News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Demens nagymamájával készít közös videókat egy lány a TikTok-ra, hogy megőrizze a közös pillanataikat

A nagyit és unokáját már 80 ezren követik a videómegosztón.
Fotó: @orlaphipps/TikTok - szmo.hu
2021. február 10.


Link másolása

hirdetés

Saját szavaival mesélte el a Metrónak Orla Phipps, hogyan kezdett 86 éves nagymamájával TikTok-videók gyártásába.

“A legnépszerűbb ezek közül 1,3 millió megtekintést ért el, pedig csak színezgetünk rajta” - mondja Orla, aki a karantén alatt az egyetem befejezése helyett a nagyival tölti az idejét. A 21 éves lány és Agnes nevű nagymamája most már 80 ezer követővel büszkélkedhet a videómegosztón.

Miután a lány egyeteme áprilisban bezárt, nagymamájához költözött, mivel az Alzheimer-kórral diagnosztizált asszony már nem képes az önálló életvitelre. Orla úgy gondolta, nem bízza ápolónőkre Agnes ellátását, ehelyett maga gondoskodik róla, és eközben társaságot is biztosít neki. 

“A demencia mindenki számára más. A feledékenysége ellenére a nagymamám ugyanolyan vidám, mint egyébként. Minden új neki, és minden helyzetben talál valami szórakoztatót. Habár néha elfelejti, hogy ki vagyok, nagyon sokat nevetünk együtt” - mondja az unoka. 

“A vele töltött idő megtanított rá, hogy a kis dolgokban is boldogságot találjak. Fontos számomra megmutatni, hogy még ha demenciával él is, a nagymamám továbbra is nagyon emberi. Van személyisége, bármilyen érzelmet képes átélni, sőt, a vicceket is érti és mesélni is tud. Egyáltalán nem igaz, hogy egy demens emberrel ne lehetne beszélgetni!”

@orlaphippsNever a bad time for cake♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

hirdetés

Orla és nagymamája általában képeket színezgetnek vagy tévéznek, vagy épp egy jótékonysági szervezettől kapott, demens emberek számára kifejlesztett játékokat játszanak.

“Egy nap épp az Animal Crossinggal játszottam (egy Nintendó által forgalmazott játék, amiben állatok emberi feladatokat végeznek), amikor a nagymamám betoppant és megnézte, mit csinálok. Nagyon viccesnek találta a játékot, és jókat nevezett rajta, igazán kedves pillanat volt. Felvettem és feltöltöttem TikTok-ra, csak poénból, és nem gondoltam, hogy bárki is figyelmet fordít rá. Néhány nap múlva azonban már 50 ezren nézték meg” - idézi fel a lány.

@orlaphippsI can't believe we made it to #100k thank you so so much #carer #dementia #alzheimers #gratitude♬ Married Life (From "Up") - Sergy el Som

Ezen fellelkesülve kezdett videókat gyártani életéről a nagymamával, és a követői száma egyre növekedett. Vannak köztük teljesen hétköznapi pillanatok, például a közös tévézés, de Orla számára ezek is fontosak.

“A profilom a TikTok-on olyan, mint egy emlékekkel teli időkapszula, amit kinyitva visszatekinthetek és mosolyoghatok” - mondja.

Orla reméli, videói hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek jobb fényben láthassák demenciában szenvedő társaikat. A nagymama szívesen olvas kommenteket, sőt, élő közvetítésékben is részt vesz, de ha elvesztené a fonalat, unokája leállítja ezeket. 

A nézők sokszor ajánlanak is közös elfoglaltságokat a nagymamával, Orlát pedig különösen megérintette, hogy egyikük miattuk döntött úgy, hogy ápolóként helyezkedik el.

“Sokak számára demenssé válni az egyik legijesztőbb gondolat, de remélem, a nézők a videókból megértik, hogy valójában nem kell félni tőle. Láthatják, hogy a nagymamám a betegsége ellenére is boldog. Ha csak egy embernek is vigaszt ad ez a gondolat, már volt értelme” - teszi hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Ön szerint abnormális család vagyunk?” – Baja polgármestere Orbánnak üzent a tusványosi beszéd után
A politikus képeket is mutatott családjáról és Kata nevű unokájáról.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor fajkeveredésről szóló elméletére többen is reagáltak és elhatárolódtak tőle.

Baja polgármestere, Nyirati Klára a közösségi oldalán reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére.

A politikus több fotót is megosztott családjáról, melyekhez azt írta:

"Kata anyukája Hanga, a legidősebb lányom. Apukája, Abu Nigériából származik. 18 évvel ezelőtt ismerték meg egymást az egyetemen, Szegeden.

hirdetés

Magyarországon, egy kisvárosban élnek és dolgoznak. Népes család és sok barát veszi őket körül. Kata anyanyelve magyar, de tud hauzául és kicsit angolul is.

Nagyon szereti a Lagosban élő nagyszüleit, unokatestvéreit, bár sajnos csak ritkán tudja őket meglátogatni.

Miniszterelnök Úr!

Szégyenkeznünk kellene Kata miatt? Az Ön szavait idézve "kevert fajú" az unokám.

Ön szerint abnormális család vagyunk??????

A poszt szövegét és a fotót Nyirati Klára hozzájárulásával közöljük.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
Órákig ücsörgött a kutyájával a háztetőn egy 17 éves lány az árvíz miatt Kentuckyban, mire megmentették
Egy fiókban tolta maga előtt a kutyát az egyre magasabbra emelkedő vízben. Egy közeli raktár keskeny tetején húzták meg magukat öt órán keresztül.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 16-an vesztették életüket, több százan pedig földönfutók lettek, amikor a heves esőzések miatt árvíz öntötte el Kentucky állam keleti részét. Éppen csak megúszta az áradásokat egy 17 éves lány, aki kutyájával egy ház tetején keresett menedéket, amíg meg nem érkezett a segítség, írja a CNN.

Chloe Adams egyedül volt otthon csütörtökön kora reggel a kutyával, amikor arra ébredt, hogy mindenhonnan ömlik a víz a házba. Áttört a víz a konyhai csempék rései között és kiömlöttek a fürdőszobai lefolyók is. Akárhova nézett, mindenhol csak vizet látott, amitől szabályos pánikrohama lett. Ennek ellenére elhatározta, hogy a kutyájával együtt túl fogja élni.

A lány nagyszülei egy szomszédos házban voltak, és átkiabáltak neki, hogy maradjon az épületben, amíg megérkezik a segítség. Chloe azonban rájött, hogy hiába hívja a 911-et, szinte lehetetlen elérni a segélyhívót. Az egyetlen esélye a túlélésre az maradt, ha minél előbb kijut a házból.

Felkapta Sandyt, és elhatározta, hogy a kutyával együtt átúsznak a nagybátyja házához, ahol a család többi tagja volt. Mivel azonban fogalma sem volt, hogy az eb tud-e úszni, egy pillanatra beletette a vízbe, hogy lássa, hogyan reagál. Pechjére Sandynek fogalma sem volt, mit kell csinálni az egyre magasabb vízben, így a tinédzser visszament a házba, hogy kerítsen valamilyen dobozt, amiben a kutya a felszínen lebeghet. Végül egy fiókba tette Sandyt, amit egy kanapépárnára helyezett, így indultak el az otthonukból.

hirdetés

A lány úgy úszott, hogy közben maga előtt tolta a fiókot a kutyával, amíg el nem értek a közeli raktárépület keskeny tetejéhez, amit még épp nem lepett el a víz. Úgy döntött, hogy nem kockáztat tovább, ás inkább ott várják meg a segítséget, ami öt óra múlva érkezett csak meg. A nagyszülei közben a nagybátyja házának ablakából nézte végig a vérfagyasztó jelenetet, majd egészen a segítség megérkezésééig szóval tartották a fiatal lányt.

A háztetőn kuporgó lányról az apukája posztolt egy fotót a Facebookra. A posztban hősnek nevezi Chloét, és azt írja, hogy csütörtökön „mindent elvesztettek, kivéve ami a legfontosabb”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kukába dobott csecsemőt talált a vakáció alatt, öt év gondozás után örökbe akarja fogadni
A 27 éves amerikai fiatalember halasztott az egyetemen, hogy el tudja tartani a befogadott kisfiút, most arra gyűjt pénzt, hogy hivatalosan is ő legyen a kis Emilio apja.

Link másolása

hirdetés

Örökre megváltoztatta az életét egy texasi diáknak, amikor hazament nyaralni haiti szülővárosába, írja a Metro. Jimmy Amisial éppen az árvaházba tartott, ahol régóta önkénteskedett, amikor emberek egy csoportjára lett figyelmes, akik egy útszéli kuka köré gyűltek.

A szemetesben egy hangyákkal borított, négyhónapos kisbaba hevert. A férfi megfogta a csecsemőt, hazavitte és tisztába tette, majd jelentette a rendőrségen a történteket.

A hatóságok azonban nem találták meg a kisfiú szüleit, így amikor a bíró megkérdezte az akkor még csak 22 éves férfit, hogy lesz-e a gyámja a babának, Jimmy habozás nélkül igennel felelt.

Azóta öt év telt el. Jimmy nemrég kezdeményezte, hogy hivatalosan is örökbe fogadhassa Emilio Angel Jeremiah-t. Ez azonban nem lesz egyszerű, a teljes eljárás költsége 30 ezer dollár (12 millió forint), amit előbb össze kell gyűjtenie a 27 éves Jimmynek.

A kisfiút eddig Jimmy anyukája nevelte, amíg a férfi felváltva egyetemre járt és dolgozott. Egy idő után azonban halasztania kellett, hogy el tudja tartani semmiből jött családját. Jimmy tervei szerint idén visszatér az egyetemre és befejezi a harmadik évet. Közben pedig előteremti a pénzt, ami Emilio végleges örökbefogadásához szükséges.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életmentő segítség: ingyen kicserélték a gyermekmentő defektes kerekét egy dunaújvárosi szervízben
Mikor megérkeztek a légzészavarban szenvedő babához, akkor vették észre, hogy baj van a kerékkel. Maguk nem tudták megoldani, de gyors segítséget kaptak.

Link másolása

hirdetés

Igazán hősies segítséget nyújtott egy autószervíz a bajba jutott gyermekmentőnek. Az esetről a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat a közösségi oldalán számolt be.

Beszámolójuk szerint

egy légzészavarban szenvedő babához riasztották őket. Mikor megérkeztek, akkor vették észre, hogy az egyik kerék defektes lett.

A pici ellátása után kezdtek neki a kerékcserének, de nem tudták a csavarokat meglazítani.

"Sajnos a mobil gumis éppen foglalt volt. Viszont a kerékben lévő minimális nyomással még sikerült elgurulni a közeli „CSOCSI GUMISZERVÍZBE”.

Az ott dolgozók percek alatt megemelték az autót, levették a kereket, megállapították a szelepszár hibáját. Pár perc alatt kicserélték a szelepet, visszarakták a kereket, nyomatékkulccsal meghúzva a csavarokat. A munka végeztével nem fogadtak el semmit, nem kellett fizetni, ingyen megcsinálták az egész munkát, szó szerint percek alatt!

A géppel lélegeztetett kisbaba végig stabil volt. Hála a gyors és önzetlen segítségnek, szinte időveszteség nélkül, stabil állapotban adhattuk át a székesfehérvári intenzív osztályon."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: