfi történetére.

Kocsis így számolt be a fejleményekről:

"Egyszer volt, hol csak éppen van egy fehérvári majdnem-hajléktalan, akinek lakhatásáért 2017 tavaszán gyakorlatilag fél Magyarország összefogott. Vagyis inkább a negyede. Vagy még kevesebben, de mindegy is: sokszor van úgy, hogy az egy-egy szívbe markoló történeten felbuzdult emberek segítséget, pénzt, támogatást ígérnek az internetes ismeretlenség félhomályából, de a legtöbb ígéretből aztán nem lesz semmi. Nem küldenek pénzt, telnek a napok, és hamar el is felejtik az egészet. Philip Zimbardo kutatásai óta tudjuk: 10-ből 8-an tartják magukat segítőkésznek, majd mikor helyzet van, pontosan ennyien nem tesznek semmit.

hirdetés

Ezért a fehérvári városszélen húsz éve magát egy lehetetlen, ablaktalan, műanyagzsákokkal és egyéb hulladékkal borított két négyzetméteres viskóban meghúzó férfi története simán a feledésbe zuhanhatott volna mostanára. 2017 áprilisában jártam először a “házánál” a karitászos Bakosné Judittal, aki felhívta a figyelmemet Csabára. Döbbenten kerülgettem a leginkább ólnak nevezhető valamit a város szélén, ahol a külterületi hétvégi házakban, lakókocsikban tengődőket már az elkerülőn elhúzó kamionok vezetői sem vennék észre…"fehervar1fehervar2fehervar3fehervar4

Skrenyó álma az volt, hogy megvegye a lakhelye szomszédságában álló, villannyal is rendelkező házat. Kocsis Noémi és Bakosné Judit először a Facebookon, majd a Feol.hu-n is közzétették azt a felhívást, amelyben adakozásra kérték az embereket. Ezt a felhívást mi is átvettük.

A felhívás kapcsán több százan érdeklődtek, és sokan közülük valóban tettek pénzfelajánlást, aminek köszönhetően nagyjából 250 ezer forint gyűlt össze.

Igen ám, de kiderült, hogy az álomház tulajdonosa az ott szereplő felirattal ellentétben mégsem akarja eladni az ingatlant, ennyi pénzből pedig - mondanunk sem kell - más házat nem lehetett vásárolni a környéken.

"Bakosné Judit ekkor feladhatta volna" - írja Kocsis Noémi, elvégre "egy 73 éves, már betegeskedő asszonytól talán nem is váratlan és megmagyarázhatatlan, ha így tesz, de ő ehelyett inkább a teljes nyarat és az őszt is rászánta arra, hogy

1. elintézze, hogy a vityilló melletti telket birtokló tulajdonos eladjon egy darabot a földjéből

2. kijárja az illetékes földhivatalnál, hogy engedjenek rá építeni egy pár négyzetméteres, megfelelő alapozású kis épületet. Ez gyakorlatilag több hónapos járkálást, levelezést, telefonálgatást és várakozást jelentett, míg minden engedély megérkezett

3. elintézzen minden hivatalos részt, egészen az ügyvéd előtt kötött adásvételi szerződésig.

Annyi szerencsénk volt a történettel, hogy időközben bejelentkezett egy fehérvári karitatív szervezet, akik megvették a kész faházat. Az alapot szintén jó szándékú emberek munkájával sikerült megcsináltatni. A tereprendezést is.

A ház tehát elkészült. Erős és stabil. És a házban van ablak. Sőt, ágy, szekrény, asztal is."fehervar5fehervar6fehervar7fehervar8

"Mindeközben Skrenyó Csaba még mindig rendben tartja a régi, viharvert kunyhóját is" - írja Kocsis Noémi. "A kannában víz, a telek ismét szépen felgereblyézve. És ragaszkodik ahhoz, hogy a kezében legyen a hivatalos használatba vételi engedély, csak utána költözik be majd az új faházba. Amibe persze jó lenne még valami fűtés is majd – de mégis: már ki tud nézni a maga zsebkendőnyi világába, s a vizes edényét nem kóbor kutyák, meg patkányok kerülgetik majd, s nem úgy kell belőle egy vasdarabbal jeget törni, ha az ember inni, mosakodni akar.

A viharvert, ablaktalan lyukból, amelyben két évtizedig élt, a pár méterre lévő “palotába” költözhet majd, s mindezt az emberek összefogása nyomán veheti birtokba.

A képen elöl az új ház és hátul a régi. És ez igenis egy sikertörténet."fehervar9


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Elszorul a torkod, ha meglátod II. Erzsébetet – 10 emlékezetes momentum Fülöp herceg temetéséről

A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére, és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.
MTI, fotó: MTI/AP/Pool/Jonathan Brady - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

1. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, mivel a 16. században épült gótikus kápolnának ennyi a befogadóképessége. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően azonban a kápolnában tartott szertartáson harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

2. Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

3. Az autó 2003-ban készült, nyitott hátsó platóval, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburgh-i herceg koporsójának szállítására. A Land Rover sötétzöld színét is Fülöp herceg választotta, mivel a brit fegyveres erők járműveit is erre a színre festik.

4. Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

5. A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához.

hirdetés

6. A Land Rover mögötti menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, az uralkodó legidősebb unokája, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, II. Erzsébet királynő 2002-ben elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a fia.

7. A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére, és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

8. A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette.

9. Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el.

10. A szombati szertatás - ugyancsak a járvány megfékezését célzó előírások miatt - nem volt nyilvános, teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott. Az eredeti tervek szerint Fülöp herceg koporsóját Londonban ravatalozták volna fel, innen vitték volna Windsorba, és az útvonal mentén minden valószínűség szerint százezrek sorakoztak volna fel. Így 16.00-kor országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg a hercegre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Fülöp külön kérésére egy áloszlop mögül fotózta a herceg temetését a Sun fényképésze

Kinek sikerült kiszúrni?
Fotó: i-Images / eyevine. / Northfoto - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Egy oszlopnak álcázott kabinból fotózta Fülöp herceg temetését egy fényképész, az ötletet még maga a herceg találta ki - írja a Metro.

Fülöp herceg nem titkolta, hogy már 20 éve tervezi saját temetését - az ő kívánsága volt például a különleges, általa is tervezett Land Rover bevetése halottaskocsiként, de a dekoráció és a kitüntetéseinek kiállítása is az ő tervei alapján valósult meg. II. Erzsébet férje jóformán még a fényképészt is maga szervezte le saját temetésére:

arra kérte a családhoz közel álló fotóst, hogy egy áloszlopba bújva készítsen majd képeket a temetésről.

A szóban forgó fényképész Arthur Edwards, aki immár 40 éve fotózza a királyi családot, és már-már baráti viszonyt ápolt Fülöppel. A 80 éves férfi évtizedek óta fotóz a Sun nevű lapnak, kifejezetten a brit királyi családra szakosodott.

Bár elsőre tényleg lehetetlen kiszúrni, ha jobban megfigyeljük, valóban ott van egy igencsak valósághű műépítmény a Szent György-kápolna bejáratának bal oldalán, amelyből egy kis lyukon át fotózhatta testközelből az érkező koporsót Edwards. Egészen pontosan ilyen volt a kilátás a kamuoszlopból:

hirdetés
Fotó: PA Wire/PA Images / Arthur Edwards/The Sun / Northfoto



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Már most hiányzik” – szívszorító sorokkal búcsúzik férje az 52 évesen elhunyt Helen McCrorytól

A Harry Potter-filmek sztárja rákbetegséggel küzdött, de állapotát a végsőkig titokban tartották a nyilvánosság előtt.
Címkép: Northfoto/PA Wire/PA Images - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Néhány nappal ezelőtt 52 éves korában elhunyt a Harry Potter-filmek sztárja, Helen McCrory. A színésznő rákbetegséggel küzdött, de állapotát a végsőkig titokban tartották a nyilvánosság előtt, csak a család és a barátok tudtak róla.

Férje most szívszorító sorokkal búcsúzott a színésznőtől.

"Már most hiányzik. Az elmúlt hónapokban fényesebben ragyogott, ahogy csak a legfényesebb csillag ragyoghat. Az életben is fel kellett érnünk hozzá, de a legnagyobb, legbátrabb és legönzetlenebb tette az a saját halálának a normalizálása volt. Semmi félelmet, keserűséget és önsajnálatot nem mutatott. Erősített bennünket azzal, hogy bátran tovább tudott lépni, és ragaszkodott ahhoz, hogy senki ne szomorkodjon"

- fogalmazott Damian Lewis, aki a Homelandből lehet ismerős sokaknak.

A férj azt is elmesélte, hogy felesége korábban azzal viccelődött, azt szeretné, ha Damiannek később sok barátnője lenne majd. A párnak két közös gyermeke van; a 14 éves Manon és a 13 éves Gulliver.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Törőcsik Mari nem engedte senkinek, hogy művésznőnek nevezze őt

Megszólalt a színésznő lányának egykori dajkája.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. április 18.

hirdetés

Törőcsik Mari péntek hajnalban hunyt el, halálával a magyar színésztársadalom egy pótolhatatlan alakját veszítettük el.

Törőcsik Mari lányának egykori dajkája elárulta a Blikknek, hogy a Vas megyében található faluban, Velemben a színésznő senkinek sem engedte meg, hogy művésznőnek szólítsa őt.

Én voltam a kislánya, Terike dajkája az óvodában. Végtelenül aranyos nő volt Marika, mert senki nem hívhatta máshogyan! Nem engedte senkinek, hogy művésznőnek nevezze

– mondta Vera néni, aki elárulta, hiába volt Törőcsik a Nemzet Színésze, ő egy volt közülük.

„Mindenkihez volt egy kedves szava. Imádta a virágokat, az enyémet mindig megdicsérte, és kért is belőle” – mesélte az asszony a lapnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: